Myty predrazenych kablov?

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Myty predrazenych kablov?

Příspěvek od Jarda69 »

Tady je pěkný příklad kabelu, který má celkem smysluplné provedení. Akorát to jde udělat ještě lépe i když za cenu větší pracnosti a pak i ceny.
Zrovna tenhle kousek mi přijde na domácí poslech skoro předimenzovaný. Když srovnám pracnost tohoto provedení a pracnost kvalitního koaxu,
tak už je to spíš o pocitu "dobře utracených peněz"
Obrázek

boxer

Příspěvek od boxer »

No na to, žes pár řádků nad tímto něco psal o rušení atd, tak tento kablík je opravdu fain.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Pán je taky technik ? To je dobře *thumbs up* Taky dělal počítačové sítě ?

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

pane rozumbrado, jste tu asi tejden, vidím, že toho víte opravdu hodně o všem ..... přesto zbývá ještě něco málo vláken, které byste nepoctil svou návštěvou. Zkus to napravit. A udělej jednou provždy tady všem lidem ve všem jasno ..... A pak se to tu může zavřít, protože vše bylo jardou zodpovězeno

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Nějak mi uniká souvislost s týdnem ? To jako, kdo sem nechodí, ten ví uplné hovno nebo jak je to myšleno ?
Možná by bylo lepší zůstat u věcné debaty. Nebo radši urážlivý off topic ? Je to povoleno už po týdnu nebo je třeba být zasloužilým členem ?

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

ne, já tě neurážim, jen se tomu usmívam. je hezké, že ses tady našel ........... ale prosim tě občas se zvedni od toho počítače a jdi taky dělat něco jinýho . nech si nějaké příspěvky na jindy. co až to tu vše vysvětlíš, to by tímhle tempem bylo brzo ...... ale co. nic ve zlým

boxer

Příspěvek od boxer »

Jarda 69

Předpokládám, že v tvém nicku 69 nebude odkaz na současné orální uspokojování dvou osob, ale rok narození.
V tom případě bych čekal dospělejší komunikaci, než tvoje výkřiky do tmy, co v jednotlivých tebou navštívených vláknech zazněly.
Klidně si piš co chceš, ale dialogu se takto asi moc nedočkáš.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Až budeš mít čas, napiš mi do pošty nějaké ty výkřiky, ideálně s opravou, jak to je správně. Budu jenom rád.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Ten nestineny kabel jsem taky nepochopil, zvlast ve svetle predchozich Jarynovych prispevku... Za mne je to spis priklad, jak by to nemelo vypadat.

Pesi, boxer: souhlas.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Nerozumím tomu, co bys chtěl na reprokabelu stínit a před čím ? Je to zase jen klasický nepochopení principu signálovejch kabelů, nebo je v tom nějaká vyšší věda ?

Taky jsem si všimnul, že Jardašedesátdevět sem vtrhnul se svejma příspěvkama jako mistr světa (asi proto, že dřív tahal tu strukturovanou kabeláž, či co...), ale zatím netuším, kam míří.
Otázka...chceš snad Jardo naznačit, že kabely rozdílnejch konstrukcí, ale se shodnejma (nebo podobnejma) naměřenejma parametrama, budou mít v hifi řetězci stejnej (nebo podobnej) zvuk ?
Nebo je to jinak, a vliv na zvuk v řetězci maj i jiný věci, než jen obecně chápaný veličiny R,C,L ?
Ostatně něco takovýho si už naznačoval.

Mimochodem...co je na zobrazenym kabelu smysluplnýho, kromě vysoký pracnosti výroby a zajímavýho vzhledu ?
Kabel je to opravdu hezkej a vypadá to, že je vyrobenej z kvalitního materiálu.Ale proč zrovna takhle ?
.................

Omlouvám se za možná moc otázek najednou.Ale to víš...někdy se to v člověku za ten tejden nahromadí...
kabelguru.cz

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Mozna je to nepochopeni, mozna ne. Vyssi vedu v tom nehledam. Jsem dost kabeloskepticky a snazim se na to divat spis pragmaticky. Presto jsem po vymene jak signalovy tak silovy kabelaze za "dospelou" zaznamenal jasny zlepseni zvuku.

Mam za to, ze nestinejej reprokabel ma krasnou schopnost indukovat do sebe (a tim ovlivnovat signal) emg z okoli - treba ze sitovych snur, kterym se proste nekdy reprokabelem neda vyhnout.

Nebo to tak snad neni?

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Musíš si uvědomit, na jaký impedanci pracuje reprokabel...na jedný straně pár ohmů reprosoustavy a na druhý straně zlomek týhle hodnoty výstupní impedance koncovýho stupně.Tudíž jakýkoliv rušení, který se namlní (podle vzoru mlno-elektrika) na několikametrovej reprokabel, zaniká na tom extrémě nízkym výstupnim odporu zesilovače.

Jinak to bude, pokud je zesilovač nestabilní.Vyšší kapacita reprokabelu podnítí rozkmitání části jeho obvodů, což se projeví bohatším zvukem.Ale to není případ špatnýho reprokabelu.To je příklad mizernýho zesilovače sámo o sobě.

To o tom naidukování se rušení do kabelu (např na jeho stínící plášť) platí, pokud je kabel připojenej na vyšší impedanci.Tj.např u interconectů (cinchovejch kabelů) a pod.Tam může dojít samozřejmě k výraznýmu ovlivnění činosti přístroje (kmitání, přičítání harmonickejch do užitečnýho signálu, atd.).
Ale pořád hrajou roli i ostatní vlastnosti kabelu.Teda...klasický elektrický veličiny.
kabelguru.cz

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

To Šedour
"Tady je pěkný příklad kabelu, který má celkem smysluplné provedení. Akorát to jde udělat ještě lépe i když za cenu větší pracnosti a pak i ceny.
Zrovna tenhle kousek mi přijde na domácí poslech skoro předimenzovaný. Když srovnám pracnost tohoto provedení a pracnost kvalitního koaxu,
tak už je to spíš o pocitu "dobře utracených peněz""
Měl jsem za to, že je tam všechno. Vážně nemůžu za to, že si lidi vybírají jenom kousíček ;)
Jestli jsem to alespoň trochu pochopil, tak se rušení dá omezit stíněním nebo použitím "twisted pair" vodičů.
A nepsal jsem to proto, že bych někdy tahal kabeláž. Jenom jsem chtěl naznačit tu spojitost.
To na obrázku není přesný twist, ale fungovat to bude podobně. Ale to všechno jsem psal. Nevím proč to na některé jedince dráždí.
Ve slepém testu jsem slyšel předražený twist kabel, kde bylo v součtu asi 200 tenkých licen v teflonu, a hrálo to jako hodně dobrý
koax. Akorát, že to bylo ohebné i při průřezu cca 60mm2. Nemám potřebu někoho poučovat, jenom jsem se chtěl podělit o osobní
zkušenost. Třeba si to někdo zkusí a třeba mu to pomůže k lepšímu poslechu.
Jestli jsem to správně pochopil, tak se ptáš proti čemu stínit repro kabel. Pokud nemáš aparát mimořádně odolný, tak bys měl taky slyšet rozdíl mezi
obyčejnou dvojlinkou a třeba jenom RG214
Obrázek
Naposledy upravil(a) Jarda69 dne 04 čer 2015 12:59, celkem upraveno 1 x.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

To Šedour : asi si neměl možnost slyšet origo repro Valhallu a stíněnou, potom by si změnil názor.

Po všech testech, různých verzí repro kabelů u mě zůstal a nadále hraji na koaxiální kabel.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

šeďour:
No a protože případná (ne)stabilita nebo (ne)odolnost řetězce není zrovna informace, která by byla k dispozici bez nějakého důkladného měření, jeví se mi jako lepší varianta případnýmu potenciálnímu rušení předcházet použitím stíněnýho kabelu. Jistota je kulomet.
Jinak udávaný činitel tlumení mýho zesu je >200 pro 8Ohm zátěž při 50 Hz a 1 kHz. Jaký je ale reálný DF celého řetězce koncák-konektor-kabel-konektor-výhybka-repro, zvlášť když repro mají minimum na 3.6 Ohm, to samozřejmě nemám potuchu.

Odpovědět