Naprosto nepodložené porovnání síťových kabelů

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Naprosto nepodložené porovnání síťových kabelů

Příspěvek od Mark Levinson »

Ve dnech 20.-21.2.2010 jsem se zúčastnil poslechového víkendu u Zappadaddyho v Hrochově Týnci kde jsme shodou okolností provedli i porovnání síťových kabelů. Byl to skvěle strávený víkend se skvělým zázemím, u Michala se člověk cítí jako doma ;).
Tento sraz vůbec neměl být jako testovací, ale pohodový víkend s poslechem Michalovy už "konečné" aparatury. Při té příležitosti se nám sešlo vícero síťových kabelů, tak jsme se rozhodli je porovnat.

Sešly se tyto kabely:
DH Labs power plus-koncovky no name
VDH Genie mains power cable
Oyaide Tunami GPX-originál
Oyaide Tunami GPX-dělaný z metráže, ovšem osazený originálními koncovkami Oyaide.
Vincent power cable-originál
Supra Lorad-koncovky no name
a samozřejmě jsme zkusili i obyčejný Hellboy cabel

Aparát na kterém se testovalo byl tento:
Meridian 808.2
Sroll Lyric
Tanoy Canterbury
Accuphase PS-510
propojení bylo XLR Harmonix a repro kabel Vecteur CV90.

Před vlastním porovnáváním jsme několik hodin poslouchali celý systém a nakonec jsme si vybrali jednu skladbu na které jsme porovnání provedli. Pro mne byl absolutním vítězem po zvukové stránce a bez ohledu na cenu-Oyaide Tunami GPX. Po zvážení všech aspektů včetně ceny je vítězem-VDH Genie mains power cable, protože za cenu jednoho Oyaide Tunami GPX se dají pořídit tři kusy VDH. Takže nebudu to natahovat a pojďme k věci, slyšeli jsme to takto:

Pořadí:
1. Oyaide Tunami GPX-originál....................................................100%
2. Oyaide Tunami GPX-dělaný z metráže..........................................97%
3. VDH Genie mains power cable...................................................90% (Petr5-85%)
4.-5. Vincent originál+DH Labs s koncovkami no name..........................60%
6. Supra Lorad s koncovkami no name............................................40%
7. Hellboy cabel.......................................................................30%

Na závěr jen dodám, že pro obraznost jsem si dovolil udělat rozdíly v %, což je jen orientační, zdá se mi to jasnější a přehlednější než 1000 slov. Toto hodnocení se vztahuje jen na tuto skupinu kabelů, vůbec to neznamená, že Oyaide Tunami GPX je nejlepší síťový kabel na světě!
Ještě bych chtěl říct, že rozdíl mezi prvními třemi byl opravdu minimální a myslím si, že kdyby měl VDH Genie mains power cable kvalitní koncovky (např. Furutech), tak je pravděpodobné, že by mezi prvními třemi kabely nebyl žádný rozdíl. Také mne velice překvapil Vincent v pozitivním smyslu slova, myslel jsem si, že bude horší než Supra, ale tam by mohly mít negativní vliv ty „no name“ koncovky.
Doufám, že se tady nespustí zase nějaké války, je to jen názor se kterým nemusíte souhlasit, můžete proti němu i protestovat, ale to je asi tak všechno co se proti tomu dá dělat ;).

korys
Kontaktovat uživatele:

Re: Naprosto nepodložené porovnání síťových kabelů

Příspěvek od korys »

Oceňuji, žes to tady tak jasně a stručně shrnul. *thumbs up*
Přes řeku do stínu stromů.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Já si myslím, že ty špatné koncovky tu Supru úplně deklasovaly. *thumbs down*

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Já si radši nic nemyslím. Protože zase dostanu od někoho psychologický posudek. Viz Zappa. :lol:

Pajuna
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pajuna »

Viktore, diky ze si to napsal.
Ja bych podotkl, ze tento poslechl nevznikl ani tak cilene, jako spise na zaklade naseho rozhovoru, ze budu mit VDH pujceny na par dni a kluky zajimalo jak to hraje. Tudiz, ML vzal jeho Oyaide a pridaly se dalsi kabely. Rozhodne neslo o styl ofic. testu, ktery tady byl rozviren, ale o to si proste sednout a zkusit co to dela se zvukem a jak na to nase organismy reaguji.
Aniz bychom dopredu to co ML napsal diskutovali (krome kratkych postrehu behem poslechu), ja mam uplne stejny nazor na poradi. Pohled ostatnich se muze lehce lisit, ale vesmes poznatek byl obdobny.
At si z toho kazdy vezme co uzna za vhodne... :) Doporucuji tem, kteri reaguji pouze na zaklade teorie si neco podobneho poslechnout a preji fajn zazitek, jako jsme meli my.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Já to slyšel skoro stejně jako ML.
Až na malé detaily s hodnocením souhlasím.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Mark Levinson.Pěkný článek,který si nic nevymýšlí a který si na nic nehraje,je to článek jak to lidi slyšeli.Takhle si představuji napsat vysledek porovnávání či svůj názor,prostě napsáno na zcela jiné úrovni než hodně kontroverzní Pasuluv článek z minulého dne. *thumbs up* Jěště by si mohl popsat jak jsi slyšel zbytek večera ,když ti to tak jde. :)Já sám za sebe jsem byl skeptický před začátkem testu,něco jako Hellboy,protože jsem měl kdysi 3x Vincent kabel půjčený z hradeckého studia a výsledek nebyl na můj vkus tak znatelný,poměr cena/výkon pro mne tenkrát nebyl dostatečně opodstatněný ,abych si je pořídil do vlastnictví.Od té doby jsem preferoval výměnu komponentů než doladování systému, o kterém jsem nebyl dostatečně přesvědčený,že u něho zůstanu.Ale po tomto srazu ,mne tato zkušenost dost obohatila a přinutila mně přemýšlet o zakoupení nové sady sitových kabelů.Takže pan Renown bude mít kšeft,výborná práce Renowne. *klanimse* Shrnu to tak,že moje domněnka,že sítový kabel má mensší vliv na zvuk než symetrický kabel se sice nezměnila,ale má větší přínos než jsem si myslel. Přitom kabel se musí pečlivě vybírat ,aby měl význam si ho pořizovat,tzn do aparatury za 30 000 si nebudu pořizovat Oyade,ale třeba Supru(nebo nic a šetřit na lepší bedny nebo zesilovač),do aparutury za sta tisíce by si člověk měl pořídit přinejmenším VDH,ale raději Oyade.

etudiant
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od etudiant »

ML

Děkuji za moc pěkné počtení. Takhle nějak si představuji článek na fóru. Bez nějakého akademického teoretizování a rozboru, článek ze kterého je znát nadšení lidí, kteří mají rádi hudbu a věci spojené s poslechem.

Bez ohledu na konkrétního vítěze potvrdil příspěvek rozdíly ve "zvuku" kabelů různých cenových kategorií. Ke konečnému pořadí jenom doplním, jak již bylo zmíněno, že Supra s horšími koncovkami určitě nepředvedla maximum. U dobrých kabelů bývají koncovky znatelnou položkou v celkové ceně a nevyplácí se na nich rozhodně šetřit.

Také jsem rád, že se objevil další názor, že vliv kabelů, ať už jakýchkoli, je znát. Tak nějak jsem se tu na fóru totiž poslední dobou cítil jako nějaký výjimečný sluchař a jsem rád, že jste mě vrátili zpátky na zem. DÍKY!

Jinak jak píše přede mnou Zappadaddy. Případnou investici do lepšího síťového kabelu musí každý zvážit sám s ohledem na sestavu. Skeptiky nikdo asi nepřesvědčí a kdo hledá lepší zvuk, určitě časem najde. A pokud jsou od prodejce nabídky na vyzkoušení, není co řešit. Z vlastní zkušenosti jenom doplním, že k přístrojům kategorie několika desítek tisíc Kč považuji za vhodný síťový kabel kategorie 5 tis. Kč.

Nakonec ještě, pokud jsou přístroje použité v testu domovem u "taťky Zappy" nezbývá než pogratulovat k dalšímu upgradu.

Tony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tony »

Este otazka - napatove kable sa skusali iba v CD-prehravaci - Meridiane 808i.2?
Nech je v tom jasno.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Tony.Správná připomínka.Doplním za MarkLevinsona.Porovnání se dělala pouze na Meridianu,ale nakonec jsme pouižili Oyade kabely na oba přístroje a to byl opět velmi znatelný posun k lepšímu,a proto jsem si už objednal kabely 2x. *thumbs up*

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Zappadaddy píše:Tony.Správná připomínka.Doplním za MarkLevinsona.Porovnání se dělala pouze na Meridianu,ale nakonec jsme pouižili Oyade kabely na oba přístroje a to byl opět velmi znatelný posun k lepšímu,a proto jsem si už objednal kabely 2x. *thumbs up*
Zappo díky.
Ukázalo se, že není tak docela pravda, že Sroll Lyric je absolutně imunní vůči nekvalitnímu napájení. Hrál lépe jak s kvalitním síťovým kabelem, tak i po připojení na síťovou pračku bylo jasně slyšitelné. Po připojení na pračku a puštění kontrolní skladby jsme začali otáčet hlavy a dívali jsme se s úžasem po sobě. Slyšeli jsme detaily, které jsme před tím nevnímali (nechtěl jsem napsat, že tam před tím nebyly).

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Chlapi, já vás všechny lituji :cry:
S vašima ušima musí být pro vás občanské soužití přímo nesnesitelné...a což teprve ruch měst, bzučící komár...nebo trafo :D

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Ty Kimbery mám proto, že jsem si je chtěl koupit místo spletené a velmi neohebné RG 214..a byly za velmi dobrou cenu.
Nemohu je samozřejmě porovnat v čase prostým přepínáním s jiným kabelem, ale dle mého, čistě subjektivního (možná i autosugestivního) názoru, přispěly k vyčištění spodního spektra zvuku.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

ML - Pěkně sepsáno. Za sebe mohu taky říct, že bych to viděl nějak podobně. Ale zde opravdu platí, že rozdíly jsou to hodně malé. Tedy nijak zdrcující například proti propojovací kabeláži. Tak ještě se někdo může kouknout na digitální propojení.

Tony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tony »

Ramones píše: Nemohu je samozřejmě porovnat v čase prostým přepínáním s jiným kabelem, ale dle mého, čistě subjektivního (možná i autosugestivního) názoru, přispěly k vyčištění spodního spektra zvuku.
Ramones, ja ta normalne lutujem, ved aj ty mas vlastne usi... :lol:

Odpovědět