Pro začátečníky - vliv kabelů
Re: Pro začátečníky - vliv kabelů
Však taky mi večer chutná, ráno pomáhá ! 

To bych nebyl já, abych si zrovna sem nepřihodil
Pokud existuje jakýkoli vědecký důkaz, který je možné zopakovat, že kabel má vliv na zvuk reprosoustav, nebo nedej bože přenos signálu mezi komponenty, tak ať ho někdo předloží.
Takové to domácí poslouchání, že si někdo přehodí power kabel na svém zesiku co hraje do DIY regálovek, což mu musí trvat dobrých 5 minut a pak nám tady sepíše žebříček deseti power kabelů podle toho jak zněly, to mi přijde jako opravdu, ale opravdu naprosto absurdní. Jakýkoli elektrikář a především ušař se mu vysměje až při tom spadne ze židle. Jiné důkazy, než takovéhle pseudo testy nejsou.
A nedalo by se říct, že jsem je nehledal, hledal jsem je jak vzteklý a na celém širém internetu jsem nenašel jediný objektivní vědecký test potvrzující tvrzení PMA a dalších hifistů. Za to jsem našel docela dost ABX testů i výpočtů, které vliv kabelů zcela vždy vyvracely. To mluví samo za sebe a může se kdokoli třeba vzteknout, dokud sem nehodí nějaký důkaz, tak ho normální člověk nemůže brát vážně. A oni ho sem nehodí, protože ho nemají.
Když jsem letos i loni viděl na high endu ty anakondy za stovky tisíc s průměrem 10cm co vedly k některým reprákům a ono to často stejně hrálo mnohem hůř, než vedle, kde to bylo propojené relativně normálními dráty, tak jsem se jen smál. Tuším, že příklad letos bylo třeba zapojení nejlepších repro od Cabasse (někdo říká, že nejlepších repro vůbec), hrálo to dobře a zapojené to bylo podstatně skromněji než mnohem horší konkurence ve vedlejších místnostech.
Pokud chce někdo dobře stíněný kabel mezi komponenty, tak teď mají v Datartu bezva káble Philips s dvojitým stíněním, kroucené, s pozlacenými 24 karátovými konektory za 390 korun metr a půl. Zpracování mi přijde mnohem lepší než u většiny high end kabelů a cena je levnější, než ty nejhorší kabely od "hifi" firem bez pořádného stínění.

Pokud existuje jakýkoli vědecký důkaz, který je možné zopakovat, že kabel má vliv na zvuk reprosoustav, nebo nedej bože přenos signálu mezi komponenty, tak ať ho někdo předloží.
Takové to domácí poslouchání, že si někdo přehodí power kabel na svém zesiku co hraje do DIY regálovek, což mu musí trvat dobrých 5 minut a pak nám tady sepíše žebříček deseti power kabelů podle toho jak zněly, to mi přijde jako opravdu, ale opravdu naprosto absurdní. Jakýkoli elektrikář a především ušař se mu vysměje až při tom spadne ze židle. Jiné důkazy, než takovéhle pseudo testy nejsou.
A nedalo by se říct, že jsem je nehledal, hledal jsem je jak vzteklý a na celém širém internetu jsem nenašel jediný objektivní vědecký test potvrzující tvrzení PMA a dalších hifistů. Za to jsem našel docela dost ABX testů i výpočtů, které vliv kabelů zcela vždy vyvracely. To mluví samo za sebe a může se kdokoli třeba vzteknout, dokud sem nehodí nějaký důkaz, tak ho normální člověk nemůže brát vážně. A oni ho sem nehodí, protože ho nemají.
Když jsem letos i loni viděl na high endu ty anakondy za stovky tisíc s průměrem 10cm co vedly k některým reprákům a ono to často stejně hrálo mnohem hůř, než vedle, kde to bylo propojené relativně normálními dráty, tak jsem se jen smál. Tuším, že příklad letos bylo třeba zapojení nejlepších repro od Cabasse (někdo říká, že nejlepších repro vůbec), hrálo to dobře a zapojené to bylo podstatně skromněji než mnohem horší konkurence ve vedlejších místnostech.
Pokud chce někdo dobře stíněný kabel mezi komponenty, tak teď mají v Datartu bezva káble Philips s dvojitým stíněním, kroucené, s pozlacenými 24 karátovými konektory za 390 korun metr a půl. Zpracování mi přijde mnohem lepší než u většiny high end kabelů a cena je levnější, než ty nejhorší kabely od "hifi" firem bez pořádného stínění.
Neberu ti Tvoje přesvědčení že změna kabelů nemá vliv na zvuk ale mám jinou zkušenost. Bez vědeckých důkazů pro Tebe ovšem nemá žádný význam.
V mojí sestavě má např. minimální vliv výměna propojovacích symetrických kabelů, to mám vyzkoušeno. Zkoušel jsem i velmi drahé a změna žádná nebo na hranici poznatelnosti a tak jsem zůstal u kabelů za několik tisíc s dvojitým stíněním a jen v nejnutnější délce. Větší změnu u mne přináší výměna reprokabelů, předesílám, že jsem nezkoušel nějaké levné dvojlinky.
Zatím nejčerstvější zkušenost mám se síťovými připojovacími kabely. Zkoušel jsem do různých přístrojů připojit kabely Supra a od Renowna zlaté VDH kabely.
Zatím co při zapojení do koncových zesilovačů Lyngdorf (mám bi-amp) nebo do RP 1 (Room Correction) byla změna minimální nebo žádná, při zapojení VDH do CD/SACD přehrávače a předzesilovače byla změna taková, že jsem zůstal jako opařený. To byla změna zásadní. Čekal jsem pravý opak, myslel jsem že nejlepší budou VDH připojené k digi koncům a je to zase jinak.
U mne "fungují" u nevýkonových zařízení. Změny byly takové jako popisují někteří ve vlákně o VDH. Tady je zbytečný jakýkoliv test.
Nakonec tedy zůstaly VDH v přehrávači a předzesilovači i když svojí tloušťkou působí u těchto zařízení se spotřebou desítek W poněkud bizarně. Takže zřejmě objednám připravovanou "slabší" verzi...
V mojí sestavě má např. minimální vliv výměna propojovacích symetrických kabelů, to mám vyzkoušeno. Zkoušel jsem i velmi drahé a změna žádná nebo na hranici poznatelnosti a tak jsem zůstal u kabelů za několik tisíc s dvojitým stíněním a jen v nejnutnější délce. Větší změnu u mne přináší výměna reprokabelů, předesílám, že jsem nezkoušel nějaké levné dvojlinky.
Zatím nejčerstvější zkušenost mám se síťovými připojovacími kabely. Zkoušel jsem do různých přístrojů připojit kabely Supra a od Renowna zlaté VDH kabely.
Zatím co při zapojení do koncových zesilovačů Lyngdorf (mám bi-amp) nebo do RP 1 (Room Correction) byla změna minimální nebo žádná, při zapojení VDH do CD/SACD přehrávače a předzesilovače byla změna taková, že jsem zůstal jako opařený. To byla změna zásadní. Čekal jsem pravý opak, myslel jsem že nejlepší budou VDH připojené k digi koncům a je to zase jinak.
U mne "fungují" u nevýkonových zařízení. Změny byly takové jako popisují někteří ve vlákně o VDH. Tady je zbytečný jakýkoliv test.
Nakonec tedy zůstaly VDH v přehrávači a předzesilovači i když svojí tloušťkou působí u těchto zařízení se spotřebou desítek W poněkud bizarně. Takže zřejmě objednám připravovanou "slabší" verzi...
Jiz pouze zavedeni tohoto tematu jiz ponekolikate je jen trapnym pokusem o flame, nic jineho. Je zvlastni, ze se o to pokouseji dokola stale ti sami. Prosim vas, nemotejte zacatecnikum hlavy nesmysly.
Ocekavat vyrazny posun u zesilovace za nejakych 8 tisic ? Tak to asi vazne ne! Ten kdo tvrdi, ze kabely nemaji vliv, nikdy zadne poradne neslysel nebo je uplne hluchy.
Btw. Tento tyden jsme s kamaradem zkouseli nekolik repro kabelu a s tim spise nahodne zapujcene stribrne xlr jedne znacky vuci medenym (velmi dobrym a uznavanym, ocenenym) xlr stejne znacky. Po poslechu jsme se museli rozhodnout do techto investovat a zakoupit je, i kdyz cena za 1 metr je 10x tolik penez. Pripadne poznatky zajemcum poskytnu, ale urcite ne do tohoto tematu.

Ocekavat vyrazny posun u zesilovace za nejakych 8 tisic ? Tak to asi vazne ne! Ten kdo tvrdi, ze kabely nemaji vliv, nikdy zadne poradne neslysel nebo je uplne hluchy.
Btw. Tento tyden jsme s kamaradem zkouseli nekolik repro kabelu a s tim spise nahodne zapujcene stribrne xlr jedne znacky vuci medenym (velmi dobrym a uznavanym, ocenenym) xlr stejne znacky. Po poslechu jsme se museli rozhodnout do techto investovat a zakoupit je, i kdyz cena za 1 metr je 10x tolik penez. Pripadne poznatky zajemcum poskytnu, ale urcite ne do tohoto tematu.
To chce "článeček na titulku" za 400,-
Tentoraz myslené ako fakt. Niekto v koho možnostiach je nejaké meranie (PMA? BVA?NA?....) ktorého výsledky reálne odzrkadlujú vplyv káblov na zvuk a toto uverejniť niekde na 1. stránku fóra a akúkoľvek balastnú debatu ako je aj táto odkázať na ten popis s výsledkami merania. Toto je debata ako 1000 iných o 1000 iných veciach, kde jedni "počujú" alebo počujú a iný "nepočujú" alebo nepočujú.

Tentoraz myslené ako fakt. Niekto v koho možnostiach je nejaké meranie (PMA? BVA?NA?....) ktorého výsledky reálne odzrkadlujú vplyv káblov na zvuk a toto uverejniť niekde na 1. stránku fóra a akúkoľvek balastnú debatu ako je aj táto odkázať na ten popis s výsledkami merania. Toto je debata ako 1000 iných o 1000 iných veciach, kde jedni "počujú" alebo počujú a iný "nepočujú" alebo nepočujú.
už mi to nedovolilo edit tak ešte:
Ja nie som zástanca nameraných hodnôt v tom zmysle, že výsledok merania ja bsolútna pravda a kto nemá zostavu s TOP hodnotami, tak je nepočúvateľná. Ako, nepopieram dôležitosť merania, bez toho to samozrejme nejde, ale osobný vkus je tak individuálna charakteristika, že nie je možné opierať sa len o merania. Je tu X ľudí, ktorí preferujú elektrónky, ktoré majú horšie parametre ako tranzistory a X ľudí, ktorí dávajú prednosť vinilu pred CD... Meranie je v takýchto prípadoch absolútne nepoužiteľný argument. To, že napr. PMA sliší skreslení nemusí byť zákonite jeho jedinečná schopnosť, získaná skúsenosťami. Tú schopnosť môžeme mať všetci, len ju nepomenujeme ako skreslenie ale ako zvuk ktorý sa nám páči, alebo nepáči. A mnohým sa páči práve ten skreslený s vinilu a elektróniek. A podobne to bude aj s káblami.
Ja nie som zástanca nameraných hodnôt v tom zmysle, že výsledok merania ja bsolútna pravda a kto nemá zostavu s TOP hodnotami, tak je nepočúvateľná. Ako, nepopieram dôležitosť merania, bez toho to samozrejme nejde, ale osobný vkus je tak individuálna charakteristika, že nie je možné opierať sa len o merania. Je tu X ľudí, ktorí preferujú elektrónky, ktoré majú horšie parametre ako tranzistory a X ľudí, ktorí dávajú prednosť vinilu pred CD... Meranie je v takýchto prípadoch absolútne nepoužiteľný argument. To, že napr. PMA sliší skreslení nemusí byť zákonite jeho jedinečná schopnosť, získaná skúsenosťami. Tú schopnosť môžeme mať všetci, len ju nepomenujeme ako skreslenie ale ako zvuk ktorý sa nám páči, alebo nepáči. A mnohým sa páči práve ten skreslený s vinilu a elektróniek. A podobne to bude aj s káblami.
To neni spatny napad, udelat sekci, ktera by byla zamcena, obsahovala by neco ve stylu "10 zakladnich lzi hifi", resp. neco ve stylu FAQ: seznam fundovanych a jasnych odpovedi na caste dotazy a hypotezy (i s odkazy na obsirnejsi clanky na to ktere tema, v pripade autorovy nechuti odpoved rozepisovat vice nez strucne). Podminkou by byla dostatecna znalost problematiky pisatelem. Otazkou ale je, zda by odbornici meli zajem - myslim ze ne.Acon píše:Niekto v koho možnostiach je nejaké meranie (PMA? BVA?NA?....) ktorého výsledky reálne odzrkadlujú vplyv káblov na zvuk a toto uverejniť niekde na 1. stránku fóra a akúkoľvek balastnú debatu ako je aj táto odkázať na ten popis s výsledkami merania. Toto je debata ako 1000 iných o 1000 iných veciach, kde jedni "počujú" alebo počujú a iný "nepočujú" alebo nepočujú.
Nu což, jen mne to tak napadlo

Fundovaných a jasných odpovědí na ledasco i tu zaznělo dost a dost. Jenže jsou bohužel natolik oplácány diskusní hlušinou, že je docela úmorné je objevovat. My, co si pamatujeme co kdo takového sdělil, to máme jednodušší.
Jako základní pomůcku pro dopátrání se fundovaných a jasných odpovědí doporučuju nechat si vygenerovat všechny příspěvky od PMA, BVa, Kazzatele - a teprve z tohoto výpisu se vydávat na jednotlivá vlákna.
Jako základní pomůcku pro dopátrání se fundovaných a jasných odpovědí doporučuju nechat si vygenerovat všechny příspěvky od PMA, BVa, Kazzatele - a teprve z tohoto výpisu se vydávat na jednotlivá vlákna.
Moje zkušenost s kabely:
Slyšitelné rozdíly jsem zaznamenal pouze u extrem. případů, tj. kabely typu tkanička vs koaxiál. Ovšem v dalších případech (koax vs koax) už jsem žádný rozdíl nezaregistroval.
Co se týče sil. kabelů, tak zde souhlasím s kazzatelem potažmo s PMA.. Pro "audiofily" IMO zcela dostačuje běžné CYKY 3x1.5 (evtl.3x2,5) s kvalitním stíněním.
BTW, v této souvislosti musím poznamenat, že se mi zatím nepodařilo nalézt CYKY s dvojitým stíněním (Cu+Al), ale možná, že nejsem dostatečně "investigativní"...
Nakonec. Nejsem žádný prognostik, ale odhaduji, že za cca 3 - 4 roky zde bude panovat obdobný "blahobyt" jak v Maďarsku, takže investovat tak nehorázné sumy do HiFi (zvláště v daném kontextu) považuji za naprostý nonsens.. Tedy pokud nejsem rentiér anebo příbuzný třebas ctihodného p. Z. Bakaly..
Slyšitelné rozdíly jsem zaznamenal pouze u extrem. případů, tj. kabely typu tkanička vs koaxiál. Ovšem v dalších případech (koax vs koax) už jsem žádný rozdíl nezaregistroval.
Co se týče sil. kabelů, tak zde souhlasím s kazzatelem potažmo s PMA.. Pro "audiofily" IMO zcela dostačuje běžné CYKY 3x1.5 (evtl.3x2,5) s kvalitním stíněním.
BTW, v této souvislosti musím poznamenat, že se mi zatím nepodařilo nalézt CYKY s dvojitým stíněním (Cu+Al), ale možná, že nejsem dostatečně "investigativní"...

Člověk by řekl, že u tak kontroverzního tématu, na kterém se nedokážou shodnout ani odborníci, by testy do lecčehos vnesly světlo a naprosto neoddiskutovatelně zavřely všem odpůrcům hubu. Ale on je prostě pořád nikdo ne a ne udělat.Mih píše: Tady je zbytečný jakýkoliv test.
.

Jinými slovy: Bible je pravda, protože se to píše v Bibli a všichny kdo tomu nevěří schvátí plameny pekelné, nebo je radši upálíme sami, kdyby náhodou peklo neexistovalo.

Tomu se říká posedlost - obcese. Pokud to trvá delší dobu a dotyčný s tím má problémy v komunikaci s jinými lidmi je to na odbornou pomoc.
to pekelník: tebe někdo v dětství zneužíval? Nebo kdo ti ubližuje? Není ostuda vyhledat odbornou lékařskou péči!
Obvyklým projevem dogmatiků a tmářů obhajujících neobhajitelné věci jsou následující projevy:vintage píše:to pekelník: tebe někdo v dětství zneužíval? Nebo kdo ti ubližuje? Není ostuda vyhledat odbornou lékařskou péči!
1. Zcela radikální popírání nepopiratelných vědecky doložených faktů, případně zpochybňování samotné vědy (země je placatá a slunce se okolo ní točí, kabely nejdou v dvacátém první století změřit).
2. Neschopnost dodat důkazy vyvracející tvrzení protistrany (země je prostě placatá o tom se nebudeme bavit, navíc na kraji země jsou příšery co každého snědí, takže tam nejde dojít a vyfotit ho)
3. Odvolávání se na "vyšší" autority, které buď neexistují a jsou smyšlené, nebo které také používají argumentaci z bodů 1 a 2 (země je placatá, protože to říkal PMA)
4. Když to nefunguje, začneme očerňovat protistranu, urážet jí a zesměšňovat zcela smyšlenými bláboly, které nemají s daným problémem nic společného (do této kategorie se právě zařadil Vintage, předpokládám, že do očí by mi to neřekl, je to trochu riskantnější než na internetu)
Za posledních třicet let jediný výrobce kabelů, hifista, prodejce ani člen místní drátenické kliky nepodal jediný ověřitelný důkaz, že jejich tvrzení má jakýkoli reálný základ (kdyby to tak bylo, to by se na to všichni odvolávali jako vzteklí). Na rozdíl od protistrany, která těch důkazů podala celou řadu ať už na odborných konferencích v teoretické rovině (AES), v odborném tisku, nebo v podobě praktických ABX testů. Debata o kabelech s těmito lidmi pak probíhá obvykle v mantinelech bodu 4 a odvolávání se na pana Atkinsona ze Stereophilu podle bodu 3.
Ve většině ostatních oborů to přitom problém není. U aut se dočteme jaké mají parametry a zrychlení a nikdo neříká, že Ferari je prostě rychlejší než Fabie, u foťáků se dozvíme světelnost objektivu, ISO a megapixely a ne že to fotí parádně, na víně je napsaný objem lahve a obsah alkoholu a ne že je to síla a flaška je velká. O kabelu se dozvíme velké kulové, protože je to výrobní tajemství. Eventuelně, že to potlačuje skin efekt (který by připadal v úvahu u 30 kilometrů dlouhého káblu o průměru půl metru, takže je to zcela absurdní údaj).
Na high endu jsem viděl pana Krauta, když do něj prudil nějaký kacíř jako já a nutno říci, že i když se pan Kraut ani nesnažil argumentovat, dokázal reagovat s humorem a grácií, což bylo vcelku sympatické. Když už se živím prodejem kabelů, chce to trochu nadhledu a ten mu rozhodně nechybí.
Odkdy kvalitu foťáku určují parametry jako světelnost objektivu, iso či počet megapixelů?
Odkdy kvalitu vína určuje objem láhve či obsah alkoholu?

Odkdy kvalitu vína určuje objem láhve či obsah alkoholu?

Hellboy, naštěstí máme uši. Kdo dobře slyší, nepotřebuje nic dokazovat.vintage píše:to pekelník: tebe někdo v dětství zneužíval? Nebo kdo ti ubližuje? Není ostuda vyhledat odbornou lékařskou péči!
Nebo máme se jít na ušní vyšetřit ? Bude ti takové vyšetření stačit jako důkaz ?
Neudeš potřebovat ještě vyšetřeni z psychiatrie ? Možná jsme tady většinou nesvéprávní a ty ztrácíš čas s imbecily.
Vykašli se už na to. Jsi mezi námi určitě nejchtřejší. Asi víš, že moudřejší by měl ustoupit.