Reprokabel - zvýraznění basů

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
adrian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Reprokabel - zvýraznění basů

Příspěvek od adrian »

Catliker píše:
02 bře 2026 07:44
No tak díky všem za rady...bohužel se to tu stočilo úplně špatně...

1) místnost mám tak akusticky poladěnou, jak to jen jde a je v mém pokoji proveditelné...

2) Nejsem blb a kdybych prostě kabel mohl mít kratší, tak ho kratší mám.

3) Bedny za zlaté doby high endu, které dělal Manfred Zoller jsem koupil právě kvůli jejich zvuku a tomu, abych ušetřil x stovek tisíc korun za současnou nehrající komerci. Výšky a středy lepší než legendy Focal Onyx...

4) pokud se nepletu, tak přiložená charakteristika neodpovídá té reálné, ale ani reálné původní - jsou tam jiné měniče...původní je k dohledání v německém fóru a mojí nemám, ale bedny jsou seřízené a po zdařilém repasu..

5) samozřejmě v trojúhelníku sedím a bedny mám natočené tak, abych z nich vytřískal maximum

6) já čekal rady typu..kup si kabel s příměsí XYZ nebo místo dvojlinky mrkni na křížovou 4ku, nebo když chces víc basů, použij takový a makový průřez...prostě něco od někoho, kdo se tímto problémem zaobíraj....ne odsouzení beden, které nikdo z vás neslyšel a neví jak hrají...mimochodem pan Vrána, kterého beru jako etalon kvality doporučil kabely v ceně cca 40k+...p.s. díky těm málo z vás, kteří se pomoct snažili...
Skús si vybrať...skús napísať panu Diokovi, čo ti doporuči

https://www.diokaudio.cz/reproduktorove-kabely/

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Hezké ceny. To hraje určitě líp než kabel z elektry *2thumbsup*

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Možná by stačilo toto. Nebo třeba Kimber Kable 8TC. Nebo jen
https://www.aliexpress.com/item/32845928845.html

Miroš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miroš »

Catliker, popravdě, žádný reprokabel zvuk nevylepší a do zvuku nic nepřidá, ba naopak, i ten nejdražší voodoo kabel zvuk nějakým způsobem degraduje, některý víc, některý míň - je to jen fyzika. Záleží, jak si to v řetězci zesilovač - reprobedny sedne. I když jednomu bude konkrétní kabel hrát skvěle, jinému to vůbec nemusí sedět. Někdo bude mít bedny s nějakou anomálií na výškách a třeba zrovna kabel s vyšší indukčností mu to vykompenzuje, bude mít subjektivní pocit, že mu to zvýraznilo hloubky a pak bude tvrdit, jaký to je skvělý kabel a dobře hraje. Ale to přeci není pravda, jen ovlivnil výstupní signál. Pokud máš, jak tvrdíš, všechno v cajku, pak bych opravdu místo té těsné dvojlinky nejprve zkusil čtyřku do kříže a uvidíš, tedy uslyšíš.

PS: Pokud chceš zkoušet nějakou alchymii, kdysi jsem objevil toto https://www.tnt-audio.com/clinica/ubyte2e.html ale prý to stojí za prd, neslyšel jsem to.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Tohle je fajn, ale ma to velkou kapacitu a některé zesilovače by to nemuseli dát

https://www.tnt-audio.com/clinica/triple_t_e.html

To pletení je tam jen pro parádu. Uplně by stačilo dát je vedle sebe do nějaké punčošky.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Zatial nikto autorovi dotazu neodpovedal na to čo sa pýtal. Pokial dané reprosústavy Focal Temptation považuješ za vyhovujúce a chceš ich mať ako dlhodobejší základ zostavy, tak ok. Áno DRC/EQ by určite bola efektívnejšia, ale čo som sa stretol s výtkami tých čo to skúšali, tak to reálne velmi málo ludí vie aplikovať v praxi tak, aby to spľňalo očakávania. Na automatické korekcie by som zabudol. Ich aplikácia väčšinu skôr od tohto riešenia keď to vyskúšali odradzuje.

Takže ide o 2x6m, čo ak by mal byť továrenský hotový set, tak by bol dosť drahý (vzhľadom k cene reprosústav neadekvátne) a 6m aj nie všetci ponúkajú.
Zemitejší charakter majú napr modely od Audioquest, Cardas…
Ak by to malo byť plné na spodku ale zároveň živšie na vrchu, tak ma napadá z lacnejších napr Athom Zef Max. Predáva napr Nisel. Dá sa dohodnúť s Niselom custom dľžka aj osadenie nejakých banánikov alebo vidičiek. Čomu by som sa vyhol (na základe tvoch požiadaviek), sú koax riešenia typu Magelan SPK240 - to je suché na spodu aj na vrchu

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Len poznámka. Sám DRC/EQ používam a viem aký je to proces na začiatku ktorého je meranie z viacerých bodov okolo posluchového miesta. Zrovnať to najhoršie do cca 150Hz a potom už len jemné kroky na ucho (aj v tom pásme do 150Hz). Chce to však niekoho kto vie čo robí a trpezlivosť

Catliker
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Catliker »

blesk666 píše:
02 bře 2026 15:34
Zatial nikto autorovi dotazu neodpovedal na to čo sa pýtal. Pokial dané reprosústavy Focal Temptation považuješ za vyhovujúce a chceš ich mať ako dlhodobejší základ zostavy, tak ok. Áno DRC/EQ by určite bola efektívnejšia, ale čo som sa stretol s výtkami tých čo to skúšali, tak to reálne velmi málo ludí vie aplikovať v praxi tak, aby to spľňalo očakávania. Na automatické korekcie by som zabudol. Ich aplikácia väčšinu skôr od tohto riešenia keď to vyskúšali odradzuje.

Takže ide o 2x6m, čo ak by mal byť továrenský hotový set, tak by bol dosť drahý (vzhľadom k cene reprosústav neadekvátne) a 6m aj nie všetci ponúkajú.
Zemitejší charakter majú napr modely od Audioquest, Cardas…
Ak by to malo byť plné na spodku ale zároveň živšie na vrchu, tak ma napadá z lacnejších napr Athom Zef Max. Predáva napr Nisel. Dá sa dohodnúť s Niselom custom dľžka aj osadenie nejakých banánikov alebo vidičiek. Čomu by som sa vyhol (na základe tvoch požiadaviek), sú koax riešenia typu Magelan SPK240 - to je suché na spodu aj na vrchu
Děkuji mnohokrát za typ. ZEF/ZEF MAX dle spokojených uživatelů vypadá naprosto famózně. A v recenzi se píše - Na intimněji nahraném materiálu se ukazuje, že ZEF je laděn lehounce ve prospěch okrajů pásma, takže je pro ucho velmi vděčným partnerem a dokáže oživit reprodukci sestav v prakticky jakékoli kategorii – je to jako by člověk malinko ťuknul do korekcí na zesilovači a otevřel výšky stříbrné jiskrnosti a basy posunul o pár schodů hlouběji do sklepa. Není to ale na úkor středů a tak nejsme o informačně nejbohatší a nejdůležitější pásmo ochuzeni – například piano v In The Wee Small Hours of The Morning Barbry Streisand bylo nádherně znělé, s čistým a dynamickým základem, bez jakýchkoli známek přiškrcení, syntetiky nebo komprimace, svěží jako jarní vítr.

Tzn. konečně někdo poradil a odpověděl na můj dotaz :)) Díky moc.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Zkusil bych smotat pár z tohoto. Momentálně to provozuju a taky to hraje.

https://www.kondik.cz/vodic-heat-180-sif-6/

jarda_k_2005
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda_k_2005 »

Ahoj! Až ten ZEF naposloucháš, napiš. Já jsem dříve taky dělal kraviny s kabely všeho druhu, naposled stříbrný XLR, a byly to vždycky vyhozené peníze. Ne velké částky, takže mě to moc nemrzelo, ale je to poučné. Tak napiš, zajímá mě to. Jrd

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Beru zpět. Ten zkroucenej pár hraje trochu tupě. Nejlíp mi hraje tohle. Dnes bych šel do Aircell 7. Uplně by stačil.

Obrázek

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Jarda69: Možno si zabudol, že autor dotazu potrebuje 6m dľžku. Ten Aircell 7 - je 50 Ohm VF koax s lankovým stredovým vodičom a má len 14AWG (teda cca 2mm2) stredový vodič (oplet som z datasheetu nevyčítal), ale ak by sme zobrali pre zjednodušenie rovnaký prierez (bude asi o niečo väčši), tak sa dostaneme na odpor v oboch vodičoch 0,1Ohm čo je už pomerne dosť. (len na ilustráciu, ak bude mať zosilňovač DF napr 100 pri 8Ohm repro, tak nám to ten kábel zrazí na menej než polovicu (konkrétne DF bude už len 44).
To by som už len z technického pohľadu nerobil.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Ano, to je problem.

Catliker
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Catliker »

Dobrý den,

musím říct, že jsem byl včera ohromen přístupem pana Michalce z Niselu. Volal jsem mu ohledně kabelu ZEF Max. Nejenže skvěle poradil a kabel se mu zdá jako vhodný, ještě jsme probrali hifi komponenty zleva, zprava. Nabídl, že mi i kabel přiveze...Takový přístup je v dnešní době nevídaný a bylo to úplné pohlazení po duši. Jsem rozhodnutý tento kabel pořídit, avšak vzhledem k ceně nevím, zdali hned či za nějaký ten měsíc.

Zároveň musím říct, že tento kabel je trochu jako zjevení, neboť ho vlastně pouze všichni chválí...a co je snad ještě zajímavější, hodí se prakticky do jakékoliv (zaplatitelné) sestavy a nebude brzdou...až se mi nechce té 100% spokojenosti věřit. Jsou tu vůbec nějací nespokojení uživatelé kabelu ZEF Max?

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Však se nad tím zamysli, jak se ZEF Max liší od tvojí dvoulinky. Má o 1mm2 větší průřez a vodiče dál od sebe. Takže trošku menší odpor, větší indukčnost a menší kapacitu. Jinak stejná konstrukce. Není to pletené, není to koax, je to dvojlinka.

Odpovědět