Solid Core

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Solid Core

Příspěvek od dadaft »

jo, a jak se ti líbí vzhledově? spousta si bude myslet, že to jsou škaredé smaltované dráty, ale ony ve skutečnosti nevypadají tak zle, ne?

c_one
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od c_one »

mno rekl bych, ze Gibraltar solid core neni.
prave ze vychazim z ,,vyssi cenovy'' , takze o to vic zarazejici je vysledek.
Po cca dvou hodinach jsem vyrazil jeste s tatou. Na Keitovi hned na prvni poslech uznal, ze Valhalla je jakoby zivejsi, dynamictejsi, mimojine je u ni mirny narust hlasitosti oproti Anti.
Jako druhou nahravku jsme dali Labuti Jezero z edice Decca Stokowski, po Decca Karajan myslim asi nejlepsi nahravky klasiky, ne ani tak co do cistoty, ale proste to ma grady a posloucham je mnohem radsi jak treba Telarc edice. Tam kupodivu vysly Anti skoro lepe, asi proto, ze puvodni nahravka je mirne zavrena a tim, jak jsou Anti vic rezavejsi, sice nevhodny vyraz, ale nejak se mi nedostava slovni invence :D

Jeste se chci zeptat, vadi, kdyz by se k sobe nalepili + a - vodice? to by se nemelo navzajem rusit ne?

K te sestave je u me trochu problem, ze tam byla vzdy, nikdy jen nahodne bubny, takze se nekona zadne velke ohromeni...

co me nedavno dost prekvapilo, bylo, ze jsme ty 118kg tezke bedny posadili na soft feet podstavce, co nam k tomu ,,pridal'' predchozi majitel a nejak jsme je nepovazovali za tak dulezite. Tak jako tak po jejich nasazeni se zvuk dramaticky zmenil, ubylo basu, ale zkonkretneli a hlavne pribyla halda prostoru, mistama to uplne vtahuje...

k tomu vzhledu nejak nemam vyhrady, jen bych je chtel smotat na 4 pary, takhle to tam vypada fakt podivne :D

no nejsem si jist, jestli vyjdou ze souboje s Valhallou jako vitezove, ale kazdopadne se cti, za ty penize neskutecna vec...kdyz si clovek vezme, ze Gibraltar stoji myslim neco kolem 30tisic a tyhle speakery co podle me hrajou lip vyjdou v 4 parove sestave na 200USD :D :D

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

k tomu skoro není co dodat.

jsem rád, že se konečně našel někdo, kdo DOOPRAVDY testoval na hodně dobré sestavě a srovnával s velmi dobrými kabely.

doufám, že si méně zámožní hifisté ještě vzpomenou na tohle http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =14&t=2844 a dobře si to celé přečtou.

c_one
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od c_one »

koukam, ze jsem to nedopsal, vzhledem k zavrenosti one Decca nahravky to ve finale znelo jasnejsi.

jeste mi prosim napis co si myslis o sparovani + a - vodice

tak jak tak by mel prijit kamarad hifista dlouholety, ktery se nicmene toliko na nove technologie neorientuje a vpodstate moc nevylepsuje sestavu, spis se bavi zkousenim atp, cili je pomerne objektivni...a hlavne bez predsudku...

a pak doufam ze se nejak dodohodnem s lachimem a bude moznost pak zkusit i s jeho kabely...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

klasická hudba o sestavě (a tedy i o kabelech) řekne vše. ne Sara K., ale Antonín Dvořák je to pravé ořechové na testování... ;)

nejsem si jistý, co myslíš tím spárováním. to jako že použiješ jeden kabel (+ i -) pro plus a druhý kabel (+ i -) pro mínus?
podle mé zkušenosti je nejlepší, když k plus i k mínus vede jen jeden drát - a musí být akorát. ani tlustý (rozvařené basy), ani tenký (málo basů).

a ještě jedna věc - kdybys měl nějaké staré nepotřebné bedny (protože počítám, že u 801 do toho jen tak nepůjdeš), tak je zkus vevnitř překáblovat solid-core. tloušťku drátu zvol podle těch v cívkách výhybky. myslím, že bys pak byl hooodně překvapený...

c_one
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od c_one »

No doma v obyvaku jsou postarsi velke tesly, jenze u tech se uprimne dost divim, ze vubec hrajou, vede k nim nitova dvoulinka u ktere pochybuju, ze by utahla i zvonek :D
jenze v obyvaku je stena a tudiz se pres ni nedostanu k nove instalaci. Bedny jsou navic zakopnute v prostoru primo vedle sedacky ze dvou stran a jedna z nich ma jeste hned vedle sebe skrin. Jinak by asi hraly celkem obstojne, jenze takhle se hifi jak znamo nedela.

Jeste mam Videotony po stryci, ty asi budem davat misto novejsi TVM do dilny, protoze narozdil od TVM je mi lito je prodat :) tak tam to mozna zkusim, do 801 samozrejme sahat nechci....

K te klasicke hudbe ok, jenze mam rad i jazz a vlastne vsechno, nicmene na poslech preferuju klidnejsi zanry od jazzu po klasiku, nekdy malokdy nejaky pop, uplne vyjimecne rock a metal, krom floydu teda, jenze ti jsou zvukem kapku jinde. K tomu, aby si to clovek uzil, proste nejde mit nahlas pustenou kapelu, ktera rve jak podebrana, to je pak clovek rad, kdyz to vubec vstreba, natoz aby to treba hodinu poslouchal...
asi to musim jeste porovnat na nejakem SACD, btw. nemate nekdo Membran SACD Dvorakovu Z Noveho sveta? Ja tam z nejakeho zahadneho duvodu mam prehozene panorama, ale jen u tohohle a niceho jineho. Kdyz jsem psal do Levnych knih, kde jsem to kupoval, nedostalo se mi odpovedi. Jinac podle me Membran SACD (takove ty levne do 200Kc/ks) hraji ze vsech klasickych nahravek nejlepe. Precjen Decca jsou stare edice a je tam prave takova mirna zastrenost, cili si myslim, ze Anti hraje vic do vysek...

o solid core uvazuju v reproboxu na kytaru a na PA, ale ani jedno se bezne takhle nedela a myslim, ze vzhledem k castemu prenaseni a potamo uderech a razech by to asi nebyla nejvhodnejsi volba...

tim sparovanim + a - myslim, ze bych draty napr lepenkou co kazdych 20cm spojil a vznikla by mi vlastne dvoulinka. U +/- si myslim, ze by to nemelo byt v neprospech zvuku...nebo se pletu?

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

Dovolím si přispět do skoro 5 let dřímajícího vlákna :)
Vyzkoušel jsem poměrně dost reprokabelů. Nikdy jsem se ale "nesnížil" pod alespoň 2 x 3 mm2. Vždycky to byly vodiče ze splétaných lanek. Dneska jsem, věřím tomu, u konce hledání. V současné době mám mezi zesilovačem a repro solid core kabel (no, spíš je to káblík) o průřezu 2 x 1,5 mm2. Je mi vážně naprosto šumafuk, že to u spousty hifistů vyvolá posměch. Pro mě je podstatný, že to na mém aparátu hraje jak z praku. Zapojením solid core kabelu došlo u mě k výrazným změnám ve zvuku. Ne jenom někde, ale naprosto ve všem ... Ať vezmu činely, bicí, různé bubínky, saxofon nebo basu, ale hlavně vokály - to všechno je najednou mnohem reálnější a blíže ke skutečnosti. To samé barvy nástrojů. Najednou poslouchám s chutí i muziku, která mě moc nebrala.
Můžu potvrdit dadaftova slova, kde na jiným místě píše něco ve smyslu o úžasném nástupu nástrojů apod. Je to prostě tak.
Vlastně to sem píšu pro věčné hledače kabelů. Ať už si koupí nakonec cokoliv, moje rada zní: začněte nějakým solid core kabelem a pak porovnávejte ...
Jenom podotýkám, že sto litrů za kabel bych nedal. Taky nechci radit těm, co mají aparáty za statisíce - chápu, že tenký káblík by nemusel na návštěvy působit dost majestátně ;) .
Taky nemám rád žádné "mezičlánky", takže na reprokabelu nemám banánky ani vidličky. Kabel je "natvrdo" v reprosvorkách beden a zesilovače.
A teď si klidně s někým udělejte slepý test: slušný solid core kabel proti "zbytku světa".
Výsledek testu ale neříkejte některým hifi-highend-prodejcům .... je možný, že by z vás udělali blbce a řekli vám, že máte špatný uši :)

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

A jaký konkrétně je to solid-core kabel? Stačí nějaký instalační CuS?

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Mal som plný vodič, dokonca 2 spolu skrutené 4mm2 alebo 6mm2 dávno.... 1. moj reprokábel "HIFI" teraz sa tomu smejem, ale nič iné v obchodoch hifi tu nebolo bol ale Jamo 4mm2 , tuším stál 70 Kčs ale potom som kupil Kimber 8 TC *thumbs up* ktorí bol ...dlho ...dlho, a to som skušal ku Dynaudio pred 20timi rokmi aj OCOS, aj lacné Cardas aj všeličo iné aj omnoho drahšie ako ten 8 TC *palec* .
( ale pozor tie Fake china čo su všade aj Kimber 8 TC je moc celosvetovo kopírovaný)

od Solid Core:

Zase zázraky nečakajte,do menej kvalitnej zostavy ok ale inak.... *taktone*

Skušal som ten moj Solid Core aj na kvalitnej zostave 2 roky dozadu.....brrr *thumbs down* :cry:

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

zero:
Ono asi taky hodně záleží, do jaké konkrétní sestavy ten který reprokabel dáváš. Není výjimkou, že pokud nějaký kabel zapojíš mezi zesilovač A a bedny B, tak zvuku jednoznačně pomůže, zatímco pokud ten samý kabel zapojíš mezi zesilovač X a bedny Y, tak zvuk moc nezmění nebo v některých ohledech i zhorší...

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

PítrsPraha píše:zero:
Ono asi taky hodně záleží, do jaké konkrétní sestavy ten který reprokabel dáváš. Není výjimkou, že pokud nějaký kabel zapojíš mezi zesilovač A a bedny B, tak zvuku jednoznačně pomůže, zatímco pokud ten samý kabel zapojíš mezi zesilovač X a bedny Y, tak zvuk moc nezmění nebo v některých ohledech i zhorší...
*palec*

Treba si to veru vyskušať. :P

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

Celá kábelománia v pasíve je postavená na pocitoch, čo je samozrejme pri objavovaní tajomna a jednoznačných rozdielov medzi lacným a drahým riešením príjemným spestrením hifiživota, ale to hľadanie (predávanie a kupovanie) stojí veľa peňazí, neraz až vo výške komponentov, ktorými by sme ten zvuk definitívne, ale menej objaviteľsky posunuli k lepšiemu. Ja som vyskúšal kdejaké káble, ale prišiel som k záveru, že dnes jednoznačné nuancie k lepšiemu časom zovšednejú, a ucho si začne pýtať niečo iné, ešte väčší detail, priestor, hlbší bas....taký aký má kamoš....hrajúci nadvojlinku Jamo z NAY-u a moje drahé káble sa na jeho zvuk nechytajú. Sranda? Nie. Realita, dokazujúca, že definitívne ideálne riešenie neexistuje, lepšie povedané možno existuje, ale cez pocity sa k nemu nevieme dopracovať. Je to samozrejme zjednodušené, môžme agrumentovať vodivosťou striebra, čistotou medi, sofistikovanoťou konštrukcie, ródiovými koncovkami po 200€, ale opakujem, to ešte nie je záruka, že odporové, indukčné a kapacitné pomery prepojenia komponentov (vrátane posluchového vnemu) budú optimalizované. Hovorí sa, že už cesta je cieľ, ale v tejto oblasti by som pochyboval. :roll:

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

V mé sestavě se mi také potvrdilo, že solid core kábl (AQ Gibraltar) hraje lépe, než licna. A to i přes mini délku asi 1,3m.
Pro zajímavost jsem ho dal na druhou sestavu a tam se to potvrdilo také.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

palipol:
To samý se dá říct i o komponentech... Když si koupíš třeba nový CD přehrávač, zdá se ti prvních pár měsíců, že hraje úplně bohovsky... Pak si na ten lepší zvuk taky zvykneš, nějaký čas jsi spokojený a pak někde něco uslyšíš a začneš špekulovat... Kdybych svůj CD přehrávač prodal, hmm je ještě docela nový, tak si přidám jen X peněz a můžu mít jinej, lepší... Anebo zkusím lepší kabel? Nebo si možná CD nechám jen jako transport a koupím externí DAC? A co zesík? Že bych přikoupil druhý konec a zkusil bi-amp...?

A točíš se v tý spirále dál a dál... Ale to je přece na tomhle našem koníčku to hezký, ne :-)?

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Ano palipol *palec* je to všetko len a len o pocitoch a to ja tvrdím stále.

Každý hladač "pokladov" a aj priamo zlata zaplesá *hura* pri pohlade na každé zrnko čo nájde, ale stále hladá viac a viac a vačšiu a vačšiu kopu *klanimse* chce a chce a chce. *bravo* *hura* *sunglases*

Odpovědět