Umístění fáze u kabelu

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Uživatelský avatar
drfish
Příspěvky: 1383
Registrován: 17 pro 2012 17:16
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od drfish » 15 říj 2017 13:56

Kontroloval, je to Nordost blue. Tak mne to překvapilo, že jsem to měřil snad pětkrát. Tobě vyšla fáze nalevo?
U toho preampu CA je to taky divné...
Že bych udělal někde chybu? Ono ale není moc kde...

zabiny007
Příspěvky: 1271
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 15 říj 2017 19:32

Přiznám se, že jsem SP33 nekontroloval a zapojil jej dle manuálu od výrobce. Ale až se mi od Tebe vrátí phazer, tak to hned přeměřím, protože mi to vrtá v hlavě...

Uživatelský avatar
drfish
Příspěvky: 1383
Registrován: 17 pro 2012 17:16
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od drfish » 15 říj 2017 22:06

U tvých koncáků Primare je také doporučená fáze? U A30.7 žádné doporučení není.

zabiny007
Příspěvky: 1271
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 15 říj 2017 22:28

Koncaky jsem měřil, u těch je fáze vlevo...

zabiny007
Příspěvky: 1271
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 17 říj 2017 13:41

to drfish
Má pro tebe asi dobrou zprávu... Měřil jsi dobře, chyba není v rukách :-)
I u mne je fáze u SP33 vpravo, což teda absolutně nechápu, zvláště v kontextu jiných jejich komponent. Pochopil bych třeba že je odchylka u starších koncáků, které ji mají vlevo. Ale i u nového BD32mkII, což je pro SP33 partner, je fáze vlevo. To mne hlava nebere.

Umíte to někdo vysvětlit? Je v tom nějaký záměr? Nebo je to úplně jedno a řešíme hovadiny?

TRANSIWATT
Příspěvky: 424
Registrován: 27 lis 2013 17:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od TRANSIWATT » 17 říj 2017 15:26

Pánové je to celé o ničem, protože už ani ČSN-EN nepožaduje fázi vlevo , doporučení je jen aby při nových instalacích byla na stejné straně v celém objektu. Hodně hifistů používá lišty SCHUKO a tam je fáze podle toho jak zasunu vidlici.
"Správné sfázování" o kterém se píše u těch předražených krabiček oelbach je tak trochu nesmysl. Já nevím jak má být správně zapojen přístroj, do kterého vodiče má jít fáze (ozn. na konektoru je jen orientační a nezávazné) , technické podmínky provozování přístroje MUSÍ zaručit správnou funkci při obou variantách L/N.
Někdy se nám podaří odstranit nebo omezit různá rušení, když u některého komponentu přehodíme fázi (otočíme vidlici), ale je to jen na zkoušení.

Zakoupení fázovky za pár korun doporučuji každému, hlavně těm, kteří rádi kutí a občas zamění elektrotechnické znalosti a normy alchymií.
Jako prvé bych prověřil výskyt fáze na kovových obalech jednotlivých komponent. To budou překvápka !

zabiny007
Příspěvky: 1271
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 17 říj 2017 15:47

JJ, mne jen překvapuje, že u koncáků PRIMARE je fáze vyznačena vlevo a i v manuálu na zapojení je věnovaný odstavec tomu, aby byl kabel zapojen fázově správně. To stejné je psáno u BD32mkII. A pak od stejné firmy se to u preampu nejen že neřeší, ale navíc po přeměření má fázi jako jediný firemní komponent vpravo...
Bez názvu.jpg

Uživatelský avatar
drfish
Příspěvky: 1383
Registrován: 17 pro 2012 17:16
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od drfish » 17 říj 2017 20:24

Je to běs, co k tomu říct. Tak teď kam tu fázi teda dát? Dle návodu anebo dle měření?

Uživatelský avatar
Pytel
Příspěvky: 1108
Registrován: 19 dub 2008 08:59
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Pytel » 17 říj 2017 20:29

Transiwatt : cituji -- protože už ani ČSN-EN nepožaduje fázi vlevo --- ano souhlasím nedávno jsem měl přezkoušení z 50, ale správné sfázovaní komponentů v sestavě je základní element pro odstranění a omezení různých rušení. A bohužel se k nám dováží různé aparátky , kabely ,atd... např. pro France trh kde mají fázy opačně.

Samozřejmě stačí obyčejná fázovka na vyzkoušení kde je na konci kabelu fáze nebo kde ve zdi .

Asi už jsem starý , ale když používám Schuko vždy označím fázy .

zabiny007
Příspěvky: 1271
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 17 říj 2017 20:42

To Drfish
zapojuji podle měření :-)

Uživatelský avatar
Pytel
Příspěvky: 1108
Registrován: 19 dub 2008 08:59
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Pytel » 18 říj 2017 07:46

zabiny007: zapojuji podle měření *thumbs up*

Oldear
Příspěvky: 424
Registrován: 23 kvě 2017 17:58
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Oldear » 18 říj 2017 12:18

Dobrovolně přiznávám, že taky už jsem starý a postupuji stejně jako Pytel. Celá aparatura musí být sfázovaná, některé přístroje mají na zadní straně dokonce označení kam zapojit fázi. U Schuko po změření vyznačuji pomlslný kolík v zásuvce černým lihovým fixem, abych to při rozpojení pak znovu správně zapojil.

BTW, už v 80. letech jsme činili pokusy s prvními CD playery, kdy otočení vidličky v zásuvce mělo vliv na zvuk.

Očekávám, že mi tyto názory pan "klokan" rozseká zase zkopírováním nějakých teoretických statí. Předem děkuji.

TRANSIWATT
Příspěvky: 424
Registrován: 27 lis 2013 17:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od TRANSIWATT » 18 říj 2017 15:53

zabiny007 píše:
17 říj 2017 20:42
To Drfish
zapojuji podle měření :-)
A co měříš, a kdy je to správně ???

TRANSIWATT
Příspěvky: 424
Registrován: 27 lis 2013 17:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od TRANSIWATT » 18 říj 2017 15:57

A když někdo použije oddělovací trafo (což je vlastně soustava IT) tak jak to "sfázuje" ?

Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 1730
Registrován: 23 úno 2009 10:47
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od PMA » 18 říj 2017 17:00

TRANSIWATT píše:
18 říj 2017 15:53
zabiny007 píše:
17 říj 2017 20:42
To Drfish
zapojuji podle měření :-)
A co měříš, a kdy je to správně ???
Správně je to tehdy, když teče minimální vyrovnávací proud mezi signálovými zeměmi propojených komponentů. Takže měřit proud po stínění propojovacího linkového kabelu, to je v podstatě jediná "správná" metoda, jak zajistit minimální pronikající kapacitní proud, který může záviset na otočení L a N. Jsem si téměř jistý, že to nikdo tak nezkouší ;)

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti