Umístění fáze u kabelu

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
zabiny007
Příspěvky: 1271
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 05 led 2017 17:31

V zásuvce ve zdi má být fáze vždy vlevo, kde má ale být „na druhé straně“ kabelu? Dnes jsem něco na sestavě přepojoval a cvičně jsem zkoušečkou zjistil, že mám pár kabelů, u kterých je fáze na jiné straně, než u ostatních. Díky schuko zásuvkám si to mohu jednoduše prohodit, ale potřeboval bych mít jistotu, kde to má správně být. Je to dle obrázku níže?

Obrázek

Jarda69
Příspěvky: 1264
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Jarda69 » 05 led 2017 17:35

Bývá to tam označené. Teď mám v ruce podobný kabel a ten to má přesně opačně než na tvém popisu. Ono je to fuk, alespoň mě teď nenapadá, kde by to mohlo vadit. Už jsem se setkal s tím, že měření neodpovídalo popisu na konektoru. Asi si to Čínan dělá jak chce :)

http://www.uniformatic.fr/1182-thickbox ... -metre.jpg
Naposledy upravil(a) Jarda69 dne 05 led 2017 17:42, celkem upraveno 2 x.

Jarda69
Příspěvky: 1264
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Jarda69 » 05 led 2017 17:36

Jarda69 píše:Bývá to tam označené. Teď mám v ruce podobný kabel a ten to má přesně opačně než na tvém popisu. Ono je to fuk, alespoň mě teď nenapadá, kde by to mohlo vadit. Už jsem se setkal s tím, že měření neodpovídalo popisu na konektoru. Asi si to Čínan dělá jak chce :)
Prosím smazat, překlik. Mělo jít o edit.

zabiny007
Příspěvky: 1271
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 05 led 2017 17:46

Jarda69 píše:Bývá to tam označené. Teď mám v ruce podobný kabel a ten to má přesně opačně než na tvém popisu.
Právě, že některé kabely co mám jsou zapojeny jako na obrázku (ten je stažený z netu) a některé to mají obráceně. Rád bych přívod fáze u všech mašinek sjednotil, ale nevím, která verze je správná...

Jarda69
Příspěvky: 1264
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Jarda69 » 05 led 2017 17:59

Skoda, že je ta fotka mázlá, ale mám pocit, že na ní písmenka jsou. Tvůj popis je opačně. Připadá mi, že je tam matně vidět L i N, ale přesně opačně, než jsi to popsal.
Tady další foto, je to stejně jako na mém prvním odkazu. Mám doma podobný. Tak snad to je takhle správně.
http://cablemountain.com/WebRoot/Daily/ ... 020_WM.jpg
Není tvůj obrázek z podobné diskuze? Pokud jsi ho nedělal, tak má popis opačně už na netu.

zabiny007
Příspěvky: 1271
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 05 led 2017 18:26

Jarda69 píše: Není tvůj obrázek z podobné diskuze? Pokud jsi ho nedělal, tak má popis opačně už na netu.
Jak jsem psal, obrázek jsem nedělal, našel jsem jej na netu. A je úplně jedno, co je na konektoru napsáno. Důležitá je pro mne ta informace, zda má být fáze vpravo nebo vlevo, pokud je zemnící kolík směrem nahoru. Když se podíváš např. na FURUTECH FI 28R, který mám na velké části kabelů, tak tam žádné popisky nejsou a ani nejsou podstatné - důležité je zapojení.

Obrázek

Jarda69
Příspěvky: 1264
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Jarda69 » 05 led 2017 18:30

Ok. Pokud jsi líný klikat na odkazy, tak ti napíšu, že se první dává N :)
Ani uvnitř není žádný popis? Ale na funkci to nemůže mít vliv. Jedině zem, proto je i tady označená.

zabiny007
Příspěvky: 1271
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 05 led 2017 19:53

Jarda69 píše:Ok. Pokud jsi líný klikat na odkazy, tak ti napíšu, že se první dává N :)
Ani uvnitř není žádný popis? Ale na funkci to nemůže mít vliv. Jedině zem, proto je i tady označená.
Asi si nerozumíme. Já nemám ambice cokoliv sám rozpojovat/zapojovat. Jen mám několik různých kabelů a když zapojím kabel "A" do zásuvky, kde je fáze vlevo, tak na koncovém konektoru je fáze také vlevo. A když zapojím kabel "B" do stejné zásuvky stejným způsobem, tak je na koncovém konektoru fáze opačně, tedy vpravo. Což znamená, že tyto kabely mají uvnitř již z výroby jiné zapojení (kabely jsou kupovány mimo ČR z Evropy přes ebay a Audiomarkt a nejspíš to bude proto, že v některých zemích je fáze v zásuvkách na pravé straně).
A můj dotaz zněl, zda je správně na konci kabelu fáze vlevo nebo vpravo. (A s tvým názorem, že to nemůže mít vliv nesouhlasím.)
Podle tebou vloženého odkazu (který jsem nebyl líný rozkliknout :-) ) je podle popisek správně vpravo. Což je opačně, než je uvedeno zase na nákresu, který jsem našel na netu já a který jsem vložil do úvodního dotazu. Takže co je správně?

Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 1958
Registrován: 07 črc 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od fox » 05 led 2017 20:19

Já to řeším tak, že se podívám do každého přístroje, který drát je připojený na pojistku. Tam taky připojím fázi u kabelu. Snad to dělám dobře.

Uživatelský avatar
NA
Příspěvky: 1165
Registrován: 11 čer 2008 12:29
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od NA » 06 led 2017 00:16

Pokud se koukáš do toho konektoru a zemnící kolík je směrem nahoru tak má být fáze vpravo.
Tak to také mají mé Zephyry co máš doma, a na tom
vloženém obrázku je to opačně.
A opravdu to není jedno kam má audio přístroj zapojenou fázi. Ale aby to nebylo jednoduché, tak jsou i přístroje, které mají vstupní zásuvku zapojenou opačně, takže u nich dosáhneš správného stavu s kabelem zapojeným jako na tom Tvém obrázku. Takže pokud nejsi schopen rozebrat přístroje a kouknout do nich, ale ještě lépe změřit velikost potenciálu mezi signálovou a napájecí zemí při obou variantách kabelu aby sis pro každý přístroj vybral správné zapojení (naměřené menší napětí), tak bych se řídil pravidlem fáze vpravo.

PítrsPraha
Příspěvky: 2170
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od PítrsPraha » 06 led 2017 00:26

Nektery komponenty maji i indikaci nespravne zapojene faze.

jimmi
Příspěvky: 629
Registrován: 14 kvě 2012 09:04
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od jimmi » 06 led 2017 08:03

Aj sieťove šnury aj HIFI prístroje mávaju rozne fazu. Zmeraj v stene v zasuvke ako je zapojená či správne podla normy a podla toho dalej aby boli rovnako všade v nich. Má to vplyv na zvuk. Odmeraj si 1nu šnuru aby bola správne zapojená a potom tu davaj do prístrojov a meraj napríklad týmto https://www.amazon.de/Oehlbach-17017-Ph ... YRMT3AFFK4

...................

http://www.tophudba.sk/oehlbach-phaser-3285
.........

Je to na baterky a tlačidlo na boku podla rozsvietenia diody vieš na ktorej strane je.Tu si označ aj na pristroji(CDp,predzosiku,DAC,Koncaku,monoblokoch) a postupne pomeraj všetky pristroje a v takom ktorom vieš už kde je možeš vyskušať ostatné sieťové káble a tie si tiež potom označ aby si aj do buducnosti vedel.Pristroje-komponenty aby boli zapnute ked meriaš.
Vyskušať aj viackát na potvrdenie správnosti zmerania fázy. 8-)

Uživatelský avatar
Pytel
Příspěvky: 1108
Registrován: 19 dub 2008 08:59
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Pytel » 06 led 2017 08:33

Na obrázku to je špatně. Bohužel z Číny a někdy i kabely pro Francouzský trh se u nás objevují ( jako nedávno originál kabely Nordost !!! ).

Ale pozor jsou i u nás mašinky co to mají opačně ( japan a některé usa ) viz. příklad pračky Accuphase, některé McIntosh, atd......

Doporučuji hifistům koupit si levnou zkoušečku fáze a vždy přeměřit kde je na kabelu fáze před zapojením -- a ze zkušeností, je to ve výsledném zvuku slyšet.

jimmi
Příspěvky: 629
Registrován: 14 kvě 2012 09:04
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od jimmi » 06 led 2017 09:02

Pytel a prístroje ako su vo vnutri zapojené bez tej krabičky čo som vyššie písal ako obyčajný poslucháč zistí kde je fáza ? :o 8-)
Samozrejme stačí ak si ju kupi jeden hifi nadšenec a požičaju si ju další jeho kámoši ako to máme My tu.

Uživatelský avatar
Pytel
Příspěvky: 1108
Registrován: 19 dub 2008 08:59
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Pytel » 06 led 2017 09:18

Obyčejná zkoušečka stojí cca. 30 Kč , to myslím si může každy hifista dovolit. Ten Oehlbach je zbytečně drahý.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti