USB 2.0 kábel medzi DAC a počítač atd a jeho vplyv na zvuk.

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: USB 2.0 kábel medzi DAC a počítač atd a jeho vplyv na zvuk.

Příspěvek od Jarda69 »

Proč? Protože USB umožní asynchronní přenos dat a použití kvalitních hodin v DACu?

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Jarda69: To by ovšem předpokládalo, že celá vstupní část DACu (asynchronní řešení USB, hodiny...) v DACu je to nejlepší, co může být a nic lepšího se už brzy neobjeví. Dá se v těch DACích USB atd. nějak upgradovat, až se objeví něco lepšího? Asynchronní řešení samo o sobě není zárukou nejvyšší kvality a co jsem měl možnost vyzkoušet a všimnout si, vývoj se v této oblasti poslední dobou docela rozjel. Viz např. Singxer SU-1 ve vedlejším vlákně, a to nejlepší nás podle mě ještě teprve čeká.

Napadly mě ještě finanční a technické důvody. Další digitální vstupy (ne-USB), na stejné kvalitativní úrovni jako stávající USB, by celý DAC zbytečně prodražily? Navíc by to byla další část navíc (tj. technické důvody) ? Nevím.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

nic prece neni konecnym idealnim resenim - vzdycky to musis posuzovat v kontextu toho, co je momentalne dostupne

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

jj, pak ale možná nemá smysl mluvit o "nekompromisně řešených" dacích? Nebo jinak: DAC, který neumožňuje připojit kvalitnější digitální zdroj (zrovna digitální oblast se z mého hlediska vyvíjí docela rychle), není z mého pohledu tzv. "nekompromisní". Ale nějak jsme odběhli mimo téma USB kabelů, sorry.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

hřebík píše:DAC, který neumožňuje připojit kvalitnější digitální zdroj (zrovna digitální oblast se z mého hlediska vyvíjí docela rychle)
ja myslim, ze to je zajimavejsi tema nez kabely - jaky zdroj ted mas na mysli, resp. pres jake rozhranni by se mel pripojit ?

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

bh69 píše:
hřebík píše:DAC, který neumožňuje připojit kvalitnější digitální zdroj (zrovna digitální oblast se z mého hlediska vyvíjí docela rychle)
ja myslim, ze to je zajimavejsi tema nez kabely - jaky zdroj ted mas na mysli, resp. pres jake rozhranni by se mel pripojit ?
Záleží na mnoha věcech, u mě vede I2S (v případě Audio-GD Master 7, výrazné zlepšení při každém upgradu USB krabičky s I2S). Teď zkouším Schiit Yggdrassil, tam zatím vede USB, i když jsou lidé, kteří tvrdí, že ostatní vstupy mohou hrát líp - třeba BNC... zatím jsem nezkoušel.

(EDIT: záleží samozřejmě na implementaci toho kterého rozhraní... už jsem viděl i lidi, kteří preferovali digitální XLR... Je tam víc proměnných, ale USB a spol. se teď dost vyvíjí a zakonzervovat USB řešení v nějakém stádiu a nenabídnout možnost upgradu, či jiný vstup, když si člověk DAC kupuje obvykle min. na pár let, mi přijde řekněme "neprozíravé".)

MSB DACy mají USB upgradovatelné, což se mi líbí: http://www.msbtech.com/products/analogD ... atinumHome

(Poznámka: Pokud je pouze USB vstup, vylučuje to taky lidi, kteří hrají z jiného než USB zdroje... ale to jsem tu ani nechtěl psát, to je zřejmé.)

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Hele já to zas tak do hloubky nestudoval. Moje představa chodu USB DACu....Načtu data do paměti. Přehraju s pomocí kvalitních hodin. Osobně si dovedu představit, že bych bral upsampl frekvence, někam kolem 180kHz, podle původní frekvence, násobit na celé násobky. Mělo by to být lepší pro výstupní filtr. Že by odfiltroval digi bordel, ale zároveň by příliš neomezoval užitečný audio signál. Ale možná je to blbost.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Jo, data do paměti by bylo super, nejlepší by bylo mít hudbu bezztrátově přímo v DACu a nějak nativně by jela přímo... A nemusely by se řešit přenosy přes USB, SPDIF apod.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Maximum je asynchronní přenos, který vylučuje sebemenší chyby a co nejkratší délku kabelu. Více netřeba. Ostatní si mohou oddělit datové a napájecí vodiče a sloučit až v konektoru zapojeného do DAC.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

jenže i asynchronní přenos je implementován různě kvalitně. To je moje zkušenost s různými asynchronními krabičkami. Jejich výstup do stejného konektoru digitálního konektoru stejného DACu se projevuje rozdíly ve zvuku. Samozřejmě se v těch krabičkách liší i další věci: hodiny, napájení... A navíc, po USB putuje často i rušení, které se může projevovat negativně. Celá problematika USB je dost složitá a mimo moje technické znalosti. Pokud si někdo ve svém "nekompromisním" DACu udělá "nekompromisní" USB řešení, které řadu let nic nepřekoná, má můj obdiv. Moje zkušenosti nicméně ukazují, že rozdíly mezi asynchronními řešeními jsou a že je to oblast, která se vyvíjí relativně rychle. Stále si myslím, že upgradovatelnost USB vstupu, či poskytnutí jiných možností dig. připojení není na škodu...

Ideální řešení by asi byla hudba uložená v DACu přenášená nějak "interně", aby se vyloučilo putování dat do DACu.... Ale vlastně nevím jistě, co je menší zlo (technicky, finančně ... ) ? ... Hlavně ať to dobře hraje.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

hřebík píše:Ideální řešení by asi byla hudba uložená v DACu přenášená nějak "interně", aby se vyloučilo putování dat do DACu....
kazdy asynchronni DAC ma nejaky interni vyrovnavaci buffer, ze ktereho data prehrava, takze v podstate to tak funguje

ale pokud myslis to, aby se odstranily "draty", pres ktere by mohlo projit nejake ruseni, i to uz existuje - viz streamery s prehravanim z USB disku

moznost vymeny USB vstupu (takze nejake modularni reseni ?) by predpokladalo, ze se vyrobce bude do budoucna venovat
pokracujicimu vyvoji toho DACu. Jenze stejne muzes argumentovat, ze se vyviji i prevodniky, takze proc za par let
menit USB a nechat "zastaraly" prevodnik ? Nebo vystupni analogova cast ? Ta casto ma na zvuk nejvetsi vliv ..

vitek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitek »

bh69 píše:
moznost vymeny USB vstupu (takze nejake modularni reseni ?) by predpokladalo, ze se vyrobce bude do budoucna venovat
pokracujicimu vyvoji toho DACu. Jenze stejne muzes argumentovat, ze se vyviji i prevodniky, takze proc za par let
menit USB a nechat "zastaraly" prevodnik ? Nebo vystupni analogova cast ? Ta casto ma na zvuk nejvetsi vliv ..
Právě že to docela slušně řeší MSB (pak taky částečně CH Precision) jednotlivé moduly se dají měnit a podle tvojí potřeby vyměňovat. Dokonce u svého nejvyššího modelu SELECT DAC mají myslím dokonce garanci 10 let na bezplatnou výměnu pokud se něco vylepší....
Jejich hodiny Femto 33 už tak mají docela náskok před konkurencí i když jenom v hodinách to není...

K tématu - používám USB kablík od Furutechu a taky je to poznat oproti počítačovému.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

bh69 píše:
hřebík píše:Ideální řešení by asi byla hudba uložená v DACu přenášená nějak "interně", aby se vyloučilo putování dat do DACu....
kazdy asynchronni DAC ma nejaky interni vyrovnavaci buffer, ze ktereho data prehrava, takze v podstate to tak funguje
jenže pak jsou právě ty zkušenosti s "asynchronními" řešeními: Mám DAC s USB vstupem (asynchronní přenos)... Když k DACu přes I2S připojím (lepší) externí krabičku s USB asychronním přenosem, zní to líp než asynchronní USB řešení integrované v DACu. Podobných zkušeností mám víc s různými DACy a jejich dig. vstupy. Obecně některé DACy reagují na přidání lepšího dig. zdroje víc, některé méně či vůbec...

Vycházím z toho, že asynchronní USB řešení se vyvíjejí rychleji než ostatní součásti DACů samotných. Pokud bychom měli "nekompromisně" řešený DAC, tak podle mě by v současné době nejrychleji zastaral pravděpodobně právě USB vstup, takže proto bych rád viděl buď možnost upgradu USB, nebo jiný vstup, který umožňuje připojit lepší USB řešení jinak, protože takové se může poměrně brzy objevit. Třeba řešení MSB se mi velmi líbí...

Hudbou v DACu by se odstranilo propojení s počítačem či jiným externím zdrojem - což by mohlo v řadě případů vyřešit dost problémů. Žádný nekompromisní DAC bohužel nevlastním, ale zlepšení svých "kompromisních" DACů jsem dosáhl právě výměnou asynchronní USB krabičky za lepší asynchronní krabičku a také vylepšováním USB přenosu (filtry, oddělení USB, speciální USB karta, zcela nejmenší vliv pak USB kabely (pokud nějaký)). Samotný USB přenos je velké téma a kabely (toto vlákno) do něj patří asi oprávněně - technicky musejí být OK, stínění raději ano...

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

bh69 píše: ale pokud myslis to, aby se odstranily "draty", pres ktere by mohlo projit nejake ruseni, i to uz existuje - viz streamery s prehravanim z USB disku
Tohle je trochu zavádějící informace. Streamer je ve své podstate minipočítač a převodník strčený do jedné krabičky a to propejení, kudy může putovat rušení, tam stejně existuje. Řešením, jak to rušení odstranit je třeba optický izolátor na I2S.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

ma1ko - to mas samozrejme pravdu, takove oddeleni by bylo (na rozdil od oddelovace pro USB) skutecne az u DACu. Nevim jak je to dostupne a proc to v DACech neni pouzito (nebo v nekterych je ?)

Odpovědět