Koudy: když elektronky žhnou....

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Koudy: když elektronky žhnou....

Příspěvek od lubin »

Ale Jardo ja ti přece nic nepodsouvam. Odpovídám na tvoje otázky tak , jak si psal dotazy. Napsal jsi, ze lepší znamená pro tebe méně zkreslení. Všichni snad vědí, že lampy měří hůř než tranzistor. Tedy obvykle. Předpokládám, že to víš i ty. Nejsi tu nováček. Proto pokládám tvoji první otázku za zbytečnou zejmena v kontextu tveho dalsiho vykladu o zesilovaci, který by se mel chovat jako drát se zesilenim, coz je technicky vzato zcela správně. A cemu tedy vlastně nerozumíš? Proč se vyrabi elektronkové zesilovače, když jsou prekonane v urcitych ohledech? Máš v sestavě nějakou elektronku?

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Ok. Takže tam není žádná výhoda oproti tranzistorům. Takhle mi to stačí. Sem si říkal, že to vyšší napájecí napětí a neexistence PN přechodu, má třeba nějaký bonus.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Napadá me snad jen zkreslení v sudych harmonickych narozdil od tranzistoru, které mají převážně zkresleni v lichych. Ale to je irelevantní myslím, při malých hodnotách pro dobré tranzistory.

adrian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od adrian »

lubin píše:
22 lis 2025 16:56
Ale Jardo ja ti přece nic nepodsouvam. Odpovídám na tvoje otázky tak , jak si psal dotazy. Napsal jsi, ze lepší znamená pro tebe méně zkreslení. Všichni snad vědí, že lampy měří hůř než tranzistor. Tedy obvykle. Předpokládám, že to víš i ty. Nejsi tu nováček. Proto pokládám tvoji první otázku za zbytečnou zejmena v kontextu tveho dalsiho vykladu o zesilovaci, který by se mel chovat jako drát se zesilenim, coz je technicky vzato zcela správně. A cemu tedy vlastně nerozumíš? Proč se vyrabi elektronkové zesilovače, když jsou prekonane v urcitych ohledech? Máš v sestavě nějakou elektronku?
Samotná elektronka na aj svoje výhody oproti tranzistorom, niekde som zachytil,súvisí to s odlišnou rýchlosťou elektronu v elektronke oproti tranzistorom, ale opravte ma ak sa mýlim. Možno toto ma Jadro na mysli.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Ano. Je to tak. Zejména dříve toto byla výhoda. Elektrony se pohybují téměř v čistém vakuu narozdil od pevné hmoty tranzistoru. Nejsem ale technik a neumím to už patřičně rozvést, proto jsem to neuvadel. U dobrých elektronek me vždy dostala čistota projevu, její hloubka a rychlost zvuku. I když přiznávám, měl jsem i koncak, který hrál podobné jako lampy a přitom i dobře měřil. Byl to Classe CAM 400 monos. Hrál rozlisene, hladce a velmi zněle a živě. Nyní mám hybridní konce, osazené vlastním výběrem elektronek a prekonavaji ve všem tyto Classe.

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jbajci »

lubin píše:
22 lis 2025 17:58
Napadá me snad jen zkreslení v sudych harmonickych narozdil od tranzistoru, které mají převážně zkresleni v lichych. Ale to je irelevantní myslím, při malých hodnotách pro dobré tranzistory.
Taky jsem to slyšel kdysi dávno od jednoho muzikanta a konstruktéra a AI Gemini to trochu osvětluje viz. text níže:

Liché harmonické frekvence jsou liché násobky základní frekvence, zatímco sudé harmonické jsou sudé násobky
Tyto dvě skupiny harmonických se liší svým vlivem na zvuk. V hudbě jsou sudé harmonické spojovány s bohatším a mohutnějším tónem, zatímco liché harmonické přispívají k jeho jasnějšímu a ostřejšímu charakteru.
Sudé harmonické
Definice: Jsou to celočíselné (sudé) násobky základní frekvence (např. 2, 4, 6, 8).
Vliv na zvuk: Vytvářejí hladší a teplejší tón.
Hudební funkce: Podporují mohutnost a jasnost zvuku, nejsou ale primárně zodpovědné za jeho barvu.
Liché harmonické
Definice: Jsou to liché násobky základní frekvence (např. 3, 5, 7, 9).
Vliv na zvuk: Vyklenují jasnější a ostřejší tón.
Hudební funkce: Vytvářejí vlastní barvu a charakter zvuku.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Ano, za vsim hledej Fourierovu transfromaci *thumbs up*. Dnes mi naserviruje zvuk NOS Sylvania *sunglases*.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Tak musim opet smeknout pred Cayin jak dokaze prekvapit, tentokrat osazeni elektronek. Stock lampy jsou HODNE slusne sladene. Mam zatim moznost menit jen predzesilovaci 6SN7 a necekal bych, ze smeknu nekdy pred soucasnou produkci na ukor NOSek. Cayin (rebrand PSvane) mi zni lepe nez USA produkce (Sylvania , Raytheon). Vymena vsech pozic elektronek urcite zamicha kartami, ale nejde o levny upgrade, i tak s klidnym svedomim muzu doporucit zesilovace se stock lampami!

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Cayin je znami tym ze dava dost kvalitne stock lampy

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Ken Rad 6SN7 velmi dustojny konkurent stock lamp a uhajil reputaci NOSek *thumbs up*. Na ceste je LinLai 6SN7 blue glass a Melz *sunglases*.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Topeni na vanoce by bylo :D

Obrázek

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Riadne flašky.
Aký je zosík lepší ako A-čko? Dve A-čka v mostíku:-) Kúri to teda tiež parádne. Vyše pol kilowatu stratového tepla.
Mám len zapožičané na test, nekupujem. Aby ma niekto neobvynil z márnivosti alebo “kolotoča”
IMG_5322 malej veľkosti.jpeg
IMG_5328 malej veľkosti.jpeg

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Tak to uz bude poradne "peklicko" :lol:, jsem zvedavy jestli mu zustane sourozenec natrvalo :).

Na moji malou cimru postaci jedno acko a vytopi i naplni ji zvukem s prstem v nose. Neskutecne jak to ti kluci cinsti vymysleli, 300B podporene 805a, ma to dynamiku i poradne gule *jupi*.

Trochu jsem se pidil po tom, proc me milovane (USA) NOSky neobstaly s novodobou produkci a AI mi odpovidalo, ze jde ciste o vhodnost pouziti v zesilovaci 6SN7 + 300B + 805a, kdy soucasna vyroba umoznuje udelat elektronky s tvrdsi mrizkou, vyssimi emisemi a maji tak ostrejsi prechody a vetsi rychlost, narozdil od pouziti v klasickych pushpull nebo 300B lampacich.

dekac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dekac »

Koudy, takže spokojenost s PS Vane? Já měl ve svém koncáku Primaluna Dialogue Four původní lampy od Primaluna EL34, po nějakém čase jsem pořídil Watford Valves Marshall EL34 a zkusil jsem i PS Vane EL34PH. Ty PS Vane mají jasný, dynamický, detailní přednes, hned jsem se do jejich zvuku zamiloval, jenže je tady malé ALE . Po užívání cca 4 měsíce odešla první z nich. Prodejce ji sice vyreklamoval, ale asi za 2 měsíce odešla druhá lampa. Z celé párované čtveřice mi v krabici zůstaly 2 funční lampy. Na tvé doporučení jsem koupil i Sovteky 6L6WGC a nějakou dobu na ně hraju. Zatím bez problému. Nemáš strach kupovat lampy PS Vane, které jsou v poslední době na mezinárodních fórech docela kritizovány za svou nespolehlivost? Ony stojí taky docela hodně peněz na to, aby mi hrály pár měsíců a pak rychle odešly do věčných lovišť. Koukal jsem i na PS Vane Black treasure EL34, líbí se mi pozitivní reakce majitelů, ale právě kvůli spolehlivosti se bojím je koupit.
Ještě když už jsem se rozepsal, tak doplním mé poznatky se zvukem lamp, snad to někomu pomůže v orientaci.
Originál Stock Primaluna EL34 - kulatý bas, dobrý prostor- spíše pravolevý, předozadní už ne tak jasný, dobrý detail a dynamika.
Watford valves EL34 - hlubší basy, prostorovost a detail horší než u originál Primaluna.
6L6WGC Sovtek - tak tady jsou basy krásně prokreslené, občas to hodně zaduní, prostorovost dobrá, detaily trochu potlačené, chybí tam taková ta jiskra ve zvuku.
PS Vane - hluboké, krásné basy, prostorovost v pohodě, čistota a jasnost projevu je nejlepší z celé čtveřice testovaných značek, je tady jen to ALE s jejich spolehlivostí.

Koudy, snad Ti nevadí, že jsem se vecpal se svým poznatkem do Tvého vlákna, ale rád zde čtu Tvé zkušenosti s lampami různých výrobců.

Odpovědět