Tak jsem k jednomu kolegovi z práce vyrazil na prohlídku jeho "skoro muzea" především starých elektronkových rádií, ale našlo se i pár krásných starých gramofonů.
Hlavně jsem se těšil na poslech mnohdy i 70 let starých šelakových desek. Například valčíky Johanna Strausse ze takovéhoto LP se známým logem psa hledícího do trouby gramofonu "
His Master's Voice". Všimněte si excentrické výběhové drážky. Mimochodem otáčky 78 to je pěkný kalup a délka jedné strany dle velikosti LP tak 3-5 minut
Prostě paráda. Při poslechu jsem obhlížel pár už letitých gramofonů značky Tesla.
Tesla NZC 410
Tesla MC600Q
Tesla HC43
Tesla HC410
Známé raménko
P1101 (kopie SME 3009) na gramofonu
Tesla NC440
Zážitkem pak byla hudební skříň
Tesla 1101A Jubilant vyráběná v letech 1957/1958. Obsahovala rádio, magnetofon, gramofon, zesilovač i reproduktor, přihrádku na pásky a desky a součástí bývala i skříňka s barem
Nádherný je především okouzlující svit elektronky EM1, tzv. magického oka, která indikovala naladěnost stanice.
Docela jsem také hleděl na tzv. kapesní LP, o kterých jsem zatím jen četl ve výborné knížce
Josefa Pešáka -
Gramofon, jeho provoz a technické využití. Tady jsem si na něj mohl šáhnout, usadit na talíř a poslechnout
No prostě báječná návštěva u kamaráda a popovídání si o staré technice s praktickými ukázkami. Především mě u něj překvapily opravdu spousty starých rádií. Má jich po celém domě, ve všech místnostech, půdě, sklepě, garáži atd. prostě stovky