ctyrka píše: ↑05 zář 2022 11:34
...kdyz srovnam s predchozimi repro, ktere uhral bez problemu a s nimiz jsem si vystacil 10let, zvuk je s B&W jakoby zastreny, ne tak jasny, pri nizsich frekvencich rozmazany a dunivy. laickym pohledem jsem proto cilil na zesilovac alespon 2x200W (tedy dvojnasobek toho, co mam ted), idealne do budoucna pak zapojeni do monobloku 2x500W, jako jsem to slysel pri koupi repro...
Já se pokusím vnést do toho ještě jeden náhled, takže mi promiň, že třeba vytrhávám z kontextu. Nic proti hledání několikasetwattového zesilovače a utrácení deseti až statisíců, ale malinko mi výše citovaný dojem připadá jako přechod z menších beden na pořádné macky a hledání toho dosud navyklého zvuku zaměřeného na detail bez tolika spodků, které nejen podpoří fyzično při poslechu, ale také rozvrství spravedlivěji všechna pásma a potlačí nadmíru detailu na úkor celku.
Po několikaletých zkušenostech z podobného ranku bych první řešil rozmístění beden v prostoru všemi možnými způsoby, někdy dělá i 20cm divy, zejména od zadní stěny a těch bočních. Přesun napříč a dokonce i úhlopříčně o 45° vycházeje z rohu. Naposledy jsi je totiž slyšel nejen na 500W zesilovačích, ale taky v úplně jiném prostoru a každý prostor ovlivňuje zvuk měrou v podstatě porovnatelnou s výměnou beden.
Pokud bych vyřešil jen částečně a zůstal mi basový chumel na některých frekvencích, zkusil bych digitální korekci místnosti.
A zcela naposled pokud bych došel blíže ke spokojenosti s celkovým zvukem, tak až poté bych se soustředil na hledání toho správného kladiva k vybuzení ke koncertním hlasitostem.
Není žádná ostuda začít od těch levných ale důležitých věcí, zbytečně utratit peníze umí každý