Cd vs vinyl
Re: Cd vs vinyl
Skúste si bez zbytočných emóćií prečítať od "Gramofonový záznam" (až do konca..)toto,
http://www.digizone.cz/clanky/zlaty-analog-podruhe/
a brať do úvahy fakty, je to dosť zjednodušené, ale podstatu to vystihuje.
Doporucil bych se take podivat na Transrotor, s Clearaudiem jsem z duvodu nepresvedcive kvality radeji skoncil. Transrotor nabizi za stejne penize vice muziky 

Ja radsi budu hodnotit poslechem nez exaktnimi mericimi metodami (jak se pise v clanku), kterych jsem mimochodem schopen a to na jedne z nejvyssich urovni v CR.BVa píše:Skúste si bez zbytočných emóćií prečítať od "Gramofonový záznam" (až do konca..)toto,

BVa
Myslím,že stačí dočíst ke třetí větě. ....(Jakékoliv rozumné argumenty striktně odmítají.)
Tím je veškerá diskuze ukončena.
Myslím,že stačí dočíst ke třetí větě. ....(Jakékoliv rozumné argumenty striktně odmítají.)
Tím je veškerá diskuze ukončena.
Ne, davno jsem se totiz presvedcil, ze namerene libive hodnoty blizici se idealu nemaji casto nic spolecneho s vkusem mych usi. A nejsem sam.
No a tu by som chcel este povedat ( ked to vidim na tej krasnej fotke), ze ten clamp ring okolo platne, zlesuje zvuk takym vyraznym sposobom (aspon u mna) , ze som pochopil preco to tam davaju, ked je s tym taka piplacka. Ale s nim a bez neho je to rozdiel pocutelny vyrazne.Zappadaddy píše:Jak jsem psal,moje přesvědčení je ,že gramo ve stejné ceně je zvukově lepší a podstatně.Na gramec se do budoucnosti určitě chystám)po této zkušenosti z dvou poslechových akcí).Je fakt,že gramec za 50t mne neočaroval,ale ten Clear Audio ano http://www.needledoctor.com/Clearaudio- ... -Universal
to Kokin: Tak ja som to nemyslel v zlom a pojem "dost drahy" som napisal len tak bez nejakych hlbokych uvah. Ja si myslim ze komponent za 30 000 uz je "dost drahy" (alebo snad extra drahy??).

to jouda: podobne skusenosti (nemile) mam s Clearaudiom aj ja. Aj ked su to prekrasne stroje, nejak im v poslednom dosiel ten HIGH ENG dych a zacali dychat nejak komercnejsie. No a velky pruser su tie ich predrazene prenosky.
Ne, davno jsem se totiz presvedcil, ze namerene libive hodnoty blizici se idealu nemaji casto nic spolecneho s vkusem mych usi. A nejsem sam.
Proti tomu se nedá jistě nic namítat.
Ovšem pokud se "vkus jakýchkoliv uší " nazývá = je to = správnější= věrnější atd. než.... tak to není OK.
Správně je, mně se to tak více líbí. To není nic proti ničemu.
Proti tomu se nedá jistě nic namítat.
Ovšem pokud se "vkus jakýchkoliv uší " nazývá = je to = správnější= věrnější atd. než.... tak to není OK.
Správně je, mně se to tak více líbí. To není nic proti ničemu.
Kde já jsem to jen četl, že módní je ošklivostjouda píše:... ze namerene libive hodnoty blizici se idealu nemaji casto nic spolecneho s vkusem mych usi...

No vzdyt ano, takto jsem to myslel. Mne se vice libi gramo, panu BVa CD. Myslim, ze ani jeden s tim nemame problem 

takže to platí len pre teba, tak prečo potom argumentuješ taktos vkusem mych usi.
Téma je CD vs vinyl, poviem svoj názor: Vyrástol som s gramofónom (a Sonetom Duo..), lampami a s prvými transiwatmi, riešil som všelijaké expandéry a zháňal špeciálne LP, aby sa subjektívne zlepšil dynamický rozsah, mám slušnú zbierku LP, napr. aj LP z prvého cs beatového festivalu.. Je to pekná nostalgia (tiež sa rád pozrime na parnú lokomotívu..), ale s nástupom CD sa mi "uľavilo" a 15 rokov som ani jednu LP nevybral z obalu. CD je po všetkých stránkach (dynamika, šum, vernosť,degradácia záznamu prehrávaním) neporovnateľne lepšie médium ako gramo. Že v poslednej dobe vyrástla asi generácia hluchých zvukárov , ktorí generujú nepočúvateľné nahrávky, nie je chyba toho záznamu.Jak se to stalo, ze se Vam to v hlavince takto pomotalo?
Precital som a musim uznat, ze z technickeho hladiska suhlasim s tymto clankom a da sa predpokladat alebo je to v podstate jasne (na zaklade spomenutych informacii), ze CD a digital su kvalitativne na hodne vyssej urovni ako vinyl co sa tyka zaznamu zvukovej stopy samotneho.BVa píše:Skúste si bez zbytočných emóćií prečítať od "Gramofonový záznam" (až do konca..)toto,
Trosku by som oponoval v oblasti prehravania oboch formatov. Nikto tu samozrejme netvrdi, ze CD je zle. To urcite nie. No pre mna osbne je zvuk z LP prijemnejsi a ma viac "rozmerov". Ako som uz spomenul vyssie, technicky mozno na nizsej a viac skreslenej urovni ako CD, ale jednoducho pre ucho prijemnejsi a taky prirodzenejsi prejav.
Je to ako s niektorymi inymi odvetviami techniky v tomto svete:
Technicky dokonale spalovanie v zazihovom motore je laboratorne odskusane a mozne ale z nejakeho dovodu v praxi nefunguje,
Kapacita mozgu je technicky dana 100 percentami ale v praxi ju na 100 % vyuzit nevieme,
Jahoda v svokrinej zahrade je sice cervensia ako jahoda z lesa , ale nechuti tak sladko a prijemne,
Ista firma v Ba sice vyraba super vino ktore ma super chuti prichuti a neviem este coho a tym je technicky dokonale, ale rano vas z neho bude bolet hlava,
Aby auta chodili na vodik je tiez technicky mozne ale v praxi zatial nepouzitelne,
a neviem kolko este prikladov, ci peknych alebo celkom debilnych , by som tu uviedol. Ide proste o to, ze aj pokial je nieco technicky dokonalejsie, tak to este neznamena, ze je to aj lepsie.
Niekedy sa vino robilo v drevenych sudoch, potom sa preslo na antikorove - lebo su technicky dokonalejsie. Ale potom sa zase preslo na drevene , lebo to vino je z nich jednocucho lepsie.
Dobre mi uz sibe co??? Nechapte ma zle a ospravedlnte prosim tieto moje blbe uvahy. Uz je moc teplo...

Mozno by stacilo uviest, o ktore CD presne slo pri porovnavani LP VS CD a potom jednym okom mrknut na http://www.dr.loudness-war.info/ a pozriet informativne, ako je ktora placka mastrovana. Velmi pekny priklad je napr. tu http://www.dr.loudness-war.info/index.p ... +over+gold Hned na prvy pohlad vidno, ze ak by niekto porovnaval SHM CD, alebo remaster, je to o niecom inom, ako vinyl. A to ta DR hodnota je uz z vinyl ripu - cize uz po spracovani (= spraseni).
Mne najviac vadia u vinylu "lupance" - to naozaj namozem vystat. Cesta ku kvalitnym nahravkam je pre mna jedine cez HiRes. Treba si ale povedat narovinu, ani tam nie je vsetko zlato, co sa blisti. Napr. Linkin Park vydali par albumov na HDTracks.com, ale DR desna, ako na CD. Tak isto Nirvana je s DR na tom v HiRes dokonca horsie, ako CD (porovnaval som obe). Format FLAC za to ale nemoze.
Mne najviac vadia u vinylu "lupance" - to naozaj namozem vystat. Cesta ku kvalitnym nahravkam je pre mna jedine cez HiRes. Treba si ale povedat narovinu, ani tam nie je vsetko zlato, co sa blisti. Napr. Linkin Park vydali par albumov na HDTracks.com, ale DR desna, ako na CD. Tak isto Nirvana je s DR na tom v HiRes dokonca horsie, ako CD (porovnaval som obe). Format FLAC za to ale nemoze.
Jo, jejich prenosky nebudou zrovna vyhra. Mne vsak nejvice rozciluje, ze motor gramce za 150.000 vrci a to pekelneanawak píše:Zappadaddy píše:to jouda: podobne skusenosti (nemile) mam s Clearaudiom aj ja. Aj ked su to prekrasne stroje, nejak im v poslednom dosiel ten HIGH ENG dych a zacali dychat nejak komercnejsie. No a velky pruser su tie ich predrazene prenosky.

Technicky je na tom lépe CD nebo digitální záznam v hi-res. Pokud ho nezničí loudness war.
Na LP je slyšet zkreslení a také lupance s tím, že u středu desky nastává zkreslení velmi dobře slyšitelné.
Pokud chci věrnou reprodukci zvuku, tak si pustím CD (non-remastered). Jedná se o první vydání. Třeba Dire Straits jsou nebe a dudy mezi Brothers in Arms z roku 1985 a to samé na 2-ch z SACD z roku 2005. To už prostě nejsou Dire Straits a jejich ironii nelze chápat, např. v Money For Nothing. Digitál poslouchám z PC přes převodník Tomáše Tichécho DA-12, což je nástupce Big Borther DAC.
Pokud mám dost přesného zvuku a chci kus duše, tak pustím LP. Např. Queen A Night at the Opera na původním japonském vydání nepřehraje ani původní vydání na japan CD. Konečně chápu, jak tu nahrávku emocionálně i prostorově zamýšleli.
Perlička navrch. Kamarádovi, který hraje ve filharmonii se líbíl více zvuk LP. Porovnával jsem s původním vydání na CD.
Na LP je slyšet zkreslení a také lupance s tím, že u středu desky nastává zkreslení velmi dobře slyšitelné.
Pokud chci věrnou reprodukci zvuku, tak si pustím CD (non-remastered). Jedná se o první vydání. Třeba Dire Straits jsou nebe a dudy mezi Brothers in Arms z roku 1985 a to samé na 2-ch z SACD z roku 2005. To už prostě nejsou Dire Straits a jejich ironii nelze chápat, např. v Money For Nothing. Digitál poslouchám z PC přes převodník Tomáše Tichécho DA-12, což je nástupce Big Borther DAC.
Pokud mám dost přesného zvuku a chci kus duše, tak pustím LP. Např. Queen A Night at the Opera na původním japonském vydání nepřehraje ani původní vydání na japan CD. Konečně chápu, jak tu nahrávku emocionálně i prostorově zamýšleli.
Perlička navrch. Kamarádovi, který hraje ve filharmonii se líbíl více zvuk LP. Porovnával jsem s původním vydání na CD.