Cd vs vinyl

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
TAB
Kontaktovat uživatele:

Re: Cd vs vinyl

Příspěvek od TAB »

Já mám rád oboje. LP není pro mě image nebo snobárna. Pro mě je to zázrak, že při všech těch možných zkreslení které můžou nastat ten analog hraje krásně a dynamicky a obzvlášt na žánrech jako rock, jazz, vážná hudba. Na druhé straně vybrat dobře přenosku, raménko, phono není fakt jednoduché a ještě vše dobře nastavit. Není to tedy jen o penězích. Faktem je, že v dnešní záplavě cdplayerů a převodníků vybrat dobrý digitál taky není sranda.

Zda jsou kvalitnější nahrávky na CD nebo LP bych asi moc neprobíral. Všichni víme jak málo je dobře nahraných titulů. U LP mám zkušenosti, že skvělě hrají staré desky a ty nové teda nic moc :(

To Zappady: Clearaudio je hezké, kvalita zpracování špičková. Mám i konkrétní dlouhodobou zkušenost s gramofonem Clearudio - Innovation. Jediné co už bych nechtěl je 12palcové raménko unify. Z toho jednobodového uchycení přenosky bych při seřízování umřel...Jestli o gramofonu přemýšlíš tak bych se zaměřil hodně na přenosku-phono a raménko. Gramofon jako takový aby byl stabilní, těžký a rigidní proti rezonancím s kvalitním ložiskem není až takový problém sehnat..

sekal

Příspěvek od sekal »

BVa píše:...Je to pekná nostalgia (tiež sa rád pozrime na parnú lokomotívu..), ale s nástupom CD sa mi "uľavilo" a 15 rokov som ani jednu LP nevybral z obalu. CD je po všetkých stránkach (dynamika, šum, vernosť,degradácia záznamu prehrávaním) neporovnateľne lepšie médium ako gramo. Že v poslednej dobe vyrástla asi generácia hluchých zvukárov , ktorí generujú nepočúvateľné nahrávky, nie je chyba toho záznamu...
Naprostý souhlas.. Prošel jsem si podobným vývojem.. Svůj první CD přehrávač jsem si koupil někdy v r. 1989 a to tuším z Kanady importovaný Prosonic XY.. Stál tehdy asi 6.500,- Kč a byl to - posuzováno dnešními nároky - ultra entry level model.. Nicméně i tento přístroj mě po vložení CD s kytar. skladbami v podání L. Brabce (http://www.supraphon.cz/cs/katalog/data ... itulu=3151), které jsem kupodivu zakoupil (souběžně) v témže obchodě :), naprosto ohromil..:o Pochopitelně svým úžasně jasným, detailním, vyrovnaným, subj. přirozeným zvukem, jež byl prost jakýchkoli šumů, praskání, lupanců apod.. I zajásal jsem a řekl si : " Sekale, to je přesně ono"..*jupi* V rel. krátké době byl pak gramofon přesunut do police a přikryt, posléze byl uložen do krabice a již v ní setrval a to nějakých 20 let.. Bohužel jsme po listopadu 1989 doplatili na železno-oponní izolaci, což mělo neg. efekt nejen v rel. pomalé dostupnosti CD nosičů, ale zejména v oblasti finanční (resp. platové).. Z tohoto důvodu jsem si pořídil kaz. magnetofon Technics RS-BX747, čehož dodnes lituji.. O příčinách mého zklamání jsem zde již dříve psal, takže to nebudu znovu opakovat..
Závěrem bych tedy již pouze pronesl poměrně otřepanou, ale stále platnou frázi - DIGITAL FOREVER...*2thumbsup*

P.S. Všechny kvalitní LP nahrávky (Praž. Výběr; Stromboli apod..) jsem si postupně sehnal na CD a jsem zcela spokojen...*hura*

anawak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anawak »

tak ako pre teba digital forever, tak pre mna a inych vinyl forever. Je to vec preferencii, zvyku, vnimania a akejsi slabosti toho ci onoho. Takze nech kazdy ma to svoje.

Woofer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Woofer »

anawak píše: Je to vec preferencii, zvyku, vnimania a akejsi slabosti toho ci onoho. Takze nech kazdy ma to svoje.
1000 lidí,tisíc chutí. *palec* Každý si dnes může vybrat co mu sedí.

boxer

Příspěvek od boxer »

Jistě. S tím lze jen souhlasit. Ať si každý vybere dle svý chutě a peněženky.

Jde ale o to, aby nebylo tvrzeno, že to jedno je správnější než druhé, když to není pravda. Že se více někomu líbí, je věc jiná.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Zappadaddy píše:Jěště dodatek,pokud si pořídím gramec bude jen kvůli maximálně 100 titulůmˇ= srdcovkám,cd zůstavají,peníze hrají velkou roli v rozhodování jedince. :cry:
Ono ti taky nic jiného nezbyde než zůstat u CD, protože to, co vychází na vinylu, tvoří jenom zlomek hudby vydávané na CD.

Kdybych nakupoval pouze LP, připravil bych se o spoustu zajímavé hudby, která na vinylu prostě nevychází. Diskuse na téma vinyl vs CD se mi proto jeví jako trochu zbytečná.

To, že hudba z kvalitního LP na kvalitním gramofonu zní lidským uším dobře, je věc dostatečně známá.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

jouda píše:Doporucil bych se take podivat na Transrotor, s Clearaudiem jsem z duvodu nepresvedcive kvality radeji skoncil. Transrotor nabizi za stejne penize vice muziky ;)
Bohužel, s kvalitou výrobků firmy Clearaudio mám rovněž špatnou zkušenost.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Právě na vinylu pro mne toho je více než na cd,některé tituly nikdy na cd nevyšly,jedná se o kultovní kapely a alba,najdi mi třeba Sandoz-Pay attention,Brian Brain-Unxpected noises na cd a budu ti vděčný.Nové tituly samozřejmě vychází víc na cd než na analogu,ale současná hudba mne až tak nezajímá.S cd jsem velmi spokojený,ale přesto mít svoje srdcový alba na desce by bylo velmi příjemný,pro starší generaci má gramofonová placka své kouzlo a ten rituál kolem také,navíc dříve se kladl větší důraz na estetiku a tak obaly byly dokonale propracované a umělecky velmi hodnotné,na vinyl v tomto ohledu digitál nemá.Přesto moje nechut investovat do analogu je veliká,cd sbírka příliš objemná na výměnu a kapsa příliš prázdná a nejdůležitější důvod ČASU TAK MÁLO, abych se věnoval nudným transakcím a výměnám,konec světa se blíží a proto věnujme se poslechu a koncertům co nejvíce. ;)

Roman2

Příspěvek od Roman2 »

tujatuja, dovolím si nesouhlasit. Jeden z důvodů, proč jsem si pořídil gramo, byla nedostupnost některých alb na CD. A to, že by bylo méně hudby vydané na LP je také nesmysl. Stačí se podívat na Ebay, ať si uděláš představu o tom, co všechno lze na LP koupit. ;)

boxer

Příspěvek od boxer »

konec světa se blíží

Bať.

Minimálně toho opravdu hifistickýho.

jouda

Příspěvek od jouda »

Boxer a jeho nazory jasne jak levy hak *2thumbsup*

sekal

Příspěvek od sekal »

tujatuja píše:..Kdybych nakupoval pouze LP, připravil bych se o spoustu zajímavé hudby, která na vinylu prostě nevychází. Diskuse na téma vinyl vs CD se mi proto jeví jako trochu zbytečná..
Souhlas.. Je to přesně tak a Roman2 se mýlí..

jouda

Příspěvek od jouda »

sekal píše:
tujatuja píše:..Kdybych nakupoval pouze LP, připravil bych se o spoustu zajímavé hudby, která na vinylu prostě nevychází. Diskuse na téma vinyl vs CD se mi proto jeví jako trochu zbytečná..
Souhlas.. Je to přesně tak a Roman2 se mýlí..
Ja to treba vidim presne naopak a stejne jako Roman2, tudiz sekal se myli, ale to neni asi zadne novum...

Roman2

Příspěvek od Roman2 »

Mýlit se je lidské, ale určitě se shodnem na tom, že některé věci jsou na CD nesehnatelné, jak psal výše zappa, ale na druhou stranu, ne vše co vyjde na CD, vyjde také na LP.
Nicméně věcí vydaných na LP je pořád mnohokrát více, než na formátech jako SACD, nebo DVD Audio, které jsou pro některé z nás vrcholem dokonalosti. Já osobně mám raději poslech LP z nedokonalého gramofonu se všemi jeho neduhy. To, ale neznamená, že neposlouchám CD.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Roman2 píše:tujatuja, dovolím si nesouhlasit. Jeden z důvodů, proč jsem si pořídil gramo, byla nedostupnost některých alb na CD. A to, že by bylo méně hudby vydané na LP je také nesmysl. Stačí se podívat na Ebay, ať si uděláš představu o tom, co všechno lze na LP koupit. ;)
Obávám se, že se mýlíš. Disponibilita nových hudebních titulů vydaných za posledních 20 let na CD mnohonásobně překračuje to, co bylo současně vydáno na LP a téměř všechno, co bylo v minulosti vydáno na vinylu, je k dispozici i na CD.

Pochopitelně staromilcům, zvláště pokud se specializují na posluchačsky velmi omezený žánr, nezbývá nic jiného, než lovit v kalných vodách ebay a doufat, že neobdrží vinylovou placku vydřenou až na kost.

Každý, koho zajímá, co se děje na současné hudební scéně, se musí smířit s tím, že bude kupovat digitální záznam - ať už na CD nebo v datovém souboru, stahovaném z internetu.

Odpovědět