Gramofon a zesilova: prosim o radu

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Óňa
Kontaktovat uživatele:

Re: Gramofon a zesilova: prosim o radu

Příspěvek od Óňa »

Ahoj, diky. tady:
https://www.google.cz/search?q=sanyo+TP ... apIQjeM%3A

Da se ta deska kupit? To by bylo fajn. Ja jsem gramec seridil podle origo navodu, co mi k nemu prodejce poslal. Jinak vahu a tak nemam.... Kupuju ted desky :) Dnes ulovek za 4 tis. Neco nove, neco stare.... :))) uz se tesim domu z fachy

cepik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cepik »

Pokud ti bude stačit malej regálek, tím líp pro tebe - snáze něco seženeš. Co se týče zesilovače, pokud budeš chtít základní modely s "důstojným zvukem" v co nejnižší cenové kategorii, volil bych nějaký NAD nebo Cambridge audio. Každý zes má svůj zvukový charakter a tyto dva se různí...řešení je ale strašná spousta a je to zejména i o tvém rozpočtu a tvých uších. Názor ostatních je názor ostatních, chtělo by to názor tvůj. Jaký ti sedne zvukový charakter a kterou cestou se ubírat. Takže hurá do poslechovky a nebo za nějakym kámošem, to je celkem jedno. Kolik hifi uslyšíš, tolikrát jsi hifista :mrgreen:

Taky není jedno jestli kupuješ zesilovač k bednám, nebo bedny k zesilovači. Doporučuju se objednat do hifiobchodu na poslech, ať víš co ti sedí a co ne...já jsem tak na svých začátcích udělal a lecos si ujasnil.

Protože si jinak něco objednáš a pak až zapojíš, tak začneš zjištovat jestli se ti to vůbec líbí nebo ne...a riskuješ že budeš zase prodávat abys koupil místo toho abys poslouchal. Ušetříš si čas a dost možná i dost peněz. Žádnej zajíc v pytli, kupuj jen co vidíš/slyšíš. Zároven i vidíš od koho to kupuješ, jak se k tomu kdo chová...taky lecos napoví.

Óňa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Óňa »

Ahoj, diky. Kam zajit na poslech v Praze? Nevedel jsem, ze neco jako poslechovyk existuji.... Nebo me nekdo zvete na poslech? *2thumbsup* To bych si nenechal ujit, pokud bych vysetril nejaky cas na cestu.

Mel bych jeste dotaz. Rikam si, ze tu 2M red dam tatovi na teslu NC 440. Je to zachovaly gramec, ale asi mu to rozehraju, kdyz tu prenosku tesla sundam. Ta redka hraje s tim Sanyem naprosto luxusne. Vcera jsem nakoupil par kousku.... a ted uz mi asi podesate jede novy Elvis. Je to tak neuveritelne autenticke a to mi to tu hraje na hifi vezi!! Jeden z kousku co mi tu pribyl je Miles Davis Kind of blue, skoro jsem se vcera lekl, ze mi ta kapela obsadila obyvak :) Tak jsem zvedav, kam to pujde s novym zesikem a bednama.

Jo a ten dotaz, uvazuju, jestli na gramec mam dat 2M blue nebo rovnou 2M bronze. Bude to rozdil oproti 2MRed? A nebude to moc rezat do usi? Mate nejakou zkusenost? Parametry mi bohuzel nic moc nerikaji.

Diky! Vecery ted travim ctenim starych vlaken a je to u super! Paradni forum.

cepik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cepik »

RODEL AUDIO Hostivař
Studio Eso Žižkov
Hifidesign Praha 1

...prostě při troše tvé invence a pár telefonů se není problém domluvit.

V přenoskách rozdíly jsou a veliké. Jsou alfou tvojí sestavy. Omegou jsou bedny a zesík. Jde principielně o to, že co přenoska je schopná pobrat za informace, zesilovač to zabarví, podtrhne, (nebo zkurví)...a pak ty bedny aby to kvantum informací byly schopné zahrát...Kabely mění zvuk relativně v niancích. Rozdíly jsou slyšet spíše v dražších sestavách

DRACK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRACK »

Óňa píše:Cau, dobry dotaz. Zkousel jsem, ale strejda se od 1989 zabyva pocitacma a sitarinou. Pisnucku si doma nepustil snad 30 let.... takze to nema cenu. Prokoply reprak od televize taky hraje. :) Rozpocet: cca do 5 tisic? ma to cenu v teto cenove kategorii uvazovat vubec o nejakem slusnem zvuku?
Jinak ja jsem ekonom. Doktorat mam z ekonomie a zabyvam se energetikou. Jak jsem psal, v muzice rozumim kytaram,snimacum, kombum, mikrofonum. poslechova a reprodukcni aparatura ma jine naroky, parametry a rozhoduji jine faktory o tom,co je kvalitni a co ne... to je na tomhle foru ale vsem jasne *palec*
zdravim, ja jsem take absolvoval UNI hospodářství /ekonomie/ ale nedelem to a vůbec nic o nejakych dratech elektro nevim, jsem rad ze zasroubuji zarovku do lustru, Nicmene chces si hrat ty stary "classic rock albums" jak jsem pochopil. Je to jako když jdes do restaurace na veceri jednomu chutna ryba druhemu steak .... a jeden preferuje hospodu u posty a druhy buffet na nadrazi ..... etc etc, stejne tak to je u tich aparatu, jedna strana je jakym rozpoctem jeden disponuje, druha je opticka stranka/vkus, a treti jaky ma jeden požadavek aby z toho vylezl "hluk" , popřípadě strana ekonomicko/investicni (investment electronics) To si musíš nejak srovnat dle svých predstav a moznosti. Pises ze mas rad ty kytary tak vis ze les paul 1958 a treba 1985 nebo soucasna produkce jsou od sebe vzdaleny v rade MILIONU. a 1960s pocatek 70s tube amps marschalls, hi-watts etc v pekne kondici urcite rocniky jsou jak stare vino, Stejne tak je tomu u te elektro pristoju, Ty aparáty s téma transmisemi to je vezmuli masovou produkci celkem k nicemu, to je artikl pro hipsters, Hifisti mají radi ty "vysoke a tluste" rady transmisní pristroje je to elegantni jednoduse "eye catchers" a urcite to hraje , DJs a ti milovnici nostalgie ti stoji zase na aparatech typu 1210 apod. Hledasly novy v cenove relaci 10-15l tak si kup ten pioneer https://www.youtube.com/watch?v=tADRK0Mm95E, nebo hledej nejakej peknej 1210/1200 který DJs a proffesinalove nazyvaji "kralem gramofonu" ktery se produkoval 30 roku s velkym uspechem coz mluvi samo za sebe, přes 30 let uspesne svetove non stop produkce v této branzi moc produktu nezaznamenalo. V ceskoslovensku to bude ale asi problem pekny objevit a osobne bych to neriskoval pokud zrovna neznáš nejakeho importéra který hledi na kvalitu a dovedu si představit, ze většina toho co se na domacim trhu nabízí bude ekvivalenti jako ojete import kary. Nicmene dobra zprava 1210/1200 opet zacne v 2016 dodavat na trh jako mk7, tak v pripade zajmu se to vyplati na to počkat http://www.digitalmusicnews.com/2015/09 ... e-is-back/
Nevim jak to bude s prodejem v ceskoslovensku, je to moc maly trh ale par hodin karou smerem na zapad to problem nebude.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

fox píše:
Óňa píše:Ahoj, tak jsem si uz na Sanyo TP 1000 prehral par hodin desek.... Prvne vam chci podekovat za dobry typ. Fascinuje mi, ze ten gramec je na pohled jako novy. Fakt parada. Byla na nem prenoska Sumiko Pearl. Po par minutach hrani sla pryc a misto ni Ortofon 2M Red. Mohu ted porovnat, Sumiko trochu vyraznejsi basy, ale jinak hodne mekka a nevyrazne vysky. Redka na jejim miste hraje super! Takze Sumiko je volna, kdybyste nekdo chteli. Majitel psal, ze ma nahrano 50-100 hodin.

Mam dotaz: jak poznam, jestli mam low mass ramenko na gramofonu, resp. jak se to pozna? Resim, jestli bych spis nemel mit prenosku z rady OM. Ty jsou pry pro low mass.

Testovali jste nekdy rozdil mezi 2m red a ortofony vyssi rady? Procital jsem jina vlakna, ale je tam hodne diskuse o rade OM 10- 20-30, ale ty uz v nabidce ortofonu nejsou....
Diky.
Dej sem nějaké foto. *palec*
Zkusím pohledat ve starých časopisech Audio. Pamatuji si, že tam v rubrice "Staré stroje" byla recenze na tento gramofon. Možná, že tam bude i zmínka o přenosce.
Obrázek Obrázek

Tento gramofon zapůjčil k testování Václav Neckář.
Původně používal přenosku MM Sanyo. Gramofon na fotografii je osazený přenoskou MM Clearaudio Aurum Beta, která se jeví jako jedna z optimálních variant. Jan Brassány v testu píše, že je přístroj pro výběr přenosek univerzální, použít lze většinu moderních MM i MC systému.

Když mi dáš svůj e-mail, pošlu ti obrázky v původní velikosti jako přílohu.

Óňa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Óňa »

Ahoj, super. Diky moc. Ondrej.vojacek@gmail.com. Budu rad za obrazky v plne velikosti. Je to zajimave.

Óňa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Óňa »

Ahoj, tak jsem vymenil 2mred za 2m bronze. Hraje super, to se musi nechat.
Prosim, pomohl byste mi nekdo seridit gramec (Sanyo TP1000), abych tu prenosku neznicil?
Mam radu otazek a nejasnosti.
1) Nevim napr. jak seridit sklon vymenitelne snimatelne prenoskove hlavy. Kdyz jsem menil prenosku sundal jsem prenoskovou hlavu a kdyz ji vracim, nevim, kdy je prenoska vodorovne k desce. Je nejaky trik, jak ji seridit?
2) Kdyz koukam na jehlu prenosky, tak mam pocit, ze na desku neni kolmo, ale byla by, kdybych na ni tlacil lehce po smeru posouvani po prenosce. Je to v poradku, nebo mam pridat na antiscatingu? Nebo mam prenastavit bocni vyvazeni ramenka prenosky?
3) Kdyz prenoska jede po desce, tak je jen velmi mala mezirka mezi plastem prenosky a deskou. Je nekde dane, kolik by mezirka mela byt? U prenosky byla vaha na nastaveni pritlaku, ale nevim, zda neco nemam spatne nastavene.
3) Jak je to s deskami? Vadi diamantovemu hrotu starsi a poskrabane desky? Vadi misrne zkroucene desky,nebo desky, kde stred je jakoby vyoseny a cela prenoska pri prehravani lehce jezdi ke stredu a od stredu? Mel bych starsi desky umyt mydlem, jak jsem kdesi zachytil?

:) No, to by z dotazu pr ted stacilo :)) Doufam, ze mi nekdo poradite, pripadne se nebudu zlobit, za "prijed s tim"... jsem praktiky z Prahy a auto mam, tak do 100 km neni problem. Diky moc! Bylo by skoda tu prenosku hned ze zacatku znicit *headbang*

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

1) Moc nevím, co myslíš "snímatelnou přenoskovou hlavou přenosky". Jestli to má být ten kousek se samotným hrotem, tak ten lze nasadit jediným způsobem do jediné přesné polohy vůči zbytku těla přenosky. Nicméně kolmost přenosky k desce ověříš tak, že sundáš desku, sundáš slipmat, na talíř položíš zrcátko a koukneš seshora v ose hrotu.
2) Antiskating nastav na hodnotu doporučenou výrobcem gramce odpovídající hmotnosti přenosky.
3) "Velmi malá mezírka" je docela těžko uchopitelný pojem. Přítlak nastav dle požadavků výrobce přenosky a podle zvuku. Bronzku jsem měl, na mém gramci jí zvukově seděl přítlak na horní hranici doporučeného rozsahu, tzn. 1,7 g.
4) Staré poškrábané desky jako takové hrotu nijak neublíží, pokud ty škrábance nejsou nijak hluboké nebo destruktivní - a taková deska by díky přeskakování a lupancům nebyla poslouchatelná. Vadí znečištěné desky, prachem nebo čímkoliv jiným. Jemný horizontální nebo vertikální pohyb přenosce jako takové nijak nevadí, vadí to zvuku (ale záleží na míře). Desky bych mýdlem rozhodně nemyl. Mýdlo obsahuje hromadu chemických prevítů a působí všelijak jen ne antistaticky. Jsi z Prahy, skoro v každém krámu s deskama nabízejí jako službu praní desek.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Óňa : napiš, domluvíme se , přijedeš a naučím, jak nastavit kolotoč a pračku mám také,......

hidefan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hidefan »

Jen tak k SANYO TP 1000. Gramofon jsem zakoupil v r.1977 v tehdejším Tuzexu asi za 10K Kčs jako funglovku.Pak v různých hifisticýkch peripetiích jsem se k němu vrátli asi 3x.Jednou po slevě jsem jel pro něj do Košic,pak do Prešova,sleva na 1200TK= 6000Kčs a naposledy jsem jej koupil od tenisového trenéra v Praze v r. 1985 s vložkou STANTON 681,bohužel vložka byla zničená.Co k tomu dodat.I my balíci z venkova,nejen Václav Neckář a posléze Zdeny jsme tento gramofon měli.Osobně mě na něm přitahoval design.Dnes na to vzpomínám s nostalgií.Nevím,jak by dnes zvukově obstál ve srovnání s dnešními Transrotoy,Clearaudiemi nebo Pro-jecty,ale myslím,že docela obstojně.

Óňa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Óňa »

Ahoj, zajimave. Porovnat ho nedovedu, ale jsem s tim gramcem fakt spokojeny. Hraje paradne, vypada velmi dobre a pusobi bytelne..... proste dobry :) AHoj

Óňa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Óňa »

Ahoj kluci,
tak si tak posloucham gramec Sanyo TP1000, ktery jste mi tu tak dobre poradili, na nem ortofon 2m bronze. Paradicka. Zatim to poustim pres nzc 218 a mae tripasmovky tesla..... ale je to parada.
Proc pisu. Ocenil bych jeste gramec s funkci repeat a autostopem....
Co byste doporucili?
koukl jsem na Denony, ktere mi prijdou zajimave.... ale nemam s nimi zkusenost. Na znacce netrvam....
Z aktualni nabidky napr.
- http://elektro.bazos.cz/inzerat/5754490 ... amofon.php
- http://elektro.bazos.cz/inzerat/5818318 ... CR-400.php
- http://www.hifionline.cz/hifibazar/prod ... 29-dp-45f/

predem diky za jakekoli rady a komenty!
Ondra

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Démon 45 (poslední odkaz)
nebo také
Tesla MC600Q
Sony PS-X65

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Sakra chlape ! Jak dlouho máš to Sanyo že už šilháš po nový hračce :?:
Denon vyšší model v odstínu skříňky teak nebo MC 600Q jakkoli koncepčně promákaný ale (někdy) poruchový až hrůza...
absolutní vintage klasika: Akai AP-004, 1/2", plný automat, řemen, 2 motory, model 1975
https://www.google.cz/search?q=akai+AP0 ... kai+AP+004

Odpovědět