Zatím mi stále ještě není jasné, jestli ho ten gramec "kope, nebo "brní" .Počkám, třeba napíše.Bazi 36 píše: ↑01 pro 2018 20:49.....tazateli jsem odpovedel,ze je to brneni v poradku,on to pochopil a souhlasi. Ted resi gramec,kterej kope,jina zalezitost. Mimochodem jsem to zaznamenal uz v roce 92 a nejen u sebe,takze je mi to vlastne i fuk,neni to ani intenzivni,ani obtezujici,jen nikdo za ta leta nerekl diagnozu,tohoto hojne se vyskytujiciho jevu.
Ale to "brnění" pokud se sáhne na kovovou kostru jakéhokoliv připojeného komponentu, spotřebiče.... je určitě závada, ne normální stav. Kdyby byl na přívodu funkční proudový chránič, musel by vypadnout. Každopádně je v takových případech na vině hodnota impedanční smyčky ochranného vodiče. Ta hodnota je prostě příliš vysoká. Někdy stačí jen to - napětí na ochranném kolíku je třeba 40,50 i více V a brní to. Ještě o něco horší případ by byl ten, že je ochranný vodič někde rozpojený, některý z přístrojů vzájemně propojených přes kostry má závadu a napětí se na ty kostry dostává tudy - z fáze částečně, nebo úplně proražené na kostru.
Takže to je k té diagnóze

(Jak stav toho uzemnění orientačně změřit jsem psal)