IDEÁLNÍ KABEL - KŘÍŽOVÁ ČTYŘKA A BI-WIRING

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: IDEÁLNÍ KABEL - KŘÍŽOVÁ ČTYŘKA A BI-WIRING

Příspěvek od lachim »

JIndras
nelze poradit! bohužel. musíš to sám vyzkoušet.
zažil jsem (měl doma) sestavy, kterým bi-wire pomohl. ale také uškodil.
nemudruj a vyzkoušej si na své sestavě. nelze se jinak dobrat faktického výsledku.
pak sem napiš jak to dopadlo, please.

Lake292
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lake292 »

Ja som sa pohraval s bi wire, a zapletenim 4x2mm, ale prinos/zmenu som ziadnu nepocitoval.

Kupil som si potom SUPRA PLY 2x2 a tu som uz rozdiel pocul a stymto kablom som spokojny.

Jindras
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindras »

Tak jo,děkuju,asi se na to vykašlu. Nemám aparát,který by to asi potřeboval. Asi nejslabší článek budou bedny- Magnat Monitor 1000,zesilovač je asi dobrý-Pioneer A676,cd Technics-SL-P 670A a tuner Yahama TX -580RDS. Ten chci prodat,nebo spíš vyměnit za nějaký Pioneer s RDS. Nebo Technics. Yahama je o kousek širší a rozčiluje mne to. Kdyby jste někdo měl zájem.... Je jak nový. Ke kabelu ještě,jsem spokojený s těma SC.2,ale znáte to,červík vrtá a vrtá. Díky za rady všem.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

jindras
pokud bi-wire, tak jen v případě, že hodláš přejít na bi-amp z nějakého lepšího avr.
to už by přínos byl a pomohl by sis ve zvuku sestavy výrazně.
bi-amp ( a tedy i 4 "proudový" kabel) pomůže u avr vždy a všude.
:-)

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

To Lachim : Michale , vždyt máš na zadky u špičkového DK také ViaBlue mnou kompletované z SC-4 jako singl wire.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

pytell
mirku, vím... ale tato informace je v tomto vlákno zcela k ničemu, ne?
přečti si dotaz zakladatele vlákna, prosím!
:-)

jvees69
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jvees69 »

Ještě další hloupý dotaz, když připojím přední sloupy bi-ampingově a tedy i bi-amping nastavím v menu recieveru, nebudou vůbec hrát zadní bedny?

Je to jen pro stereo? Tedy pokud budu chtít film s efekty, budu to muset přepínat v menu přístroje? Nebo snad dokonce přepojovat kabely? :shock:

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Jeves69:
Naozaj si už počkaj keď ti príde, toto su všetko vei z manuálu, ktoré si nastavíš v reeiveri :D
Reeiver má automatikú kalibráciu, ale má aj možnsť donastavenia repro výstupov manuálne. Ak zapojíš Front repro a nastavíš front - bi amp, nastavoval si predné repro. Aký dôvod vidíš na to aby zadné nehrali?, nastavoval si predné.
Ak prepneš receiver na stereo, stereo je o dvoch bedniach, budú ti hrať len predné.
Ak prepneš na 5.1, budú hrať všetky. Na bi amp využívaš, volné vstupy(kanály) surround reproduktorov.
Stiahol si si už manuál? Stiahni prečítaj, nestačí raz. Ale veľ vecí pochopíš až keď budeš mať receiver doma a budeš skúšať.

jvees69
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jvees69 »

jj díky, manuál pročítám ale porad me napadají další a další otázky.. každopádně díky

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Jak to dělám já. I když filozofie křížové čtyřky mi dodnes nezní zcela přesvědčivě /studoval jsem a živím se elektrotechnikou/ , kdysi jsem si řekl proč to nezkusit. Zkazit se tím nic nedá, moc to nestojí a jestli tobude zlepšení , uvidíme. Použil jsem CYSY 4x2,5 . Vycházel jsem z dávnějšího názoru, že reprokabel by měl mít co největší průřez /původně jsem měl dvoulinku 2x4/. To čtyřka splˇnovala. Ostatní repra /center,zadní/ zůstaly na 2x4. Center asi také předělám. Zhoršení reprodukce rozhodněnenastalo, jestli zlepšení bylo pouze psychoakustického charakteru , nevím , mám dodnes pocit , že je to něco lepší, hlavně , že jsem si pohrál. CYSY chci vyměnit, již mám koupenou metráž od Monacoru za přijatelnou cenu. / Jinak ten výše opěvovaný stylus kabel není nic jiného, než komerční třífázák /barevné značení pro amer.trh bílá rudá černá a sv.modrá/ od velké kabelové firmy zakázkově přeznačen a přeceněn. Tím nechci popřít , že může mít lepší vlastnosti než CYSY . Ten od Monacoru je k nerozeznání ,akorát je za čtvrt ceny.
A ted kzapojení reprobeden. Používám /u předních/ biwiring, ale jedna věc mi není jasná. Převážně se používá zapojení, že jeden pár čtyřky je připojen k středobasovým svorkám, druhý k výškovým. Tím se ale výrazně zmenší průřez nejzatíženější středobasové větve. Navíc je v každém páru v důsledku k připojeným LC obvodům výhybky rozdílný signál , tím se popírá hlavní smysl čtyřky, to jest potlačení kapacity vedení, to je částečně narušeno nestejnými LC obvody v každém páru.
Já to řešil dvěma čtyřkama ,od svorky na zesu jedna na výšky druhá na středobasy. Co vy na to ?
Ještě jeden dotaz ohledně amatérské stavby nebo ůpravy třípásmové bedny na biwiring připojení. Výhybka se skládá ze tří propustí dolní horní a pásmové. Propust /LC obvod /pro středový rep. Připojit na svorky s výškovou nebo basovou propustí ?

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

TW: Pokud jsi studoval a živíš se elektrotechnikou, nevím, jak tě vůbec mohlo napadnout byť jen uvažovat o biwiringu s jednou křížovou čtyřkou...

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Když jsem ty kabely dělal, tak jsem o tom neuvažoval a udělal propojení na jednu bednu dvěma čtyřkama. Ale téměř všude včetně nabídky předražených kabelů se nabízí verze s rozpletem na dva páry svorek na straně připojení k reprobedně.
Pozn. Pro většinu lidí živících se elektrotechnikou a netrpících diagnozou "highendoza" připadá biwiring jako úlet.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Ještě k předešlým dotazům.
Nové značení kabelů je dostatečně popsáno na webu, ale elektrikáři ho intenzivně ignorují, dodnes se objednávají cyačka, cysyčka a prodejci tomu zatim vždz rozumí. Je to prostě vžité.
Mně se jako nejlepší způsob připojení reprokabelu osvědčilo pomocí otevřených oček "vidliček" . Beru na vědomí , že stísněné poměry kolem svorek na zesiku nebo bedně to ne vždy umožˇnují.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Tranziwate, tys to vymňouk !

Za prvý, vůbec si nepochopil k čemu je biwiring.Dále křížová čtyřka nesnižuje kapacitu.Ale to by si snad jako elektrikář mohl vědět.Při zapojování křížový čtyřky v biwiringu se musej použít dva kabely ke každý reprobedně.S jedním to nefunguje.
A hlavně...nepoužívá se kabel CYSY...ten si nech ke ždímačce !

Používá se kabel CSSS, což je kabel v gumě, přesněji v silikonový gumě.
A není to jen tak, pro nic, za nic.Je to pro to, že silikonová guma má jiný dielektrický vlastnosti než PVC.

Co se týká teorie, jak a proč biwiring funguje, bylo toho už napsáno dost na různejch fórech, ale ve zkratce...jde o oddělení vejškový/středovejškový sekce od basovýho reproduktoru.
To, že je efekt biwiringovýho propojení na slušnym aparátu slyšet je fakt, ale zapojení musí bejt provedený správně a se spávnym kabelem.
kabelguru.cz

Odpovědět