IDEÁLNÍ KABEL - KŘÍŽOVÁ ČTYŘKA A BI-WIRING

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
jvees69
Kontaktovat uživatele:

IDEÁLNÍ KABEL - KŘÍŽOVÁ ČTYŘKA A BI-WIRING

Příspěvek od jvees69 »

Zdravím letité odborníky zde na fóru *bravo*

Chci pořizovat domácí kino (reciever + bedny) předběžně vybráno mám toto a řeším připojení reproduktorů tak, abych maximálně využil potenciál: ONKYO TX NR636 + JAMO S628 HCS

.......................................................................................................................................

http://www.eu.onkyo.com/en/products/tx-nr636-98893.html

http://www.jamo.com/speaker-systems/hom ... ku=S628HCS

........................................................................................................................................

Aby ste rozumněli, doteď jsem měl pár rádoby domácích kin od LG, Samsungu atp. takže ikdyž chápu, že pro někoho investice nějakých 35tis. za takový komplet není nic moc, tak já tomu za tyhle peníze už chci a budu říkat "domácí kino" *palec*

Úvodem se chci předem omluvit a budu doufat, že nikoho neurazím, nenaštvu tím, že tu chci poradit a probrat něco, co již probrané je. Ale, pročetl jsem několik fór o hifi tam a zpátky, četl spousty rad a doporučení, recenze, rady odborníků atd. všechno jsou to ale vesměs několik let staré komentáře. Takže bych si vědomosti mnou načtené rád ověřil a probral v aktuální diskuzi s lidmi, kteří do toho dělají a hlavně tomu tedy rozumí. Navíc jsem přesvědčen že toto je nikdy nekončící téma a zcela určitě si ho zde najdou i další návštěvníci fóra.

Co jsem pochopil, nemá smysl tu řešit nějaké drahé i několikatisícové zázračné bezkyslíkaté, stříbrné a zlaté šňůry, jejichž přínos je podle selské fyziky, zkoumání, nezávislých testů, rad a doporučení odborníků téměř nulový, má-li na ně však někdo a rád se utápí v pocitech placeba, neberme mu to ..

Bavme se tedy rovnou o ideální volbě, tedy obyčejném elektrikářském kabelu "CYSY 4x2,5mm" ..

Jak diskuzi začít..., no asi mnou položenými laickými pro někoho chápu, hloupými dotazy :idea: Ale pochopte, jak jsem napsal, dodnes jsem měl zkušenosti, dá-li se tomu říkat zkušenost, pouze s průmyslovými rádoby-kiny (LG, Samsung) tedy jsem veškeré satelity připojoval dvoulinkou a o nic víc se nezajímal .. vše fungovalo "na maximum" :roll:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- je konkrétní kabel CYSY 4x2,5mm2 skutečně ideální řešení? Chci ozvučit obývák, takže budu připojovat přední na každou stranu cca 5m a zadní satelity na každou stranu 9m (nebavme se jak jsem psal, o "zázračných" šňůrách za několik tisíc)

- jak z tohoto kabelu CYSY udělat onu křížovou čtyřku? (veškeré obrázky, schémata zapojení které jsem pod různými diskuzemi našel již nebylo možné otevřít)

- konkrétně k mnou plánované sestavě, jak tímto kabelem CYSY připojit přední sloupy bi-wiring? (opět jsem někde narazil na schéma které však nešlo otevřít)

- reciever i reproduktory mají výstupy/vstupy pro banánky, jak připravím CYSY kabel pro bi-wiring na banánky? (s tímhle nemám žádnou zkušenost a co jsem zhruba pochopil, bi-wiring = 2 x (CYSY 4x2,5mm) vpravo, 2x (CYSY 4x2,5mm) vlevo a z toho mi vyplývá, že je nutné nacpat 4 dráty do (+) vstupu a 4 dráty do (-) vstupu každého reproduktoru)

- jaké je vlastně současné označení kabelu CYSY ?

- pro centr a zadní reproduktory, tedy oněch 9m kabelu mohu použít klasickou dvojlinku "s jakým průřezem"?, nebo je vhodnější použít něco jiného? (chápu že nároky na zadek nebudou takové, ale přeci jen, zadek je zadek) *2thumbsup*
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Díky moc každému kdo se zapojí do diskuze ať už pozitivními, či negativními komentáři, snad budou pozitivní převládat, hifi zdar *klanimse*

jvees69
Kontaktovat uživatele:

Re: IDEÁLNÍ KABEL - KŘÍŽOVÁ ČTYŘKA A BI-WIRING

Příspěvek od jvees69 »

Tak teď nevím, jestli jsem ten úvodní komentář nějak nepřepálil, že nikdo neodpovídá..

Poraďte pls jak na zapojení křížové čtyřky .. ani google mi schéma nenajde .. :shock:

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Zahledej zde na fóru, už se to zde probíralo stokrát. Ale osobně bych dal přednost před CYSY např. tomuto http://www.svensound.cz/nestinene-repro ... rondo-4x25.

Mám je už několik let na svém DK a plně spokojen.

sekal

Příspěvek od sekal »

Google samozřejmě požadované informace (snadno a rychle) najde. Viz např. http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... 086#214086 a další..

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

jvees69:
Riešil som podobné veci ako ty ohľadne káblov. Samozrejme, že som nechcel elektrikársky kábel, tak som kúpil Tasker, k tomu koncovky a v mojom prípade, aj cín a spájkovačku, kde aké bužírky a tak :D Nič som nekúpil cez internet, všetko v kamenej predajni.
Pravda je, že ak by som zobral základný model od kabelguru alebo od kohokoľvek iného, ušetrím čas a aj peniaze - okrem iného by som to mal profesionálne urobené a premerané.
Ak si čítal témy o kábloch, asi tušíš, že Pytel je v tomto macher, daj na jeho tip.
Ja osobne, by som si sám už nikdy káble nevyrábal, na všetko treba určité náradie a nejakú tú prax, ak to človek nemá náklady rastú :lol:

jvees69
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jvees69 »

Jo super, díky ..

Tak křížovou čtyřku z kabelu ať takového či takového bych zapojil, jak ale teď bi-wiring?

Když vezmu že jde o kabel 4x2,5mm a ke každé bedně jsou takové kabely 2, že?
(vychází to na 2-2-2-2 u reproduktoru neboť ten má vstupy 4 ale u zesilovače jsou výstupy 2 vpravo a 2 vlevo , no a do těch narvu a hlavně správně zapojím 2x4 dráty jak? :shock:

Předpokládám že je šumák jestli budou na banáncích nebo přímo ve svorkách utažené.?

Kite19: dík za tvou zkušenost, čím dál tím víc nad tím přemýšlím že to koupím. .. připravené pospojovane na banáncích jen připojit. . ale fakt nechci dávat 6 tisíc za 2x5m bi-wiring kabelu ..obzvláště když jsem se dočetl že to člověk spáchá za pár peněz sám z obyčejného el. kabelu .. níže 2.5m za 4700,- *thumbs down* to asi spadli na voko .. jasný když budu kupovat sestavu za 150tisíc, asi i za kabel dám desítku, ale takhle .. :?: *taktone*

http://www.kabelguru.cz/product/reproka ... ire-aec/23

sekal

Příspěvek od sekal »

Tak si to nech udělat od Pytla. Také se tím, pokud vím, zabývá a vyjde tě to podstatně levněji než od Kabelguru.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Ono ani tie banány resp. vidlice nie sú lacné :D Nejaké základné rozťahovacie 1 kus okolo 100Kč, potrebuješ ich minimálne 12 ks, ak chceš mať nekompromisne dve krížové štvorky na kanál, tak ich potrebuješ 16 kusov. Potom tie nohavice rozdelovacie, tiež nejaký oplet, samotný kábel - predpokladám, že to nebude úplne najlacnejšia metráž z elektra.
Aj u najlacnejšieho výrobcu musíš pri bi wiringu počítať okolo 3000 Kč.
Pozri si xindak a podobne, aj domácich výrobcov káblov je viac, treba porovnať ceny, ja som netušil čo stojí základ biwi u kabelguru, xindak stojí nejakých 2800 - a za to by som to nedokázal urobiť ani sám pre seba :D

jvees69
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jvees69 »

Nj to je taky fakt ..

Taky mě dost udivuje že takhle ty hotové bi-wiringy nabízejí nejdelší 2,5m .. přece když kino tak asi do obýváku = větší vzdálenosti.. zkusím kontaktovat pytla noo.. *thumbs up*

Pro zadek teda stačí obyčejná dvoulinka? Jaký průřez na tu délku 9m aby byly ztráty co nejmenší?

Odar

Příspěvek od Odar »

Kup si hociaku dvojlinku, na tych reprosustavach je to jedno. Zbytocne si len komplikujes zivot *sunglases*

jvees69
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jvees69 »

No počkej, to jsou to fakt takový šlupky? :roll:

To snad že bych ušetřil 15 tisíc a koupil toto od LG a zůstal na svém *headbang*

http://www.lg.com/cz/audio-systemy/lg-B ... omaci-kino

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Pro zadek teda stačí obyčejná dvoulinka? Jaký průřez na tu délku 9m aby byly ztráty co nejmenší?
Absolútne stačí dvojlinka, a na začiatok by som začal s ňou aj na predných reprách, nepozeral som špecifikáciu, toho tvojho receiveru, ale predpokladám, že je tam možnosť aj na bi amp. Vyskúšaj si to s tou dvojlinkou, či budeš počuť nejaký prínos a rozdiel medzi bi amp - bi viring. Potom sa rozhodneš o tom či má zmysel vyhodiť viac peňazí za nejaký "lepší" kábel.
Každý na fóre sa s týmto asi hral a ono to stojí trochu peňazí.
Najlacnejšie je, zadné dvojlinka, 2,5mm a viac(je tam minimum zvukových informácií). Predné - pre pokoj v duši a pocit, že si pre to stereo niečo urobil, kúp nejaké, aké ti prídu ešte cenovo rozumné a viac sa v tom nešpáraj, myslím že bi-viring, ak si urobíš slepý test, prínos nebudeš počuť. Center - pri kine ide cez neho najviac informácií.
Keď to budeš mať zapojené a budeš počúvať a prípadne by to nehralo podľa tvojích predstáv, káble rieš ako posledné v nich to určite nebude :D
Nech ti to dobre hrá a si spokojný čo najdlhšie!

jvees69
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jvees69 »

Tak bi-amping to taky umí, ale k tomu je třeba druhý zesilovač pokud se nemejlim ..

Je to jak píšeš no, pro pocit že sem pro to zapojení něco udělal a neodbyl to jen dvoulinkou bych chtěl ten bi-wiring a lepším drátem taky .. ale jak píšeš, určitě to vyzkouším celé pod dvoulinkou ..

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Odar píše:Kup si hociaku dvojlinku, na tych reprosustavach je to jedno. Zbytocne si len komplikujes zivot *sunglases*
jedinej střízlivej názor v záplavě alchemických blábolů *palec*
Naposledy upravil(a) lechos dne 09 led 2015 20:12, celkem upraveno 1 x.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

U receivera sa na pripojenie bi amp využívajú spravidla voľné vstupy surround reproduktorov a v nastaveniach receivera to prepneš pri front repro na bi amp.
Pri bi viringu využívaš len front terminály.
Všetko budeš mať napísané v manuály, takto je to u mňa.
*offtopic*
lechos:
Každý si to chce vyskúšať sám, pohrať sa a mať pocit, že pre to niečo urobil. Ja keď som kupoval svoje prvé kino, všetko som pozapájal a keďže som podobné kúpil aj tete, vedel som, že na film Avatar potrebujem aktualizovať software - taká správa na telke. Zaktualizoval som a správa na telke svieti stále, nadával som ako pohan, na vydrbancov z pioneeru, ktorý chcú odo mňa tisíce za niečo čo sa nedá ani spustiť. Podotýkam že neviem po anglicky, 2 dni som špekuloval a nadával, potom som si prečítal text tej správy :lol: stlačte tlačitko OK na diaľkovom ovládači :lol: světe div se - správa zmizla a všetko fungovalo.
Treba sa o tom trochu porozprávať, neurobiť chybu, ja ako správny profík málokedy čítam manuál a všetko čo mi príde naviac, vyhadzujem(tie anténky, ferity a všetko čo je naviac) a takto som si hneď prvý deň vyhodil aj kalibračný mikrofón k domácemu kinu :lol:
Toť moje začiatky, ale káble som mal naštudované :D

Odpovědět