poněvadž řečí bylo dost, napíši přesně specifikované požadavky a prosím vás znalé o pomoc. Nehledám spekulace, ani naduté úsměvné příspěvky, těch jsem si na různých fórech užil, když jsem přemýšlel a spekuloval co vlastně hledám a v jakých cenových relacích.
Nyní ale k věci:
Vlastním sloupové reprobedny, projekt VMA II. Pro někoho nic moc, v rámci finanční únosnosti a těch děsů, které nabízejí obchodní řetězce pro mě špička v relacích do 100 tisíc.
Momentálně poměrně nedobrovolně stále používám zesilovač (úplně zbytečně 7.1, neboť hraji výhradně na stereo - zbyl mi ze staré sestavy) Harman/Kardon AVR 645.
Z 99% hraji přes PC, zvuková karta Asus Xonar Essence ST (192kHz), zvukové stopy FLAC.
Délka repro kabelů = 2,5 metrů, průřez 2,5mm, běžná metráž, již mám připravený nový o průřezu 4x2mm s masivními zlatými vidlicemi Proson, no na stávající zesilovač nelze nasadit, svorky jsou příliš malé.
Kabel PC<-> zesilovač = RCA z 99,9% bezkyslíkaté mědi, trojitým stíněním, zlacené koncovky, poměrně masivní, délka 1,5 metru.
V pokoji (pracovna) o 16m2 používám tyto reprobedny především při práci u PC, poněvadž u TV mnoho času netrávím, nahrazují mi běžné domácí kino. Jsem limitován prostorem, proto u reprobeden sedím poměrně dost blízko (přímou čarou od čela do 1 metru). Ano, jsem si vědom, že toto řešení není optimální, budu-li se v budoucí době stěhovat, zajisté uspořádání změním - nyní tu možnost nemám. Vyhovuje mi proto funkce kalibrace zvuku, nebo není-li použita, alespoň manuální nastavení vzdálenosti posluchače od reprobeden, které mi Harman nabízí.
Co hledám:
Poněvadž absolutně zbytečně mrhám potenciálem 7,1 receiveru, když jej využívám výhradně na stereo poslech zvukových stop, chtěl bych jeho použití eliminovat a zesilovač prodat.
Hledám výhradně stereo zesilovač, žáýdný koncák a preamp, obyčejný integrák - vím, že toto řešení není ideální, no preamp + koncák + propojení = cena daleko přesahující můj limit a špatně sehnatelné komponenty.
Vůbec mi nezáleží na blbostech typu displej, či dálkové ovládání, optické vstupy a další novodobé fičury jsou mi rovněž zcela volné.
Požadavky:
- Cena do 20 tis. Kč. Ano, vím, je to málo peněz. Kde kdo mi cpal dražší zesilovače se slovy "připlať si, vyplatí se to!" a já již x-krát kývl, že ano. Jenže poněvadž takto spekuluji už 2 roky a pořád se nemám k tomu něco koupit, rozhodnutí je jasné - do vyšších částek nejdu, investuji do spousty věcí a nejsem schopen se svou trpělivostí na např. 50 tisícový zesilovač našetřit. Zalíbí se mi jeden doplněk na auto a už desetitisíce létají druhým oknem.
- Zřejmě lepší něco kvalitního a použitého, než nového a šmejdatého. Klidně zvolím zesilovač z 80 let za cenu posunu ve zvuku
- Důležité!: Zesilovač musí disponovat nastavením vzdálenosti reprobeden od posluchače! Obávám se, že vzhledem k mizerné poslechové vzdálenosti by byl konečný požitek z poslechu bez této funkce špatný, hledám prostor, podobající se poslechu sluchátek bez umělých ptákovin typu dolby stereo.
- Mám rád hluboké basy bez zbytečného hučení vyšších kmitočtů => žádné zbytečné basování, ale když tam basy být mají, aby se mnou pohly
- Výšky Harmanu mi přijdou trošku ostré, hledám sametovější vyznění
- Středové pásmo je u Harmanu realistické, ale v dynamické hudbě trošku splývavé - hledám něco s pronikavým středovým pásmem
- Zesilovač by měl disponovat pozlacenými konektory a masivními šroubovacími svorkami
- Výkon na kanál by měl být alespoň 75W při 8 Ohmech, ideálně kolem 100, do 150W
- Na rozměrech mi nesejde, na váze rovněž ne - samo, čím větší, tím lépe
... tolik ke konkrétním požadavkům. Spektrum mého poslechu je opravdu široké, rád poslouchám kvalitní nahrávky, tudíž se mi zatím osvědčila Madonna, či Kosheen, rád si poslechnu klasiku typu Queen, či Depeche Mode, občas mám však náladu také na akusticky podprůměrné Nightwish, či Evanescence.
Hledám tedy něco dle vašeho doporučení, co by mohlo posunout zvuk oproti stávajícímu stavu zase alespoň o level výše v rámci zachování dané cenové úrovně. Pokud v této cenové relaci něco podobného nalézt nelze, holt se s tím musím smířit a více než spekulace a urážky o neznalosti mě potěší jasná odpověď.
PS: Prosím, nemá-li někdo teoreticky zájem přístroj vyměnit za mého Harmana, nedoporučujte mi konkrétní bazarové kusy, neboť bych nákup stejně dříve, než za měsíc nerealizoval. Vše závisí na tom, zda něco najdeme, či nikoli.
Předem všem děkuji za pomoc a pro jistotu ještě upozorňuji, že k tomu nikoho nenutím - to abych se vyvaroval otrávených rejpalů..