Výběr kompletní stereo sestavy - 120 tis. Kč

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Havax22
Kontaktovat uživatele:

Výběr kompletní stereo sestavy - 120 tis. Kč

Příspěvek od Havax22 »

Zdravím všechny, chtěl bych požádat o radu, ohledně kompletního upgrade hudební aparatury.

Původní sestava (cca 20 let) : CD přehrávač Technics SL-P277A, zesilovač Technics SU610, reprosoustavy Videoton Supermax D102E

Předpokládaná orientační cenová úroveň nové aparatury : cca 120 tis. Kč

Poslouchaná hudba: rock, bigbít, občas i folk (Nick Cave, Patti Smith, Jethro tull, F. Zappa, King Krimson, Doors, Pink Floyd, Led Zeppelin, UJD, V. Merta, O. Janota, I. Bittová)

Poslechová místnost 16 m2 obývák, propojený s 16 m2 kuchyní, tj. celkem cca 32 m2, obě místnosti částečně oddělené nízkou zídkou se sedačkou. Rodinný dům, zdi cihla, podlaha dřevo, 5 x okno

Požadavek mám zejména na kvalitní poslech (nezahuhlaný a ne pod dekou) i při nižší a střední hlasitosti. Nepreferuji moc hutný dunivý basový (tj. pro heavy metal a hard rock určený) zvuk. Perfektní by bylo, kdyby se podařilo dát dohromady na tuto cenovou relaci dosažitelnou hi-fi sestavu, s dostatečně prostorovým, dynamickým a detailním zvukem, s vyváženým středním pásmem, bez nadměrného zdůrazňování okrajových výšek a basů. Na druhou stranu zase, aby tam byl takový dostatek basů, optimální pro teno druh hudby, a to i jak jsem uvedl, při nižších hlasitostech poslechu. Nerad bych však i druhý protipól, tj. moc studený projev aparatury, zaměřený pouze na analytičnost. Také nějakou rozumnou životnost komponentů, bez potřeby pravidelných výměn a oprav, stejně, jak to bylo u aparatury předchozí...

S objížděním poslechových studií to kvůli práci nyní bude asi problém, než někam vyrazím, tak předpokládám, že si nejprve ujasním základní věci a zúžím výběr, třeba jen na dvě finální varianty, pak teprve poslech, abych se po nákupu vyhnul nějakému případnému rozčarování. No a až koupím, tak už to jak se znám moc řešit nebudu a budu v tom hledat spíš ty plusy a ne mínusy. Na druhou stranu bych rád oproti současnému aparátu slyšel nějaké znatelné zlepšení, se sestavou Technics/Videoton jsem to sic dvacet let bez problému vydržel, nejsem žádný audiofil a moje sluchové smysly se už budou taky asi spíš vyvíjet jen k horšímu…

Tak teď k výchozímu výběru, předběžný nástřel není z vlastního poslechu, ale z pozbíraných skušeností ostatních diskutujících na těchto fórech, vím že to není asi ta úplně správná cesta, ale to víte nejlépe sami.

Stereokomponenty :
orientační cenová úroveň : cca 60 tis Kč za CD přehrávač + zesilovač
Komerční : ROTEL : CD přehrávač RCD-1570 předzesilovač RC-1570 koncový zesilovač RB-1552 Mk - líbí se mi
ARCAM : CD přehrávač FMJ CD S27 integrovaný zesilovač FMJ A38
Nekomerční : CD přehrávač - ??? / převodník DAC 1USB předzesilovač HYPA1 koncový zesilovač HYPA10

Reprosoustavy :
orientační cenová úroveň rovněž cca 60 tis Kč
z hlediska prostoru místnosti a zamezení větší absence basů preferuji sloupové, třípásmové

Komerční :
Tannoy Precision 6.4
KEF R700 (R900 za cenu vyššího cenového stropu)
Wharfedale Opus2 - 2
B&W CM9 (CM9 S2)

Nekomerční : VMA I SL

Kabeláž : v této prvotní výběrové fázi řešit nebudu

Tak to je ode mne na úvod asi vše, na co jsem si vzpomněl, předem děkuji za všechny užitečné rady. Doufám, že jsem to moc nezmatlal, nepoužíl pro odborníky úplně nepochopitelné a zcestné pojmy, nejsem v názvosloví v této oblasti až tak zběhlý a taky, že jsem snad nedal do textu moc protichůdných požadavků najednou. Chápu, že výběr hudební aparatury a vnímání jejího zvuku je, jak se zde ostatně všude důrazňuje, hodně subjektivní záležitost, i tak doufám, že případné rady snad povedou k tomu, abych při hledání nešel zcela špatným směrem.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Výběr kompletní stereo sestavy - 120 tis. Kč

Příspěvek od Prospero »

Tak za mne (ciste subjektivne):
„Rotel“ (jak CD tak i pre a konec) + reproduktory „KEF“. A kdyz uz…tak radeji, i za cenu prekroceni puvodniho rozpoctu - “R 900“. (Jsou proste jeste lepsi, nez “R 700“.)
Pro mne jsou zkrátka “KEFy” ty “rozumnejsi B&W”( :) ), to ale mozna souvisi i s tim, ze jedny take vlastnim… :lol:
(Take poslech pred zakoupenim ale rozhodne (vrele) doporucuji. Myslim, ze pri takove investici se trocha casu pokazde vyplati, ne? ;) )

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

havax
o takovou radu asi netojíš, ale dovol mi z letité zkušnosti:
teoretický výběr sestavy "od klávesnice" je pitomost.
měl bys začít poslechem sestav a zjistit co se tvým uším líbí. za 120t se už dá pěkné stereo postavit.
dobře a výhodně ovšem jen a jen z osobní zkušenosti a povídáním se zkušenějším "budovatelem".

boxer

Příspěvek od boxer »

Vybírat dle dizajnu a obrázků či ceníků je cesta do pořízení si něčeho, co tě bude za chvilinku srát a budeš se ztrátou prodávat a kupovat další. Oprostit se od letitého poslechu staré sestavy, kterou máš v hlavě zažranou, chvíli trvá.

Poslouchat své oblíbené a naposlouchané kousky s několika opravdu skvělými nahrávkami, co do kvality zvuku, na různých sestavách a hlavně srovnávat se zvukem na nějaké špičkové sestavě ti pomůže si ujasnit, co vlastně se ti líbí. Pravda je vždy dle toho, jak to slyšíš ty sám a jak jsi "naladěn" na jednotlivé frekvence a jakou máš na ně citlivost.

Pak bude důležité, zda to budeš moci porovnat s poslechem u sebe. Není nad to si to vybrané dotáhnout, i za cenu "obětování" nějakého toho penízku, domů a tam to slyšet.

Mnohdy výsledek doma a tam ,kde to bylo posloucháno, je propastný.

Není to tak úplně stranda a vyhodit 120 000 a více je tak jednoduché.

ŠŤastný lov.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Možná to bude znít divně,ale od pohledu je jasné, že nejslabším článkem tvé sestavy jsuo reprosoustavy. Tudíž řešení problému bych začal práve u nich. Předem zopkauji, co napsal kolega nade mnou, že nejlepším postupem by bylo jezdit a poslocuhat a dělat si ná zor, co se mi líbí a co chci, to by mělo být zakončené krokem"půjčím domů-poslechnu-koupím nebo vrátím". Pak nebdueš svých peněz litovat.
Z vlastní kušenosti mohu uvést )ale rozhodne nevnucuji), že nejlepší poměr cena x užitná hodnota dosáhneš nákupme komponentů z druhé ruky. zejména u beden to platí strašně moc. vezmu li v potaz tvůj rozpočet, tak 120tCZK je suma na postavní vynikajícího apaárz a to rozohndě ze značek lepších, než komečních Rotelů a pod. u beden bych se nebál ani DYI výrobků od lidí, kteří to umí udělat ) a není jich u nás málo). Jen namátkou, do čeho jistě investoval čask, je toto:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=19485
viz závěr vlákna (pokud ještě nesjou prodané). Za zbývající druhou polovinu peněz koupíš zesilovač, napříkald výrobky firem BVAudio ze Slovenska, Hypa z Čech PS Audio (taktéž Čechy), nebo DPA (Pavel Dudek, taktéž Čechy) kde za daný peníz získáš velmi vysokou kvalitu za cenu, který´á by v příopadě renomované značky pro stejnou kvalitativní úroveń byla násobně výrazně vyšší. No a za zbyetk peněz pořeší slušný přehrávač, tady ze částku kolem 10-15tCZK lze vybrat second hand s výborným zvukem, například modely od firem CEC, Teac, Rega a další, je toho stašně moc.
Chtěl jsem vlastně říct to, že bych se oprostil od klišé a vyhnul se běžným komerčním firmám typu Sony, Denon, Rotel, kde sice dostaneš jakýsi základ kvality, ale za stejné peníze od výše uvedených firem získáš daleko víc.

K těm bednám - jde li ti opravdu o to, aby zvuk byl vyrovnaný a celkově příjemný, klidně se poohlédni po výrobcích české firmy Xavian, nebo dánských Dynaudio, prostě jsou i jiné, než BW.

vanav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vanav »

Objednej se do Horních Počernic k Martinu Vitvarovi, kde uslyšíš na jednom místě jeho repra VMA a zesilovače Hypa A SPAudio. Na firmy typu Rotel a Arcam bych se rovnou vybodnul.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Keby som mal ja takýto rozpočet a mal by som si kúpiť iba CD + zosík + bedne (ja by som riešil aj gramec s tunerom), tak by som uvažoval podobne ako ty o tých Roteloch, alebo Yamahe.
Za Yamahu:
http://www.luxusni-elektronika.cz/zbozi ... a-cd-s1000
http://www.luxusni-elektronika.cz/zbozi ... ha-a-s1000
Prípadne vyšší model z druhej ruky.

Bedne:
Pravdepodobne by som išiel do nejakého vyššieho modelu Charia - napríklad Cygnus (recenzia: http://www.audiodrom.cz/recenze/reproso ... ygnus.html ) .
Neviem ako je na tom nová séria Syntar, ale taká 533ka nemusí byť tiež na zahodenie (test v polštine: http://audio.com.pl/testy/chario-syntar-533:1 ).
Chariá majú trochu špecifický zvuk, takže by bolo dobré ich pred kúpou počuť či ti sadnú. Ludia ich často spárujú s Rotelom, alebo Yamahou. Tu je cenník: http://www.highend.cz/GetFile.ashx?file ... -08&mode=i .

Ďalšou alternatívou by pre mňa bol Elac, konkrétne stĺpy FS 247 ( http://www.elektrofresh.cz/Reprosoustav ... S-247.html ). Počul som ich regálovú dvojpásmovú verziu a bola to paráda. Test: http://www.hifi-voice.com/testy-a-recen ... ition.html . Prípadne by si možno vystačil aj so špičkovými regálmi BS 403 + stojan ( http://www.elektrofresh.cz/reprosoustav ... gloss.html ).

Tých možností je samozrejme viac (napríklad niekto doporučuje k Yamahe Xaviany), tieto komponenty som uviedol iba ako príklad v akých vodách by som lovil ja. Myslím že oproti tým Videotonom a Technicsu by to mal byť znatelný posun. ;)

Pokial by si chcel niečo "nekomerčné" tak doporučujem výlet do Trnavy do BVaudio. Tam si za tvoj rozpočet vyskladáš už slušnú zostavu zosilňovača (prípadne predzos + koncák) a bední a ostane toi ešte aj na slušné CD. (cenník: http://www.bvaudio.sk/ceny.htm )
lachim píše: o takovou radu asi netojíš, ale dovol mi z letité zkušnosti:
teoretický výběr sestavy "od klávesnice" je pitomost.
Trochu si dovolím nesúhlasiť - podla mňa nie je na tom nič zlé si od klávesnice spraviť prehlad a na základe nejakých doporučení, prípadne varovaní čomu sa vyhnúť, si potom ísť urobiť vlastný úsudok. To v podstate aj Havax v úvodnom príspevku píše. Druhá vec ak si aj na základe doporučení niečo bude chcieť vypočuť, môže natrafiť na častý problém, že nemusí nájsť štúdio kde by mali všetky komponenty pokope.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Hrome, co se mi děje s klávesnicí? To je jak luštění hyeroglifů *headbang* Sorry, překlepů tam mám víc než dost :cry:

Havax22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Havax22 »

Děkuji Vám všem , kteří jste si našli čas přispět mi radou.
Je to, jak jsem již psal a jak to okomentoval JV o tom, že v prvotní výběrové fázi budu muset tuto záležitost řešit opravdu asi jen od počítače a teprve ve finálnější fázi u vybrané kombinace komponent zkusím vypátrat prodejce hi-fi, či studio, ve kterém by jí měli k dispozici pro zkušební poslech a zajet tam, neb přes týden se z práce před šestou neutrhnu a v sobotu zas toho tolik neustíhám, neb nejbližší obchody s hi-fi technikou (případně studia) jsou (co vím) cca 100 km daleko.

Do bazarových záležitostí se mi moc nechce (i když určitě souhlasím, že z hlediska dosažení optimálního poměru cena/výkon je to ta nejefektivnější cesta), nemám ale moc zkušeností, tak bych nerad koupil něco „vytuněného“, jak jsem se v některých diskuzích dočetl…

Ono i s tím výběrovým četnějším poslechem je to trošku potíž, když to nebude v rámci jednoho studia a tedy asi i jednoho dne, tak to u mě bude úplně o ničem, moje schopnost pamatovat si různé zvukové niance je myslím poměrně chabá a v jednom studiu najít víc kombinací komponent, které bych chtěl slyšet, bude asi taky poměrně omezená. Z mého nedávného výběru akustické kytary (vyhrál Furch) si pamatuji, že už u třetí kytary jsem si nebyl moc jistý, jaký přesně zvuk měla ta první, po pár pokusech v tom má necvičené ucho tak trochu chaos…

V této fázi bych se chtěl pokusit dobrat k tomu, jak v oblasti komerčních výrobců, tak i těch tuzemských nekomerčních, co ve výše uvedených cenových relacích může být vcelku bez rizika slušný (i když třeba ne ten úplně nejlepší) nákup a čemu se při výběru zase spíš vyhnout. Je pravda, že u CD/zesilovač bych asi upřednostnil mít vše od jednoho výrobce, asi bych v nejhorším zkousnul mít místo CD přehrávače DAC převodník s USB i když mi přijde poměrně nepraktické, kvůli každému pouštění hudby také spouštět PC (hudbu neposlouchám setrvale, spíš jen občas), ale je to možná taky jenom o zvyku. Žádnou mega obsáhlou sbírku CD nevlastním. Asi je potřeba po pravdě přiznat, že i dizajnová stránka nebude úplně nepodstatná, neb bych chtěl, aby se s novou aparaturou sžila i má manželka a po vzhledové stránce to bude myslím jednodušší, než po té zvukové… Myslím, že každý z Vás má s poslechem kvalitních komponent výrazně větší zkušenosti než já, tak jak jsem ve výše uvedených příspěvcích zaznamenal opakovaně potvrzení, že za tyto peníze se již dá slušná aparatura (samozřejmě v úměrné zvukové relaci) pořídit, tak by mě velmi potěšilo, kdyby zde ty návrhy padly a optimálně, kdyby se na nějakých konkrétních kombinacích shodlo víc přispěvovatelů i když je to tak subjektivní záležitost.

Už třeba při výběru Arcam / Rotel je patrné, že při kombinaci CD s děleným zesilovačem vyjde Arcam podstatně dráž, než Rotel, ale nevím, zda to má také nějakou přidanou hodnotu. U Rotelu se na fórech opakovaně psalo, že starší modely měly příliš ostrý charakter zvuku, nevím, zda u nové řady 15 s děleným zesilovačem došlo ke zlepšení, či ne, atd… U tuzemských komponent HYPA nemám vyřešen zdroj zvuku, zda CD od jiné (a tedy komerční) firmy, nebo jejich DAC a zda z hlediska zvuku a spolehlivosti jde oproti komerčním výrobkům v této cenové úrovni opravdu o zaznamenatelný plus, či nikoliv…

U reprosoustav jsou zde doporučené KEF R900 už na můj strop opravdu cenově výše, jako riziko rovněž vidím, zda už na uvedený bytový prostor nebudou příliš velké, zda jsou určeny i na tišší úroveň poslechu a nejvíce, zda kolem sebe (a zejména vzadu) potřebují více prostoru, na což nemám až tak velké možnosti z hlediska jejich umístění… Zatím z Vašich příspěvků cítím spíš odklon od repro B&W a naopak přidat do výběru Xavian a Dynaudio. Když tak by mi pomohl i návrh konkrétního modelu těchto výrobců, nejvhodnější pro uvedené prostor a druh hudby. VMA I jsou zde myslím spíš více než méně zvukově chváleny, jejich vzhled je spíš otázkou. Úroveň navržených Tannoy zde myslím nikdo moc nehodnotil, tak nevím… Na uvedené odkazy zatím nemohu reagovat, mrknu se na ně, až večer přijdu domů. Ještě jednou děkuji za zaslané návrhy.

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Jestli to myslis s bednama vazne tak nevahej a ber ty Noble Audio. Nic lepšího za tu cenu neseženeš, nez budou pryč. A časem pokud budes chtit lepší zesilovac tyhle bedny se ti odmění královsky.

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=19485

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Havax: tvojej chuti kúpiť nové veci plne rozumiem. Ja som mentálne nastavený podobne. Pokial sú peniaze tak prečo nie. Ja bohužial to šťastie nemám, tak mám časť aparatúry z druhej ruky a nejaký zásadnejší problém som nezaznamenal, aj keď nie všetko je na 100% OK. Treba byť opatrný a aj tak je to vždy risk. S tvojim rozpočtom by si nemal mať problém kúpiť nové a vcelku kvalitné komponenty.
Tak isto rozumiem aj tomu že chceš mať všetko pekne zladené od jedného výrobcu. Máme toho zjavne dosť spoločného, aj hudobný vkus. *thumbs up*

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

No vzhledem k tomu, že chceš vše nové, tak mi přijde cena tak na hraně a bude potřeba dobře vybírat... Vždyť jen hodně povedené 3p reprobedny (6 měničů) začínají okolo 50 tKč ale jsou i nákladnější. Tož aby ses se zbytkem vešel do relace.

Domácí CZ+SK výrobce lze určitě doporučit:
Xavian http://www.xavian.cz/, bezpochyby legendární zesilovače DPA Pavel Dudek, BVA http://www.bvaudio.sk/ a nakonec i kabely http://www.kabelguru.cz/

Ještě by to chtělo foto místnosti nebo alespoň náčrtek. A jaké máš možnosti umístit reprodukroty - jen ke zdi nebo do prostoru ? Kde bude sedět posluchač ? A jak bude/te poslouchat - v křesle/sedačce přímo před nebo budete v místnosti s kuchyní ? Kam budou namířené repdo do kuchyně nebo bokem na kratší stranu ? A do kdy asi bys chtěl mít vytipováno ?

To jsou hezké starosti *2thumbsup* Přeju šťastnou ruku při výběru !

Odar

Příspěvek od Odar »

Do tej ceny by možno vliezol aj celý set BVaudio F3A / F3B. Ale bez vypočutia je to iba mlátenie slamy.

Držím palce.

Odpovědět