Výběr regálovek a zesilovače

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Výběr regálovek a zesilovače

Příspěvek od tombas »

V dokumentu o Gramofonových závodech Loděnice bylo zmíněno, že pro výrobu současných LP v naprosté většině případů slouží jako zdroj zvuku již zmasterované CD, které zasílá kapela nebo producent. Z toho mi vyplývá, že na LP již nemůže být kvalitnější záznam, než na zdrojovém CD.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

BVa,
Když vyjde titul (např. rocková kapela), na CD bude DR - 5db,ten samý titul na lp bude mít DR-11db,přestože podklady pro výrobu lp proběhly též digitálně, pokud nejde o spesl labely, které při výrobě lp zachovávají plně analogovou cestu.
Dale je ještě stále k sehnání dost titulů z minulosti, které nejsou digitálně poznamenané. vůbec.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

No bohužel temná doba přichází i na ta LP - pro mně bohužel, protože už nebude ke koupi nic poslouchatelného. Nakupuji pořád spoustu hudby, poslední zásilka cca před 2 týdny 23 LP. Většinou je to velice dobře poslouchatelné, ale u mně je to dáno žánrem ( klasika a starší rock, nikoliv novinky - souběžně LP i CD ), ale stále častěji se objevují tituly na LP doprasené podobně jako je současný standard u CD. Většinou to bývá u titulů, které vycházejí souběžně na LP i CD. Je to pro výrobce snadnější a levnější. Tedy po CD už i některé LP vyhazuji. Nekvalitu a zmetky doma nechci. Pokud je na LP vydán starší titul bez souběžného CD je to sice silněji nahráno, ale v pohode poslouchatelné a bez agrese a zkreslení. Odstrašujícím případem jsou poslední výběry URIAH HEEP A NAZARETH na LP, pro mně neposlouchtelné. Naštěstí tyhle kapely už dávno mám komplet a potvrdil jsem si, že se již ničeho kvalitnějšího s novým vydáním nedočkám. Jinak je na tom prostá reedice staršího titulu, ta hraje na LP stále skvěle. Smutná budoucnost.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

tombas,
Z CD masteru nelze vyrobit master na lp, protože by nešla vyřezat matrice, proto se musí digitální podklad napřed dynamicky upravit. Proto má lp vždy větší DR než CD.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Oldear,
Buď zdráv starý bráchu, musím Ti dát v případě Uriášů a Nazareth plně za pravdu, taky jsem byl zklamán, obě kapely jsou moje srdcovky z mladých dob, oboje mám též kompletní diskografii složené z původních vydání na lp, Nazareth jsem navíc pořídil ještě kompletní vydání remasterované edice Tima Turana na lp i cd.
Kdysi jsem si dal tu práci a všechny tracky z onoho výběru jsem porovnával s původním i Turanovým remasterem a výsledek byl opravdu žalostný, psal jsem o tom tuším na vedlejším fóru.
Nicméně vychází stále hodně dobrých věcí, z poslední doby bych si dovolil Ti doporučil Alana Parsonse, Neil Younga...
Doporučil bych i The Doors od Analogue Production 45rpm, opravdu zvuková reference.
Buď hodně zdráv a spoustu dobrých desek.
Omlouvám se za *offtopic*

Vyblíz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vyblíz »

V principu, ať si každý poslouchá co chce. Spíš mi šlo o to, nějak kategoricky tvrdit, že něco je lepší, než něco jiného je blbost. Ty lampáče hrajou super, ale je to taky o kombinaci s vhodným typem repro. Například nějaké extrémně citlivé horny hrají s elektronkami super. Já sem velký fanda charakteru zvuku Arcam, ať už AB nebo G, který bohužel u nás není moc populární, protože preferuje kontrolu, nad mohutným basem. Ale když se Arcam zkombinuje s bednama, které umí hluboké basy, tak to hraje perfektně, stejně jako Primare.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Dasta píše:
09 čer 2019 21:32
BVa,
Když vyjde titul (např. rocková kapela), na CD bude DR - 5db,ten samý titul na lp bude mít DR-11db,přestože podklady pro výrobu lp proběhly též digitálně, pokud nejde o spesl labely, které při výrobě lp zachovávají plně analogovou cestu.
Dale je ještě stále k sehnání dost titulů z minulosti, které nejsou digitálně poznamenané. vůbec.
Dasta,
žiadna LP nemôže mať lepší DR (vyšší dynamický rozsah) ako dodané podklady pre mastering LP, jedine naopak. To, že niekedy je rovnaký titul iný na CD a iný na LP je inými podkladmi, ktoré sú inak komprimované pre výrobu týchto nosičov(podľa prepokladaného okruhu zákazníkov..).. Nie je to vlastnosť alebo výhoda LP záznamu.
A príliš veľká dynamika musí byť pri LP zázname komprimovaná, inak by sa hlasité pasáže (veľká výchylka..) prerezali do susednej drážky alebo tiché by boli pod šumom drážky.. Mechanický záznam má menšiu dosiahnuteľnú dynamiku.
Z CD masteru nelze vyrobit master na lp, protože by nešla vyřezat matrice, proto se musí digitální podklad napřed dynamicky upravit. Proto má lp vždy větší DR než CD.
Podčiarknuté bude presne naopak..V najlepšom prípade bude LP rovnaké ako dodaný master..

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Dasta má pravdu.

Treba si uvedomiť ako zásadne sa signál z "mastra" musí frekvenčne upraviť pred tým než sa pustí do rezacej hlavy.
Hlavný problém nie je na basoch (len pri veľmi nízkych frekvenciách by sa rezacia hlava mohla prerezať do susednej drážky). Problém je s obmedzenou mechanickou snímavosťou hrotu prenosky pri neprirodzenej dynamickej komprimácii (pri rezaní drážky potom vznikajú prudké výchylky rezacej hlavy skôr na stredných a vyšších frekvenciách). Jednoducho sa pri rezaní platne v neprirodzene skomprimovaných hlasných pasážach záznamu musí automaticky uberať hlasitosť - čo samozrejme výsledné DR zvýši

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

https://www.secondlinevinyl.com/a-guide ... -for-vinyl
https://www.soundonsound.com/sound-advi ... l-releases
a toto
I often read people saying that you can’t cut super-hot “loudness war” audio to vinyl, for fear of the needle skipping and jumping off the record.
But that’s wrong. In fact, the exact opposite is true !
There’s no technical reason that you can’t put “loudness war” style music on vinyl – except that it will sound even worse than the digital original – to use a well-known example, the vinyl and CD releases of Metallica’s “Death Magnetic” sound very similar indeed.
But very dynamic bass can cause this problem – and the solution is actually more compression – to reduce the dynamic range.
http://productionadvice.co.uk/vinyl-mastering/

bryston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bryston »

Bacil, opět vedle, jak ta jedle.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Dasta
I Tebe rád zdravím a přeju pohodu. Samozřejmě, že naštěstí ještě pořád vycházejí poslouchatelné tituly na LP a to je jedině dobře, protože naše "nahluchlé" a staré uši zvyklé na analogovou kvalitu, či živou hudbu by již neměli co poslouchat. My si ještě pamatujeme dobu, kdy se reprodukovaná hudba na kvalitních aparátech dala velice příjemně poslouchat. Kde ty časy jsou. Dnes ve většině to hraje, jak se vyjádřil jeden kolega na tomto foru, jako když koza ch*ije na plech.
Nového Parsonse jsem také nadávno obdržel v tom balíku 23 LP a Doors už mám dříve. To je zvuková nirvana a velký relax a pohoda. Ikdyž jsem vybavem špičkovou technikou pro digitál, tak poslední dobou točím více ten kolotoč, je to na uši příjemnější. Obecně však střídám všechny formáty dle nálady a chuti.

I Tobě hodně zdraví a kvalitní zdroje signálu.

Sorry za OT.

BTW: BVa, nemáš s LP úplně pravdu - asi jsi LP dlouho neslyšel, hlavně v nových výrobních postupech ( nemyslím mastering ). Desky jsou silnější, těžší, část je rozhozena na 2 LP a tudíž širší a hlubší drážky a dynamika na takových LP, popř. ještě řezaná poloviční rychlostí je naprosto skvělá. V některých případech to převálcuje i SACD - tolik moje zkušenosti z posledních let.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

bacil2 píše:
10 čer 2019 11:32
Treba si uvedomiť ako zásadne sa signál z "mastra" musí frekvenčne upraviť pred tým než sa pustí do rezacej hlavy.
Hlavný problém nie je na basoch (len pri veľmi nízkych frekvenciách by sa rezacia hlava mohla prerezať do susednej drážky). Problém je s obmedzenou mechanickou snímavosťou hrotu prenosky pri neprirodzenej dynamickej komprimácii (pri rezaní drážky potom vznikajú prudké výchylky rezacej hlavy skôr na stredných a vyšších frekvenciách). Jednoducho sa pri rezaní platne v neprirodzene skomprimovaných hlasných pasážach záznamu musí automaticky uberať hlasitosť - čo samozrejme výsledné DR zvýši
... v podstate presne to isté čo som týmto chcel povedať je nepriamo uvedené (možno zrozumiteľnejšou formou aj pre Brystona :lol: ) v krokoch 4, 5, 6, 7 a 8 v odkaze čo sem dal BVa:
https://www.secondlinevinyl.com/a-guide ... -for-vinyl

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

V tých odkazoch nie je nič, čo by potvrdzovalo toto
Jednoducho sa pri rezaní platne v neprirodzene skomprimovaných hlasných pasážach záznamu musí automaticky uberať hlasitosť - čo samozrejme výsledné DR zvýši
Práve naopak..Nie je žiadny problém nahrať ľubovoľne komprimovaný signál na LP...Problém je nahrať príliš dynamické basy.
2 Oldear
Ak tomu veríš, spokojne počúvaj. ;)

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

BVa,
Odpovídal jsi mne na něco co jsem nenapsal, ani netvrdil.
Řekl jsem pouze a na tom trvám a mohu to demonstrovat, protože to o čem píšu mám doma, že většinou když vyjde stejný titul na lp a na cd, má cd většinou DR-5db a lp má DR-11db. Je naprosto jedno,. zda je cd jako příloha k lp, nebo vydané samostatně.Jsem přesvědčen o tom, že jelikož oba formáty jsou z digitální předlohy, může za to rozdílný mastering.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Z výše popsaného je jasně patrné,že master na výrobu cd se na výrobu lp nepoužívá, protože kdyby se používal, měli by oba formáty shodné DR.
Jelikož tomu tak není, vyplývá z toho pouze to, že na výrobu lp se připravuje master zvlášt.
Uvedu na příkladu notoricky známého titulu "Brothers in Arms" od Dire Straits vydaného u Mobile Fidelity.
SaCd/cd je jako mastering inženýr uveden Shawn R Britton
LP 45rpm masteroval Krieg Wunderlich
Na případnou poznámku, že LP je plně analogové nelze brát zřetel, protože už první vydání v roce 85 bylo plně digitální.Na tehdejších cd je napsáno DDD a vinyly, třeba německé z téhož roku mají nápis na obalu Digital Recording, navzdory tomu, že cd verze má kolem 55minut a LP kolem 47 minut.

Odpovědět