LP deska s rychlostí 45
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: LP deska s rychlostí 45
lechos: "to bude něco podobnýho jako mgf pásek nahraný 9.52 cm/s nebo 19.05 cm/s rozdíl je slyšitelný na první pokus..."
Je to tak.
Oldear:
Věřím, že to hraje skvěle, ovšem pokud vím, tak Dire Straits - Brothers in Arms byly nahrány již kompletně digitálně, takže jaký má smysl je převádět na LP?
Jasně, ta edice na LP může mít skvělý (re-)mastering, ale převod na analog mi smysl nedává.
Je to tak.
Oldear:
Věřím, že to hraje skvěle, ovšem pokud vím, tak Dire Straits - Brothers in Arms byly nahrány již kompletně digitálně, takže jaký má smysl je převádět na LP?
Jasně, ta edice na LP může mít skvělý (re-)mastering, ale převod na analog mi smysl nedává.
Dark side....,
Už v osmdesátých letech se běžně používaly digitální záznamy na výrobu lp, dokonce se už koncem sedmdesátých let používaly k tomuto účelu digitální 32 stopé mgf.,nejčastěji Sony. Zajímavé na tom je, že takto pořízené nahrávky kolikrát ani na cd nevyšli.
Ohledně Brothers In Arms.
Prvně vyšli na lp v květnu85, stopáž byla kolem47minut (Vertigo VERH25). Cd vyšlo až později se stopáží kolem 55minut. Lp vyšlo Anglii, v evropských zemích lp vyšlo až po vydání cd verze.
Lp se stejnou stopáží jako cd vychází až po roce 2000 na dvou lp.
Vychází zřejmě proto, že opět začíná poptávka po lp deskách, tedy z důvodů komerčních.
Verze od MoFi na lp nebyla nikdy zvukově překonána žádným digitálním formátem.
Už v osmdesátých letech se běžně používaly digitální záznamy na výrobu lp, dokonce se už koncem sedmdesátých let používaly k tomuto účelu digitální 32 stopé mgf.,nejčastěji Sony. Zajímavé na tom je, že takto pořízené nahrávky kolikrát ani na cd nevyšli.
Ohledně Brothers In Arms.
Prvně vyšli na lp v květnu85, stopáž byla kolem47minut (Vertigo VERH25). Cd vyšlo až později se stopáží kolem 55minut. Lp vyšlo Anglii, v evropských zemích lp vyšlo až po vydání cd verze.
Lp se stejnou stopáží jako cd vychází až po roce 2000 na dvou lp.
Vychází zřejmě proto, že opět začíná poptávka po lp deskách, tedy z důvodů komerčních.
Verze od MoFi na lp nebyla nikdy zvukově překonána žádným digitálním formátem.
Aha. A jak je to tedy s albama která byla původně nahraná analogově Ale následně byla vadaná na CD? CD který jsou AAD nebo ADD taky nemají smysl? Když byly původně nahraný analogově, tak jejich převod na digitál nedává smysl? Proč je v případě LP automaticky bráno jako mínus případ, kdy byl záznam (nebo i mastering) pro ní pořízenej digitálně, ale v případě CD se nikdo ani nepozastaví nad tím, že by snad analogovej záznam měl bejt pro to CD nějaká nevýhoda nebo mínus?Dark side of the moon píše: Věřím, že to hraje skvěle, ovšem pokud vím, tak Dire Straits - Brothers in Arms byly nahrány již kompletně digitálně, takže jaký má smysl je převádět na LP?
Tohle totiž nelze brát obecně. Některý LP hrajou skvěle, ať už byl záznam pořízenej digitálně nebo analogově, a jiný zase hrajou mizerně a opět je jedno jestli byl záznam pořízenej tak nebo onak. A to samý platí pro CD, SACD, zkrátka pro jakejkoli nosič nebo formát. Nezáleží na tom jestli byl záznam (pro jakejkoli nosič) původně pořízenej analogově nebo digitálně, pokud byl pořízenej kvalitně a pokud i následnej mastering pro LP, CD nebo pro jakejkoli jinej nosič, proběhnul bez mršení, bez chyb atd....
Souhlasím naprosto s LUKem. Vůbec nezáleží na tom, jestli byl záznam pořízen analogovou či digitální cestou. Podstatný je výsledek.
Přesně tak, taky nechápu proč by to mělo být mínus, to by pak znamenalo že LP nahraná digitálně by hrála stejně jako CD.
ayman
Ty máš velmi progresivní nápady. Nemá cenu to dále rozvádět.
Dark side...
Ano DS BIA byly vyrobeny DDD v roce 1985, tedy digitální záznam, ale digitální záznamy se v klasické hudbě běžně používaly již od 70 let i v Supraphonu.
Raději poslouchejte hudbu, to je to, proč se vůbec nějaké záznamy hudby realizují.
BTW: ty DS BIA mám původní CD z roku 1985, 3x na SACD a několikrát na LP. Nejlépe mi zní to 2LP od Mofi a pak to původní CD z roku 1985. Toť můj názor.
Ty máš velmi progresivní nápady. Nemá cenu to dále rozvádět.
Dark side...
Ano DS BIA byly vyrobeny DDD v roce 1985, tedy digitální záznam, ale digitální záznamy se v klasické hudbě běžně používaly již od 70 let i v Supraphonu.
Raději poslouchejte hudbu, to je to, proč se vůbec nějaké záznamy hudby realizují.
BTW: ty DS BIA mám původní CD z roku 1985, 3x na SACD a několikrát na LP. Nejlépe mi zní to 2LP od Mofi a pak to původní CD z roku 1985. Toť můj názor.
2Oldear: Nevím proč, ale právě toto období (nebo lehce po) se mi zdálo být úplně nejhorší. Zvuk úplně o ničem. Jen tak z paměti, když porovnám třeba LP Kubišové z roku 68, tak ten zvuk je prostě parádní. Analogový záznam - elektronky - nádhera. Pak vezmu do ruky LP od Špinarové nebo Bartošové, kde jsou nahrávky z let 70-85 a je to taková bída. Samozřejmě, můžeme říct, že je to dáno kvalitou masteringu, digitálním záznamem a/nebo výlisku, ale osobně si myslím, že tranzistorové začátky či digitál nic zázračného z počátku nepřinesly. Spíše naopak. Dnes je to samozřejmě jinak.
Apropo otázka úplně mimo - Špinarová - Valentino. Zní to jako stažený králík bez hlavy v kýblu. To je ta nahrávka opravdu tak špatná? Koupil jsem si ji i na Supraphonu ve Flacu a zní to... úděsně.
Apropo otázka úplně mimo - Špinarová - Valentino. Zní to jako stažený králík bez hlavy v kýblu. To je ta nahrávka opravdu tak špatná? Koupil jsem si ji i na Supraphonu ve Flacu a zní to... úděsně.
dj.kure
No určitě máš pravdu a mnohem větší zkušenosti než tady většina z nás. Uznávám, že máš větší přehled a sypu si popel na hlavu, že jsem reagoval ( vlastně to bylo na Dark side.. ), neboť zjevně nedosahuji Tvé kapacity mentální a zkušeností v oblasti Hifi a audia.
Neposlouchám "Valentino", ani cosi od Bartošové, ale pokud chceš porovnávat, tak bys měl porovnávat stejné nahrávky, např. tu Martu Kubišovou z roku 1969 ( nikoliv 1968 ) a její další vydání. Třeba s tím posledním jako LP, či Hi-Res z roku 2017 ( P 1969 ).
BTW: řeč byla o zahraničních vydání a konkrétně o Dire Straits - Brothers in Arms z roku 1985, vydaném v Anglii pod značkou Vertigo Records a řešila se kvalita původního CD ( DDD ) vs pozdější vydání 2LP 45 rpm z toho původního digitálního recordingu.
No určitě máš pravdu a mnohem větší zkušenosti než tady většina z nás. Uznávám, že máš větší přehled a sypu si popel na hlavu, že jsem reagoval ( vlastně to bylo na Dark side.. ), neboť zjevně nedosahuji Tvé kapacity mentální a zkušeností v oblasti Hifi a audia.
Neposlouchám "Valentino", ani cosi od Bartošové, ale pokud chceš porovnávat, tak bys měl porovnávat stejné nahrávky, např. tu Martu Kubišovou z roku 1969 ( nikoliv 1968 ) a její další vydání. Třeba s tím posledním jako LP, či Hi-Res z roku 2017 ( P 1969 ).
BTW: řeč byla o zahraničních vydání a konkrétně o Dire Straits - Brothers in Arms z roku 1985, vydaném v Anglii pod značkou Vertigo Records a řešila se kvalita původního CD ( DDD ) vs pozdější vydání 2LP 45 rpm z toho původního digitálního recordingu.
Vkládám pro zajímavost Anglie, první vydání, květen1985, zadní strana obalu+středový štítek.
2Oldear: možná to šlo i bez té ironie, ne?
nebo se tady bavíte takhle všichni? Pohrdavě?
Jinak ohledně desky od Kubišové, tak máš pravdu jen z části - cituji: "Nahráno v pražském studiu Supraphon v Dejvicích v listopadu 1968 až lednu 1969". Takže k pravdě mám blíže já
Jinak ano, když porovnám její desky, tak je to přesně jak říkám, každé další horší album a horší. Nejhorší asi album Depeše z výběru písní 1965-2019.
Jinak ohledně desky od Kubišové, tak máš pravdu jen z části - cituji: "Nahráno v pražském studiu Supraphon v Dejvicích v listopadu 1968 až lednu 1969". Takže k pravdě mám blíže já
Jinak ano, když porovnám její desky, tak je to přesně jak říkám, každé další horší album a horší. Nejhorší asi album Depeše z výběru písní 1965-2019.
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
LUK, ayman:
Protože převádět studiový digitální záznam na analogové médium s objektivně výrazně horšími parametry (LP), když je možné distribuovat bezeztrátovou bit-perfect kopii prostě nedává smysl.
Protože převádět studiový digitální záznam na analogové médium s objektivně výrazně horšími parametry (LP), když je možné distribuovat bezeztrátovou bit-perfect kopii prostě nedává smysl.
Dark side..,
Přestože lp má oproti digitálním formátům určitá technická omezení, v praxi tomu výsledek častokrát neodpovídá a digitální formát i ve vysokém rozlišení, proti klasické lp, častokrát bledne.
Třeba ti výše uvedení Dire Straits, nebo Queen "The Game" na DVD Audio, vs původní anglické lp.
Tam je rozdíl ve prospěch lp opravdu markantní.
Přeji spoustu krásné hudby.
Přestože lp má oproti digitálním formátům určitá technická omezení, v praxi tomu výsledek častokrát neodpovídá a digitální formát i ve vysokém rozlišení, proti klasické lp, častokrát bledne.
Třeba ti výše uvedení Dire Straits, nebo Queen "The Game" na DVD Audio, vs původní anglické lp.
Tam je rozdíl ve prospěch lp opravdu markantní.
Přeji spoustu krásné hudby.
Nemáš. Při datování alb se bere v potaz datum/rok prvního vydání alba a ten se pak udává, ne jinak. Datum kdy, nebo odkdy, se nahrávalo, se neudává ani se ke němu při datování nepřihlíží.
Aha, takže jak jsem předpokládal, opět klasický teoretický porovnávání maximálních možností daných médií (LP a CD) bez přihlednutí k reálným výsledkům a tomu jakej ten zvuk na těch nosičích ve skutečnosti je a jak to hraje. LP má zkrátka "objektivně výrazně horší parametry," takže nahrát něco digitálně a následně vydat na LP nedává smysl i když pak ta LP třeba hraje doslova skvěle, nebo dokonce i líp než digitální vydání, tak na tom prostě nezáleží, má "objektivně výrazně horší parametry," tak "jakej má smysl to převádět na LP," že jo?Dark side of the moon píše: ↑27 říj 2020 16:52Protože převádět studiový digitální záznam na analogové médium s objektivně výrazně horšími parametry (LP), když je možné distribuovat bezeztrátovou bit-perfect kopii prostě nedává smysl.
Když hodnotíme jak něco hraje, tak nehodnotíme maximální parametry nosiče, ani to jestli to bylo nahrávaný digitálně a následně vydaný analogově, ale hodnotíme zvuk toho danýho vydání na tom nosiči, hodnotíme jak se povedl danej master/remaster. Ovšem to jde bez poslechu těžko.
Stejné to je i s parametry beden/zesilovačů apod...
Jak je možné, že i ta "nejlepší" bedna má uvedený rozsah např. "jen" 40 Hz až 16 kHz +- 3 dB?
Pokud se na to podíváme ryze technicky, tak to jsou slabé hodnoty a mnohdy i bedýnky ala Genius apod. mají papírové parametry daleko lepší.
Jak je možné, že i ta "nejlepší" bedna má uvedený rozsah např. "jen" 40 Hz až 16 kHz +- 3 dB?
Pokud se na to podíváme ryze technicky, tak to jsou slabé hodnoty a mnohdy i bedýnky ala Genius apod. mají papírové parametry daleko lepší.
LUK
No, jistě. Mluvíš mi z duše a podepisuji to komplet. Ještě s dodatkem, že pokud hodnotitel hodlá něco hodnotit, musí mít určité znalosti, přehled a hlavně " na čem ", aby jeho zjistění mělo nějakou relevanci. CD ( SACD ) vs LP, bylo to tady už několikrát, teorie je tady většině známa, ale bohužel smutná praxe někdy ukazuje opak a nemohou za to ty formáty. Obecně za mně: CDDA je přesnost a špičkové parametry, ale také někdy "digitální ostrost" ne úplně příjemná na poslech. LP ( kvalitní a povedené ) má technické limity, ale velice příjemný a neunavující zvuk. V obou případech se předpokládá nezmršená práce. Dnes nejvíce do toho porovnávání hovoří šlendrián.
Dark side..
Teoretizování je k ničemu, musíš si to sám prakticky vyzkoušet a pak buď uslyšíš, nebo taky neuslyšíš, ale i to je dobré, protože zase ušetříš spoustu peněz.
Ať to hraje všem.
THresil
Papír snese všechno a jsou seriozní výrobci a pak podvodníci. Seriozní uvedou i toleranci pro lidi, kteří vědí o co se jedná a marketingoví podvodníci to uvedou bez tolerance, protože pokud by jí uvedli, tak bude +- 20 dB a nikdo by jim to nekoupil, tedy ten věci znalý.
Právě majitelé bedniček od PC a různých budek pro špačka, by si toho měli být vědomi.
No, jistě. Mluvíš mi z duše a podepisuji to komplet. Ještě s dodatkem, že pokud hodnotitel hodlá něco hodnotit, musí mít určité znalosti, přehled a hlavně " na čem ", aby jeho zjistění mělo nějakou relevanci. CD ( SACD ) vs LP, bylo to tady už několikrát, teorie je tady většině známa, ale bohužel smutná praxe někdy ukazuje opak a nemohou za to ty formáty. Obecně za mně: CDDA je přesnost a špičkové parametry, ale také někdy "digitální ostrost" ne úplně příjemná na poslech. LP ( kvalitní a povedené ) má technické limity, ale velice příjemný a neunavující zvuk. V obou případech se předpokládá nezmršená práce. Dnes nejvíce do toho porovnávání hovoří šlendrián.
Dark side..
Teoretizování je k ničemu, musíš si to sám prakticky vyzkoušet a pak buď uslyšíš, nebo taky neuslyšíš, ale i to je dobré, protože zase ušetříš spoustu peněz.
Ať to hraje všem.
THresil
Papír snese všechno a jsou seriozní výrobci a pak podvodníci. Seriozní uvedou i toleranci pro lidi, kteří vědí o co se jedná a marketingoví podvodníci to uvedou bez tolerance, protože pokud by jí uvedli, tak bude +- 20 dB a nikdo by jim to nekoupil, tedy ten věci znalý.
Právě majitelé bedniček od PC a různých budek pro špačka, by si toho měli být vědomi.