Nerozumím technickým parametrům, kupuju si LP protože zní jinak než cd nebo stream a tak pokud byla převedena z digitálu a hraje výborně, nevidím osobně žádné mínus, proč vlastně? Prostě proč v tom hledat složitosti, jde o výsledek přece, toť můj názor.Dark side of the moon píše: ↑27 říj 2020 16:52LUK, ayman:
Protože převádět studiový digitální záznam na analogové médium s objektivně výrazně horšími parametry (LP), když je možné distribuovat bezeztrátovou bit-perfect kopii prostě nedává smysl.
LP deska s rychlostí 45
Re: LP deska s rychlostí 45
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Trošku tu mícháme jablka s hruškami.
Diskuze byla o LP deskách s rychlostí 45 a rozdílu oproti standardním LP 33.
Je evidentní, že větší rychlost LP nabízí lepší parametry, stejně jako to je u záznamu na magnetický pás. A je také jasné, že digitální záznam je svými parametry ještě dál.
To jestli jsou tyto lepší parametry v konkrétní nahrávce a edici využity, je jiná věc. A je opravdu smutné a nedává to smysl, aby analogová verze původního digitálního záznamu byla lepší než verze digitální (viz. ty Dire Straits).
Ale takové případy mohou být, nerozporuji to. Já už sice LP téměř neposlouchám, jen opravdu výjimečně, takže moc takových případů neznám, ale třeba staré ohrané LP Marsyas mám raději než digitální verzi. Prostě mi zní příjemněji. Ale o "věrném zvuku" to není. Jen ta digitální verze není dobře udělaná.
Diskuze byla o LP deskách s rychlostí 45 a rozdílu oproti standardním LP 33.
Je evidentní, že větší rychlost LP nabízí lepší parametry, stejně jako to je u záznamu na magnetický pás. A je také jasné, že digitální záznam je svými parametry ještě dál.
To jestli jsou tyto lepší parametry v konkrétní nahrávce a edici využity, je jiná věc. A je opravdu smutné a nedává to smysl, aby analogová verze původního digitálního záznamu byla lepší než verze digitální (viz. ty Dire Straits).
Ale takové případy mohou být, nerozporuji to. Já už sice LP téměř neposlouchám, jen opravdu výjimečně, takže moc takových případů neznám, ale třeba staré ohrané LP Marsyas mám raději než digitální verzi. Prostě mi zní příjemněji. Ale o "věrném zvuku" to není. Jen ta digitální verze není dobře udělaná.
Právěže to není jiná věc. Naopak to spolu úzce souvisí. To je právě ono, že tohle někdo nevidí a myslí si, že je to "jiná věc," to je právě ta realita vs teoretizování.Dark side of the moon píše: To jestli jsou tyto lepší parametry v konkrétní nahrávce a edici využity, je jiná věc.
Že LP vytvořená z digitálního záznamu hraje líp než digitální verze není smutný, není jedinej důvod proč by to mělo bejt smutný. A smysl to nedává jen někomu kdo považuje za nějakým způsobem směrodatný maximální možnosti a parametry LP a CD a dalších médií a formátů a neuvědomuje si, že tyhle maximální parametry a možnosti jsou jedna věc a realita a skutečnost jsou věc druhá, protože se že tyhle maximální parametry a možnosti jen výjimečně a velmi zřídka využívají naplno.Dark side of the moon píše: A je opravdu smutné a nedává to smysl, aby analogová verze původního digitálního záznamu byla lepší než verze digitální (viz. ty Dire Straits).
Zvlášť v dnešní době, kdy už 25 let zuří Loudness War, zvukaři a nahrávací studia ve značnej většině případů ani zdaleka nevyužívají naplno možnosti ani těch základních CD a LP, natožpak SACD, nebo třeba Hi-res.....
Pro toho kdo nekouká na teoretický možnosti a už předem tak nehodnotí něco jen na základě teoretických předpokladům, ale vychází z toho co slyší a z letitých zkušeností se všemožnýma nosičema a nejrůznějšíma vydáníma alb, a kterej si kupuje ty nosiče proto, aby si mohl poslechnout daný album co nejlíp to jde, bez ohledu na to na jakým nosiči zrovna vychází, pro toho tohle není nic co nedává smysl, protože už dávno ví, že to není nic neobvyklýho a setkává se s tím neustále. A hlavně ví, že to není směrodatný, protože jak už tu x krát padlo, nezáleží na tom jak daný vydání vzniklo, nebo jakým způsobem bylo nahrávaný a na jakým nosiči bylo následně vydaný, ale záleží jen a pouze na výsledku.
To je rozdlíl mezi těmi kdo jen donekonečna diskutujou o nevýhodách, omezeních nebo teoretických maximálních možnostech LP (nebo jakýhokoli jinýho média) a těmi, kdo si ty nosiče kupujou proto, že chtějí poslouchat hudbu co nekvalitnějc to jde. A protože ta druhá skupina dávno ví jak se věci ve skutečnosti mají, tak je nějaký teoretický předpoklady nechávají klidnými.
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
LUK: ???
To je blábol,co !
Tak já to naopak chápu, to že nějaký formát slibuje špičkové parametry, je prd platné když do toho někdo napere blbě nahranou, blbě namíchanou a ještě hůře zmasterovanou kaši.
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
RedBaron:
No však ano, vždyť to jsem psal: "To jestli jsou tyto lepší parametry v konkrétní nahrávce a edici využity, je jiná věc."
Jedna věc je, jaké jsou technické parametry toho kterého média - LP45 lepší než LP33 (to je oč tu běželo v tomto vlákně), CD formát lepší než jakékoliv LP a druhá věc, jestli ta která nahrávka těch parametrů využije a i když je využije, tak stejně nemusí být lepší (např. špatný mastering). Viz. můj zmiňovaný čistě subjektivní dojem ohledně Marsyas.
To by asi k tématu "LP deska s rychlostí 45" bylo z mé strany vše.
No však ano, vždyť to jsem psal: "To jestli jsou tyto lepší parametry v konkrétní nahrávce a edici využity, je jiná věc."
Jedna věc je, jaké jsou technické parametry toho kterého média - LP45 lepší než LP33 (to je oč tu běželo v tomto vlákně), CD formát lepší než jakékoliv LP a druhá věc, jestli ta která nahrávka těch parametrů využije a i když je využije, tak stejně nemusí být lepší (např. špatný mastering). Viz. můj zmiňovaný čistě subjektivní dojem ohledně Marsyas.
To by asi k tématu "LP deska s rychlostí 45" bylo z mé strany vše.
Ne, "jiná věc" je to ve chvíli, kdy se budeme bavit o maximálních parametrech jednotlivých médií. Ale když se bavíme o tom co jak hraje, tak to není jiná věc, protože to spolu naopak úzce souvisí. Takhle prostý to je.
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
LUK: ???
Čteš vůbec ty příspěvky na které "reaguješ"?
Čteš vůbec ty příspěvky na které "reaguješ"?
Bohužel čtu. Problém ovšem je, že ty evidentně nerozumíš tomu o čem a co píšu.
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
LUK:
No tak nic, je to marný ...
No tak nic, je to marný ...
Dark side..
Tvůj problém je, že posuzuješ maximální technické možnosti toho kterého formátu. Měl bys posuzovat, jak tento možný potenciál je využit v konečném produktu na trhu.
Ano LP 45 rpm hraje "většinou" lépe než 33 rpm a také někdy lépe než digitální zdroje ( CD, SACD, Hi-Res ). Tolik moje praktické zkušenosti. Popiš v tomto směru Tvoje. Teoretické specifikace klidně vynech, ty známe.
Hlavně však poslouchej hudbu.
Tvůj problém je, že posuzuješ maximální technické možnosti toho kterého formátu. Měl bys posuzovat, jak tento možný potenciál je využit v konečném produktu na trhu.
Ano LP 45 rpm hraje "většinou" lépe než 33 rpm a také někdy lépe než digitální zdroje ( CD, SACD, Hi-Res ). Tolik moje praktické zkušenosti. Popiš v tomto směru Tvoje. Teoretické specifikace klidně vynech, ty známe.
Hlavně však poslouchej hudbu.
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Oldear:
Ale však ano, toto téma bylo o formátu LP45 a jeho výhodách (technických vlastnostech) oproti LP33, ne o konkrétních nahrávkách.
Vím, že edicím na LP45 bývá často věnována mimořádná péče a jejich zvuk je hodnocen jako vynikající.
Ta diskuze ohledně Dire Straits - Brothers in Arms pak už byla trochu off topic, přesto je ale prostě škoda, že jejich digitální edice zřejmě nevyužívají naplno svých možností (když původní záznam je digitální).
Ale však ano, toto téma bylo o formátu LP45 a jeho výhodách (technických vlastnostech) oproti LP33, ne o konkrétních nahrávkách.
Vím, že edicím na LP45 bývá často věnována mimořádná péče a jejich zvuk je hodnocen jako vynikající.
Ta diskuze ohledně Dire Straits - Brothers in Arms pak už byla trochu off topic, přesto je ale prostě škoda, že jejich digitální edice zřejmě nevyužívají naplno svých možností (když původní záznam je digitální).
Nahrávky Dire Straits na každém médiu jsou na kvalitativní špičce, za mě kdyby tak hrály všechny nahrávky, nemusíme o tom vést ani písmenko diskuse. To, že se někomu víc líbí zvuk této kapely z gramofonu, neznamená nic jiného, než že jeho gramofonová větev je pro jeho ucho lépe naladěna oproti sekci digitální.
Musím napsat, že naprosto souhlasím s tím co o Dire Straits napsal v
příspěvku výše Red Baron.
Všechny nosiče s touto kapelou mají opravdu vynikající zvuk a pro maximální požitek z hudby naprosto postačí edice z roku96(SBM), která se nechá sehnat za 190 Kč nová, ještě dnes.
Vím o čem mluvím, mám jejich diskografii několikrát, na všech možných nosičích.
Proč verze MoFi tolik odskakuje od ostatních verzí vidím v masteringu, kde u MoFi (lp) jsou více vytažené detaily oproti původnímu vydání, kde je více kladen důraz na celek a hudba působí rockovější, než audiofilská verze od MoFi,která působí sofistikovaně, právě tím vytažením detailů.
Verzí s tímto titulem je spousta, stačí jen si vybrat, já jich mám čtrnáct a všechny jsou výborné.
Jedná negativní věc, kterou způsobují desky 45rpm. je ta, že více při přehrávání trpí hrot.
příspěvku výše Red Baron.
Všechny nosiče s touto kapelou mají opravdu vynikající zvuk a pro maximální požitek z hudby naprosto postačí edice z roku96(SBM), která se nechá sehnat za 190 Kč nová, ještě dnes.
Vím o čem mluvím, mám jejich diskografii několikrát, na všech možných nosičích.
Proč verze MoFi tolik odskakuje od ostatních verzí vidím v masteringu, kde u MoFi (lp) jsou více vytažené detaily oproti původnímu vydání, kde je více kladen důraz na celek a hudba působí rockovější, než audiofilská verze od MoFi,která působí sofistikovaně, právě tím vytažením detailů.
Verzí s tímto titulem je spousta, stačí jen si vybrat, já jich mám čtrnáct a všechny jsou výborné.
Jedná negativní věc, kterou způsobují desky 45rpm. je ta, že více při přehrávání trpí hrot.