LP deska s rychlostí 45

Prostor pro milovníky poslechu LP
LUK

Re: LP deska s rychlostí 45

Příspěvek od LUK »

daliborr píše:
30 říj 2020 12:03
Luk , nemáš pravdu . Není u mě hodně špatně. Opravdu je to slyšet.
Jak jsem říkal, Já právě mám to SACD z roku 2005 taky a tak vím jak hraje a nejenže je naprosto zřetelně slyšet jaká je to SACD zmršenina, ale je to dokonce i vidět. Na DR už jsem odkazy dával dvakrát, tak je potřetí opakovat nebudu, ale když se kouknem například hned na první skladbu So Far Away, a porovnáme jí z SACD 2005 (CD vrstva, ale SACD vrstva je na tom líp jen o chloupeček) a CD 1985, tak je na první pohled vidět jak je to SACD "perfektně" zesílený a hlavně oříznutý a zarovnaný a jak přišlo o veškerý tranzienty. A nejen o ně. (CD 1985 je nahoře a SACD 2005 dole - klik pravým tlačítkem a volba "Zobrazit obrázek" a obrázek se zvětší):
Obrázek

Takže objektivně i prokazatelně (a hlavně slyšitelně) je to SACD 2005 jasně horší a zmršený, z čehož vyplývá, že naopak mám pravdu a tudíž je u tebe někde něco špatně :D.
Ostatně tu evidentně nejsem sám kdo slyší jak mizerně to SACD 2005 hraje.
Dasta píše:
30 říj 2020 12:45
Nevidím důvod se pozastavovat nad tím, že se daliborrovi líbí víc verze, která není zvukově moc v oblibě.
Taky si myslím, že se nepovedla, ale daliborr není první, kdo tutu verzi velebí.
Je to zkušený hifista, tak asi ví, o čem píše.
Každý máme jiné preference, které vždy nemusí být totožné s většinou.
Já vím, spousta lidí opěvuje i ta vydání nejrůznějších alb, která si to ani omylem nezaslouží, protože jsou zmršený kolikrát ještě i mnohem víc než tohle SACD Brothers In Arms z roku 2005. Já tohle jen prostě nechápu, vždyť je jasně slyšet jak je to SACD 2005 zmršený. Zvlášť při přímým srovnání s původním CD je to jasný během chvilky poslechu.
Dasta píše:
30 říj 2020 12:45
Mně například se daleko více líbí tato verze SBM
:::::::::::::::::::::
než tato japonská vinyl replika
:::::::::::::::::::::
Tohle SHM-CD neznám, takže k němu se vyjádřit nemůžu, ale verzi Love Over Gold s SBM mám taky v jednom vydání a původní CD zní citelně líp. A jak jsem říkal, nejradši mám, a nejlíp mi zní, tohle album z tohohle SACD z roku 2011:
https://www.discogs.com/Dire-Straits-Lo ... se/3312492
To předčí i to původní CD vydání.
Oldear píše:
30 říj 2020 13:40
SACD Brothers In Arms z roku 2005 je fakticky otřesný zvuk a pro mně již neposlouchatelný, jsou to agresivní uši rvoucí pazvuky. Vlastním jej, ale nikdy si jej už nepustím. Lepší je Japonská verze SACD z roku 2016, také vlastním, ale nejlepší z SACD je verze od MFSL z roku 2013, pouze s jednou výhradou, že se mi jeví naopak méně výšek. Všechny tyto SACD však "přejede" to původní CD z roku 1985 a ještě o chlup lepší je to zmiňované 2LP také od Mofi.
Je až neuvěřitelné, že to SACD 2005 mohl Bob tak zmastit. Skoro mně to připadá, že prioritou byl ten MCH a to stereo je z toho nabráno nějakým downmixem, fakt hnus.
Moje řeč. Taky to slyším tak, že původní CD vítězí (a oproti tomu SACD 2005 velmi výrazně a s velkým náskokem). Jen u mě naopak to původní CD poráží i tu dvoj LP od MoFi, byť jen o chloupek.
Dasta píše:
30 říj 2020 16:25
Tato deska je též velmi kvalitně nahraná, skoro bych chtěl říct, že předčí i Brothers In Arms od Dire Straits.
::::::::: I Robot :::::::::
Mastering provedl též Krieg Wunderlich, záznam je též 45rpm.
Je to druhý počin Alan Parsons Project z roku77, na MoFi vyšel v roce 2015.
Absolutní top po zvukové stránce, v daném žánru též i obsahově nadprůměrná záležitost.
Jo, I Robot můžu taky, skvělá muzika, skvělej zvuk. A taky mám tuhle dvoj LP od MoFi, ale ještě lepší je tahle LP taky od Mobile Fidelity ze série UHQR z roku 1983 (Half-speed mastering), to je opravdová lahůdka:
https://www.discogs.com/The-Alan-Parson ... se/2617967
Tuhle LP zbožňuju, ale už je to dražší kousek, "Still Sealed" se dneska prodávají klidně za €300 a víc.
Dark side of the moon píše:
LUK píše: LUK: "Na CD je zvuk v PCM, ne v DSD. V DSD je zvuk na SACD, ale SACD ani DSD roce 1985, kdy Brothers In Arms vyšlo poprvé, ještě neexistovali. SACD a DSD se poprvé začali objevovat a používat teprve až někdy od roku 1997."
Jde mi o to, v jakém formátu a rozlišení bylo "Brothers Im Arms" nahráno, to jaké v té době byly dostupné komerční formáty, nemusí nic znamenat. Studiová technika byla vždy kvalitativně někde jinde než komerční sféra.
Ale třeba to bylo jen PCM 16/48, kdo ví?
V jakým formátu? Na pásky. Já myslel, že je jasný, že nahráváno bylo na pásky. Master pásky Brothers In Arms byly nahrávaný na 24 stopým Sony 3324, kterej zvládá 16 bit a 48kHz. Bylo to jedno z prvních alb, který bylo předem zamýšlený primárně pro CD formát, takže to tomu odpovídá:
Obrázek

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

LUK: Ptal jsem se na formát, ne na médium (pásky).
Pokud to bylo jak píšeš PCM 16/48, tak to by vysvětlovalo ten zde zmiňovaný diskutabilní přínos verzí na SACD, protože by se jednalo o re-sampling na DSD, který sám o sobě žádné zásadní zlepšení nepřinese. Hlavní rozdíl pak bude daný odlišným masteringem.

LUK

Příspěvek od LUK »

Ach jo, fakt je to fakt marný.

Nejednalo se o "resampling." Tohle SACD od Mobile Fidelity z roku 2013:
https://www.discogs.com/Dire-Straits-Br ... se/5016061
a tahle dvoj LP taky od MoFi z roku 2015:
https://www.discogs.com/Dire-Straits-Br ... se/6717429
byly oboje dělaný tak, že se původní 24 stopý digitální pásky převedly na analog, aby pro tahle vydání mohli bejt mixovaný na analogovým SSL mix pultu na kterým byl následně vytvořenej dvoustopej mix v 16/44.1 pro tahle dvě vydání.
Ano, ta dvoj LP i to SACD od MoFi byli vytvořený z "pouhýho" 16/44.1 mixu. A než si na to zase začneš stěžovat, tak si uvědom, že bitová hloubka a vzorkovací frekvence sami o sobě kvalitu zvuku neurčujou. Jde o následnou práci s tím mixem a když zvukaři ví co dělají a umí dělat svou práci dobře, tak jim tohle bohatě stačí k tomu aby vytvořili špičkově znějící SACD i LP a ani se nepotřebujou přiblížit maximálním teoreticekjm parametrům a možnostem danejch médií.
Ale ani kdyby použili jen "resampling," tak to ještě neznamená, že výsledek nemůže znít líp než původní "sample," protože nikde není psáno, že by šlo jen o "resample" a nic jinýho by se s tím nedělalo.

A mimochodem PCM není fromát, PCM je Pulse Code Modulation (Pulsně Kódová Modulace), což je metoda převodu analogovýho zvukovýho signálu na digitální

LUK

Příspěvek od LUK »

Obě. Jak už jsem říkal:
"V roce 2005 vyšlo tohle ablum na SACD ve třech různých edicích a pokud vím, tak jsou všechny ze stejnýho masteru, takže......" :?

V roce 2005 vyšli tři verze/edice tohohle alba "20th Anniversary Edition" na SACD. Jedna ve standardním Jewel Case (to je ta klasická CD krabička), druhá v Super Jewel Case (SACD krabička) a třetí v Digipak obalu. Všechny tři jsou ale ze stejnýho masteru a jsou (bohužel) zvukově stejný.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

LUK:
Ty jsi schopný hádat se sám se sebou :). Čteš vůbec ty příspěvky?

Jinak digitální formát zvuku je daný způsobem převodu analogového zvukového signálu na signál digitální (PCM, DSD) a kvalitativními parametry - u PCM bitovou hloubkou a vzorkovací frekvencí, u DSD (které využívá 1-bitovou tzv. pulzně hustotní modulaci) pak pouze vzorkovací frekvencí.
Čili např. PCM 16/44, PCM 24/192, DSD 64, .... ale ne pásek, HDD, SACD.

"A než si na to zase začneš stěžovat, ..."
??? Ty se fakt pohybuješ v nějakém paralelním vesmíru. Někdo si na něco stěžoval?

Jinak mě těší postupný vývoj tvých názorů:
"Jde o následnou práci s tím mixem a když zvukaři ví co dělají a umí dělat svou práci dobře, tak jim tohle bohatě stačí k tomu aby vytvořili špičkově znějící SACD i LP a ani se nepotřebujou přiblížit maximálním teoreticekjm parametrům a možnostem danejch médií.
Ale ani kdyby použili jen "resampling," tak to ještě neznamená, že výsledek nemůže znít líp než původní "sample," protože nikde není psáno, že by šlo jen o "resample" a nic jinýho by se s tím nedělalo.
"

To je jasné že může, však jsem tu o tom už psal.
Ovšem když si vzpomenu na tvoje předchozí rezolutní názory na reedice a remixy ... :lol:

LUK

Příspěvek od LUK »

Dark side of the moon píše: LUK:
Ty jsi schopný hádat se sám se sebou :). Čteš vůbec ty příspěvky?
Opakuju se, ale čtu, bohužel. A jen mě při tom napadá:
[]https://www.youtube.com/watch?v=XDJEPjvbbs4[]
Dark side of the moon píše: Jinak digitální formát zvuku je daný způsobem převodu analogového zvukového signálu na signál digitální (PCM, DSD) a kvalitativními parametry - u PCM bitovou hloubkou a vzorkovací frekvencí, u DSD (které využívá 1-bitovou tzv. pulzně hustotní modulaci) pak pouze vzorkovací frekvencí.
Čili např. PCM 16/44, PCM 24/192, DSD 64, .... ale ne pásek, HDD, SACD.
Formát zvuku že je danej kvalitativními parametry a bitovou hloubkou a vzorkovací frekvencí? Ach jo. Že se bitová hloubka a vzorkovací frekvence u PCM pohybuje od (tuším) 4bitů do 32bitů a vzorkovací frekvence od 8000Hz až do 768kHz, ale pořád je to PCM, tedy udává ten tvůj digitální formát jak? Víš třeba, že DXD využívá bitovou hloubku 24bit a vzorkovací frekvenci 352.8kHz? To se s PCM "trošku" kreje ne? Tak jak tedy jako vzorkovací frekvence a bitová hloubka určujou "formát," hmmm? PCM umožňuje zaznamenávat zvuk v různejch bitovejch hloubkách a vzorkovacích frekvencích, ale ty bitový hloubky a vzorkovací frekvence neudávají, že je to PCM. To máš trošičku přetočený.

Formát kódování zvuku je formát pro ukládání nebo přenos digitálního signálu. Jen tahle věta říká v podstatě všechno, pokud jí rozumíš.
Kdybys o tejhle problematice opravdu něco věděl, tak už jen to, že to byl rok 1985 a nahráváno bylo na pásek, by ti jasně řeklo jak se věci mají, co je formát a jakej způsob kódování byl tehdy použitej.
Dark side of the moon píše: "A než si na to zase začneš stěžovat, ..."
??? Ty se fakt pohybuješ v nějakém paralelním vesmíru. Někdo si na něco stěžoval?
Nrážím na tyhle tvoje výroky kdy si stěžuješ na nesmysly, cituju:
"Věřím, že to hraje skvěle, ovšem pokud vím, tak Dire Straits - Brothers in Arms byly nahrány již kompletně digitálně, takže jaký má smysl je převádět na LP?
Jasně, ta edice na LP může mít skvělý (re-)mastering, ale převod na analog mi smysl nedává."

::::::::::::::::::::::::::
"Protože převádět studiový digitální záznam na analogové médium s objektivně výrazně horšími parametry (LP), když je možné distribuovat bezeztrátovou bit-perfect kopii prostě nedává smysl."
"A je opravdu smutné a nedává to smysl, aby analogová verze původního digitálního záznamu byla lepší než verze digitální (viz. ty Dire Straits)."
"je ale prostě škoda, že jejich digitální edice zřejmě nevyužívají naplno svých možností (když původní záznam je digitální)."
--------------------------

Takže jsem prostě rovnou řekl co a jak abych si to ušetřil v dalším příspěvku a tím předešel tomu, že si budeš stěžovat, že někdo vytvořil SACD a LP "jen" z 16/44.1, protože jsem předjímal, že přesně to bys udělal, tak jsem ti v tom zabránil rovnou :D.
Dark side of the moon píše: Jinak mě těší postupný vývoj tvých názorů:
"Jde o následnou práci s tím mixem a když zvukaři ví co dělají a umí dělat svou práci dobře, tak jim tohle bohatě stačí k tomu aby vytvořili špičkově znějící SACD i LP a ani se nepotřebujou přiblížit maximálním teoreticekjm parametrům a možnostem danejch médií.
Ale ani kdyby použili jen "resampling," tak to ještě neznamená, že výsledek nemůže znít líp než původní "sample," protože nikde není psáno, že by šlo jen o "resample" a nic jinýho by se s tím nedělalo."

To je jasné že může, však jsem tu o tom už psal.
Ovšem když si vzpomenu na tvoje předchozí rezolutní názory na reedice a remixy ... :lol:
Moje názory na remastery a remixy (ne reedice) jsou stále stejný. Jediný co tvrdím je, že ve většině případů v dnešní době bohužel remastery a remixy znamenají pokles kvality, horší zvuk atd., ale netvrdím, že je to tak vždycky.
To co teď zmiňuješ byla diskuse o konkrétních případech (ve kterých byl pokles kvality remixem/remasterem jasně patrnej) a tvým tvrzením, že obecně preferuješ právě ty moderní a klidně i zmršený verze před těmi staršími a většinou lepšími.

A to co zvýrazňuješ, že je ti jasný a že už jsi o tom psal, bylo z mý strany jen rozvedení toho o čem píšu, nic víc. Chápu že se snažíš najít něco aby ses mohl hádat a přehádat, rozporovat co píšu o remasterech a remixech, i když v tom co o nich píšu žádnej rozpor není, ale spíš v tom jen plaveš.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Luku, jdi si prosím odpočinout, je toho na tebe evidentně příliš .......

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

K teme - mal som moznost porovnat niekolko 33RPM original pressingov vs. 45RPM audiofilske vydania - vacsinou od Mofi. 90% rozdielu je kvalita/nekvalita masteringu na 45RPM oproti originalu. Ak sa s tym niekto pohra, a vytiahne z tych niekolkych dB headroomu, co treba, tak je ten zvuk pocitovo cistejsi.

Za mna - tie 45RPM - casto sa mi to prekazalo po obsahovej stranke - velmi ma vyrusovalo to obracanie platne kazdych 10 minut. Navyse niektore albumy boli koncepcne stavane na 33RPM a vinyl a tam ten 45RPM format vyslovene vadi.

Off-topic - trochu nerozumiem tej posadnutosti hifi komunity na temu Brothers in Arms, ako v pohode aj zvuk, aj obsah. Podla mojho nazoru, to ale nie je nijako prelomova, alebo ze zasadna platna. Dokonca, to asi nie je ani najsilnejsi kusok od Dire Straits.
Vzdy ked citam tieto debaty, napadne mi tento obrazok:
mdwmyxvh98r11.jpg

JanJan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanJan »

K tématu.LP s rychlostí 45 Prodává zde Emanuel Ranný.https://audioranny.cz/nahravky/.

Odpovědět