Nastavení gramofonu
Re: Nastavení gramofonu
Já jsem použit arc template generator, tam zadáš pouze montážní vzdálenost a ono ti to vypočítá všechny parametry plus ještě vytiskne šablonu s null pointy a linkama pro offset. Je to šikovný, alespoň jsem zjistil jak kvalitní je tam geometrie 

kolino správna poznámka
viac https://www.vinylengine.com/turntable_f ... hp?t=16849
autor stránka http://www.conradhoffman.com/chsw.htm
priamo program http://www.conradhoffman.com/TemplateGen.zip
Nastavil som si podľa toho ramienko P1101. Tesla udáva efektívnu dĺžku 235mm ale podľa tohoto to vychádza viac na 237.4mm
viac https://www.vinylengine.com/turntable_f ... hp?t=16849
autor stránka http://www.conradhoffman.com/chsw.htm
priamo program http://www.conradhoffman.com/TemplateGen.zip
Nastavil som si podľa toho ramienko P1101. Tesla udáva efektívnu dĺžku 235mm ale podľa tohoto to vychádza viac na 237.4mm
Nevím přesně jak program funguje. Podle mě to počítá s nějakými normami. Navíc to prošlo i vývojem, není to první verze. Takže se dá zvolit jestli chceš nastavit podle Baerwalda, Stevensona nebo Loefgrena. Zkusil jsem tisknout šablony podle různého nastavení a opravdu se to liší. Šikovná a funkční věc.
Dobrý den
Může mi prosím někdo poradit jak mám nastavit budoucí přenosku, když mám rameno 9 palců na Pro-Ject 6,9 ve specifikacích uváděno 230mm. Po přepočtu na palec asi 228,6mm. Nevychází to ani na jednoho Baerwald, Loefgren, Stevenson?? Jak mám u tohoto ramene v nastavení postupovat, případně je někdo např. z Ostravska, kdo by perfektně nastavil gramec?? Jsem z těch všech křivek na šablonách, úhlu, přesahu, azimutu, atd. trošku mimo...Nikdy jsem to nedělal a nerad bych něco pokadil... Přikláněl bych se po přečtení několika článku, včetně perfektního článku od Rowinga k nastavení podle Stevensona... Pokusil bych se snad o to i sám, ale nevím kde najít potřebnou šablonu např. v mém případě a od od Stevensona??
P.S Uvažuji o nákupu přenosky Grado Prestige Gold1, ale nevím jestli je to zrovna dobrej tip?? Potom mám ještě v merku AT440 MLB?? Ale tu bych musel dostat sem z venku...Moc se mi líbí např. Ortofon 2MBlack, ale těch peněz, to je fakt moc. Zatím tam chci dát na přechodnou dobu SHURE M75 ED type2. Snad to bude dobrý na přechod..
Za případnou pomoc i rady moc děkuji
apa
Může mi prosím někdo poradit jak mám nastavit budoucí přenosku, když mám rameno 9 palců na Pro-Ject 6,9 ve specifikacích uváděno 230mm. Po přepočtu na palec asi 228,6mm. Nevychází to ani na jednoho Baerwald, Loefgren, Stevenson?? Jak mám u tohoto ramene v nastavení postupovat, případně je někdo např. z Ostravska, kdo by perfektně nastavil gramec?? Jsem z těch všech křivek na šablonách, úhlu, přesahu, azimutu, atd. trošku mimo...Nikdy jsem to nedělal a nerad bych něco pokadil... Přikláněl bych se po přečtení několika článku, včetně perfektního článku od Rowinga k nastavení podle Stevensona... Pokusil bych se snad o to i sám, ale nevím kde najít potřebnou šablonu např. v mém případě a od od Stevensona??
P.S Uvažuji o nákupu přenosky Grado Prestige Gold1, ale nevím jestli je to zrovna dobrej tip?? Potom mám ještě v merku AT440 MLB?? Ale tu bych musel dostat sem z venku...Moc se mi líbí např. Ortofon 2MBlack, ale těch peněz, to je fakt moc. Zatím tam chci dát na přechodnou dobu SHURE M75 ED type2. Snad to bude dobrý na přechod..
Za případnou pomoc i rady moc děkuji
apa
Ahoj,
vytiskni si šablonu od Rowinga a nebo z Vinylengine.com. Hodnoty pro tvůj gramofon:

Ted si už jen vyber které z nastavení chceš. Přijel bych ti to nastavit jen mám Ostravu 100km. Pokud si nebudeš vědět rady klidně napiš do sz.
vytiskni si šablonu od Rowinga a nebo z Vinylengine.com. Hodnoty pro tvůj gramofon:

Ted si už jen vyber které z nastavení chceš. Přijel bych ti to nastavit jen mám Ostravu 100km. Pokud si nebudeš vědět rady klidně napiš do sz.
Ahoj
Díky moc Weiron. Ta tabulka je asi skvělá pomůcka pro znalé věci, nicméně pro mně asi moc těžký... Přesto se pokusím systémem pokus - omyl...
Napsal jsem i Rowingovi, kde jsem ho poprosil o pomoc, podle kterého z těch třech pánu by bylo nejlepší nastavení pro to mé rameno...
Ještě jednou díky...
P.S. Kdyby věděl někdo o nějakém profíkovi z okolí Ostravy budu vděčný...
Díky moc Weiron. Ta tabulka je asi skvělá pomůcka pro znalé věci, nicméně pro mně asi moc těžký... Přesto se pokusím systémem pokus - omyl...
Napsal jsem i Rowingovi, kde jsem ho poprosil o pomoc, podle kterého z těch třech pánu by bylo nejlepší nastavení pro to mé rameno...
Ještě jednou díky...
P.S. Kdyby věděl někdo o nějakém profíkovi z okolí Ostravy budu vděčný...
odkaz na generátor šablon na seřízení (třetí shora) http://www.conradhoffman.com/chsw.htm. V generátoru pak zadáš délku ramínka (212mm), vybereš normu pro vnitřní a vnější poloměr (IEC) a vybereš jakou šablonu vytisknout (Lofgren A).
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím místní audio nadšence. Tak jsem se po nasrání, jak dneska všechno hraje přidal k vyznavačům analogu a koupil jsem si gramofon DUAL 505-2. Je tam přenoska Ortofonka OM 5E. Nevím v jakém je stavu, tak jsem koupil jinou. Ale nechci ji tam dát, dokud nebude vše OK. A tady je problém. Nastavil jsem to podle manuálu (délku raménka jsem nechal jak byla), ale při dohrání deska na konec se raménko zvedne, ale zároveň vrátí směrem ke středu a to vydá dost hrůzostrašný zvuk
A s tim si teda nevim rady a proto tam nechci dávat novou jehlu. Nevěděl by někdo co s tím, popř. za nějakou protihodnotu nepomohl to nastavit?
Dííííík

Dííííík
To myslíš to cvaknutí jako je slyšet v posledních vteřinách tohohle videa? Raménko se ale jen zvedne, nevrací na střed.Lachim_007 píše: ↑08 srp 2017 10:58A tady je problém. Nastavil jsem to podle manuálu (délku raménka jsem nechal jak byla), ale při dohrání deska na konec se raménko zvedne, ale zároveň vrátí směrem ke středu a to vydá dost hrůzostrašný zvuk
-
- Kontaktovat uživatele:
Ne, ne. Jako by se nejdřív provedl pohyb k vnějšímu kraji desky a pak zvedalo. Takže jehla "škrundne" do strany o desku a ten zvuk je takovej až strašidelnej :-/
-
- Kontaktovat uživatele:
Jsem to před tím špatně napsal. Pohyb raménka není ke středu, ale k vnějšímu okraji desky.
Sry
Sry
No potěš koště, chudák deska. A přenoska taky. Jasně že to vydává strašidelnej zvuk, když hrot přejede bokem přes drážky.
Pokud se nepletu, tak je Dual 505-2 poloautomat u kterého se raménko nemá vracet ke kraji desky. Má se na konci desky zvednout a talíř se má zastavit, nic víc. Pokud se ti ještě před zvednutím pohne od středu ven, je něco špatně. Buď máš totálně rozštelovanej antiskating, nebo je celej gramofon nakloněnej doprava (neni vodorovnej). Anebo nevím, muselo by tam být něco úplně špatně.
Vím že jsi už v dubnu na sousedním fóru psal, že jsi přečetl ledacos, ale jestli jsi ještě neviděl tohle, prostuduj si to. Je to parádně sepsanej návod jak nastavit gramofon od Rowinga:
http://www.graled.cz/files/gramo/gramof ... taveni.pdf
A jestli jsi to už viděl, tak začni znova a všechno zkontroluj.
Pokud všechno uděláš správně a budeš si tím opravdu jistej, ale problém bude přetrvávat, tak je patrně něco špatně s mechanikou gramofonu a to už by pak asi musel vzít do ruky někdo, kdo s tím má nějaký zkušenosti.
Pokud se nepletu, tak je Dual 505-2 poloautomat u kterého se raménko nemá vracet ke kraji desky. Má se na konci desky zvednout a talíř se má zastavit, nic víc. Pokud se ti ještě před zvednutím pohne od středu ven, je něco špatně. Buď máš totálně rozštelovanej antiskating, nebo je celej gramofon nakloněnej doprava (neni vodorovnej). Anebo nevím, muselo by tam být něco úplně špatně.
Vím že jsi už v dubnu na sousedním fóru psal, že jsi přečetl ledacos, ale jestli jsi ještě neviděl tohle, prostuduj si to. Je to parádně sepsanej návod jak nastavit gramofon od Rowinga:
http://www.graled.cz/files/gramo/gramof ... taveni.pdf
A jestli jsi to už viděl, tak začni znova a všechno zkontroluj.
Pokud všechno uděláš správně a budeš si tím opravdu jistej, ale problém bude přetrvávat, tak je patrně něco špatně s mechanikou gramofonu a to už by pak asi musel vzít do ruky někdo, kdo s tím má nějaký zkušenosti.
-
- Kontaktovat uživatele:
Udělal jsem co jsem uměl. Nastavil jsem přítlak ramínka (na 1,6g), vodorovně taky je, vyváženej gramofon je taky. Jenom jsem nenastavoval vzdálenost přenosky na ramínku. To jsem nechal, jak bylo. A máš pravdu, psal jsem už před časem na jinym foru, ale vrhnul jsem se na to až teď. Nechal jsem tam naštěstí starou jehlu a zkouším to na 3 deskách z frcu po 6 Kč.
-
- Kontaktovat uživatele:
a antiskating jsem nastavil teda podle oka (někdo psal, že co přítlak na ramínku to nantiskating - tak jsem dal 2). Nemám jak to vyzkoušet. Přeslechy kanálů se ale zdají v pořádku. A štelování antiskatingu funguje. Když při seřizování ramínka mám antisk. na 0, tak je ramínko v klidu a když přídám, tak zdrhá ven z desky.
To by šlo, pro OM 5E by měl bejt přítlak mezi 1,5g - 2,0g a doporučenej je 1,75g. Jestli ale gramofon takhle nefunguje jako tobě, chtělo by to nespoléhat se jen na stupnici na protizávaží. Měřil jsi a nastavoval přítlačnou sílu, nebo jsi jen pootočil tím protizávažím na příslušnou hodnotu?Lachim_007 píše: ↑08 srp 2017 22:42Udělal jsem co jsem uměl. Nastavil jsem přítlak ramínka (na 1,6g),
Pokud máš bazarovej gramofon, nespoléhej na to, že to předchozí majitel měl nastavený správně. Skontroluj to. Na konci toho návodu od Rowinga je šablona kterou si vytiskneš a podle ní to zkontroluješ. Není ti nic složitýho.Lachim_007 píše: ↑08 srp 2017 22:42vodorovně taky je, vyváženej gramofon je taky. Jenom jsem nenastavoval vzdálenost přenosky na ramínku. To jsem nechal, jak bylo.
No, nějaký pěkný desky by byla fakt škoda, takžeLachim_007 píše: ↑08 srp 2017 22:42Nechal jsem tam naštěstí starou jehlu a zkouším to na 3 deskách z frcu po 6 Kč.

Jo antiskating by asi měl mít srovnanou stupnici tak, aby se nastavovala stejná hodnota jako u přítlaku. Tudíž když máš přítlak 1,6g, tak 2,0g na stupnici atiskatingu ale není stejný.Lachim_007 píše: ↑08 srp 2017 22:46a antiskating jsem nastavil teda podle oka (někdo psal, že co přítlak na ramínku to nantiskating - tak jsem dal 2). Nemám jak to vyzkoušet. Přeslechy kanálů se ale zdají v pořádku. A štelování antiskatingu funguje. Když při seřizování ramínka mám antisk. na 0, tak je ramínko v klidu a když přídám, tak zdrhá ven z desky.
Ale nebyvá to vždycky seštelovaný přesně.
K nastavení antiskatingu se často doporučuje použít "prázdnou" desku bez drážek, nebo se to prý dá i se zadní stranou CD. Ani jedno jsem ale nezkoušel.: A tady je třeba video jak se nastavuje komplet gramofon. Například od 4:15 do 8:50 je jak se nastavuje přítlačná síla na hrot.