Pro-ject X1 - přenoska a jiný zlepšováky

Prostor pro milovníky poslechu LP
misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Pro-ject X1 - přenoska a jiný zlepšováky

Příspěvek od misakq »

Tak jsem znova prošel nastavení přenosky, snad vše OK - žádná změna ve zvuku, tak to snad potvrzuje, že byla nastavena správně i na poprvé, nebo že dělám pořád stejnou chybu :-D
Nic méně, některé songy se mi zdají naprosto super, jiné moc světlé. Je to zvláštní... Jak kdyby to bylo zkrátka na desce.
Deska od Stockfish, nějaký výběr ala Closer to the music se mi zdá celkem vyvážená celá..
Tak se mi zdá, že je to možná malinko světlejší a v kombinacemi s některými deskami/stopami je to už prostě moc.

A také porovnávat desku s digitálem je asi blbost ve smyslu hodnocení vyváženosti přenosky. Bůh ví, jestli mám v souborech přesně to samé, co co mám vylisované na desce. Může tam být zásah do masteru a vím tužku.

Uvidím, co se stane po záběhu, do 40h daleko...

Kablíky k přenosce mám v jednom kuse na výstupní cinche, takže Foxi Tvůj typ nemohu využít, ale díky...
Myslel jsem kabel z výstupu gramofonu (RCA) na vstup do Moona (RCA).
O tom tady ale asi bude taky dost napsáno. Vím o Van den hul hybrid, že je prý good... nějaké zkušenosti mezi místními? :)

Impedanci jsem zkoušel navýšit (470Ohmů), charakter se změní... ale ně nějako zásadně. Ale možná je to pak malinko plnější...

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Používám slipmat Wand. Prodává Diok audio. Kdo si jej od něj půjčil, už ho nevrátil. I já.
https://relicsmusic.co.nz/products/wand ... ip-mat-new

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

No vliv slipmatu bych řadil asi až za ten kabel... takže i co do priorit... nebo s mýlím?
Jám tento :)
https://www.teslahifi.cz/tesla-antistat ... amp-rubber

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

Nech ji rozehrát,já byl nešťastný z výměny 2M Black za 2m Black LVB, chtěl ji vracet, žádné basy, mdlý přednes bez života, po 40ti hodinách se začalo něco dít po 55ti hraje neuvěřitelně.

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Dobrá dobrá, zkusím být tedy především trpělivý....
To abych ještě ovšem vypral desky v ultrazvuku. Těch čistým mám hrozně málo na to, abych s nimi nahrál 40 hodin :-D

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Ja myslim, ze ten charakter zvuku se moc nezmeni, znam (vlastnim) hrot microline AT OC9XLM a to co popisujes je vcelku pro nej charakteristicky. Na klasiku a tam kde je hodne nastroju to fajn, poskytne detaily, ale jazz nebo rock me nebavi. Sofistikovany hrot neni vzdy vyhra, mnohem radeji si uzivam poslech s konickou DL-103.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Dl 103 je tak akorát vhodná pro těžká ramena.
https://www.denon.com/on/demandware.sta ... ual-en.pdf

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Nemyslím si že by hrot měl takový vliv na charakter zvuku. Měl jsem snad všechny běžné hroty včetně ML, Sh. nebo MR. A všechny tyto přenosky mely rozlišení podle své cenové kategorie. A světli charakter má i SPU se sférickým hrotem. Sice ne až tak moc jako třeba Cadenza red. Ale je prostě světli oproti MM nebo MI.
Co se týče kabelů. Tam se trochu s tím dá pohnout. Když budeš mít čistou měď. Já používám Pro-ject DS což je VDH. Ten je spíše barevný, a ne tak světli jako stříbro. Ten bych ti mohl půjčit na testování. Případně vyzkoušej přímo phono kabel od AQ nebo Kimber.
U slipmatu jsem to až tak nepozoroval. Spíše rozdíly na basech a jemnosti analog vs větší ostrost. Samotný charakter přenosky (frekvenční vyrovnanost) zůstal stejný.
Chce to prostě počkat alespoň 50 hodin. Trochu si zkusit pohnout s přítlakem. Impedance bych nechal na technický doporučovaných 10-20ti násobku vnitřní impedance. Výrobce doporučuje nad 100ohmů. Pak teda 100-160Ohmové zátěži.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

světlý

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Nemůžu těžit z vlastní zkušenosti, ale přijde mi logické co píše weiron. U typu hrotu bych čekal spíše jiný dopad. Že lepší hrot bude větší pes na čistotu a stav desky společně s nastavením. Neodpustí tolik nedokonalosti.
U kabelu tam to je jiná, tam mám zkušeností spousty a vím, že dokáží ovlivnit výsledný charakter celkem zásadně.
Mé zkušenosti tedy nejsou přímo u phono kabelů, ale nepochybuju, že tam to bude mít vliv stejný, možná spíše větší.
Kdyby jsi bych ochoten ten kablík půjčit, budu vděčný - pokud máš teda nějaký "volný" - připravovat Tě o poslech, to by mé svědomí neuneslo :) (kdyžtak prosím o SZ :) )
Ty AQ se mi celkem líbí, ale zase jsou to korporátní ceny... Takže nevím jak jsou na tom v poměru cena-kvalita.
Třeba Yosemite, jestli za ty peníze bude stát... Ten Pro-ject co píšeš ty, ten je za slušné prachy (až podezřele) a ten VDH má super pověst. Tak kdyby se osvědčil, bylo by to ideální. A jestli jsi s ním spokojený i ty, asi to nebude zlý :)
Přítlak jsem zkoušel o 0,1g navýšit.. bez nějakého znatelného efektu. Takže jsem vrátil zpět 2,0g abych to hobloval co nejméně.

Tak zatím všem děkuji za příspěvky a já jdu zase rozehrávat :)

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Ještě bych zkontroloval seřízení VTA. To má taky velký vliv na výsledný zvuk. Mám vyzkoušeno, že i rozdíl v půl milimetru je slyšet.

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Ok, zítra ještě zkusím VTA pořádně zkontrolovat. Počítám, že ta bílá čára na raménku je vodítko pro nastavení, že? :)

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Ano tu čáru můžeš použít jako voditko, pro nastaveni pozij neco takoveho -Obrázek

Nastaveni VTA ma vliv, ale necekej zadny velky rozdily, charakter zvuku se nezmeni.

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Ok, díky za tip.
Už mám takové pravítko objednané z TEMU od neděle
vtaaz.jpg
... snad to sem nepůjde moc dlouho. :) Koukám, že jsem mohl koupit i v ČR za 2x tolik s logem Tesla :)
A pak mám takovou šablonu na Bearwalda:
sablona.jpg
Ta je super, jen budu muset na přenosku asi nalepit nějakou tyčku nebo tak, takhle to asi nejsem schopný udělat úplně přesně...
To samé asi na vrch montážní plochy pro přenosku, abych lépe viděl azimut...
Váhu mám digi, pomocí 0,5g zlaté cihličky jsem ověřil, že fakt ukáže 0,5g tak snad funguje správě...
Tak nevím, ještě - nějaké nápady co dělat lépe/jinak?

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Sikovnejsi jsou sablony kde se nastavi presah i nullpointy pri jednom, napr tato sablona pro raminka SME (mozna tam ma prodejce i sablony pro Pro-Ject, nekoukal jsem)
https://www.ebay.com/itm/115704652872?_ ... BMhJDa28Bm

Zkuseny uzivatel co vi co dela si muze sablonu i vygenerovat sam, napr https://alignmentprotractor.com/arc-pro ... -generator

Jinak ta TESLA nema s tou puvodni asi nic spolecnyho, co jsem videl tak jen preprodavaji rebrandovany veci z Aliku a Temu s tucnou prirazkou.

Odpovědět