Pro-ject X1 - přenoska a jiný zlepšováky

Prostor pro milovníky poslechu LP
misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Pro-ject X1 - přenoska a jiný zlepšováky

Příspěvek od misakq »

Ahoj!
Vím, že je zde podobných témat mrak, ale pro tento konkrétní gramofon si dovolím založit vlastní....
Mám doma Pro-ject X1 s akrylovým talířem, aktuálně na něm provozuji přenosku Ortofon 2M Blue.
Jako primární zdroj signálu je pro mě digitál Moon 390D, přes jeho phono preamp provozuji i gramofon.

Analog jsem celkem zanedbával, ale teď bych ho chtěl posunout o něco výš. Ale nejsem v tom moc kovaný, tak bych rád poprosil o konzultaci místní znalce :)

Základní otázka je - lepší MM, nebo rovnou MC? A také kde leží limity toho gramofonu a preampu...
MC - láká mě na příklad nějaká Hana, teď je jedna Hana ML i na bazaru za 15k (což je asi horní limit ceny). Tam jestli správně počítám, vyhází správně i parametry poddajnosti k raménku s efektivní hmotností 10g.

MM - mě zase padla do oka Nagaoka JT-80BK. Tam mě ovšem ta rezonanční frekvence vychází špatně. (pokud to správně chápu)
Zde na fóru jsem objevil tento online kalkulátor:
https://www.vinylengine.com/cartridge_r ... mit=Submit

MM, které vychází dobře jsou opět Ortofony 2M Black / Bronze...

Nebo budu rád i za nějaké jiné tipy. Asi bych chtěl o něco teplejší zvuk než mám z digitálu, ale ne zase nějako moc.
Analog chci jako příjemnější alternativu k digitálu, tak aby to nebylo něco příliš suchého, analitického. :)

Pak jsem ještě našel tento zlepšovák....
https://www.hifimedia.cz/pro-ject-hlini ... d2EALw_wcB
Nevím zda to má nějaký smysl... jako zvětší se rotační hmotnost, ale ne nějako výrazně a jestli to bude lepší na tlumení vibrací, kdo ví...

Další kapitolka by mohla být o nožkách. Ty co na gramofonu jsou, jsou stavitelné a mají tlumit vibrace. Ale zdají se mi tvrdé a nevím jak je u nich tlumení zajištěno. Netušíte někdo co jsou zač? Jestli za něco stojí...
Mám tu nějaké Isoacoustick Orea tak bych je mohl použít. Ale jako náhrada stávajících to není dobré - nelze výškově donastavit. Můžu vložit nějakou mezidesku. Tu postavit na orea a na ni gramofon. Ale ta deska pak může přece stejně rezonovat...
Jaké řešení se osvědčilo vám?

Díky za každý věcný příspěvek :)

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Pro-ject X1 - přenoska a jiný zlepšováky

Příspěvek od fox »

Kup si Hanu. Je to perfektní prenoska a je za výbornou cenu. Od toho prodejce mám už dvě přenosky Hana. Jsem moc spokojený. Na tohoto prodejce je spoleh.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Ještě je dobré zmínit jakou hudbu a desky (nové/staré) se budou nejvíce poslouchat.
Jinak vzhledem k tomu že je to rameno dlouhé jen 8.6", díval bych se na obyčejné hroty. Klidně i kulový, max eliptický. Ona je na něm už opravdu velká úhlová chyba. A třeba shibata ti to hrozně vytáhne do popředí.
Pak tato Hana je velice univerzální a hodí se více méně ke všem žánrům. Ale kvůli tomu hrotu bych ji já osobně nebral.

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Tak nakonec jsem to nevydržel dlouho, přečetl ještě pár recenzí na Hana ML a kontaktoval prodejce.
Takže by mohla být zítra doma.
Úhlová chyba vs hrot... to jen potvrzuje, že nejsem v této oblasti doma. To mě vůbec nenapadlo.
Nic méně to chápu tak, že alespoň budu mít šanci vyzkoušet dopad úhlové chyby :) - pokud boudou desky hrát cca uprostřed výrazně lépe, je to znamení, že to k Hana ML bude chtít lepší gramofon s 10" ramenem.
Chtěl jsem jen jednoduše posunout analog výš, ale bylo to naivní. Cesta opět nekonečná, ne-li celoživotní :-D
Eliptický hrot mám teď na 2M Blue. Pokud chci posun, myslím, že aby to stálo za to, bude to chtít i lepší hrot. Tak uvidíme jak to bude fungovat a časem se půjde dál a Hana třeba zůstane doma.
Nějaké doporučení na slušný gramec za "rozumné peníze" s 10"? :) Do budoucna.... ;-)

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Jo a k deskám...
Mám spoustu starých desek, ale spíše si užívám nové kvalitní nahrávky. Mám tu něco od 2L, StockFish, ale i dobré desky od Dire Straits, KOA...
Žánrově nejsem nějako vyhraněný, ale vyhledávám kvalitní nahrávky. Převládá u mě akustická hudba. Klasika, folk, Jazz... Ale meze se nekladou, když se mi to líbí :)

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Jo takže už je stejně vybráno👍 Rozdíl k lepšímu to bude určitě i tak. MC hraje více světleji a bude mít výrazně větší rozlišení.
Mě k těmto deskám nejvíce sedí Zyx airy/yatra. Jan se úplně nehodí k 45ot/min. A hodně dynamickým deskám. Protože mají malou snímavost. Vím že u dvou desek mi obtížný úsek přenoska přeskočí.
Dostupný gramofon s 10"? Tak třeba Mofi ultradeck nebo Denon 3000.

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

No jo, ty nabídky na bazaru mě vždycky dostanou pod tlak :-D Aby mi neutekla taková šance :)
Slovo světleji mě trochu děsí... nemám rád moc "svěltý" projev.. ale uvidím jak to sedne do sestavy. Doufám v analogovou vřelost se slušným rozlišením :)
Díky za tipy na gramce. Možná na to někdy dojde... Až mě zase dostane pod tlak nějaká super nabídka na bazaru nejspíš :-D

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Šoupal sem nohama až napíše Weiron.
Jasně X1 má vzpomenout začátek prodeje Litovelských jednoduchých gramofonů. I tak je to pokročilý gramec s třema rychlostma přehrávání. Hodně lidí ujíždí na mono.
A při pohledu autorovu vypsanou sestavu se děsím čehokoli štíhlého v analogu. Berylliové výšky a stříbrné kabely zahrají jakoukoli změnu.

8,6 palce hliníkové ramínko má ef. hmotnost 10g. Bylo by dobré vyzkoušet, zda si s ní rozumí Hana ML. Pořádně seřídit zkušeným uživatelem aby se vůbec otevřela. Témbr Hana je temnější, alespoň má Hana SH byla. Phono v předzesilovači podle těch externích bude dobré a snad jde impendačně přizpůsobit.

Hliníkový subtalíř dobře funguje s Classic, který má i hliníkový talíř. Akrylový nevím.
A ještě dobré nožičky pod gramec a dobrý stojan nebo polici.

Máš dobrý digital a pokud se ti i tak desky líbí, jsi na dobré cestě. Když si Hana ML s X1 nesedne, schováš sobě do krabičky na nějaký 10".

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Slyšel jsem X2 u Koudyho, a je to už fakt solidní gramec. Proti tomu nic nemám. Ale je potřeba si připustit že je kam se posouvat.
Ten tenký zvuk jsem myslel ve smyslu základní MM vs. Střední MC. Ten zvuk bude prostě světlejší, ale bas dostane lepší zaostření i dynamiku. Toto víceméně vnímám u všech MM/MC..

Jak jsem stavěl svůj gramec, s 9"se mi zdál úplně v pohodě. A myslel jsem si, že pro Sonátu to bude taky ok. Ale po čase mi prostě to zkreslení hlavně na konci desky, začíná čím dál tím víc vadít. A když jsem nedávno pořídil na test SPU, která se mi hodně líbí. A chtěl bych ji mít připravenou ke hraní. Přišlo rozhodnuti jít dělat další gramofon. Kde bude 12" těžké nerezové rameno pro spu. Pak 10" Carbon Evo pro Sonátu. A na S-Shapu přístane pravděpodobně Zyx Bloom mono. Ta má kulový hrot a to mi na 9" bude stačit 😄

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

V sestavě nemám jediný stříbrný kabel - SilverGate mám reprokabel a ten jen stříbřený. Ale jinak rozhodně potvrzuji, že ta sestava je velice průhledná a citlivá. Je slyšet každá změna a tak to dost často a snadno vede do slepých uliček. Ale když to sedne, tak to stojí za to :)
Podle toho online kalkulátor je těch 10g raménka s 10g přenosky a podajností Hana ML (10x10-6/dyne) někde na 11Hz...
Údajně si Hana ML nese stejný zvukový styl jako nižší modely, takže temnější témbr by byl fajn :)
Phono impedančně přizpůsobit lze, v pár krocích : 10, 100, 480, 1k, 47k.
Jj, digitál je super, ale občas až moc nekompromisní... Takže bych to rád proložil trochou pohody a rituálů, ale aktuálně je to dost demoverze toho na co jsem zvyklí z moona.

X2 je o něco dál, miniálně ho má delší, raménko... :D ale jestli 0,4 inche bude nějaký velký rozdíl nevím. Jinak mi až na robustnost šasi přijdou totožné. Ale i to něco udělá, proč by to jinak dělali že :)

A je fakt, že to, že to na konci desky nehraje tak dobře, klesá rozlišení atp, vnímám i teď. Ale připisoval jsem to hlavně větší kompresy hudební informace na jednotku délky drážky. Ale je jasné, že je to kombinace obojího...
Co má jaký podíl ví asi jen ten, to přesedlal na delší rameno nebo tangneciál.
Takže weiron to asi ví moc dobře s jeho 12" dělem :)

Jo a seřízení zkušeným borce asi nebude no.... Ale snad budu na to budu stačit :)
Někde o tom mám celej elaborát staženej. Jen tý praxe není moc.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Phono nastav na 100 ohm. Vyzkoušej i 480 ohm. Já jsem měl na 100, ale víc se mi líbí 150. Mám rameno 9 palců a neslyším žádné zkreslení ani na konci desky. Ale to je trochu jinde.SMEV je trochu jiná třída.
Hana ML je super přenoska.

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

No jsem zvědaví, pak samozřejmě napíšu své dojmy... Jen blbý, že jsem zrovna nachcípanej jak cip a tak i hluchej jak poleno. Ale cpu se zázvorem a česnekem až se mi vyhýbají i psi na ulici, tak to snad brzo zaženu :-D
Díky všem za postřehy, rady a tipy... :)

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Tak je to tady. První dojmy jsou, že je to skutečně příliš světlé :( Rozlišení a přehlednost hudební scény se mi líbí, ale není to ono.
Nastavení se snad v pořádku a nějaké výrazné zkreslení na konci desky nevnímám.
Ona světlost může být ovšem i kabelem, který používám mezi gramcem a preampem. Mám tam DYI Hubert+Shuner RG223/U - stříbřený solidcore střední vodič a stříbřené stínění. Mám s ním skvělé zkušenosti, ale zkoušel jsme tam dát na příklad AudioQuest Tower a to hned potemní, ale taky to ztratí i rozlišení a čistotu.
Nemáte někdo nějaký tip na slušný a ne moc drahý kabel? Pro začátek, něco co by bylo temnější, ale ne horší než to RG223?
Je mi jasné, že super kabel levný nebude, ale na to teď není rozpočet.

Nebo kdyby byl někdo ochotný něco půjčit na otestování :) Okolí Pardubic nejlépe :)

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Nech ji rozehrát. Cca 40 hod. Zkus vyšší odpor.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Pro připojení přenosky k řemínku používám kabliky Cardas.https://www.phono.cz/kabely-a-konektory ... cceg-gold1

Odpovědět