Pro-ject X1 - přenoska a jiný zlepšováky

Prostor pro milovníky poslechu LP
fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Pro-ject X1 - přenoska a jiný zlepšováky

Příspěvek od fox »

https://www.ebay.co.uk/itm/116061226927 ... C8QAvD_BwE
Od tohoto prodejce používám protractor. Nastavení je jednoduché.

acibuk
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od acibuk »

Co se týče TESLA tak souhlasím s tím, že jde o Čínu. I když oni tvrdí že si to pečlivě vybírají a hlídají kvalitu. Prodávali skvělou zahořovačku kabelů, ale už není v nabídce.

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

No co na ty vaše šablony koukám, tak v nich nevidím žádnou výhodu oproti té mé ;)
Ale díky za tipy.
A ano, je to jednoduché, když máte potřebné šablonky/pravítka. Pak jen nemít levý ruce a oči z kašparovi krávy :D
Včera jsme ještě trochu zpřesnil azimut a VTA, ale zatím bez toho pravítka. Jen oči a zrcátko.
Nic méně weiron se snad zítra staví s kablíkem a zrovna to po mě zkontroluje *klanimse* , tak jsem zvědavý :)

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

I když teď koukám, ta šablona od Foxe je přímo na X1 a lze tam tedy vyčíst přesah pro správné nastavení efektivní délky raménka a ty null pointy jsou v jiných poloměrech než na té mé... hmmm tak to bych si měl tyto hodnoty vzít a aplikovat je na tu moji šablonu co...

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Mám radost že tu budujeme nový gramofon, to je dobře. *thumbs up*

Misakqů, koukám na test v polštině, což nám ostravákům není zatěžko

https://audio.com.pl/testy/stereo/wklad ... 66-hana-ml

a není tam nic o analogové hutnosti. Naopak dynamika a rozlišení. Moje Hana Shibata high output hladila. Alnico magnet a měď všude po signálu.
Ten Tvůj signálový RG mu asi ještě pomáhá.
Hana se jistě rozehraje, možná nebude tak odpouštějící, jako Ortofon 2M Blue.

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Tak vše proběhlo na výbornou, včera se u mě stavil weiron a prošel nastavení přenosky. Prý jsem to měl "skoro dobře", teda až na azimut. Ten jsem od oka moc dobře trefit nedokázal.
Po nastavení jsme zkusili 2 weironovi desky, nevím teď jistě, weirone, ony byly na 45rpm viď? No každopádně čistota a rozlišení mě dost překvapily... Ale nedostatek basů byl patrný hned a na tom jsme se rozhodně shodli.
Později večer se konečně udělalo okno a mohl jsem si pustit nějakou svoji desku a posoudit tak posun ve zvuku po přesném nastavení. Musím uznat, že je teď zvuk čistší. Předtím se objevovali ve zvuku artefakty, které jsem přisuzoval nečistotám na desce, ale ukázalo se, že zdaleka všechno nebylo jen tím. Zvuk jeď soustředěnější a čistší.
Nic méně na charakter zvuku to tedy dopad nemělo. Tam to bude chtít asi skutečně vydržet a hrát a hrát... těch ještě cca 40h.... :?
Pokusil jsem se také weironovi ukázat, že i digitál je dobrej, ale jestli se to povedlo, nebo ne, to nám musí napsat on :D

weiron mi také zapůjčil kablík Pro-ject connect it DS. Na chvíli jsem to zkusil a první dojem je teda takový, že skutečně malinko zmírní tu jasnost, ale velmi málo. Přidá trochu basů. Ale zase se mi zvuk přes něj jevil jako méně detailní a takový lehce rozostřený. Zatím jsem se teda vrátil k RG 223, ale až bude více času, zkusím se tomu ještě pověnovat.

Efičáku ta recenze od Poláků mě trochu děsí... tohle kdybych si přečetl, a psali to všichni, určitě bych ji nekoupil. :)
Doufám, že ji také jen neměli rozehranou :D Chtěl jsem od gramofonu právě vřelejší a neagresivní charakter...
Tak uvidíme no. Pokud se po rozehrání nebude líbit, půjde holt do světa...

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Ano bylo to skoro dobře. Přesah chtěl povytáhnout o cca 0,5-1mm. Pak byl špatně i úhel asi o 2° Podobně i ten azimut.
Byla to jen velice rychlá návštěva. Tak jsem si toho moc neposlech. Konkrétně to bylo:
https://www.discogs.com/release/7175097 ... ce-Of-ELAC
https://www.discogs.com/master/113169-B ... lear-Blues
První je výběr na 45ot/min. Druhá byla první US vydání na 33,3. No a musím teda Pro-ject pochválit. Nečekal jsem že "dokáže unést" i takto dobrou přenosku. Rozhodně nehrála na 100%, ale výsledek byl opravdu dost dobrý. Nevytahovala do zvuku žádné pazvuky motorku nebo hluk od ložiska. Jen bych řekl že určitě nehraje detaily na 100%. A trochu byly tlumené zvuky v pozadí za hlavní scénou.
Co se týče digi větve. Byl zvuk opravdu velmi dobrý. Hlavně tedy ty koupené DSD nahrávky vynikaly hlavně dynamikou oproti streamu z Tidalu. Takže si myslím že tato cesta a poslech s jasným původem nahrávek je lepší než streamování.

Jinak má misakq moc pěknou sestavu. A jeho Revely na mě udělali opravdu velký dojem *palec* . Ty si musím zajet poslechnout s vlastním zesilovačem.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Hana ML a nedostatek basů ? To nemyslíš vážně! Asi bude něco špatně za přenoskou. Možná ten digitální předzesilovač nebo gramofon ?

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Ve zvuku basy byli. Jen o cca 2db méně než mám naposloucháno z domova. Říkal jsem mu ať ještě počká než se rozehraje. Chvíli trvá než povolí gumové tlumení. To má na basy velký vliv. Pokud ani po 50h budou basy slabé. Je pravděpodobné (50/50%) že je problém v umístění gramofonu na té slabé skříňce. Která vůbec netlumí vibrace. Ideálně ho dát na zeď..
Co se týče samotného zvuku ML tak opravdu není v basové oblasti nijak zvlášť dobrá. Basy spíše rychle, a v pozadí střednímu pásmu. Slyšel jsem ji teď po čtvrté.
Oproti tomu třeba Zyx 100 (yatra) je zvukem mnohem dál. A to nejvíc právě na basech (objemu, důrazu a tonalitě) dynamika a rozlišení středu a výšek je taky úplně jinde. Ale hlavně 3D efekt Real stereo generátoru budí dojem, že je zpěvák pár centimetrů před hlavou..

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Tak to jsem rád, že byly dojmy pozitivní ;-)
Kdyby si chtěl, můžeme udělat ten test s Tvým zesilovačem klidně u mě - také by mě celkem zajímalo jak by s ním (s jiným) hrály :)
Výměna koncového stupně je u mě do budoucna uvažovaná akce...
To máš T+A jsi říkal viď? Ve vybavení vidím preamp a kabely... máš tam toho tolik že se ztrácím :-D

No mimo rozehrávání můžu určitě zkusit nějaké to lepší tlumení. Mám doma na příklad aktuálně nevyužité 4 puky Isoacoustic Orea Indigo. Můžu je buď zkusit dát přímo, pod každou nožku jeden, nebo vytipovat nějakou mezipolici a tu dát na ně.
Třeba něco jako :
https://bonpos.cz/cz/dubove-kuchynske-p ... MgQAvD_BwE
Nebo nějaký úplně jiný materiál.... kámen, beton... Do 15kg +7 kg gramec by to daly i ty indiga...

PS: Obě ty desky byly vážně super, asi se nechám inspirovat, minimálně tím Elacem, ten se dá pořád koupit...

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

ZYX 100.. počítám, že ta by měla smysl asi už spíše na lepší gramec ovšem. Věřím že by podala lepší výkon než Hana ML i na tom mým, ale asi bych přišel o větší porci jejich maximálních možností, co? Navíc cena už je také dál :)
Ale jak jsem psal, dokud nebude rozehráno, jakoby nehodnotím :)

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Ja myslim, ze i ta Hana ML by potrebovala lepsi gramofon i raminko - s lepsim strojem by basy byly rozhodne lepsi.

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Určitě by lepší stroj ocenila i Hana, ale to je nekonečný. Pak by zase lepší stroj snesl lepší přenosku, kabel, preamp... Pořád je co vylepšovat a jsem si toho vědom :) ale nemůžu mít všechno hned no :)

Odpovědět