Problem s nastavenim antiskatingu

Prostor pro milovníky poslechu LP
brav
Kontaktovat uživatele:

Re: Problem s nastavenim antiskatingu

Příspěvek od brav »

Nastavil som antiskating približne na mono nahrávke , pokým nebudem mať k dispozícii testovaciu platňu. A podľa ucha, tak aby bolo počuť nástroje v strede, sa mi osvedčilo práve nastavenie podľa originál manuálu ramienka. Potom to ešte nastavím presnejšie s testovacou LP.

Ďakujem za rady!

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

tujatuja: Může to klidně doporučovat i sám Joe Grado nebo Sid Shure. Fyzika se nedá oklamat ani obejít. Jak se bude chovat rameno se správně nastaveným antiskatingem na hladké desce, správně popsal ma1ko.

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

To chování co jsem popsal jen jen můj názor a může se lišit od názoru jiných.
citace Rowinga z tohohle vlákna: raj-analogu/antiskating-t1291.html
Takže ideální antiskating by měl dle mě od začátku nahrávky postupně klesat, to je pravda, ale jen až někam do oblasti mezi null pointy a pak by měl správně směrem ke konci desky opět růst, čehož by se ovšem konstrukčně dosahovalo velmi těžko a tak se to zanedbává.
Nicméně si myslým, že v tomhle případě mám pravdu já.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

síla která na přenosku působí (odstředivá nebo dostředivá), je přímo úměrná velikosti i polaritě chybového snímacího úhlu.
Na záčátku desky je to síla odstředivá. Její velikost je kladná. Má klesající tendenci a ve vnějším null-pointu je nulová, pak jde do mínusu, jedná se tedy o sílu dostředivou, vrcholu dosáhne mezi oběma nullpointy a pak opět stoupá, aby ve vnitřnim null-pointu byla opět nulová. Od vnitřního null-pointu ke kenci desky je opět kladné polarity a jedná se opět o sílu odstředivou. Všechn antiskatingy které znám, působí více či méně správně pouze v oblasti mezi nullpointy. Před vnějším nebo za vnitřním null-pointem působí opačně než by měly.

Docela dobře se antiskating dá nastavit i pomocí monofonní desky, kdy signál musí vycházert přesně mezi reprobednami, nebo lépe měřící deskou a osciloskopem

Velikost chybového snímacího úhlu je přímo úměrná (v absolutní hodnotě) i zkreslení.

brav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od brav »

Paradoxom toho je, že na mono nahrávke sa mi osvedčil antiskating naplno tak aby bol zvuk v strede, pričom ale ramienko na hladkom akrylátovom uteká rýchlo smerom von od stredu až ramienko z taniera spadne ... asi som hluchý ... tak som z toho zas jeleň. Mám to teda nastaviť tak, aby sa ramienko chová ako píšem Ma1ko
?

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Nastavit to tak, aby se to chovalo jak jsem popsal je nemožné.typy antiskatingu používané u gramofunu ve většině případů působí na začátku desky největší silou a ta se postupně zmenšuje.Přitom právě na počátku desky by bylo potřeba, aby ta síla působila obráceně a tlačila ramínko ke středu desky a ne ven jak se to běžně děje. Určitým kompromisem by mohlo být to, že u typů s antiskatingem řešeným pomocí závaží, by toto záváží bylo na tak dlouhém závěsu, že by se začalo z podložky zvedat až na úrovni prvního nulpointu.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Přesně tak.

Problém není v metodě nastavení antiskatingu (optimálního kompromisu lze docílit různými metodami, pokud člověk ví, jak na to), ale v nedokonalých systémech antiskatingu u všech gramofonů s radiálními raménky, které se "pokouší oklamat fyziku", jak zmínil náš Einstein.

brav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od brav »

Keď som si nakreslil vysvetlenie Renowna, všetko som pochopil ... tým pádom je ale originál manuál ramienka ohľadom nastavenia antiskatingu nie celkom správny.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to brav :
od začátku desky k prvnímu null-pointu není špatná funkce antiskatingu téměř patrná. Mezi nullpointy antiskating funguje jak má a od vnitřního null-pointu ke konci záznamu je to obvykle jenom pár vteřin. Právě v této oblasti hrají gramofony nejhůře. Chybový snímací úhel za vnitřním null-pointem prudce narůstá a s ním narůstá i zkreslení. Stejný chybový snímací úhel na začátku desky znamená významně nižší zkreslení než stejný chybový úhel na konci desky.

Odpovědět