Problem s nastavenim antiskatingu
Re: Problem s nastavenim antiskatingu
Nastavil som antiskating približne na mono nahrávke , pokým nebudem mať k dispozícii testovaciu platňu. A podľa ucha, tak aby bolo počuť nástroje v strede, sa mi osvedčilo práve nastavenie podľa originál manuálu ramienka. Potom to ešte nastavím presnejšie s testovacou LP.
Ďakujem za rady!
Ďakujem za rady!
tujatuja: Může to klidně doporučovat i sám Joe Grado nebo Sid Shure. Fyzika se nedá oklamat ani obejít. Jak se bude chovat rameno se správně nastaveným antiskatingem na hladké desce, správně popsal ma1ko.
To chování co jsem popsal jen jen můj názor a může se lišit od názoru jiných.
citace Rowinga z tohohle vlákna: raj-analogu/antiskating-t1291.html
citace Rowinga z tohohle vlákna: raj-analogu/antiskating-t1291.html
Nicméně si myslým, že v tomhle případě mám pravdu já.Takže ideální antiskating by měl dle mě od začátku nahrávky postupně klesat, to je pravda, ale jen až někam do oblasti mezi null pointy a pak by měl správně směrem ke konci desky opět růst, čehož by se ovšem konstrukčně dosahovalo velmi těžko a tak se to zanedbává.
síla která na přenosku působí (odstředivá nebo dostředivá), je přímo úměrná velikosti i polaritě chybového snímacího úhlu.
Na záčátku desky je to síla odstředivá. Její velikost je kladná. Má klesající tendenci a ve vnějším null-pointu je nulová, pak jde do mínusu, jedná se tedy o sílu dostředivou, vrcholu dosáhne mezi oběma nullpointy a pak opět stoupá, aby ve vnitřnim null-pointu byla opět nulová. Od vnitřního null-pointu ke kenci desky je opět kladné polarity a jedná se opět o sílu odstředivou. Všechn antiskatingy které znám, působí více či méně správně pouze v oblasti mezi nullpointy. Před vnějším nebo za vnitřním null-pointem působí opačně než by měly.
Docela dobře se antiskating dá nastavit i pomocí monofonní desky, kdy signál musí vycházert přesně mezi reprobednami, nebo lépe měřící deskou a osciloskopem
Velikost chybového snímacího úhlu je přímo úměrná (v absolutní hodnotě) i zkreslení.
Na záčátku desky je to síla odstředivá. Její velikost je kladná. Má klesající tendenci a ve vnějším null-pointu je nulová, pak jde do mínusu, jedná se tedy o sílu dostředivou, vrcholu dosáhne mezi oběma nullpointy a pak opět stoupá, aby ve vnitřnim null-pointu byla opět nulová. Od vnitřního null-pointu ke kenci desky je opět kladné polarity a jedná se opět o sílu odstředivou. Všechn antiskatingy které znám, působí více či méně správně pouze v oblasti mezi nullpointy. Před vnějším nebo za vnitřním null-pointem působí opačně než by měly.
Docela dobře se antiskating dá nastavit i pomocí monofonní desky, kdy signál musí vycházert přesně mezi reprobednami, nebo lépe měřící deskou a osciloskopem
Velikost chybového snímacího úhlu je přímo úměrná (v absolutní hodnotě) i zkreslení.
Paradoxom toho je, že na mono nahrávke sa mi osvedčil antiskating naplno tak aby bol zvuk v strede, pričom ale ramienko na hladkom akrylátovom uteká rýchlo smerom von od stredu až ramienko z taniera spadne ... asi som hluchý ... tak som z toho zas jeleň. Mám to teda nastaviť tak, aby sa ramienko chová ako píšem Ma1ko
?
?
Nastavit to tak, aby se to chovalo jak jsem popsal je nemožné.typy antiskatingu používané u gramofunu ve většině případů působí na začátku desky největší silou a ta se postupně zmenšuje.Přitom právě na počátku desky by bylo potřeba, aby ta síla působila obráceně a tlačila ramínko ke středu desky a ne ven jak se to běžně děje. Určitým kompromisem by mohlo být to, že u typů s antiskatingem řešeným pomocí závaží, by toto záváží bylo na tak dlouhém závěsu, že by se začalo z podložky zvedat až na úrovni prvního nulpointu.
Přesně tak.
Problém není v metodě nastavení antiskatingu (optimálního kompromisu lze docílit různými metodami, pokud člověk ví, jak na to), ale v nedokonalých systémech antiskatingu u všech gramofonů s radiálními raménky, které se "pokouší oklamat fyziku", jak zmínil náš Einstein.
Problém není v metodě nastavení antiskatingu (optimálního kompromisu lze docílit různými metodami, pokud člověk ví, jak na to), ale v nedokonalých systémech antiskatingu u všech gramofonů s radiálními raménky, které se "pokouší oklamat fyziku", jak zmínil náš Einstein.
Keď som si nakreslil vysvetlenie Renowna, všetko som pochopil ... tým pádom je ale originál manuál ramienka ohľadom nastavenia antiskatingu nie celkom správny.
to brav :
od začátku desky k prvnímu null-pointu není špatná funkce antiskatingu téměř patrná. Mezi nullpointy antiskating funguje jak má a od vnitřního null-pointu ke konci záznamu je to obvykle jenom pár vteřin. Právě v této oblasti hrají gramofony nejhůře. Chybový snímací úhel za vnitřním null-pointem prudce narůstá a s ním narůstá i zkreslení. Stejný chybový snímací úhel na začátku desky znamená významně nižší zkreslení než stejný chybový úhel na konci desky.
od začátku desky k prvnímu null-pointu není špatná funkce antiskatingu téměř patrná. Mezi nullpointy antiskating funguje jak má a od vnitřního null-pointu ke konci záznamu je to obvykle jenom pár vteřin. Právě v této oblasti hrají gramofony nejhůře. Chybový snímací úhel za vnitřním null-pointem prudce narůstá a s ním narůstá i zkreslení. Stejný chybový snímací úhel na začátku desky znamená významně nižší zkreslení než stejný chybový úhel na konci desky.