Slipmat - jaký zvolit ?
Re: Slipmat - jaký zvolit ?
Kožní nemoc ???
@ mac:
Ten sorbothan je velmi ucinny, kamarad ho pouziva na „Thorens TD 2001“ a je to (na nem) zvukove opravdu nejlepsi reseni.
Mne jen „odpuzuje“ ta jeho konzistence. (Pises, ze se deska lehce prilepi, me to spise pripomina hmotu nekde mezi mokrymi gumovymi medvidky a soplem.
)
@ Ramones:
Nejak jsem to uplne nepochopil. Jakou mrizku mas na mysli?
To je tak ostra, ze se do desky zarezava?
To neni zrovna dobre.....
@ Transiwatt:
Tu gumu dej urcite pryc…a az v pokusech pokrocis, dej urcite vedet, jestli to je slyset…
@ lechos:
Slipmat je podlozka mezi deskou a talirem gramofonu.
Ten sorbothan je velmi ucinny, kamarad ho pouziva na „Thorens TD 2001“ a je to (na nem) zvukove opravdu nejlepsi reseni.

Mne jen „odpuzuje“ ta jeho konzistence. (Pises, ze se deska lehce prilepi, me to spise pripomina hmotu nekde mezi mokrymi gumovymi medvidky a soplem.

@ Ramones:
Nejak jsem to uplne nepochopil. Jakou mrizku mas na mysli?
To je tak ostra, ze se do desky zarezava?
To neni zrovna dobre.....

@ Transiwatt:
Tu gumu dej urcite pryc…a az v pokusech pokrocis, dej urcite vedet, jestli to je slyset…

@ lechos:
Slipmat je podlozka mezi deskou a talirem gramofonu.

Naposledy upravil(a) Prospero dne 04 úno 2014 23:12, celkem upraveno 2 x.
DRVOŠTĚP píše:Kožní nemoc ???

Aj si...něco jako podprdelník pro děcko v autě ? Ano ? Ale to nadzvedne desku o nějaké 3-4 mm a změní geometrii ramínka, snímání, úhel hrotu, to nevadí ?
Prospero:
Jedná se o protiskluzovou podložku pod ubrus nebo koberec. Pravděpodobně nějaká pěna. Při normálním přehrávání a následném uložením desky do regálu nic nehrozí, ale pokud bys ji nechal na této podložce ležet celý den, otisknou se na desku drobné tečky se spojů mřížky a nejdou očistit, asi nějaká chemie. Proto ji mám překrytou křídovým papírem.
Jedná se o protiskluzovou podložku pod ubrus nebo koberec. Pravděpodobně nějaká pěna. Při normálním přehrávání a následném uložením desky do regálu nic nehrozí, ale pokud bys ji nechal na této podložce ležet celý den, otisknou se na desku drobné tečky se spojů mřížky a nejdou očistit, asi nějaká chemie. Proto ji mám překrytou křídovým papírem.
Jo, presne to jsem prave myslel tim nastavenim VTA. Cim vice ramenko "pada" smerem dozadu, tim vice ubyva vysek a jsou zduraznovany basy. (A naopak.)lechos píše:Aj si...něco jako podprdelník pro děcko v autě ? Ano ? Ale to nadzvedne desku o nějaké 3-4 mm a změní geometrii ramínka, snímání, úhel hrotu, to nevadí ?
Do urciteho uhlu to muze byt dokonce prinosne, vseho moc ale skodi.

@ Ramones:
Aha, tak ted uz chapu co myslis.
Mas pravdu, tenhle material zanechava otisky i na kachlikach v koupelne.

(Mozna by stacilo "horni" stranu nastrikat tenkou vrstvou nejakeho laku a nechat zaschnout.

No to nevím, jestli bys tím lakem neeliminoval žádané vlastnosti toho slipmatu.Prospero píše:(Mozna by stacilo "horni" stranu nastrikat tenkou vrstvou nejakeho laku a nechat zaschnout.)
Jisty si samozrejme nejsem, myslim ale, ze tenka vrstva (1/10 mm
) laku na bazi vody, nebo nejake neagresivni chemie, by mohla zabranit tomu "obtisku" na vinylu, aniz by prilis ovlivnila tlumici vlastnosti samotneho materialu. Samozrejme by se ten lak pri nanaseni nesmel do podlozky "vpijet".
Ten material samotny mi ale rozhodne pripada jako opravdu zajimava a mozna i ucinna alternativa.

Ten material samotny mi ale rozhodne pripada jako opravdu zajimava a mozna i ucinna alternativa.

Zdravím . Údajně nejlepší kůže pochází z penisů velrybích samců ! To by byl matroš na výrobu slipmatů !!! Řecký rejdař Aristoteles Onassis měl tímto materiálem potažené barové stoličky na své luxusní jachtě . Prý si nikdy žádná sedící žena na nepohodlí neztěžovala . Osobně jsem si na svůj talíř gramofonu sehnal originální antistatickou gumu určenou pro gramofony Technics . řady 1200 , SFTG172-01 . Vřele doporučuji . Tomáš .
V dostupné literatuře (1984) uvádějí...pro nejvyšší nároky se odděluje gramofonová deska od talíře podložkou ze syntetické pryže která je vyplněná kapalinou s větší viskozitou (Sony PS - 8750). Jednodušší jsou kruhové polštářky - podložky (8+4) z pěnových materiálů (Sony PS-X 6).
http://www.vintage-audio.com.ua/index.p ... 0&ctg_id=0
http://www.vintage-audio.com.ua/index.p ... 0&ctg_id=0
U těch mřížek je fajn, že je to kombinace měkkého materiálu a spousty vzduchových mezer, což je ideální izolace proti přenosu vibraci. Mám 2 na sobě. Srovnal se mi VTA lépe, než s originální gumovou podložkou.
Úprava VTA za pomoci slipmatů ruzne tloustky je pomerne stara a u gramofonů s „na pevno“ instalovanym ramankem se bezne pouziva.
Kdyz se pak jeste navic povede najit i ten nejvhodnejsi material, je vysledek vyborny. (A tady, myslim, muze ta “protiskluzova” podlozka opravdu bodovat.)
Zjistujes, v porovnani s originalem, nejaky zvukovy rozdil?
(Mam dojem, ze asi jeden kus zpod koberecku v koupelne vyndam a rozstriham.
I kdyz – jak uz jsem tady psal – na akrylovem taliri se mi zatim nic neosvedcilo.)
Kdyz se pak jeste navic povede najit i ten nejvhodnejsi material, je vysledek vyborny. (A tady, myslim, muze ta “protiskluzova” podlozka opravdu bodovat.)

Zjistujes, v porovnani s originalem, nejaky zvukovy rozdil?
(Mam dojem, ze asi jeden kus zpod koberecku v koupelne vyndam a rozstriham.

Rozdíl...........?
No, spíše pro klid duše, že jsem se to pokusil řešit.
Při poslechu hudby to slyšet není. Odstup hluku by se dal změřit, ale nemám "prázdnou drážku"
...ale hraje to velmi hezky
No, spíše pro klid duše, že jsem se to pokusil řešit.
Při poslechu hudby to slyšet není. Odstup hluku by se dal změřit, ale nemám "prázdnou drážku"

...ale hraje to velmi hezky

Jelikož jsem si pořídil kleštinový clamp, který bohužel díky vysokému gumovému matu (skoro 6mm) na mém gramu chytá vřeteno talíře jen za jeho špičku (s těžkými 180-ti gramy si ani neporadí) přemýšlím nad novým matem. Který by jste poradili na "litý" talíř. Korek? Kůže? Na e-bayi jsem viděl dokonce 2mm akrylátový mat. Nebo taky kombinaci korku a kůže o výšce 3.5mm - dokonce tady z Čech?
Pro SL 1210 leda tento, jak můžeš váhat ?