A teď k tématu, už delší dobu jsem tíhnul k tomu oprášit starý gramofon, který ležel u otce ve skříni (měl ho od nového) a se stěhováním se mi k tomu naskytla výborná příležitost.
Jedná se o gramofon Tesla NC 430 s přenoskou VM 2204, která ačkoli nahrála odhadem max 300 hodin, tak přišla o hrot na chvějce a jak jsem se díval, náhradní už se neprodávají. Přemýšlel jsem o výměně za Ortofon OM5 (OMB5E, nevím jaký je mezi nimi rozdíl, snad mi někdo pomůže), ale gramofon je i tak ve stavu na kompletní vyčištění a seřízení. Po zapnutí se ani na první pokus nechtěl roztočit talíř, muselo se mu lehce pomoct rukou a pak už běžel - předpokládám, že bude zatuhlé ložisko v motorku, po chvíli běhu už se zvládne roztočit sám (sice s obtížemi, ale přece).
Když jsem rozdělal gramofon, zjistil jsem, že už ho někdo někdy upravoval. Na cestě od drátků z ramínka k výstupu (pětikolík) je přidán nějaký doma dělaný plošňák. Jediné co mě napadlo je, že tam je integrovaný "samodomo" předzes, ale v tomto směru jsem pole neorané a nepoznám to - pokud by se našel někdo, kdo by to dokázal aspoň z fotky zhruba vyvodit, budu rád.

Gramofonu ještě chybí plexi kryt, jinak se zdá být OK - ramínko jde lehce, talíř ani subtalíř nehází. Z toho mi plyne násleující:
1) Gramofon by potřeboval komplet vyčistit, vyměnit přenosku - nebo jen chvějku, pokud to má smysl a dala by se sehnat, a plexi, eventuálně vyměnit káblíky v ramínku a vytáhnout signál na cinche
2) Vymyslet co s přidaným obvodem a k čemu tam je
3) Seřídit a vyvážit ramínko - díval jsem se na postup od Rowinga, což bych asi zvládnul, ale ramínko nejde tolik posunout, abych dle šablony nastavil přesah a znalostí zatím není dost

Pokud by se našel někdo, kdo by byl ochoten mi pomoct, bylo by to naprosto super, bydlím v Brně, ale jezdím různě po republice a mohl bych to přivést. Samozřejmě počítám, že každá sranda něco stojí

4) Vzhledem k výše uvedenému mě napadá, jestli by se víc nevyplatilo koupit zrovna něco lepšího a bez těchto neduhů - PJ, Dual, Lenco, Technics .... ???
Do budoucna jsem stejně uvažoval o lepším kousku, prvně jsem se ale chtěl zjistit "co chci" a taky se naučit správně zacházet s něčím co mám k dispozici (nerad vyhazuju peníze naslepo)
Určitě budu plánuju časem vyměnit i zbytek komponent, zatím mám k dispozici:
Stereo Reciver Marantz MR 215 - má Phono vstup, takže nepotřebuju předzesilovač
Repro LIFE L 8992 - dostal jsem je v zásadě darem, vyráběly se u nás ve městě pro Němce a o jejich kvalitách nemám valného mínění
a výše zmíněný gramofon Tesla NC 430
Obecně se dívám spíš po vintage komponentách, ale zde je každá rada drahá. Nejvíc se mi líbí právě Marantz, ale to je jen subjektivní záliba a hlavně asi kvůli vzhledu...narovinu říkám že teprve začínám a pomalu se učím a snažím se poslouchat, takže vyhraněný názor nemám, vše je u mě hlavně o pocitu.
Budu rád, pokud mi kdokoli poradí kde začít, co s aktuální sestavou (chápu, že pro mnohé by to mohlo být na hození do Macochy, ale nějak se začít musí a beru co mám) a hlavně co s gramofonem, jestli investovat do oprav a úprav, nebo se to nevyplatí a vzít raději hned něco jiného (Aukro, eBay, někdo ze zdejších členů).
Celkově bych aktuálně chtěl dát tak do 10, max 15 tisíc