Údržba a vylepšení gramofonu Lenco L-452 (Tesla NC452)

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Údržba a vylepšení gramofonu Lenco L-452 (Tesla NC452)

Příspěvek od Hans1983 »

Ahoj přátelé,
:?: poraďte šla by na mém gramofonu použít přenoska?:
SUMIKO OYSTER - MM přenoska, sférický hrot.
výstupní napětí
4 mV
frekvenční rozsah
30Hz-20kHz
separace kanálů
25 db
váha na hrot možná od-do / doporučená 1,25-2,5g / 2,3g
zatěžovací impedance 47 kOhm
váha přenosky
5,3 g

http://www.audiofriend.cz/analog/prenos ... yster.html

A někdo by věděl porovnání oproti Ortofon OMB 5E ?
Zatím hraju stále na VM2103.

předem dík

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hans1983 »

Tak SUMIKO OYSTER je objednaná a příští týden dorazí. :P

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hans1983 »

Tak závaží na desku šlo do výroby 8-)

http://img12.rajce.idnes.cz/d1203/7/782 ... .jpg?ver=1

váhy:
verze pro mě z Al cca. 200g
verze pro kamaráda z Mosazi okolo 700g

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Myslíš, že těch 20 deka bude k něčemu dobrých.Podle je jediná fukce kterou to bude mít, to že na tý desce bude nějaká ozdoba.Když už bych se do clampu poštěl , tak třeba do tohohle http://mako.webz.cz/clamp.pdf

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Tech 20 deka opravdu bude mit spíše psychologicky či esteticky efekt. Ten kleštinovy clamp z předchozího odkazu je samozřejmě úplne jina liga

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hans1983 »

Fajn konečně ten kleštiňák nemusím vymýšlet *thumbs up* Já věděl že se někdo chytne :mrgreen:

Jinak na ten můj gramec bych asi nerad dával víc jak 300g zátěž...ložisko je jen kluzný cca. průměr 10mm x 20-30mm výška a zespoda ej zarážka dělaná matkou.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Ložisko v gramofonu je vždy kluzne, ale mas pravdu, ze by se nemelo přespříliš zatěžovat

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hans1983 »

Tak přátelé analogu a diamantových jehel :)
Dílo je dokonáno, přenoska vyměněna, nastavena, přimazáno ložisko talíře protože asi jelo dost nasucho.

A HRAJE TO JEDNA RADOST! *2thumbsup*

ZAČÍNÁM TAM SLYŠET TO CO SEM PŘEDTÍM NESLYŠEL :P snad nemám jen tu hifistickou nemoc - psychozu :mrgreen:

Jde se poslouchat muzika! *hura*

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hans1983 »

Jemný prach a nečistota zadřená v drážkách známý to jev když čistíš desky jen ruční myčkou desek třeba tou disco-antistat co mám já. Jehla to pak prostě špičkou vybírá ze dna drážek ale na hraní to nemá podle všeho vliv.
Každopádně po vyčištění kartáčkem na jehlu po každé odehrané straně se jede dál :D

PS: vyčištění i na té ruční čističce odstraní většinu praskotu z desky, takže sem nikdo nepiště že je lepší nečistit *taktone* 8-)

kumbu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kumbu »

S mírným zpožděním reaguji na pochyby nad 20deca clampu.
Pokud důvodem k pochybám by měla být hmotnost závaží 20deka tak si dovolím předchozím tedy i milému velkému guru oponovat.
Zkusil jsem si z výkresu "jiné ligy" vypočítat přibližnou hmotnost tohoto clampu a ona za předpokladu, že je vyroben z mosazi (ten lepší případ pro hmotnotnost ocel cca7850kg/m3 mosaz cca8500kg/m3) vychází při mírném zjednodušení (bez odečtu otvoru pro trn gramofonu) právě těch 20deka - 208gr. Při 5mm síle max. průměru 50mm -pouhých- tomu snad ani víc nemůže být.
Něco jiného je provedení to už jiná liga opravdu je. Domnívám se že bez kleštiny pro upnutí k trnu to není ono. Je tomu asi 2týdny co jsem si také clampy vyrobil a pro snažší obrábění na malém domácím soustruhu jsem zvolil slitinu Al.
Clampy mají viz: foto zleva do prava hmotnost 322,295 a 245gr. Pro představu těch 50mm průměru "jiné ligy" mají matice clampů!
Obrázek
Průměr mají 87.5mm a tady POZOR!
Také jsem si je původně vyrobil 90mm jak Hans1983 uvažuje Jenže když jsem si právě před 2týdny koupil k svým stávajícím Shure M76-6S (pamětníci jistě vzpomenou HiFi klub),Grado F3+, Nagaoka MM321, Ortofon Bronze vložkám srdcovku značku Shure v provedení M97Ex došlo nepříjemnému překvapení. Vložka ve výjezdové drážce narážela na clamp. Vložka má držák štětečku, který ji dělá širší než ostatní jmenované. Jiné vložky mohou být ještě širší proto pozor.
Když už píši, doplním o poznatek vlivu zatížení ložiska clampem verzus hluk. Občas má někdo obavy.
Talíř gramofonu viz: foto je výrobek HiFiklubu - blahé paměti- a má standardní bronzové ložisko s kuličkou a pokud jsem měřil pomocí HiFiNews desky odstup hluku v prázdné drážce tak se žádné zhoršení při zatížení clampem nekonalo. Toť pozitivní zpráva na konec.
Obrázek
Držím palce a přimlouvám se za kleštinu pro clamp - mírně složitější ale ligovější.

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Kumbu
Nechápu proč tady rozebíráš hmotnost stahovacího klampu o kterou tu vůbec nejde.Bude to fungovat stejně i při hmotnosti třeba 10g, teda za předpokladu že ten materiál bude dostatečně pevný.A za tím co jsem napsal o váze v minulém postu si stojím.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to kumbu :

já jsem to myslel tak, že u kleštinového clampu nezáleží na váze a může mít třeba jenom těch 10 gramů za předpokladu dostatečné pevnosti, jak správně píše ma1ko.
A tím, že může být lehčí, tak nazatěžuje ložisko tak jako jiné. Navíc proti clampu který tlačí jenom vlastní vahou je ten kleštinový clamp i pěkné technické zařízení. Ostatně soudím, že nejlepší clamp je takový, kdy je na trnu talíře závit a clamp se našroubuje na ten trn. Project to dříve používal, nevím proč to přestali dělat.

Ty clampy co vyrobil kumbu jsou moc hezké, jenom bych na jejich spodní stranu vlepil kůži, tak aby právě ta kůže zajišťovala kontakt mezi clampem a talířem.

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hans1983 »

Ahoj přátelé analogu, nějak my poslední dobou vrtá hlavou, když vidím nabídky na gramofon z 80-90let s cenou jen okolo 1500-2500,- Kč jestli by to nepřehrálo co do kvality i můj gramofon L-452 ? :?
Máte někdo zkušenosti?

PS: Sleduju třeba nabídku brněnského prodejce který se na FB prezentuje jako "VINYL records shop" a právě ten má každou chvíli v nabídce nějaký gramec ted např. JVC AL-A151.

Odpovědět