S mírným zpožděním reaguji na pochyby nad 20deca clampu.
Pokud důvodem k pochybám by měla být hmotnost závaží 20deka tak si dovolím předchozím tedy i milému velkému guru oponovat.
Zkusil jsem si z výkresu "jiné ligy" vypočítat přibližnou hmotnost tohoto clampu a ona za předpokladu, že je vyroben z mosazi (ten lepší případ pro hmotnotnost ocel cca7850kg/m3 mosaz cca8500kg/m3) vychází při mírném zjednodušení (bez odečtu otvoru pro trn gramofonu) právě těch 20deka - 208gr. Při 5mm síle max. průměru 50mm -pouhých- tomu snad ani víc nemůže být.
Něco jiného je provedení to už jiná liga opravdu je. Domnívám se že bez kleštiny pro upnutí k trnu to není ono. Je tomu asi 2týdny co jsem si také clampy vyrobil a pro snažší obrábění na malém domácím soustruhu jsem zvolil slitinu Al.
Clampy mají viz: foto zleva do prava hmotnost 322,295 a 245gr. Pro představu těch 50mm průměru "jiné ligy" mají matice clampů!

Průměr mají 87.5mm a tady POZOR!
Také jsem si je původně vyrobil 90mm jak Hans1983 uvažuje Jenže když jsem si právě před 2týdny koupil k svým stávajícím Shure M76-6S (pamětníci jistě vzpomenou HiFi klub),Grado F3+, Nagaoka MM321, Ortofon Bronze vložkám srdcovku značku Shure v provedení M97Ex došlo nepříjemnému překvapení. Vložka ve výjezdové drážce narážela na clamp. Vložka má držák štětečku, který ji dělá širší než ostatní jmenované. Jiné vložky mohou být ještě širší proto pozor.
Když už píši, doplním o poznatek vlivu zatížení ložiska clampem verzus hluk. Občas má někdo obavy.
Talíř gramofonu viz: foto je výrobek HiFiklubu - blahé paměti- a má standardní bronzové ložisko s kuličkou a pokud jsem měřil pomocí HiFiNews desky odstup hluku v prázdné drážce tak se žádné zhoršení při zatížení clampem nekonalo. Toť pozitivní zpráva na konec.
Držím palce a přimlouvám se za kleštinu pro clamp - mírně složitější ale ligovější.