Údržba a vylepšení gramofonu Lenco L-452 (Tesla NC452)
Údržba a vylepšení gramofonu Lenco L-452 (Tesla NC452)
Ahoj všem,
prosím o radu kde přesně mám namazat součástky na gramofonu Lenco L-452 (Tesla NC452)?
Stačí sundat horní talíř abych se dostal k ložiskům motoru a talíře?
prosím o radu kde přesně mám namazat součástky na gramofonu Lenco L-452 (Tesla NC452)?
Stačí sundat horní talíř abych se dostal k ložiskům motoru a talíře?
Re: Údržba a vylepšení gramofonu Lenco L-452 (Tesla NC452)
napiš SZ pošlu servisní návod
Tam je jen odstavec pět...já vím co namazat ale třeba nevim jak nejlíp se dostanu k ložiskum motoru a talíře?
To jako musím sundat řemíněk abych mohl váhou proměřit přítlak jehly??? 
A ještě mám jednu svízel dal sem nový řemíněk a talíř a ehle nedokážu aby stroboskop ukazoval správné otáčky
Nějaké rady?

A ještě mám jednu svízel dal sem nový řemíněk a talíř a ehle nedokážu aby stroboskop ukazoval správné otáčky

Nějaké rady?
Ložisko talíře promazáno ale otáčky malilinko asi chybí, jestli stroboskop nekecá, tak trošku ujíždí úplně nelevituje.
Dokonce sem se podle tesla měrky pokusil nastavit přítlak jehly. No snad se povedlo
Dokonce sem se podle tesla měrky pokusil nastavit přítlak jehly. No snad se povedlo

Povedlo se. Asi největší překvapení se dělo po výměně jehly i v té moc nechválené VM2103.
Tak tahle sem Pink Floydy doma ještě neslyšel :love:
Dal sem si do uší: Pink Floyd - A Momentary Lapse of Reason (1. stranu), pak kousek Fleedwood Mac - Live a dokonce i Olympic - 12 Nej celou druhou stranu
No už se těším až přijde Ortofonka (OMB-5E) asi se z toho zvuku pak p**eru
Jen malinko zklamání že talíř nevyřešil všechno vlnění - je to teda o dost lepší, ale je zjevně načatý i ložisko, nevím jak hodně to kazí celkové hraní, možná to nemá cenu řešit?
Nebo že by to nesedělo dobře/rovně mezi talířem a subtalířem???
jelikož mi omylem dorazila sada kablů na ramínko, tak mě čeká předrátování ramínka, doufám že to dám
Myslíte že to předrátování to posune zase trošku dál do kvality???
Tak tahle sem Pink Floydy doma ještě neslyšel :love:
Dal sem si do uší: Pink Floyd - A Momentary Lapse of Reason (1. stranu), pak kousek Fleedwood Mac - Live a dokonce i Olympic - 12 Nej celou druhou stranu

No už se těším až přijde Ortofonka (OMB-5E) asi se z toho zvuku pak p**eru

Jen malinko zklamání že talíř nevyřešil všechno vlnění - je to teda o dost lepší, ale je zjevně načatý i ložisko, nevím jak hodně to kazí celkové hraní, možná to nemá cenu řešit?
Nebo že by to nesedělo dobře/rovně mezi talířem a subtalířem???
jelikož mi omylem dorazila sada kablů na ramínko, tak mě čeká předrátování ramínka, doufám že to dám

bohužel to shrnu k maximální spokojenosti musím vyřešit stále pár věcí
:
1. Stroboskop nedostanu do polohy aby čtverečky stáli na místě a pomalinku plynule odbíhají směrem doprava i když mám potenciometr na maximum.
Ložisko talíře sem promazal a motorok zatím jenom zeshora, nějak mi uniklo přesně kudy se dostanu na druhé ložisko?
Někde sem četl že výrazně motorku pomůže předělat zdroj na nějaký novodobý s trošku větším výkonem - jinými slovy že ten originální zdroj už nedává potřebné watty, je na tom něco pravdy?
2. Po výměně talíře se o dost zlepšilo vlnění, ale v ložisku je bohužel vůle, která asi nejspíš dělá zbylé vlnění talíře nebo leda že by ještě přesně neseděl talíř na subtalíři?
No otázka je co se s tím dá udělat?: Dá se pořídit nový subtalíř se spodním dílem uložení? Nebo sem viděl že se dá asi s nějakou malou úpravou použít subtalíř a uložení s pro-jectu.
3. Odtlumení dílů, viděl sem že se používá s oblibou nějaká samolepící tlumící fólie. Prosím víte někdo kde se to dá koupit? Nebo to lze řešit i jinak?
předem děkuji za Vaše rady a názory

Ložisko talíře sem promazal a motorok zatím jenom zeshora, nějak mi uniklo přesně kudy se dostanu na druhé ložisko?
Někde sem četl že výrazně motorku pomůže předělat zdroj na nějaký novodobý s trošku větším výkonem - jinými slovy že ten originální zdroj už nedává potřebné watty, je na tom něco pravdy?

No otázka je co se s tím dá udělat?: Dá se pořídit nový subtalíř se spodním dílem uložení? Nebo sem viděl že se dá asi s nějakou malou úpravou použít subtalíř a uložení s pro-jectu.

předem děkuji za Vaše rady a názory

A nebylo by lepší, místo tohoto látání starého, rovnou si koupit nový gramofon? I když je fakt, že se na tímhle něco aspon naučíš a poučíš.
Martin76: Ano i k této úvaze sem se po včerejšku dostal
Nicméně pořád si myslím že L-452 si zaslouží dostat šanci v mém stereo koutku a je to rodinný stroj co pořizoval můj táta a i kdybych si časem pořídil nějaký jiný tak tenhle gramec zůstane v rodině (teď stejně nemám na to abych najednou koupil nějakej novej gramec to je tak 9000,- abych měl jistotu že to ten současný o dost přehraje ne?)
Taky to dál nemusím řešit a můžu poslouchat v současném stavu, ale mě to i nějak baví se tím zabývat...je to prostě koníček jako každý jiný takže to vždycky bude prodělečné

Nicméně pořád si myslím že L-452 si zaslouží dostat šanci v mém stereo koutku a je to rodinný stroj co pořizoval můj táta a i kdybych si časem pořídil nějaký jiný tak tenhle gramec zůstane v rodině (teď stejně nemám na to abych najednou koupil nějakej novej gramec to je tak 9000,- abych měl jistotu že to ten současný o dost přehraje ne?)
Taky to dál nemusím řešit a můžu poslouchat v současném stavu, ale mě to i nějak baví se tím zabývat...je to prostě koníček jako každý jiný takže to vždycky bude prodělečné

Včera ve sluchátkách mi to tak nevyznělo jako dnes na repro. Zatím nechávám gramofon v tomto stavu a jdu si užívat poslechu svých 400 LP 

Otáčky nastaveny přes trimry. Ve finále po konzultaci s milým hifistou z SK to byla docela brnkačka i pro mě strojaře 

Ale poslech se nekonal
bylo fiasko s CINCH konektorem, jak sem to odpojoval tak se mi povedlo urhnout kontakt (asi i tím že nebyl ode mě kvalitně napájený). No a jelikož sem doma měl jenom nějaké pochybné pájecí pero co sem dostal darem, tak po pár minutách pájení se z něj stala "prskavka"
Takže dneska si z práce beru pistolovou pájku a snad se zadaří, já s tou hrotovou(perem) prostě neumím. 

Gramfon Lenco L-452 r.v.1991 v.č. 3001

více zde:
http://hans1983.rajce.idnes.cz/Gramfon_ ... _v.c._3001
No a tady ještě ta prasárna po tom co mi zajiskřelo pájecí pero

více zde:
http://hans1983.rajce.idnes.cz/Gramfon_ ... _v.c._3001
No a tady ještě ta prasárna po tom co mi zajiskřelo pájecí pero

Tak s pistolovou pájkou sem si těď hezky potrénoval, no chvilku to trvalo než mi to pořádně vodilo, ale nakonec sem to dal.