Gustard X26 Pro

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Gustard X26 Pro

Příspěvek od BVa »

Z manuálu k X26
*In NOS mode, due to the design of the ESS chip, when directly playing back a lower sampling rate
such as 44.1kHz, the output analog signal frequency bandwidth will only be 8kHz.
Therefore, it is not recommended to play back CD format in NOS mode.
pre X16
DAC-X16 has NOS, when this option is ON. Pass through the internal 8 times oversampling
filter, and send the original samples to the modulator. This option is suitable for playing
original mastering files with high sampling rate above CD format.
It is also suitable to use
the signal after the software player upsampler
Naposledy upravil(a) BVa dne 30 kvě 2022 12:02, celkem upraveno 2 x.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Ok to se tyka jen X26PRO. Tim tuto funkci docela zabili, pokud clovek nejede jen v hires.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Tudíž jsem ten zvuk úplně zabíjel a bylo jedno, že jsem upsamploval v HQPlayeru. Nehrálo to ideálně no :-)

Příště si ty manuály projdu, když už budu mít tu potřebu něco zkoušet :-)

Btw, po té změně na defaultní nastavení jsem se vrátil k filtru Gentle, který jsem preferoval ihned po zakoupení. Vivid už byl trochu moc vivid :-)
Nadral reprosoustavy

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Hlavne, ze to nic nestalo, jen zmena nastaveni a clovek posloucha spokojene dal :D.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Pozitivní na této diskuzi je to, že se Herrer dozvěděl, že měl zcela špatně nastavení.
Ovšem to, že nebyl schopný na první dobrou rozpoznat signál ořezaný někde okolo 8kHz ...

Potom komentář od Antonyho ...
"Zajímavý verdikt - co jsi sám na vlastní uši slyšel jako lepší, je ve skutečnosti horší. Tedy podle těch, co sice srovnání přístrojů neslyšeli, ale viděli měření. Tvoje dlouholeté poslechové zkušenosti, autentický zážitek ze srovnání, vyhodnocení reálného zvuku, neznamenají nic proti několika změřeným parametrům. Slyšet a měřit, to jsou dva rozdílné vesmíry."
... vyznívá jako dobrá ironie.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Dark side of the moon: Jsi strašně chytrej, ale jestli jsi četl to vlákno celý, možná sis všiml, že jsem psal, že mi zvuk přišel horší a tvrdší. Vysvětloval jsem si tu změnu lecčím, mimo jiné i svým (mo)mentálním nastavením. Nebo tys nezažil, že ti to někdy hraje výborně a někdy to není ono? I když je vše kromě settings vlastní hlavy stejně? Ne, ty si vždycky prvně přepočítáš Hz :-)

Možná sis všiml, že v přímém srovnání s jiným DACem jsem ten rozdíl slyšel okamžitě. A jesli si myslíš, že kolega, u kterého jsme poslouchali mého przněného Gustarda zvolal "tam přeci není nic nad 8 kHz!", tak nezvolal. Gustard se mu líbil, jen když jsme pustili TA, tak ten se mu stejně jako mně líbil víc. Takže buď tak hodnej a nebuď lacinej, ty první dobrá.

Za celou dobu jsi nenapsal do vlákna nic, ale pak přichvátáš s hodnocením. Když budu stejně lacinej jako ty, tak napíšu, že oproti té tvé sestavě mi to hrálo dost možná líp i s ořezem *sunglases*
Nadral reprosoustavy

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Jenom dodám, už nejsem mladík, nemám sluch takový jako dřív, netopýr jsem nebyl nikdy, proto jsem se i cíleně vyhýbal všem možným srovnáním kahelinahoře slyším někam kolem 12 kHz a pak už mi to mizí. A víš co ještě? Je tam mnoho dalších aspektů, kterými se zvuk hodnotí. A ty byly pro mé uši i s aktivním NOS v pořádku.
Nadral reprosoustavy

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Že tu změnu dadaft popsal opět po svém, tedy s dadaftovským přeháněním, s tím už nic nenadělám. Takovej on už je.
Nadral reprosoustavy

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

"Kaheli" = kabelů...
Nadral reprosoustavy

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Herrer:
Nic ve zlým, možná jsem to napsal moc nekompromisně, jen jsem chtěl poukázat na to, že nekritické adorování poslechu oproti měření, opět cituji z příspěvku zde (nepsal jsi ho ty): "... poslechové zkušenosti, autentický zážitek ze srovnání, vyhodnocení reálného zvuku, neznamenají nic proti několika změřeným parametrům. Slyšet a měřit, to jsou dva rozdílné vesmíry." je občas opravdu k pousmání.
Právě i vzhledem k vlastnostem lidského sluchu a jeho postupnému zhoršování věkem.
To jsem zažil už kdysi dávno na škole, zkoušeli jsme, kdo až kam slyší, my žáci všichni v pohodě min. do 15 kHz, pan profesor nad 12 kHz ani ťuk. Dnes už na tom budu asi stejně jako on.

A ten popisovaný případ zde by měření odhalilo okamžitě, včetně příčiny proč je zvuk "horší a tvrdší".
Slyšet a měřit pro mě osobně nejsou dva rozdílné vesmíry, to je totální blbost. Kombinuji obojí, dnes už hlavně DRC/DSP a doladění sluchem tak, aby se mi to líbilo.

Ale to je už off-topic.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Tak jsem tedy důkladněji otestoval funkci NOS (neboli non-oversampling) u Gustard X26 pro.

Původně jsem NOS vyzkoušel jen pár krát ze začátku při poslechu cdéček přes cd transport, připojený koaxem. Výsledek je naprosto jasný a průkazný i při slepém testu -- stačí jakýkoliv úryvek bohaté hudby s mnoha výškami, třeba forte orchestru, a při zapnutém NOS zcela zřetelně zmizí nejvyšší výšky a zvuk se stane typicky "poddekovým". A projeví se to i na středech. Po vypnutí NOS je zvuk evidentně "jemnější, bohatší, přirozenější, nádherný dozvuk," jak řekl Herrer (ale o T+A DAC 8 :lol: ).

To pořád platí, ale není to celý příběh. Funkce NOS podle všeho dělá přesně to, co o sobě říká, že dělá -- totiž zruší oversampling, který je u moderních čipů zcela zásadní věc. Několikanásobný oversampling zaručuje mnohem lepší zvuk.
Když to testuju na usb vstupu přes comp, kdy můžu lehce měnit a porovnávat různé vstupní samplovací frekvence, tak to zvukově naprosto přesně koresponduje s tím, co do převodníku pouštíš. A to i při slepém testu, který v tomto případě není těžké udělat. Když je na vstupu 44,1 kHz, je při zapnutí NOS degradace zvuku jasná, při 48 kHz už je zvuk o dost lepší, ale zapnutí/vypnutí NOS je pořád zřetelné, při vzorkovací frekvenci 192 kHz a výš už je degradace malá.

Odpovídá tomu i pozorování Herrera, když mu to doma přes HQplayer s upsamplingem hrálo líp, než krmené cd přehrávačem/streamerem T+A.

Jedinou otázkou tak zůstává, proč vůbec konstruktér tuhle funkci do přístroje dal. Vždyť zapnutím NOS v lepším případě na zvukové kvalitě moc neztratíš (v případě hi-res nahrávek nebo při upsamplingu už v digitálním zdroji), v horším případě, kterých bude většina, je zhoršení velké. Poslouchat cdčka se zapnutým NOS je utrpení... ......... k čem taková "funkce"???
Napadá mě jediné vysvětlení -- konstruktér chtěl ukázat, že čipům skutečně rozumí a je tak dobrý, že dokáže vypnout oversampling, o čemž jeden měřič prohlásil, že to u ESS 9038pro X2, momentálně nejlepších čipů planety, které jsou v X26pro, nejde.
Herrer píše:
29 kvě 2022 14:41
Dadaft: To, co píšeš, dává smysl, jsem fakt blbec. Včera mi právě přišel víc než kdy jindy Gustard nepochopitelně tvrdej, takového ho neznám. Jestli bych měl vyjádřit jeho zvukovou charakteristiku, tvrdost by tam fakt nezazněla. Opravdu je to teď úplně jiný přístroj a to dokonce i teď při hokeji :-))

Popravdě, já určité změny cítil už i doma, ale myslel jsem, že se právě rozehrává, jak jsi psal, že bude časem lepší. Nepřišel mi, myslel jsem, že se rozehrává k horšímu, resp. ne pro moje uši... :-) Teď to do sebe celé zapadá, ve snu by mě nenapadlo, že jsem ho zapnutím jedné položky v menu takhle dusil.

Sypu si popel na hlavu...
Sypat si popel na hlavu nestačí. *taktone*
Tedy jako jo, je to obdivuhodné přiznat chybu, většina v takové situaci zapírá, svádí to na jiné atd., vždyť víme.

Ale tady by asi bylo zapotřebí, abys znova vzal X26pro k tomu kámošovi, pohlídal si nastavení "gentle" u filtrů a hlavně NOS OFF, a dal Gustardu půlhodinku na Áčkové prohřání.............. je to skvěle postavený stroj.
A myslím, že pak promluvíš jinak...

---------------------------------------------------------------------

http://hd-opinie.pl/13828,audio,gustard ... cenie.html

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Potvrdilo se, že Herrer během srovnání správně slyšel svůj přístroj jako horší. Důvod nebyl v tom, že by T+A nějak zatraktivňoval svůj zvuk zkreslením, jak tvrdí měřiči, ale v uživatelském nastavení Gustard X26 Pro. Žádná ironie, naopak, vše odpovídá slyšenému.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Potvrdilo sa že počul, že tam "niečo" chýba proti T+A... A že to bude celé pásmo od 8kHz vyššie, sa nedalo predpokladať ani v divokej fantázii, takže logicky musel T+A mať v signále niečo "navyše".. Aj mal. ;)

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Dark side of the moon: V poho, taky jsem byl už podrážděnej, bylo toho na mě moc. Snažil jsem se popsat svoje pocity a udělám takovou botu... :-)

dadaft: Máš recht, popsal jsi to dost výstižně. Ještě jednou díky za to upozornění. Nevím, jestli v dohledné době podobný test zopakuju, když i tenhle byl způsoben víc nutností nějakého porovnání před výstavou, jakou digi větev tam mít, než vyloženě chutí testovat. Budeme hrát převážně z vinylu, bo zástupce digi větve jsem tam prakticky jenom já. Možná ještě zvážím, jestli tam Gustarda nepropašovat a ještě ho zkusit, ale upřímně? Jsem vlastně rád, že bude doma v pohodlí a nebude muset znovu cestovat. Navíc nemyslím, že by byly nově rozdíly takové, aby je posluchač při všem tom rachotu na výstavě nějak extra ocenil. Holt ten popel na hlavě bude muset zatím stačit ;-)

Antony: Přesně tak.

BVa: To jsem tedy opravdu nepředpokládal, ale vše odpovídá výše popsanému. Jestli si T+A něco přidával, to netuším, ale Gustard si rozhodně dost ubíral. Ten popis bohatšího zvuku atd, to ber spíš jako nějaký pokus o popsání pocitů, který jsem měl. Že je to způsobeno tímhle, mě nenapadlo. Ono asi vše souvisí se vším a bude to podobné jako třeba s basy. Když je dost "správných" basů, zlepší se prostor nahrávky atd. Nekřičíš hned, že chybí basy. Nebo aspoň já až do srovnání, kdy mi to do sebe západne, ne ;-)

koudy42: jo, ještě, že to dopadlo takhle. Děsím se toho, že nebýt toho "testu", jak dlouho bych ještě takhle hrál :-)
Nadral reprosoustavy

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Zpětně ještě jednou díky všem za zpětnou vazbu ;-)
Nadral reprosoustavy

Odpovědět