Tak jsem tedy důkladněji otestoval funkci NOS (neboli non-oversampling) u Gustard X26 pro.
Původně jsem NOS vyzkoušel jen pár krát ze začátku při poslechu cdéček přes cd transport, připojený koaxem. Výsledek je naprosto jasný a průkazný i při slepém testu -- stačí jakýkoliv úryvek bohaté hudby s mnoha výškami, třeba forte orchestru, a při zapnutém NOS zcela zřetelně zmizí nejvyšší výšky a zvuk se stane typicky "poddekovým". A projeví se to i na středech. Po vypnutí NOS je zvuk evidentně "jemnější, bohatší, přirozenější, nádherný dozvuk," jak řekl Herrer (ale o T+A DAC 8

).
To pořád platí, ale není to celý příběh. Funkce NOS podle všeho dělá přesně to, co o sobě říká, že dělá -- totiž zruší oversampling, který je u moderních čipů zcela zásadní věc. Několikanásobný oversampling zaručuje mnohem lepší zvuk.
Když to testuju na usb vstupu přes comp, kdy můžu lehce měnit a porovnávat různé vstupní samplovací frekvence, tak to zvukově naprosto přesně koresponduje s tím, co do převodníku pouštíš. A to i při slepém testu, který v tomto případě není těžké udělat. Když je na vstupu 44,1 kHz, je při zapnutí NOS degradace zvuku jasná, při 48 kHz už je zvuk o dost lepší, ale zapnutí/vypnutí NOS je pořád zřetelné, při vzorkovací frekvenci 192 kHz a výš už je degradace malá.
Odpovídá tomu i pozorování Herrera, když mu to doma přes HQplayer s upsamplingem hrálo líp, než krmené cd přehrávačem/streamerem T+A.
Jedinou otázkou tak zůstává, proč vůbec konstruktér tuhle funkci do přístroje dal. Vždyť zapnutím NOS v lepším případě na zvukové kvalitě moc neztratíš (v případě hi-res nahrávek nebo při upsamplingu už v digitálním zdroji), v horším případě, kterých bude většina, je zhoršení velké. Poslouchat cdčka se zapnutým NOS je utrpení... ......... k čem taková "funkce"???
Napadá mě jediné vysvětlení -- konstruktér chtěl ukázat, že čipům skutečně rozumí a je tak dobrý, že dokáže vypnout oversampling, o čemž jeden měřič prohlásil, že to u ESS 9038pro X2, momentálně nejlepších čipů planety, které jsou v X26pro, nejde.
Herrer píše: ↑29 kvě 2022 14:41
Dadaft: To, co píšeš, dává smysl, jsem fakt blbec. Včera mi právě přišel víc než kdy jindy Gustard nepochopitelně tvrdej, takového ho neznám. Jestli bych měl vyjádřit jeho zvukovou charakteristiku, tvrdost by tam fakt nezazněla. Opravdu je to teď úplně jiný přístroj a to dokonce i teď při hokeji

)
Popravdě, já určité změny cítil už i doma, ale myslel jsem, že se právě rozehrává, jak jsi psal, že bude časem lepší. Nepřišel mi, myslel jsem, že se rozehrává k horšímu, resp. ne pro moje uši...

Teď to do sebe celé zapadá, ve snu by mě nenapadlo, že jsem ho zapnutím jedné položky v menu takhle dusil.
Sypu si popel na hlavu...
Sypat si popel na hlavu nestačí.
Tedy jako jo, je to obdivuhodné přiznat chybu, většina v takové situaci zapírá, svádí to na jiné atd., vždyť víme.
Ale tady by asi bylo zapotřebí, abys znova vzal X26pro k tomu kámošovi, pohlídal si nastavení "gentle" u filtrů a hlavně NOS
OFF, a dal Gustardu půlhodinku na Áčkové prohřání.............. je to skvěle postavený stroj.
A myslím, že pak promluvíš jinak...
---------------------------------------------------------------------
http://hd-opinie.pl/13828,audio,gustard ... cenie.html