JITTER - je rozdíl mezi přehráváním z CD a digitálních souborů z NAS a fleshky?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: JITTER - je rozdíl mezi přehráváním z CD a digitálních souborů z NAS a fleshky?

Příspěvek od FS »

Dodržím body a reaguji na příspěvek autora vlákna:

Ad 1) Ještě pořád to je pro hodně lidí výzva si sám rozchodit stabilně fungující audio PC.

Ad 2) V podstatě souhlasím. Dokonce by audio PC mohlo být z pohledu kvality krok zpět .. viz mé dřívější příspěvky v tomto vlákně.

Ad 3) Je to v hlavě, v tomto souhlasím i s Antonym. Zrovna nabízím na prodej svůj SACD-DAC a jako náhradu uvažuji o čistém DAC. Transport pak už nebudu mít kam dát. Přestože fyzická média skoro nepoužívám, ta představa, že nebudu mít "placky" je mi emotivně nepříjemná .. snažím se to potlačit, ale pocit zůstává.

Ad 4) To pohodlí, možnost rychle něco najít.. to je návykové. Ale u kdo to neochutnal, tak mu to ani nechybí.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: JITTER - je rozdíl mezi přehráváním z CD a digitálních souborů z NAS a fleshky?

Příspěvek od Oldear »

Nějak jste utekli od problému zvaného "Jitter" k řečím o hifi hovně a trapným konstrukcím, rádoby future. Na rovinu, na PC pracuji přes 30 let. Ano je to výborný pomocník a dlouhou dobu již nutnost. Co se hudby, resp. přehrávání hudby týká, je PC pro mně sprosté slovo. Považuji to jen za "náhražku", levné řešení pro nemajetné hifisty, resp. posluchače hudby a hlavně stahovače a piráty všeho druhu. Já jsem zastáncem toho: buď živě na koncertu, nebou koupit na nějakém nosiči. Je to však každého věc. Za více jak 40 let v Hifi jsem viděl a slyšel už ledacos, včetně těch dig. souborů jako Hi-Res, digitální dráťák, či USB flešku a HDD. Každý ať si poslouchá, či provozuje co jemu vyhovuje, ale neměl by zatracovat to ostatní.

Teď téma vlákna - Jitter. Kdyby jste nemontovali dohromady různá udělátka, levné náhražky a pod., tak se s ním až tak nesetkáte.
Existují kvalitní, ale bohužel i drahá řešení jichž se jitter netýká. Možná jste už někdy slyšeli: HS-Link, Denon-Link a klidně to celkem levné řešené HDMI, ale s kompatibilními aparáty např. ve spotřebce Pioneer, kdy je u nejvyšších řad použita technologie PQLS (Precision Quartz Lock System), kdo chce tak např.tady: Dokonce i ta USB fleška, či HDD zapíchnutý do playeru Pioneer dokáže takto eliminovat jitter.

Takže odpověď na téma vlákna:""JITTER - je rozdíl mezi přehráváním z CD a digitálních souborů z NAS a fleshky?""
U mně není žádný, neslyším jej ani z transportu po HS-Linku, ani u tzv. Hi-Res souborů, kdy při přehrávání po HDMI využívám technologii PQLS. Je na každém, jak si to dokáže ošetřit.

Hlavně ať hraje kvalitní hudba.

Tolik jen názor a info.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Oldear: Máš názor, je jen tvůj a nikdo ti jej nebere :D IMHO však svůj názor prezentuješ zbytečně militantně.
Ale k věci: Opravdu si myslíš, jakýkoli systém přenosu dat eliminuje kompletně jitter?

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

to FS:
Ano, vidím, že máme podobný náhled na věc.

to Antony:
Já jsem se zamýšlel nad důvody, proč dnes ještě někdo CD player ano (já ho mám už rok ve skříni), ty jsi už rovnou přešel na důvody proč ne.
A ve všech bodech s tebou souhlasím, jsem na tom úplně stejně.

Oběma:
K bodu 3) - abych si nemusel přiznat, že jsem nostalgický, našel jsem si důvod proč se CDček nezbavovat.
Když přijde zloděj, NASku, PC a celou hifinu v pohodě odnese, ale ty stovky CDček - to nedá :))
Ale k poslouchání už je taky nepotřebuju.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

to Oldear:

Však jsem to psal, že v případě kvalitních komponentů jsou potenciální negativní vlivy přenosu signálu mezi komponenty (např. zde diskutovaný jitter, rušení, ...) minimalizovány a reálně nerozeznatelné.
A FS také několikrát psal, že "audioPC by mohlo být z pohledu kvality i krok zpět" .. viz jeho dřívější příspěvky v tomto vlákně.
Prostě z kvalitních komponentů to bude hrát dobře, nezávisle na konkrétním řešení zdroje hudby.
Denon-Link je zmiňován už v mém úplně prvním příspěvku.
Tady snad není žádný rozpor?

Jinak to osočování z pirátství se na tomto fóru jako "argument" objevuje pravidelně, jakmile někdo uvede, že nekupuje fyzické nosiče. To tu mám tu publikovat účty ze Supraphonline, HDtracks, Highresaudio? :)
Koncerty samozřejmě ano (z posledních navštívených R. Plant, R. Waters, Suzi Quatro, Ringo Starr, E.L.O., Elton John, Don Airey). ale mají zde svoje samostatné vlákno.

Chudáci nemajetní hifisté - neměli by pro jistotu být z tohoto fóra vyloučeni, aby neotravovali svými trapnými příspěvky?

Slovo "hovno" v tomto vláknu zaznělo poprvé a pevně doufám, že naposledy.

A ten můj předposlední příspěvek jsem uváděl jako takové trochu volněji pojaté zamyšlení.
S původním tématem sice přímo nesouvisí, ale jistá logická návaznost tu je :).

Howgh.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Je pravda, že jitter asi nebude zdaleka ten hlavní důvod, proč CD player ne. Rozhodující byly u mne jiné věci. Takže vlastně v tomto vláknu nemám co dalšího psát. ;)

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Oldear, tady to je o všeobecném problému jitteru. Že pár firem má své nekompatibilní technologie je všem jasné.
Tady je důkaz k otázce, kdo potřebuje ještě CD přehrávač, ale takto odsoudit PC audio je nešťastné a uživatele jako zloděje je opravdu zoufalé.
Nejde snad o zvuk? Nebo je HiFi pouze o vrážení peněz do audiofilskeho marketingu?
Oldear, zamysli se nad sebou, prosím.

Zpět od OT.
Pokud už jde o CD z pohledu jitteru, tak ten tam bude vždy. Jde o optický záznam a čtení stále zajišťuje mechanika a její korekční obvody. U souboru s minimální přístupovou dobou se už tato věc eliminuje.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

Dark side : muzu poprosit o popis tvé sestavy bych věděl co vlastně řešíš ?

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Zdravím,
aktuálně už neřeším k tomuto tématu nic, cílem bylo si ujasnit, jak jsou na tom z hlediska dříve poměrně hodně diskutované problematiky jitteru některé novější způsoby propojení jako je asynchronní USB (při přehrávání z PC) nebo ethernet (při přehrávání z NAS - to používám já ve spojení s AVR Denon).

Bylo vysvětleno, vše je jasné.

Na závěr se nám diskuze trochu rozšířila (resp. jsem to inicioval já) na obecnější úvahu o smyslu (výhodách/nevýhodách) používání tradičního zdroje signálu, tedy CD playeru/transportu ve srovnání s těmi novějšími způsoby.
Ale to už je mimo původní téma.

Za mě považuji toto téma uspokojivě objasněné a tím za ukončené.

Ještě jednou díky všem zúčastněným.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... Bylo vysvětleno, vše je jasné ...

... Za mě považuji toto téma uspokojivě objasněné a tím za ukončené...
... radostný optimizmus šťastného majiteľa AVR určite pôsobí veľmi pozitívne ... hlavne v oblasti psychoakustiky ;)

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Aby sme mozno vycerpali temu ;-)

Zaujimali by ma technicke argumenty ohladne porovnania Ethernet/NAS vs USB/PC.
Mne ten prenos pripada relativne rovnaky, asi aj princip bude velmi podobny.

Za mna vyhrava ethernet, hlavne pohodlnostou pouzivania a bez obmedzenia fyzickymi limitmi USB prenosu.
Dalej vyrazne predvidatelnejsiou a jednoduchsou upravou jednotlivych casti cesty dat a signalu [proste kvalitna siet je kvalitna siet, dobra NAS je dobra NAS] a nikto nemusi filozofovat, co by sa este dalo zlepsit.
Ale je pravda, ze som sa na USB nikdy nejako extra nezameral, lebo som bol spokojny.

Inac zaujimavy doplnok k lepsim DAC je dCS Network Bridge, hlavne vynikne v pripade ak ma DAC aj Word Clock I/O.
Mal som ho v "Pred-Roon-Ready" casoch TRINNOVu a bolo to velmi zaujimave.
uz teraz ten TRINNOV dokaze vsetko, okrem USB, cize potreba sa stratila, prehravanie DSD suborov takisto nepotrubejem.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

No vidíš, i na Ethernetu mi zafungoval galvanický oddělovač MED1005 a to ji mám na profi aktivních prvcích a rozvody v CAT7, k PC pak CAT8, nikdy nepronasej rezolutně soudy pokud nevyzkousis... hezky vikend

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

@Pavel,
tesim sa, ze sa da o teme porozpravat, s niekym, kto ma prehlad a rozumie o com sa hovori.
Tiez nemam router z Lidla, ako zadarmo darcek k zlacnenym jogurtom.

Kratky popis dedikovanej AV siete [mam este 2 dalsie VLAN - v principe 1 na PoE zariadenia + SmartHome a ta druha nieco ako WIfi Guest Access [na vsetky tie Iphony, Ipady a tak] + Wifi Access Point na controller [Ipad]. WAN je 1000Mb Optika.

2x12 tray NAS [z toho na jednej ROON Core], 3x audio streamer, 2x Apple TV, 1xPS4Pro, 1xPC [v prinicipe len VNC terminal], dedikovany switch.
Prepojenia - NAS->Switch :SFP+ LC Fibre, Switch-> Streamer: LC FIbre -> FMC Konvertor tesne pred streamerom [zapojeny do ineho el. okruhu ako audio cez LPSU], ostatne streamre/appleTV atd cez RJ45 Cat7. Myslis, ako odbornik, ze sa da este nieco viacej spravit na odstranenie nejakeho galvanickeho rusenia? [a len tak na okraj, tu siet nemam KVOLI audiu, alebo ze by som si myslel, ze to nejako zasadne nieco zmeni, len potrebujem vysoku priepustnost]

Vratil by som sa k povodnej otazke, je nejaky racionalne vysvetlitelny dovod, preco by NUC PC + USB malo by technicky lepsie ako Ethernet+NAS. Zaujima ma to, lebo sa idem stahovat do noveho bytu a mam moznost ist s tabula rasa.

P.S. tu krabicku [myslim, ze som mal Protek5] by som urcite niekde nasiel, medzi nabijackami na Nokie a SCART kablami. Patrilo to tak pre 10 rokmi k "povinnej vybave" kazdeho LINN-istu ;-)

Moja skusenost -> od urcitej urovne, ked sa veci robia poriadne a racionalne, nie je siet/NAS brzdou kvality zvuku.
100% JItteru/skreslenia pochadza z DAC.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

to PavelDosko
Můžeš prosím upřesnit co to znamená "... i na Ethernetu mi zafungoval mi galvanický oddělovač"?

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

a) "... i na Ethernetu mi zafungoval mi galvanický oddělovač"? jsem nepsal :-)
b) prijed poslechnout

Odpovědět