Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Lad2000 »

Vypadá to, že tohle fórum už nemá mnoho společného s technikou, a už vůbec ne s technickým vzděláním. Pak se nedivte, že většina techniků z tohoto fóra zdrhla. Protože tady je to spíše voodoo, vydávané za zkušenosti, bohužel jsou to většinou jen doměnky a pocity.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Doufám, že se všichni shodneme na tom, že jsou zvukové rozdíly mezi CD transporty ikdyž posílaji "1" a "0" z disku do DACu.
Potom je tedy těžko vysvětlitelné středoškolskou fyzikou, že různé digitální kabely (coax, AES/EBU) ze stejného transportu do stejného DACu způsobí rozdíl ve zvuku.
Stejně tak u streamu je rozdíl ve zvuku při použití audio switchů a kvalitních ethernet kabelů ikdyž posílaji "1" a "0" z internetu do streameru/DACu.
Opět těžko vysvětlitelné z pohledu IT technika bez realné zkušenosti se streaming audiem a vlivu EMI/RFI rušení.

Za sebe mohu pochybovačům jen doporučit: nebuďte líný, zvedněte zadek od klávesnic a jděte si to reálně u někoho vyzkoušet.
Jedno odpoledne vám ušetří roky zacykleného teoretického dohadování se tady na fóru.

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Lad2000 píše:
29 bře 2023 18:01
Jak jiný, můžeš to rozvést...
Videl som aj lepšie vysvetlenie, žiaľ nepodarilo sa mi nájsť :(

Tak aspoň toto.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

Lad2000 píše:
29 bře 2023 20:59
Vypadá to, že tohle fórum už nemá mnoho společného s technikou, a už vůbec ne s technickým vzděláním. Pak se nedivte, že většina techniků z tohoto fóra zdrhla. Protože tady je to spíše voodoo, vydávané za zkušenosti, bohužel jsou to většinou jen doměnky a pocity.
nekdo je ma dokonce odzkousene v praxi.
a ano, jsem vzdelan v elektru a IT

bohuzel v teoreticke rovine je diskuse proti argumentaci ze druhy slysi to co vidi casto nemozna

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Tak už se maže...napsal jsem příspěvek, a je pryč holt cenzura.

Jiří, nebuď líný si něco nastudovat o přenosu dat a o psychoakustice.
Pokud někdo dokáže vysvětlit, jak to, že jeden den to samé zařízení hraje super a jiný den mě pořád něco vadí, tak bude na stopě.
Chápu, když koupím k routeru UTP 2m za 3000,- je jasné, že to přece musím slyšet, když je to tak drahé...Datový přenos přes UTP má jasně daná pravidla, kvalita kabelu může ovlivnit rychlost přenosu dat, ale ne kvalitu přenosu. Data buď jsou nebo ne, nic mezi tím.

Paveldosko, to, že jsi vzdělán v IT a elektro, tím je to smutnější. Psychoakustika je opravdu svině, a ucho je nezákeřnější měřící přístroj, protože změří dost často co si přeješ...

Jinak tohle je o datových kabelech, phono a jiné jsem nezmiňoval, i když markatní vliv je pouze u phono. A zase je to o elektru a elektrotechnice.

Vždycky si vzpomenu na křečkovo: hifista slyší, co vidí, a jsem rád, že nejsem tak úplně hifista...

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

jinak k otazce samotne - je nesmyslna. Samozrejme ze fyzicka media maji smysl pro vsechny ty kdo je pouzivaji.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

podivej, Lad2000, nevim z ceho beres svuj pocit nadrazenosti a peskovani ostatnich. Vetsinu toho co mam doma buduji leta a napr kabelaz i bedny mam diy.
na sve sestave to asi uplne nepocitis, ale alfou a omegou digitalu je casovani a jitter

nekdy klidne prijed. treba i se svou vybavou o ktere si myslis ze hraje

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

no nic, panove, uzivejte si to co mate doma a netrapte se nesmyslnymi otazkami.
¨

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Lad2000 píše:
29 bře 2023 21:49
Jiří, nebuď líný si něco nastudovat o přenosu dat a o psychoakustice.
Lad2000
hele HIFI je o kvalitě reprodukované hudby v domácích podmínkách. Hifisti se postupně snaží lézt na HIFI kopec a jen pár jich dojde až na vrchol. Většina soudných si najde nějaký bod, kde reprodukovaný zvuk mu přijde úměrný investované částce.
Neber si to osobně (opravdu se nechci nějak povyšovat) ale podle tvého vybavení si ani nedošel k úpatí toho HIFI kopce.
Opravdu na tebe nemá smysl reagovat. Přeji hodně hudebních emocí při poslechu u tebe doma.

LUK

Příspěvek od LUK »

A jsem u toho zas, opět klasický "hifistický": Je fuk, že máš IT či elektro vzdělání a skutečně rozumíš tomu jak tyhle věci fungujou, nemáš aparaturu minimálně za půl mega, takže ničemu co se byť i jen okrajově týká "hifi" nerozumíš a tudíž s tebou o "hifi" nelze diskutovat, páč v hifi všechno funguje jinak. *bravo* *bravo* *bravo*

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

LUK
K čemu jsou teoretické znalosti, když má potom někdo nároky na domácí poslech jako poslechový analfabet.
Není lepší pro takové chodit diskutovat grafy u Amira na ASR?
Naposledy upravil(a) Jiri dne 30 bře 2023 07:14, celkem upraveno 1 x.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

LUK
Taky jsem s HIFI před 17ti lety začínal na původních fórech, koupil podle doporučení levné ale "špičkově měřící" HIFI s tím, že jsem neskutečně ušetřil v porovnání s hlupáky, co platili mnohem více "za naleštěné prdy". Choval jsem se jako Lad2000 nebo ty. Naštěstí jsem si to následovně vše ověřil u návštěv u těch "hlupáků" a zjistil jak se věci mají ve skutečnosti. Pokud bych zůstal jen u klávesnice, tak bych to pořád viděl jako ty.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Tak se pokochej podkladáním routeru a podobnými nesmysly, zrovna jsem nedávno kupoval jednu mašinku od staršího pána, dalo by se říci starý hifista, jezdí celý život po výstavách, aparátů vystřídal mraky, i v hodně vysokých cenách, a dobře jsme si popovídali. Třeba o síťových pračkách a podobných věcech. S mašinkou byl spokojený, ale chytla ho audioneuróza, a chtěl změnu... Tohle pro mě byla daleko přínosnější debata než toto.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Lad2000
a poslechl si to u něho? Aby sis udělal představu, jak to může u někoho doma hrát, když má praktické poslechové zkušenosti.

Odpovědět