Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
JV
Příspěvky: 1359
Registrován: 08 říj 2008 07:36
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od JV »

mrba píše:
30 bře 2023 16:03
JV píše:
30 bře 2023 15:09
mrba píše:
30 bře 2023 12:58
Každý má možnosť si svoj stav sluchu zistiť tu.
Neviem či som tam niečo prehliadol, ale nie je mi jasné pri akej hlasitosti to mám skúšať. To predsa môže ovplyvniť výsledok.
Hneď prvý bod je kalibrácia hlasitosti podľa šúchania rúk...
Som slepý, som slepý, som slepý. Nechápem ako som to prehliadol. *headbang*
Uvidím čo povie testík na moju hluchotu. Dík.

Fidji99
Příspěvky: 1082
Registrován: 19 srp 2018 01:33
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Fidji99 »

Herrer píše:
30 bře 2023 16:07
Pěkný a praxí i logickými argumenty podpořený příspěvek. Vidím to velmi podobně a při změně optiky na koax jsem dokonce slyšel rozdíl velkej. Hodně jsem to sváděl na tehdejší kabeláž, kdy koax jsem měl poměrně slušnej, zatímco optiku úplně základní. Taky přístroj nebyl žádná hitparáda. Zvuk z koaxu byl čistší, otevřenější, ale taky lehce kovovej, nebo jak to říct. Zvuk z optiky byl jakoby milosrdně lehce mázlej. Líbilo se mi vlastně obojí, byť rozdíly úplně jasný.
COAX/Toslink [SPDIF} a data prenasane cez ethernet je uplne iny princip prenosu. SPDIF a AES maju self-clock v signale. [pocitam, ze predrecnici nemaju zostavu postavenu Dante/Ravenna, lebo to je zase iny pribeh]

To ze aj v jednom pristroji hra Coax odlisne oproti optike je casto sposobene tym, ze konverzia optickeho signalu je casto kompromisnejsia ako v pripade metaliky. Ale rozdiel nie je v kabli. Co sa tyka digitalneho RCA coaxu - to je vzdy len viac alebo menej zle [samotny RCA konektor nie je vhodny na 75Ohm impedanciu - tam treba pozorne vyberat]. Spravne je aes3-id cez BNC. [preto sa BNC konektory pouzivaju na distribuciu world clock signalu a nie RCA]

Yiakubou
Příspěvky: 483
Registrován: 07 črc 2020 18:06
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Yiakubou »

Napisu par svych zkusenosti v reakci na predchozi prispevky. Vse mam odzkousene, ale upozornuji, ze se nepohybuji v nejvyssich cenovych sferach - dejme tomu komponenty do 100 tisic a nejsem zadny expert, pouze nejake zakladni az mirne pokrocile vedomosti hlavne v oblasti digitalu.

1/ Stream je celkem slozita zalezitost a rozhodne nejde jen o bit-perfect prenos dat. Kazdy streamer je v podstate PC a kazde PC je univerzalni zarizeni, ktere neni uplne vhodne pro kontinualni audiodatovy stream (byt v asynchronnim rezimu) z ruznych duvodu. I proto jsou spickova streamovaci reseni udelana tak, ze je vse naddimenzovane, aby pri zatezi vznikalo co nejmensi ruseni a dalsi veci (napajeni, vybrane malo rusive komponenty, pridane kvalitni hodiny, apod.). To ale plati i pro software cast, kdy ta nejlepsi reseni maji upravy na urovni OS kernelu, BIOSu, specialne nastavene IRQ, atd. - vse je omezeno a minimalizovano tak, aby se v podstate z puvodne univerzalniho zarizeni stalo zarizeny jen na jednu vec, kterou bude delat jak nejlepe to pujde. I z tohoto duvodu je treba Intel NUC, nebo obecne jednodeskove pocitace, vhodne jako to levnejsi reseni, protoze maji obecne mensi ruseni (diky minimalizaci a integraci), nez klasicke velke DIY PC. DIY audio PC je take samozrejme moznost, ale to uz je hodne drahe, je to dost pokus/omyl na urovni jednotlivych komponent a je otazka, jestli uz pak neni lepsi koupit profesionalne sestaveny a odladeny streamer od zavedene znacky. Dalsi moznosti je pak oddeleni jednotlivych slozek streamu do kazdeho PC zvlast - server, renderer, endpoint, aby se jeste lepe dosahlo minimalizace ruseni a fokusu na tu danou ulohu v kazdem PC zvlast. Z toho pak vznikaji dual PC, nebo treba i triple PC konfigurace (napr. server jen jako library manager a neco, kde bezi ovladaci aplikace, to pak jde do rendereru/playeru, kde dojde k samotnemu renderu audio souboru na PCM/DSD stream, muze jeste probihat nejake EQ/upsampling,atd. a to pak vytvoreny PCM stream posle do endpointu, ktery uz to jen preposila do DACu pres zvoleny transport standard a audio vstupy/vystupy).

2/ Zmenu zvuku jsem u ethernet kabelu nikdy neslysel, ale netvrdil bych, ze to neni mozne. Myslim, ze to je ale dost marginalni zalezitost, kterou ma smysl resit jen v tech nejvyssich ultra odladenych sestavach, kde uz neni co jineho resit. Dle meho je taky zasadni zapojeni a topologii cele sestavy, nebo hlavne te stream casti do DACu. Pokud mam treba zarizeni - audio server a renderer, kde probiha prijimani dat, zpracovani audio souboru a posila to pak kontinualni PCM/DSD stream do DACu pres ethernet, pripadne do nejakeho ethernet endpointu, ktery s tim uz nic nedela, dovedu si predstavit, ze to neco mezi tim muze delat - ovsem ne v oblasti ztraty dat, nebo ze by to pak nebylo bit-perfect. Spis nejake dalsi ruseni, ktery ten kabel muze prinest, nebo neco uplne jineho. Pokud mam ale dejme tomu single PC, ktere si kazdy cely track (nebo i vic tracku) nejdriv komplet stahne do RAMky, az pote zacne rendering (samotne prehravani) a to se pak posle treba pres USB rovnou do DACu, tak tady bych videl roli ethernet kabelu, switchu, apod. jako minimalni, nebo spis zadnou. Protoze to uz je pak uplne stejne, jako kdyz si pres PC taham data z internetu.

3/ Co se tyce CD transportu, tak tady je opravdu dulezite pri tech porovnavanich vedet, co vlastne porovnavam. Co se tyce mechaniky - tak pokud si udelam 100% bit-perfect rip pres EAC, tak logicky zadna jina mechanika to nenacte lepe, protoze lepe uz to proste nejde. Pak uz zalezi jen na tom, co se s tim dal v tom CD transportu deje. Pokud dame stranou ruzne upsamplingy a dalsi efekty, ktere jsou zalezitosti kazdeho specifickeho modelu, tak jde dle meho hlavne o dve veci - kvalitni casovy signal (vzhledem k tomu ze se vetsinou pouziva stale SPDIF transport, at uz optika, koax, nebo AES/EBU) a kvalitni implementace vystupu - s tim spojene dalsi veci, jako napajeni, atd. Uprimne si myslim, ze toto lze resit jinak, levneji a neni kvuli tomu nutny CD transport za statisice, nebo i vic, kde musi byt reseno a zaplaceno i kvalitni mechanika, nacitani dat, korekce, a ruzne efekty, ktere se pak jen snazi zakryt nedokonolosti, ktere normalne resit nemusim, pokud mam kvalitni rip. Pokud mam treba PC pripojene pres asynchronni USB do DDC/DAC, ktere ma poreseny USB vstup, kvalitni hodiny a vstupy/vystupy, napajeni, galvanickou izolaci, proste vsechno... tak nejak nevidim duvod, proc bych se mel koukat po CD transportech. To uz si rovnou muzu poridit jeste lepsi DDC/DAC, nebo lepsi zdroj streamu.

Rad se necham poucit od zkusenejsich, ale pokud mi nekdo rekne, ze si to proste musim sam vyzkouset, bez jakehokoliv dalsiho vysvetleni, nebo aspon nazoru, co by tam mohl byt ten dalsi a jiny rozdil, tak to se mi tedy nechce, zvlast u komponent za takove castky. Nijak nechci snizovat nazory kohokoliv, kdyz rika ze v necem slysi rozdil. Ale bez dalsiho vysvetleni, nebo alespon nejakeho naznaku v cem by to mohlo byt, je to pak jen dalsi nahodny nazor z internetu a to uz je pak cista losovacka. A zaroven vim, jak jsou psychoakustika a kognitivni zkresleni mocne (vyzkouseno na sobe).

Herrer
Příspěvky: 455
Registrován: 02 říj 2014 07:52
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Herrer »

Fidji99: Reagoval jsem na Oldearovu zmínku o jeho někdejším porovnávání transportu koaxu s toslinkem na Accuphase DP-65 a přidal svou vlastní osobní zkušenost s popisem zvuku, která vyšla z mého už hodně vousatého srovnání. Dávno už mám transport jen přes nijak zvlášť ošetřené USB na nijak zvlášť výjimečné sestavě a jsem po letech pokusů konečně celkem spokojen. Data po ethernetu jsem každopádně vůbec neřešil a naopak jsem zmínil, že jsem už raději zdrženlivý v hodnocení toho, co určitě funguje, resp. je slyšet a co ne. S čím nemám osobní zkušenost, nebo tomu nerozumím, nebudu rozporovat, ani hájit. Jsou tu určitě zkušenější, co mají k věci co říct.

Btw, nemáš na mysli spíš WORD clock signal? :-)
Nadral reprosoustavy

Uživatelský avatar
Lad2000
Příspěvky: 771
Registrován: 10 dub 2011 17:59
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Lad2000 »

Jiri píše:
30 bře 2023 13:16
Lad2000 píše:
30 bře 2023 11:49
Pokud budeš tvrdit, že slyšíš podložky pod routerem, nebo výměnu UTP kabelu, já budu tvrdit: král je nahý...
Přečti si opět můj 1. příspěvek z 25.3.2023.
Chápeš jeho význam?
U mě a u mých kamarádů stream nedosahuje kvalit přehrávání z placky a to ani přesto, že se do streamu nacpe všehno, co by ho mělo vylepšit na maximum.
Chtěl jsem tím dát info všem, co chtějí z CD placek přejít na streaming, aby si to opravdu důkladně vyzkoušeli, než se pro stream rozhodnou. Nic víc.

Tvé příspěvky jsou o tom, že nevěříš na vliv ethernet kabelů u streamingu, protože sis to nastudoval ale praktickou zkušenost nemáš žádnou.
Pleteš se, můj příspěvek je o tom, že nevěřím tvému ničím nepodloženému tvrzení, které nemůžeš ničím dokázat. Kdyby totiž platilo co ty tvrdíš, tak nic v IT nebude fungovat. Máš představu jakou cestu ty data urazily po nehifi UTP kabelech. To musí být markantní změny...

koudy42
Příspěvky: 1609
Registrován: 06 srp 2015 15:23
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od koudy42 »

Yiakubou *thumbs up* .... pekne napsane.

Ja bych jeste dodal ke skladanym PC/streameru, ze jsem byl vzdy skepticky a otraveny z OS Windows, GUI, instalace hromady ovladacu a vselijakych nastaveni, coz u nativni podpory u Linuxu naprosto odpada, navic pokud je upraveny ciste pro audio ala minimalisticka a funkcni reseni jako DietPi, RoPieee XL ad. tak nejaky "Windejsi" nemohl absolutne obstat z hlediska puristickeho reseni pro prehravani *thumbs up*. A v IT to vidim na kazdem rohu, vsechny top technologie se deji v linuxu a (nejen) MS je rychle adaptuje do svych cloudovych reseni, proto se vtipne rika, ze budoucnost MS je "Winux" :).

Fidji99
Příspěvky: 1082
Registrován: 19 srp 2018 01:33
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Fidji99 »

Herrer píše:
30 bře 2023 18:58
Fidji99: Reagoval jsem na Oldearovu zmínku o jeho někdejším porovnávání transportu koaxu s toslinkem na Accuphase DP-65 a přidal svou vlastní osobní zkušenost s popisem zvuku, která vyšla z mého už hodně vousatého srovnání. Dávno už mám transport jen přes nijak zvlášť ošetřené USB na nijak zvlášť výjimečné sestavě a jsem po letech pokusů konečně celkem spokojen. Data po ethernetu jsem každopádně vůbec neřešil a naopak jsem zmínil, že jsem už raději zdrženlivý v hodnocení toho, co určitě funguje, resp. je slyšet a co ne. S čím nemám osobní zkušenost, nebo tomu nerozumím, nebudu rozporovat, ani hájit. Jsou tu určitě zkušenější, co mají k věci co říct.

Btw, nemáš na mysli spíš WORD clock signal? :-)
Nie, world clock, mam v pivnici cezovie hodiny. *sunglases*

Kamos co robi v CERNE mi nechal kable prehnat vsetky kable v hadronovom urychlovaci. To je hifi. Ziadne trapne jednotky a nuly. Moje kable prenasaju signal pomocou oscilacie antihmoty.

Herrer
Příspěvky: 455
Registrován: 02 říj 2014 07:52
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Herrer »

Fidji99: Nevím co znamená "cezovie". Přesýpací?

Pozdravuj kámoše Hofstadtera :ugeek:
Nadral reprosoustavy

Fidji99
Příspěvky: 1082
Registrován: 19 srp 2018 01:33
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Fidji99 »

Ceziove atomove.

Najvacsi prinos to malo na digitalne kable - system MES (multi-electron-saturation), v kazdom kabli je 10^265 viac elektronov ako v normalnom hifi kabli. Automaticky zvysi rozlisnenie z trapnych 192/24 na 48248966545 a bitovu hlbku na 6272829892, Ale stale to este nebolo ono. Kupil som hifi fuzny reaktor, ten rozdiel v podani priestoru je nekonecny oproti spinavej elektrike z klasickej rozvodnej siete.

Herrer
Příspěvky: 455
Registrován: 02 říj 2014 07:52
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Herrer »

Tak 48248966545/6272829892 není nic moc, to ví přeci každej.

Ale moc přínosná diskuse a rozhodně vůbec *offtopic*
Nadral reprosoustavy

JV
Příspěvky: 1359
Registrován: 08 říj 2008 07:36
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od JV »

Po tom čo som si narýchlo urobil ten vyššie spomínaný test sluchu, som zistil že už naozaj nemusím riešiť mnohé veci, zaoberať sa prkotinami a radšej budem počúvať kým sa ešte dá. :lol:


Dark side of the moon
Příspěvky: 837
Registrován: 28 čer 2019 14:38
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Dark side of the moon »

Oldear reakce na:
RedBaron
"Na mnohamiliónových odstínech monitorů se kabely neprojevují, do tiskáren přijde všechno jak má " tak to se Ti zrovna nepovedlo.
EIZO ColorEdge umí 99% Adobe a Ty to můžeš vidět. Do běžné tiskárny to pošleš všechno, ale tiskárna Ti vytiskne jen část, protože neumí ani celý barevný prostor sRGB. To jen na okraj.


To ale není způsobeno těmi kabely, ty přenesou vše. Jak s daty naloží koncové zařízení (monitor, tiskárna - resp. DAC, streamer) to uz je věc jiná. Takže ten původní komentář od RedBaron byl O.K., spíš se to nepovedlo Tobě.

Dark side of the moon
Příspěvky: 837
Registrován: 28 čer 2019 14:38
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Dark side of the moon »

Jinak mi přijde, že se zde v některých příspěvcích stále přesně nedefinuje, co je myšleno streamingem.
Jedna věc je stream z externích služeb jako je Tidal, Spotify a pod. a něco jiného je stream z lokálního (vlastního) úložiště - např. NAS, kde mohu mít uložené i nagrabovaná CD-ečka.
Stream po síti z lokálního úložiště je dnes tou nejjednodušší, nejlevnější a hlavně co se týká kvality nejlepší cestou. I naprosto standardní současné síťové řešení (kabely, router) vyhoví, vliv na kvalitu výsledného zvuku v normálním prostředí je nula.
A nagrabovat (získat bit perfekt kopii) CD zvládne dnes už jakékoliv PC s jakoukoliv mechanikou (tedy pokud nemluvíme o nějakých extrémních vykopávkách starých 20 a více let).

LUK
Příspěvky: 647
Registrován: 20 čer 2013 15:57

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od LUK »

Stream po síti z lokálního úložiště je dnes tou nejjednodušší, nejlevnější a hlavně co se týká kvality nejlepší cestou.
Když to řeknu hodně diplomaticky, tak tohle je silně diskutabilní prohlášení (a to jsem ještě fakt hodnej :lol:).

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host