Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
FS:
Podle mého osobního názoru to nelze poměřovat vynaloženými náklady, neboť i ty jsou irelevantní.
Měli bychom to měřit výhradně na kvalitativní úrovni. To je jediný vypovídající parametr.
A až srovnáme kvalitu na stejnou úroveň, pak je fér spočítat investice.
Podle mého osobního názoru to nelze poměřovat vynaloženými náklady, neboť i ty jsou irelevantní.
Měli bychom to měřit výhradně na kvalitativní úrovni. To je jediný vypovídající parametr.
A až srovnáme kvalitu na stejnou úroveň, pak je fér spočítat investice.
@AlienCZ: Budiž, pořizovací cena není relevantní. Jak by sis tedy představoval porovnání té kvalitativní úrovně?
Kdyby nadpis vlákna zněl : mají dnes nosiče z hlediska kvalitativního ještě smysl... tak možná. Jenže hledisek je víc; tak dle mého smysl maji. Proč by ne
FS:
Srovnat techniku na úroveň, kdy to hraje stejně. A pak teprve kalkulovat která varianta kolik stojí.
Samozřejmě je třeba vzít potaz co je vlastně cílem takové "prověrky".
Srovnat techniku na úroveň, kdy to hraje stejně. A pak teprve kalkulovat která varianta kolik stojí.
Samozřejmě je třeba vzít potaz co je vlastně cílem takové "prověrky".
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Gramec a digi z podstaty veci nemuzou hrat stejne. Takove uvazovani je nesmysl.
Stejně určitě ne. Ale stejně uspokojivě určitě.
V takovém případě jsem ale toho názoru, že analogová větev je určitě finančně náročnější.
Alespoň u mě tomu tak bylo.
Ale nelituji ani centu. Žijeme jen jednou!
V takovém případě jsem ale toho názoru, že analogová větev je určitě finančně náročnější.
Alespoň u mě tomu tak bylo.
Ale nelituji ani centu. Žijeme jen jednou!
No ano, to je přípustný postoj. Neměl jsem na mysli identicky stejně, ale kvalitativně stejně. Identicky stejně nehrají ani dva zesilovače stejných parametrů.PítrsPraha píše: ↑14 úno 2021 17:44Gramec a digi z podstaty veci nemuzou hrat stejne. Takove uvazovani je nesmysl.
Pomiňme tu skutečnost, že posouzení, zda něco hraje nebo nehraje stejně, je silně individuální záležitostí a tudíž v obecné rovině vůbec nemá toto cenu řešit.
Takže za sebe ješte jednou zopakuji: Má audio PC větev je již teď dražší než CD transport a hraje pro mne hůře při přehrávání stejného datového obsahu. Takže minimálně za mne je odpověď jednoznačná: Audio PC větev je v mém případě dražší při srovnatelné anebo nižší kvalitě.
Cílem takové prověrky může být například rozbití naivní představy, že jakýkoli PC přehraje každý CD transport, protože jsou to jen nuly a jedničky a v PC se navíc při použití SSD disku ani nic netočí... tak kam se hrabe CD mechanika (s touto představou jsem své audio PC před léty stavěl - s cílem ušetřit).
Jinak, diskusi o dosažitelné zvukové kvalitě, případně poměru cena/výkon, při přehrávání fyzických médií vs nefyzických v kontextu tohoto vlákna považuji za tu méně důležitou.
Kvalitativně taky ne, protože správně seřízený gramec na slušné sestavě nařeže digitálu tak, že by jsi se divil.
Pak je otázka zodpovězena a konflikt vyřešenKvalitativně taky ne, protože správně seřízený gramec na slušné sestavě nařeže digitálu tak, že by jsi se divil.

To už je myslím mimo rozsah této diskuse a patří to do sekce “PC jako zdroj”, která tu je. Termín “Audio PC větev” považuji za prakticky nezměřitelnou definici co to vlastně je a všechno obsahuje, lze ji sestavit ve stejné kvalitativním rozpětí jako třeba CD player, od 5K po 500K například. Může v tom být hromada chyb, které na konci perou do DAC horší výstup, než kvalitní transport. K tomuto pak chci dodat, že ani já nejsem zastánce PC jako zdroje ... čeho vlastně, dat?Takže za sebe ješte jednou zopakuji: Má audio PC větev je již teď dražší než CD transport a hraje pro mne hůře při přehrávání stejného datového obsahu. Takže minimálně za mne je odpověď jednoznačná: Audio PC větev je v mém případě dražší při srovnatelné anebo nižší kvalitě.
Nakonec nejdůležitější je, že sis našel to, co ti vyhovuje a líbí se ti.
Nikdo nemá právo ti to kritizovat!
Slyšej mě místní kritikos-boyz?
Pokud gramec nařeže na nějaké sestavě digitálu, pak je tím pouze prokázáno, že digitální část má tato sestava vůči gramci zanedbanou. Nic to neříká o tom, zda je digitál lepší, nebo horší, než gramo.
Dražší digitální část nemusí nutně znamenat lepší zvuk. Dá se investovat neúčinně, z hlediska kvality zvuku.
Na druhou stranu, pokud je digitální část pro přehrávání nehmotných digitálních souborů sestavena za drahé peníze účinně, je její zvuk takový, že CD přehrávač stejné cenové kategorie, hraje slyšitelně hůř. A gramofon, ten se nechytá vůbec. Proto fyzická média, jako přímý zdroj zvuku, ztrácejí smysl. Mají ho jen jako zdroj dat, případně jako náš oblíbený hmotný objekt sběratelského uctívání.
Na druhou stranu, pokud je digitální část pro přehrávání nehmotných digitálních souborů sestavena za drahé peníze účinně, je její zvuk takový, že CD přehrávač stejné cenové kategorie, hraje slyšitelně hůř. A gramofon, ten se nechytá vůbec. Proto fyzická média, jako přímý zdroj zvuku, ztrácejí smysl. Mají ho jen jako zdroj dat, případně jako náš oblíbený hmotný objekt sběratelského uctívání.
Byl jsem v roce2017 s hifi přáteli přítomen soukromé prezentaci výrobků Sroll ve spojení vlajkových reprosoustav Canton.
Akorát nezesiloval Rhytm, ale Lyric mk2.
Vše za přítomnosti LS.
Pro mně ohromné zklamání, zvuk jak z dvacetitisícového cédéčka.
Vše obsluhoval LS, dodal i svůj referenční výběr nahrávek.
Ke znatelnemu zlepšení došlo až po výměně za cd player.
Každý pes si chválí svůj ocas.
Myslím, že dotažené řešení jakéhokoli zdroje signálu přinese kýžený výsledek a je zbytečné se dohadovat, co je lepší.
Akorát nezesiloval Rhytm, ale Lyric mk2.
Vše za přítomnosti LS.
Pro mně ohromné zklamání, zvuk jak z dvacetitisícového cédéčka.
Vše obsluhoval LS, dodal i svůj referenční výběr nahrávek.
Ke znatelnemu zlepšení došlo až po výměně za cd player.
Každý pes si chválí svůj ocas.
Myslím, že dotažené řešení jakéhokoli zdroje signálu přinese kýžený výsledek a je zbytečné se dohadovat, co je lepší.
A je rozhodnuto. Nikdy bych nevěřil, jak málo bude stačit k rozcupování předchozí asi dvacetistránkové debaty - pouhý jeden jediný post, ve kterém se prostě napíše, že zvuk z cd média zní hůř než z bezkontaktních transportů dat.
Takže konečný verdikt je jasný, rozhodl Antony, fyzické digi nosiče již nadále smyslu nemají. Děkuji za otevření očí. Nechápu, jak jsem mohl žít tak dlouho po selsku.
Vzhledem k těmto dramatickým revolučním událostem posledních několika málo minut si dovoluji nabídnout k prodeji zhruba 400 ks originálních cd nosičů převážně s rockovou hudbou, přecházím na Windouse.
Takže konečný verdikt je jasný, rozhodl Antony, fyzické digi nosiče již nadále smyslu nemají. Děkuji za otevření očí. Nechápu, jak jsem mohl žít tak dlouho po selsku.
Vzhledem k těmto dramatickým revolučním událostem posledních několika málo minut si dovoluji nabídnout k prodeji zhruba 400 ks originálních cd nosičů převážně s rockovou hudbou, přecházím na Windouse.