Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od FS »

Antony píše:
15 úno 2021 12:45
Dražší digitální část nemusí nutně znamenat lepší zvuk. Dá se investovat neúčinně, z hlediska kvality zvuku.
Na druhou stranu, pokud je digitální část pro přehrávání nehmotných digitálních souborů sestavena za drahé peníze účinně, je její zvuk takový, že CD přehrávač stejné cenové kategorie, hraje slyšitelně hůř. A gramofon, ten se nechytá vůbec. Proto fyzická média, jako přímý zdroj zvuku, ztrácejí smysl. Mají ho jen jako zdroj dat, případně jako náš oblíbený hmotný objekt sběratelského uctívání.
Tohle je celkem zbytečná demagogie opírající se o planá nekonkrétní prohlášení. Ty jsi možná udělal zkušenost, že tvůj NUC hraje pro Tebe lépe než stejně drahý CD transport, resp. analog. Budiž, blahopřeji, raduj se.

Není to konstruktivní, ale prostě se to dere na povrch, takže se předem omlouvám: Jsi si jistý, že jsi do CD transportu, případně analogu, investoval dostatečně účinně?
To nepíšu proto, abych tady vyvolával přestřelku - jen Ti nastavuji zrcadlo, protože úplně stejnými slovy bych mohl hlásat pravý opak toho, co Ty.

Pojďme se vrátit ke sdílení vlastních zkušeností a připusťme si, že každý to může mít jinak - i tu radost z vlastnictví fyzického média, třeba jen proto, že je na něm podpis autora, který jsi získal na koncertě...

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

"" Měli bychom to měřit výhradně na kvalitativní úrovni. To je jediný vypovídající parametr.""

A mohl by nám borec sdělit, jak toto hodlá měřit a kategorizovat?

""Na druhou stranu, pokud je digitální část pro přehrávání nehmotných digitálních souborů sestavena za drahé peníze účinně, je její zvuk takový, že CD přehrávač stejné cenové kategorie, hraje slyšitelně hůř.""

A z čeho si myslí dotčené osoby, že je takový "nehmotný digitální soubor" vyroben? A nebo si myslí, že to elektronika kvalitního CD/SACD transportu tak blbě přečte, že to zprzní?

Zbytečné diskuse, fyzické digitální nosiče samozřejmě smysl mají a ještě dlouho budou mít a to zejména v klasické hudbě, protože tam posluchači vědí, co je kvalita a nikde neběhají se špunty v uších, ani to neženou z compu. Každý ať si poslouchá z čeho je mu libu a není to nic proti ničemu, je to jen jeho věc, jakou kvalitu požaduje a která mu vyhovuje, ale také záleží na tom, s čím je schopen to porovnávat, pokud tady chce kategorizovat. Jediným relevantním zdrojem pro porovnání je živá hudba, to zcela neplatí u rocku, kde to může zvukař zmrskat jak je mu libo a také záleží na prostorách kde se hraje. Koncertní sál je jiný příběh.
Dobře to popsal FS.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Kvalitní gramo je zvukově jinde, než kvalitní digitál. Za mě zvukově mnohem lepší, přirozenější, klidnější, muzika jako celek z něj dává větší smysl. Digi otevřenější, s větším akcentem na detail, čistší a na první dobrou asi i lepší. Kdybych si ale měl vybrat, co poslouchat hodiny, vybral bych jednoznačně gramec, ...kterej nemám :-) Shodný nahrávky jsem neslyšel, na stejně ošetřenym řetězci jsem neslyšel, protože to prostě není možný :-)
Nadral reprosoustavy

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

S timhle já nesouhlasim, kdyby se při nahrávání a hlavně pak při přepisu dat správně využívaly všechny možnosti cd formátu na maximum, šlo by o formát, v rámci schopností lidského ucha vnímat zvuk, nepřekonatelný. Vinyl dnes paradoxně těží ze své nedokonalosti.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Herrer
Možný nemožný, pokud to budeme takto pitvat, mohu se podělit o zkušenosti v HIFI cca více jak 45 let. Mám obojí, ikdyž na začátku 80. šel gramec jasně do útlumu a žil jsem jen digitálem. Nebýt toho prznění CDDA cekově, zřejmě nikdy bych z půdy z krabice znovu nevybalil toho Technicse SL 1200 MkII a nedokoupil předzes Phono Box RS a později ( původně pro manželku do DK, Teac TN 570 ). Kategoricky konstatovat, co hraje lépe, či věrněji vůči originálnímu přednesu nelze. Je to tak i tak a záleží na žánru a hlavně na nahrávce. Můžu se vyjádřit jen obecně. Vše přehráváno na stejném zařízení se zohledněním technologické nutnosti. Komplet analog SL 1200 + PhonoBox RS do předzesu a zdigitalizovaný analog TN 570 do Precision MDSD digital procesoru a do předzesu, CD z transportu do Precision MDSD digital procesoru a do předzesu. Moje subjektivní hodnocení stejného titulu vydání, vydaného na CD i LP je takto. Obecně pro mně to hraje na všechny způsoby dostatečně kvalitně pro nerušený a kvalitní poslech. Detailně: komplet analog je zvukově teplejší a přirozenější hudba a k některým náhrávkám si to i lépe sedne ( B. Sabbath ), avšak nejsou tam ty nejvyšší tóny ( pokud je ještě můžu slyšet ) a je tam menší dynamika. Zdigitalizovaný analog ( analogoví puristi prominou ) OPA1602 SoundPlus® Op-amp for Built-in Phono EQ Amplifier a A/D converter Cirrus Logic, optikou do Precision MDSD digital procesoru, tak to zní tak nějak napůl analogově a digitálně a někdy mně to velice vyhovuje. Je to celkově ostřejší, má to jasné kontury a skutečně perfektní basy, jasně čitelné a větší dynamika než čistý analog. Pokud není zmršené LP, tak toto je pravá zvuková nirvana. CD cesta - propojení HS-Link do Precision MDSD digital procesoru a pak již analogově, předzes, konec, repro. Digitální nahrávka je s větší dynamikou a někdy se dá hovořit až o přehnané, nepřekonatelný parametr poslechu ticha v mezerách, větší kmitočtový rozsah, ale bohužel tzv. digitální nádech hudby a největší prohřešek proti LP, nezahraje to tak krásně ty basy ( to vylepší až některé SACD ). I v této cenové kategorii je tam náznak zahuhlání a na ten zdigitalizovaný gramec ( prakticky za pár peněz, cca 50 litrů s kabelem a přenoskou ) to nemá.
Tak si můžete vybrat. Já to vidím tak, že každá technologie je něčím dobrá a provozuji je ke spokojenosti všechny.

Tak ať Vám to hraje.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Bazi 36: Souhlas, ačkoliv to může vypadat, že odporuju sám sobě :-)
Nadral reprosoustavy

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Souhlas i s tebou, Oldeare. Však už na začátku píšu, že je ten zvuk jinde. Pro moje uši lepší, ne nutně lepší obecně. Samo jsem neslyšel ty nejlepší a nejlíp ošetřený řetězce. Ty dobrý, který jsem slyšel dostatečně dlouho, abych si udělal definitivní soudy, mi vycházely pro vinyl. Asi mi potvrdíš, že pocit při prvních pár tónech se soustředěným mozkem a poslech dlouhodobý, uvolněný, nejsou ani zdaleka to samé. Osobně na nějaký soud potřebuju klid, pohodu a hlavně hodně času. Úplně nesnáším takový to čekání na určitý tón/zvuk a následné zvolání Heureka". To je totální kravina.
Nadral reprosoustavy

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

I za mě souhlas se všemi příspěvky, kterými se line mnohokrát potvrzená zkušenost, že každý ze způsobů PC, (SA)CD, vinyl umí zahrát špičkově, i když jinak. Netroufám si říct, který ze zvuků je ten nejšpičkovější ani který je nejdražší. Na oboje mám málo (čti žádné) zkušenosti se zvukově top of the top sestavama za řádově mnoho mil. Kč.

Snaha hledat "kvalitativně stejnou" digi a analog větev je nesmysl ze své podstaty. Každé je zvukově jiné, srovnání nemá žádnou shodnou základnu. Jen výsledný zvuk, který je pro každého zajímavý a definovaný něčím jiným.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Až jsem z toho dostal chuť, jít si něco pustit.

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Osobně preferuji linie řetězce jedné čisté technologie. Pokud analog, tak komplet. Může to být pro mnohé vopruz, problém, ale podle mých zkušeností nejlépe to hraje, když je to komplet v analogu. Nikde žádné DACy a podobný digitální serepetičky.

A pak je opačná filozofie technologie, kdy je to zase komplet v digitálu a také žádné DACy. Tato cesta je ale velmi mladá, novátorská a tudíž málo ověřená. Osobně ale věřím, že je budoucností hifi.

To jsou podle mého názoru, osobních zkušeností a snahách o osobní ideál zjištěná poznání.

Jak je v tom někde DAC, čuju problémy. A většinou tam také jsou a už jen z hlediska fyzikálních zákonů jsou takřka neřešitelné.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Měl bys svůj předchozí příspěvek rychle nahlásit - je totiž 100% OT.

:D

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Bazi 36 píše:
15 úno 2021 13:34
A je rozhodnuto. Nikdy bych nevěřil, jak málo bude stačit k rozcupování předchozí asi dvacetistránkové debaty - pouhý jeden jediný post, ve kterém se prostě napíše, že zvuk z cd média zní hůř než z bezkontaktních transportů dat.
Takže konečný verdikt je jasný, rozhodl Antony, fyzické digi nosiče již nadále smyslu nemají. Děkuji za otevření očí. Nechápu, jak jsem mohl žít tak dlouho po selsku.
Vzhledem k těmto dramatickým revolučním událostem posledních několika málo minut si dovoluji nabídnout k prodeji zhruba 400 ks originálních cd nosičů převážně s rockovou hudbou, přecházím na Windouse.
Nic jsem nerozhodnul, ani nerozcupoval. Pouze sdělil svoji mnohokráte zopakovanou zkušenost. Těch srovnávacích poslechů bylo opravdu mnoho, na různých sestavách. Výsledek vždy jednoznačný.
Sdělil jsem tuto svoji zkušenost ve stejném duchu, jako moji předřečníci. Tedy tvrzení typu "protože správně seřízený gramec na slušné sestavě nařeže digitálu tak, že by jsi se divil" jest mým vzorem. Nemusí se ti to líbit, ani to nebylo mým záměrem.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Dasta píše:
15 úno 2021 13:32
Byl jsem v roce2017 s hifi přáteli přítomen soukromé prezentaci výrobků Sroll ve spojení vlajkových reprosoustav Canton.
Akorát nezesiloval Rhytm, ale Lyric mk2.
Vše za přítomnosti LS.
Pro mně ohromné zklamání, zvuk jak z dvacetitisícového cédéčka.
Vše obsluhoval LS, dodal i svůj referenční výběr nahrávek.
Ke znatelnemu zlepšení došlo až po výměně za cd player.
Každý pes si chválí svůj ocas.
Myslím, že dotažené řešení jakéhokoli zdroje signálu přinese kýžený výsledek a je zbytečné se dohadovat, co je lepší.
Podobných prezentací jsem zažil také několik. O dalších mám reference od přímých účastníků. Jiný zdroj signálu vždy pohořel, ať CD player, či gramofon. Jednoznačně a velmi slyšitelně. Pokud je digitální řetězec SROLL kompletní, zatím jsem neslyšel, že by jej něco přehrálo. I když proti němu byla postavena jiná dotažená řešení.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

FS píše:
15 úno 2021 14:30

Není to konstruktivní, ale prostě se to dere na povrch, takže se předem omlouvám: Jsi si jistý, že jsi do CD transportu, případně analogu, investoval dostatečně účinně?
To nepíšu proto, abych tady vyvolával přestřelku - jen Ti nastavuji zrcadlo, protože úplně stejnými slovy bych mohl hlásat pravý opak toho, co Ty.
Nastavené zrcadlo mi vůbec nevadí, naopak je to podnět k zamyšlení nad argumenty. Mám jeden, který mi stačí. Viz můj příspěvek výše. Při libovolném srovnání řetězce SROLL, dostal ten druhý vždy nařezáno. Tedy odpověď zní - ano, jsem si jistý.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Herrer píše:
15 úno 2021 15:10
Kvalitní gramo je zvukově jinde, než kvalitní digitál. Za mě zvukově mnohem lepší, přirozenější, klidnější, muzika jako celek z něj dává větší smysl. Digi otevřenější, s větším akcentem na detail, čistší a na první dobrou asi i lepší. Kdybych si ale měl vybrat, co poslouchat hodiny, vybral bych jednoznačně gramec, ...kterej nemám :-) Shodný nahrávky jsem neslyšel, na stejně ošetřenym řetězci jsem neslyšel, protože to prostě není možný :-)
S tímto postojem mohu souhlasit. Je na každém, jaký konkrétní zvukový přednes pro sebe definuje jako "lepší". I když gramofon má méně detailu, šumí, hučí, praská, kolísá, zkresluje, je závislý na mnoha mechanických komponentech, které rychle opotřebovávají, může ve výsledku být někomu příjemnější. Má to v hlavě nastaveno, jako "správné".
Mně tyto nedostatky výrazně ruší a gramofon vnímán jen jako rituál.

Odpovědět