Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
PetrD
Kontaktovat uživatele:

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od PetrD »

šeďour píše: Koupím si CD (fyzický nosič), nahraju ho do počítače, uložím na disk audio PC.Pak přehrávám z audio PC a potřebuju k tomu jen kvalitní DAC . . . . .
Takže pro tebe fyzický nosič (CD) minimálně z tohoto důvodu smysl má ;)

PS: Je mi absolutně šumák, jak kdo poslouchá muziku . . . je to přeci jen a jen jeho věc. Je mi jasné, že se každý snaží obhajovat tu svoji "cestu", ale hlavně bez emocí a v klídku. Já osobně si třeba nedokáži představit, že bych má NEJ... alba poslouchal jinak, než z CD či LP (ta NEJ vydání, jaká se dala sehnat). Ale jak říkám, každý to má jinak. Když bych byl konkrétnější, tak třeba Dasta a Antony jsou dva protipóly (co se týče způsobu poslechu), ale co se týče muziky mohou být oba pro mě inspirací, co se týče "objevování" nepoznaného.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

FS píše:
11 úno 2022 20:23
Antony píše:
11 úno 2022 16:53
Nutno upřesnit: 10 nehudebních důvodů ve prospěch CD.
IMHO, když někdo prohlásí, že jeho systém hraje lépe z CD než ze streamu, tak je to dostatečně "hudební" důvod. A nic na tom nemění zkušenost někoho jiného, kdo to má třeba jinak.
Pokud tam pán uvedl jako jeden z deseti důvodů lepší zvuk CD, uniklo mi to. Pokud jeho systém reprodukuje hudbu z CD zvukově kvalitněji, než z nehmotného souboru, je tím sice jasně prokázaná nevyváženost porovnávané sestavy, ale o hudební důvod se jedná. Individuální důvod, podotýkám, nikoli obecně uplatnitelný.
U mne například hraje streamovaný (na domácí síti z doma uloženého HDD) hudební soubor podstatně lépe, než fyzické CD.
Naposledy upravil(a) Antony dne 12 úno 2022 10:01, celkem upraveno 1 x.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Dasta píše:
11 úno 2022 21:28
Uvedu dva důvody proč cd.
1
Cd není třeba nikde zálohovat.
2
Cd player v ceně kolem osmdesáti tisíc korun bude podávat takový zvuk, že na streamovanou,nebo pc cestu bude k dosažení stejného zvuku potřeba finančních prostředků zhruba třikrát více.
Bod 2 - moje zkušenost je přesně opačná.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Každý má své zkušenosti, které jsou nepřenositelné, protože jsou vztažené pouze k jeho sestavě a jeho preferencím
Vyhovuje li Ti jak posloucháš,ano prosím, nemám námitek.
To samé však očekávám i od Tebe.

LUK

Příspěvek od LUK »

Jak říká Dasta, je to o tom co komu vyhovuje a jak to má zařízený atd., Každej si najde to svoej
A okud například někomu hraje na domácí síti z doma uloženého HDD) streamovaný hudební soubor podstatně lépe, než fyzické CD, tak je tím jen "jasně prokázaná nevyváženost porovnávané sestavy." Jedná se sice o hudební důvod, ale o individuální důvod, nikoli obecně uplatnitelný. ;) *2thumbsup*

U Dastova bodu č.2 je má osobní zkušenost zcela stejná jako Dastova, CD/SACD přehrávač je při stejnej dosaženej kvalitě citetelně levnější cesta, než streamovaná, nebo PC cesta.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

No sláva. Jsem rád, že nakonec byla objevena Amerika. Tedy to, co dávno tvrdím - sdělená osobní zkušenost s konkrétní sestavou není obecné pravidlo, ani podsouvaná závazná pravda.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Včera som objednal 2x LP, 1x CD - takže pre mňa nosiče zjavne zmysel majú. :)
Popravde o streame neviem nič - takže rozdiely neviem porovnať.

pbaudis
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pbaudis »

Dnes jsem koupil 2CD Kevina Luxe přes Bandcamp, stáhl FLAC a poslouchám, ale pocity smíšené. Mám sice tyto dvě CD na disku, ale jako bych nic neměl. Objednal jsem 3CD nosiče a těším se jako malý kluk. Takže u mě, jednoznačně převládají fyzické CD nosiče, nejen, že mám samotnou hudbu, ale přidaná hodnota v celkovém balení CD je třešničkou... Mám rád třešničky.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Ako som sa trochu vyššie chválil že som objednal LP a CD, tak už som dostal odpoveď že dané tituly už nie sú v distribúcii. Niekedy to s tými fyzickými nosičmi nie je také lahké - minimálne čo sa týka dostupnosti. Nestalo sa mi to prvý krát.
No ale prečo sa znechucovať - namiesto 2x LP a 1 CD som objednal 2x CD a 1 LP (samozrejme iné tituly). Zatial som nedostal žiadnu negatívnu odozvu.

komar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od komar »

Antony píše:
11 led 2022 22:37
(1) - CD, SACD, DVD-A, BD - nepřepisovatelná digitální média, na nichž je distribuována muzika v provedení tzv. originálů (tento terminus technicus by se dal dlouze diskutovat). Na něčem to distribuovat museli, nutné zlo. Když už zde bylo, tak se ozdobilo nehudebními relikty, tedy grafikou, obrázky, fotkami, textem.
(2) - HDD - přepisovatelné digitální úložiště, na němž není hudba interprety a vydavatelstvími oficiálně distribuována. Na nějaké vnější vizuální krášlení se naštěstí kašle, hlavní je obsah, tedy muzika.

Že vnější forma (1) často významem přerostla jeho hudební obsah, a proměnila se v až obdivovaný nehudební sběratelský artefakt, to je prostý fakt. Proto má vizuálně atraktivní vnější forma pro mnohé větší cenu, než tatáž muzika na HDD, kde je od těchto pozlátek osvobozena. Velkému množství (1) se uctivě říká sbírka. Pro mne je to jako zeď prázdných rámů, bez obrazů. Na HDD se nikdo nedívá, nevystavuje si je, z nich se hudba "jen" poslouchá.

Přeji všem aby hlavně a zejména poslouchali. Stojí to za to. Ničím se to nedá nahradit, ani kdyby ty prázdné rámy byly ze zlata a posázeny diamanty.
No ty krááááso !
Nic ve zlém ale, pokud toto někdo myslí vážně tak na to by snad měla být diagnóza!

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Sám se nech vyšetřit, zjevně to potřebuješ, když vyplodíš takovou ubohost.

komar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od komar »

Pokud plodíš takové hovadiny ,nediv se že ti to někdo naznačí (napíše)!

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Když už mi chce někdo něco troufale naznačovat, musí být alespoň schopen to provádět na vyšší úrovni, než stupidně primitivní. Nestalo se tak, smůla, jsi za Neználka.

komar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od komar »

Měl bys počítat s tím, že pokud ti někdo něco naznačí (napíše) tak většinou na stejné úrovni jak píšeš ty!
Nezlob se ale nepřipadne mi že člověk který něco takového napíše je nějaký „ZNALEC“ !!
Ale spíše jako něco „já já já a ti co nesouhlasí tomu nerozumí“. Jak je zde už psáno ,každý to má jinak a proč né ,ale né každý to napíše jako „Všeználek“

Odpovědět