Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od FS »

Pro mne osobně je jen jedna věc při poslechu hudby důležitější než akustika místnosti, kvalita nahrávky, reprosoustavy, zesilovače a zbytek těch našich hraček - a tím je jakási mentální připravenost k poslechu.

Jsem-li k poslechu správně naladěn, obrazně slyším trávu růst, hudbu vnímám zevnitř, oslovuje mne a nakonec není ani tak důležitá objektivní kvalita systému. Poslech hudby je pak opravdu zážitkem, prakticky každou změnu v systému lze pak vnímat (schválně nepíšu slyšet).
Když mi poslechová pohoda chybí, nezachrání to nic - ani nahrávka, ani akustika a už vůbec ne systém. Místo hudby je přítomen jen zvuk, který obtéká kolem mých uší, ale do hlavy se nedostane.

Lituji, že nemám gramofon. Ten obřad s opatrným vybalováním desky, kladením na talíř, očištění desky kartáčkem před jemným uložením jehly do drážky - to je v mých představách mantra, která (jak si představuji) pomůže navodit ten správny stav mysli pro poslech. Nemám sice gramofon, ale k vážnému poslechu se stejně potřebuji připravit - nesnesu upatlaný stůl, chci poslouchat v místnosti, kde je mi dobře, kde mohu koukat na pěkné obrazy, chci si dát kafe, čaj, nebo sklenku rumu a dát si nohy na stůl.
Pravda, z pohledu některých členů fóra nejsem hodný diskuse o hifi a poslechu, když mám tak mrzké materiální požadavky a nestačí mi sama HUDBA ve své nejčistější esenciální podobě. Ale tak to prostě mám.
A neskromně si myslím, že to tak má většina hifistů, byť v různých podobách. Závidím těm, kteří bez ohledu na okolnosti (zejména těm bez ohledu na "sebe sama") dokážou kdykoli a kdekoli propadnout kráse hudby a plně se jí oddat. Na druhé straně, soucítím s chudáky hifisty, kteří nestrpí ve svém domě při poslechu nosiče hudby v jiné podobě než na harddisku. Jen si to představím, dostanu dobře míněný dárek ve formě CD a výsledek - zkažený poslech, než to ripnu a vyhodím do koše. To já si ten upatlaný stůj utřu a mám klid, nebo zavřu oči.
PS: Je to jen hobby, kratochvíle, neberme se tak vážně :D

konferencier
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od konferencier »

Vlákno jsem na týden uzamkl a poslední příspěvky, které nepřispívaly k rozvoji tématu jsem smazal. Děkuji za pochopení.
moderátor

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Nutno upřesnit: 10 nehudebních důvodů ve prospěch CD.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Hlavne ten (alespon pro me) nejzasadnejsi duvod vubec nezminil - mastering

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Antony píše:
11 úno 2022 16:53
Nutno upřesnit: 10 nehudebních důvodů ve prospěch CD.
IMHO, když někdo prohlásí, že jeho systém hraje lépe z CD než ze streamu, tak je to dostatečně "hudební" důvod. A nic na tom nemění zkušenost někoho jiného, kdo to má třeba jinak.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Uvedu dva důvody proč cd.
1
Cd není třeba nikde zálohovat.
2
Cd player v ceně kolem osmdesáti tisíc korun bude podávat takový zvuk, že na streamovanou,nebo pc cestu bude k dosažení stejného zvuku potřeba finančních prostředků zhruba třikrát více.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Jsem přesvědčený, že bod číslo dvě není pravda.Audio PC + DAC bude ve stejné zvukové kvalitě jako CD player vždy levnější.

Dražší by audio PC mohl být jen v případě, že bude používat nějakou highendovou přístrojovou skříňku.
kabelguru.cz

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Jen dva switche vyjdou na 120tisic+ kabliky,dac,streamer....

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Tenhle nazor bych nechal v klidu na jinem foru. Da se hrat dobre stream I podstatne levneji. Ja ted hraju ze
streamu v podstate za nula navic. Poslouchatelne to rozhodne je. Investice v jednotkach az mensich desitkach tisic a bude to ok. To ze to musi stat 300tis, 150 apod, jinak to nehraje..lan kablik za 40tis apod. *taktone* :mrgreen:
Naposledy upravil(a) kychtax dne 12 úno 2022 09:17, celkem upraveno 1 x.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Dasta-> týhle argumentaci nerozumím.

Koupím si CD (fyzickej nosič), nahraju ho počítače, uložím na disk audio PC.Pak přehrávám z audio PC a potřebuju k tomu jen kvalitní DAC.
Kabely, jako samostatnou kategorii zanedbávám, stejně jako potřebu monitoru k PC.
Postupuju úplně stejně, jako když si koupím CDčko a při poslechu ho vložím do CD playeru.Jen mi tam přibyla mezifáze s nahráním na disk.

Co je na tom dražšího, než onen CD player za osmdesát ?
kabelguru.cz

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Ja streamuju - mam obyc Node2i + RME ADI-2 DAC FS + linearni zdroj Project, takze vydaj cca 50 tis a hraje to myslim velmi slusne. Mam to pusteny cely den, vyhravam si k praci. I kdyz to asi neni dokonaly, ma to neskutecny komfort a diky tomu jsem objevil mraky muziky, kterou postupne porizuju na vinylu. Chapu, ze nekdo si na zaklade toho koupi CD (pokud sbira CD)

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Tuto argumentaci sdělují ti, kteří se jak sami říkají nekompromisně věnují tomuto přehrávaní (bez použití nosičů).
Prosazují v cestě dva audiofilní switche,lan kabely od40 tisic..
Pochopitelně vim,ze se dá přehrát i tak jak píšeš Ty,nebo Honza Kychtax.
Každý poslouchá jak mu to z čeho vyhovuje a v neposlední řadě "co mu doma projde"a na co má .
Mně to připadá,jako se přít o to,zda je lepší svíčková,nebo řízek se salátem.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Abych to vsak dokončil.
Pointa toho všeho je, že po pořízení těchto switchů a kabílků a všeho možného se zjistí, že to hraje tak, že se to ani tomu cd playeru za 80 nevyrovná.

Odpovědět