Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Lad2000 »

Dark side of the moon píše:
09 led 2022 14:26
to Lad2000:
Právě v tom je ta analogie 🙂. I přes některé jasné výhody "digitálního" řešení prostě někomu vyhovuje to tradičnější. Je to čistě individuální a nemá žádný smysl se nutit do něčeho, co ti nevyhovuje a snižuje prožitek z poslechu nebo četby.
Já to mám u hudby tak a u četby obráceně. Nemá to žádné logické zdůvodnění.
A samozřejmě, např. na cesty je čtečka vynikající. Nezavrhují ji, jen mám raději čtení z knihy.
Vždyť říkám, že ta analogie je na nic, a že ty máš raději knížky, to je tvoje věc. To že má někdo rád veterány, je zajímavé, ale nepraktické. Třeba odbornou, či obrazovou publikaci preferuji v klasické podobě, beletrie už je pasé. To je jako mít kamna v koupelně a pochvalovat si jak je to tradičnější. Nebýt zmrvených masteringů u CD a digitálu celkem, tak už je LP dávno mrtvé, ale za vším hledej prachy (LP se dost blbě kopíruje). A nahrávání LP do digitálu je celkem zoufalost, tím nemyslím nahrávky, které asi již nikdo nevydá.

Jinak jakousi sbírku knih, LP, CD, DVD i BD vlastním...

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

to Lad2000:
Trošku bojuješ s významem termínu analogie, nic ve zlem.
A věř tomu, že jsou lidé co topí dřevem v kamnech, ne proto že je to levnější nebo praktičtější, ale proto, že jim to tak vyhovuje a mají to rádi. Takže vlastně další dobrá analogie.
Jinak s druhou částí tvého příspěvku ohledně LP v podstatě souhlasím, jen těch faktorů "renesance" LP vidím víc. Žádný z nich mě ale k návratu k LP nepřesvědčí.
Ale mám kamaráda, který má jen LP a když k němu zajdu na návštěvu, tak posloucháme ty černé placky na nějaké staré Tesle a je to ... fajn.
Za mě je to k tomuto tématu vše.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Ten termín použil první Oldear, a to o topení v kotli na teplou vodu k vykoupání asi nepamatuješ, jinak by jsi to nepsal, ale klidně můžeš i svítit loučemi, mně je to fuk...

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Antony
""" Proto, abych odpověděl na otázku v tématu, fyzické digitální nosiče nemají pro poslech hudby smysl."""

Najde se zde na foru někdo s odbornou erudicí, aby mohl tedy definovat, co je z pohledu přehrávání hudby z HDD, vlastně ten HDD?

Nějak to nepobírám a potřebuji edukaci.

Děkuji.

Dodatek: vidím, že ne všichni pochopili význam slova analogie, tak jak jsem jej na příspěvěk DSOTM použil.

DSOTM
""" U knih je mi jedno, na čem je čtu. Důležitý je text, nikoli nosič. Ale knihovna má dobré akustické vlastnosti, proto ji v poslechovce mám.""" Každý má právo volby a je jedno zda čtení knihy, či poslech hudby.
Ať Vám to hraje všem a jděte už radeji poslouchat, dokud máme el. energii.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Antony
Prosím můžeš dát tvé praktické zkušenosti, jak si porovnával CD transport proti Habarta NUCu, když máš Sroll DAC jen s USB vstupem?

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Jednoduchá odpoveď na otázku tohto vlákna: pre niekoho majú, pre iného nemajú

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

HDD/SSD jsou vysokokapacitní média pro ukládání dat. Pro dojem z poslechu hudby jsou jako taková naprosto nepodstatná, stejně jako CD, DVD, SACD nebo jiná média, sloužící primárně pro ukládání dat. Přesto budou HDD/SSD s těmito médii minimálně v téhle diskusi na body opakovaně, oprávněně prohrávat a to až do té doby, než začnou kapely vydávat svá vlastní HDD/SSD s polepem, texty a dalším podpůrným, doprovodným materiálem, který s poslechem hudby nemá nic společného :-)

Skoro by se chtělo zeptat, kdo je tu větší sběratel, potažmo pacient. Požitkář s tisícovkou CD, nebo pragmatik s 10 TB na NASce...? :-)
Naposledy upravil(a) Herrer dne 11 led 2022 22:19, celkem upraveno 1 x.
Nadral reprosoustavy

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Jiri píše:
11 led 2022 20:39
Antony
Prosím můžeš dát tvé praktické zkušenosti, jak si porovnával CD transport proti Habarta NUCu, když máš Sroll DAC jen s USB vstupem?
CD transport + DAC (ne Sroll)
vs.
Habarta NUC + Sroll DAC

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Aha, a z toho sis odvodil, že CD transport je tím pádem horší transport než Habarta NUC ikdyž si nepoužil stejný DAC? *headbang*

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

(1) - CD, SACD, DVD-A, BD - nepřepisovatelná digitální média, na nichž je distribuována muzika v provedení tzv. originálů (tento terminus technicus by se dal dlouze diskutovat). Na něčem to distribuovat museli, nutné zlo. Když už zde bylo, tak se ozdobilo nehudebními relikty, tedy grafikou, obrázky, fotkami, textem.
(2) - HDD - přepisovatelné digitální úložiště, na němž není hudba interprety a vydavatelstvími oficiálně distribuována. Na nějaké vnější vizuální krášlení se naštěstí kašle, hlavní je obsah, tedy muzika.

Že vnější forma (1) často významem přerostla jeho hudební obsah, a proměnila se v až obdivovaný nehudební sběratelský artefakt, to je prostý fakt. Proto má vizuálně atraktivní vnější forma pro mnohé větší cenu, než tatáž muzika na HDD, kde je od těchto pozlátek osvobozena. Velkému množství (1) se uctivě říká sbírka. Pro mne je to jako zeď prázdných rámů, bez obrazů. Na HDD se nikdo nedívá, nevystavuje si je, z nich se hudba "jen" poslouchá.

Přeji všem aby hlavně a zejména poslouchali. Stojí to za to. Ničím se to nedá nahradit, ani kdyby ty prázdné rámy byly ze zlata a posázeny diamanty.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Jiri píše:
11 led 2022 22:36
Aha, a z toho sis odvodil, že CD transport je tím pádem horší transport než Habarta NUC ikdyž si nepoužil stejný DAC? *headbang*
Samozřejmě. Srovnávat jsem musel fungující celek, jinak to ani nejde. CD transport je funkční jedině v kompletu s externím DAC. Stejně tak Habarta NUC je funkční jedině se Sroll DAC. Kombajn vs. jiný kombajn.

LUK

Příspěvek od LUK »

Čistě pragmatická odpověď na otázku vlákna "Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?" je jednoduchá:
Mají smysl a budou ho mít přinejmenším dokud se bude naprostá většina jednotlivých vydání alb (jde samozřejmě o to mít možnost vybrat si ta nejlíp hrající vydání) dát koupit jen a pouze na nosičích CD, SACD, HDCD, LP atd. Teprve ve chvíli, kdy se budou dát všechna vydání alb z CD, SACD, LP atd. legálně koupit v podobě souborů bez těchhle nosičů, tak teprve pak pozbydou z čistě pragmatickýho hlediska nosiče smysl. Je ale jasný, že k něčemu takový jen těžko někdy dojde, takže nosiče jen tak smysl nepozbydou.

Všechno to ostatní ohledně toho jestli někdo hraje přímo z nosičů, nebo jen z HDD a z něj pouštěnejch datovejch kopií hudby z těch nosičů, už je jen otázka osobních preferencí, náhledu na věc atd.....

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

LUK: Trefil jsi hřebíček na hlavičku. Tenhle argument bude těžko vyvracet sebevíc silná vědecká či filozofická disputace. *2thumbsup*
Nadral reprosoustavy

Odpovědět