Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
komar
Kontaktovat uživatele:

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od komar »

ayman píše:
23 úno 2022 10:34
Bože na nebi..🙈
No já tě varoval!! :D :D :D
Ale jsou to perly, že??

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Dělal si tu mmch někdy někdo zálohy vlastních CD, aby si svá média při manipulaci a přehrávání nepoškrábal? Já se k tomu přiznávám. To byly doby, dnes mi to přijde jak digitální středověk.

Zrovna před 14 dny jsem vyhodil dvě obrovské tašky kazet a záložních starých CD, co už 10 a víc let jen někde zabíraly místo. Prostě už CD přehrávač k přehrávání nepoužívám. Váhal jsem tedy, jestli to hodit do kontejneru na plasty nebo elektro, vylosoval jsem elektro. Až teď mi došlo, že krabičky jsem mohl někomu darovat. Byly většinou nepoškozené. Holt rychlá impulzivní akce. Ale ten pocit zbavení se starých nepoužívaných věcí je k nezaplacení.

komar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od komar »

Zálohy CD? Aby se nepoškrábali?
Taky se přiznám, toto jsem nikdy nedělal a ani na to nepomyslel protože je to hovadina !
Snad se k tomu dokážeš chovat a chováš tak aby toto nebylo potřeba?! Pokud to tedy umíš?!?!
Pokud jde o to vyhazování "starých nepotřebných“, tak to jak se zde pořád píše má asi každý nastaveno jinak. 8-)

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

hřebík píše:
27 úno 2022 12:41
Ale ten pocit zbavení se starých nepoužívaných věcí je k nezaplacení.
Přesně!

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Hřebík,
ty jsi vlastně vyhodil pár zašmodrchaných kazet a dvě tašky pálenek, kterým honosně říkáš záložní cd.To zase takové hrdinství není, že.
Promiň,ale nemám rád, když se místo hovno říká ó nikoliv.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Dasto, samozřejmě to byly pálenky. Vždy jsem vše dost intenzivně vše používal (CD kromě domácího přehrávání i v přenosném diskmanu, nebo jak se tomu říkalo) a půjčoval rodině, kamarádům, známým... Jak takové orignální CD po pár půjčení někdy vypadlo, si asi umíš představit. Originální CD jsem tedy raději v určitou dobu v podstatě přestal půjčovat, protože neustálé menší či větší spory, že je prasklá krabička, natržený booklet či nedejbože škráblé médium, už byly k nevydržení. Zažil jsem i dost velké rodinné hádky o to, že někdo někomu zničil půjčené LP, CD či DVD. Ona stačila jen (rodinná) akce, kde se měnilo CD za CD v přehrávači a nikdo moc neřešil, že se něco škrábne.. Legální pálení pro vlastní potřebu těmto sporům v podstatě zabránilo, poškozená či zničená pálenka se prostě vyhodila a byl klid... A zaručilo se tak zachování neporušeného originálu, když jiná digitální alternativa než CD v určitou dobu v podstatě nebyla. Minimálně používaná, tedy neporušená orignální CD si tak zachovala svou hodnotu spolehlivého digitálního zdroje, která nepůjčováním a nepoužíváním měla vyšší šanci vydržet až do konce života majitele, příp. jeho dědiců. Asi tak. Mluvíme samozřejmě o legálních možnostech. Doba se už ale změnila a možností je dnes mnojem víc víc. Patřím k těm, kteří to uvítali a digitální CD/DVD cestu v podstatě opustili. Nijak zde ale nenapadám a nemám žádné výhrady k těm, kteří u fyzických CD zůstali. Předchozí příspěvek byl spíš mým osobním nostalgickým ohlédnutím za dobou, kdy pro mě měla CD nejvyšší hodnotu a smysl. Ale ta doba pro mě osobně skončila hodně dávno.
Naposledy upravil(a) hřebík dne 27 úno 2022 19:35, celkem upraveno 1 x.

koben
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od koben »

Zdravím všechny na fóru, ta otázka je špatně položena,já bych to řekl takto,má smysl fyzicky vlastnit hudbu, nebo hudbu poslouchat a nevlastnit nic ? Na to si fakt musí odpovědět každý sám.

komar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od komar »

Potom se ale také nabízí otázka ,zda chci hudbu poslouchat spotřebně anebo na trošku vyšší úrovni jak kvalitové tak high-end .

Jestli mi stačí hudbu jen tak poslouchat a nebude mi vadit absence toho všeho kolem co většině dává ten blažený pocit! (aspoň většině kolem mě!)
Na to si opravdu musí odpovědět každý sám. 8-)

mrba
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od mrba »

Lenže súvis medzi kvalitou prehrávania a spôsobom uloženia nie je. Aj z CD aj zo súboru alebo streamu sa do DAC majú dostať tie isté digitálne údaje. A kvalita v oboch prípadoch môže byť veľmi vysoká, ale aj veľmi nízka.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Obecná otázka:

Kdyby na streamech byla úplně všechna historicky vydaná CD/SACD/DVD-Audio v ZARUČENĚ stejné kvalitě jako na médiích (prostě ty stejné 1 a 0) a vy jste doma měli přístroj/sestavu, která by to uměla přehrát ve stejné či lepší kvalitě, než na jakou jste zvyklí od svého přehrávače fyzických kotoučků. Co zásadního by vám chybělo? (Součástí by samozřejmě byly všechny digitální informace - digitální booklet, digitální katalog.)

1. Papírové, tištěné booklety.
---> Takže by vám pak stačil jen obchod na prázdné krabičky s booklety, nebo jen na booklety?
2. Fyzicky vlastněná média.
---> Takže by vám pak stačilo vlastnit alespoň jedno či pár CD (pro potěchu oka, pro ten pocit, nebo proč)?
3. Rituál kolem přehrávání (vkládání médií do přístroje atd.)
---> Takže by vám pak pomohlo vkládat nějaký kotouč do přístroje, přestože by to hrálo ze streamu (pro ten pocit)?
4. Proces shánění (raritních, hůře dostupných atd. vydání).
5. Prostě ta dlouho budovaná sbírka.
6. ???

Jinak řečeno: Chybí na trhu pouze audiofilský stream s komplexním katalogem a zaručenou kvalitou? Nebo jde o něco jiného?

To nemyslím zle ani jako vtip, jen vím, čím vším jsem si sám prošel a v mnoha ohledech tu souhlasím s Antonym. U mě ta primární touha poslouchat a objevovat hudbu v co nejlepší kvalitě v některých obdobích přerůstala do něčeho víc: v klasické sběratelsví, zálibu ve shánění nedostupných věcí po celém světě, někdy i v bookletový fetišismus... Vše s vírou, že ty kotoučky nesou nějakou tu vyšší hudební/kulturní hodnotu a že to budování sbírky má (asi nějaký kulturní) smysl, protože jinde ta hudba kdysi nebyla dostupná... A jsem hodně rád, že jsem s tím sekl dávno a zavčasu, než to přerostlo únosnou mez. Už je to hodně let.

Dasta: Zapomněl jsem na kazety výše: Nebyly zamotané, akorát že kazetu jsem si naposledy pustil někdy v letech 2000-2010, už nevím přesně. Pak se mi rozbil poslední kazeťák a další nepořídil, ale některé kazety zůstaly hluboko ve skříních. Vyhodil jsem jich možná tak kolem 40-50. Originálky i kopie. Nechal jsem si tedy asi 2 na památku :) Některé kazety jsem nepřehrál od devadesátek a vím, že kazeťák už nikdy provozovat nebudu. Rychlé a účinné. Impulzivní akce > velká úleva. Uklízení zbytků po stěhování je prostě zajímavým bilančním obdobím, vyhazovací katarze byla potřeba.

LUK

Příspěvek od LUK »

Psal jsem to pár stránek dozadu, ale.....:

Čistě pragmatická odpověď na otázku vlákna "Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?" je jednoduchá:
Mají smysl a budou ho mít přinejmenším dokud se bude naprostá většina jednotlivých vydání alb (jde samozřejmě o to mít možnost vybrat si ta nejlíp hrající vydání) dát koupit jen a pouze na nosičích CD, SACD, HDCD, LP atd. Teprve ve chvíli, kdy se budou dát všechna vydání alb z CD, SACD, LP atd. legálně koupit v podobě souborů bez těchhle nosičů, tak teprve pak pozbydou z čistě pragmatickýho hlediska nosiče smysl. Je ale jasný, že k něčemu takový jen těžko někdy dojde, takže nosiče jen tak smysl nepozbydou.

Všechno to ostatní ohledně toho jestli někdo hraje přímo z nosičů, nebo jen z HDD a z něj pouštěnejch datovejch kopií hudby z těch nosičů, už je jen otázka osobních preferencí, náhledu na věc atd.....

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Keď sa tu už spomínali tie vyhodené "pálenky" - ja to mám tak, že postupne veci čo som niekedy dávno napaloval (už si ani nepamätám kedy to bolo naposledy) a majú pre mňa ešte aj po rokoch stále hodnotu, sa snažím postupne nahradzovať originálmi (niekedy aj na LP - podla toho čo zoženiem). Či už pre dobrý pocit, alebo z úcty k umelcom. Problém je že niektoré veci sú už nezohnatelné, tak som rád že mám aspoň tie "pálenky".

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Mám origo i pálená CD asi v poměru 50:50% nijak je nešetřím, jedou porád. O opotřebení nemůže bejt řeč, drobné oděrky nevadí - vysoce odolné medium. Hoši, ani my nejsme nesmrtelný a ty ceda jednou v tom kontejneru skončí stejně, nikomu nepotřebná. Uvažujte trochu.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Vysvetlete sberatelovi znamek, ze je vsechny muze mit ulozene v PC jako .jpg a tudiz neni duvod proc by mu doma mela zabirat tlusta alba znamek misto.

Odpovědět