Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?
To jo, akorát tady je řeč o poslouchání hudby, to že k tomu někdo provozuje to sběratelství alá známky je doplněk, nikoliv podstata.
LUK: souhlas.
Absence některých vydání a někdy pochybnosti o neupravenosti jsou pro mě asi dvě poslední slabiny stávajících streamů/online obchodů, ale jinak pro mě převažují značné výhody.
Můj ideál je tedy předplacený stream s možností trvale koupit na streamu nezávislé, nefyzické kopie všech vydání, co kdy vyšla. A jak online stream tak tyto nefyzické kopie důvěryhodně certifikované jako neupravené, tj. bitově totožné s těmi původními CD/SACD/DVD-Audio. Samozřejmě připojená rozumná metadata a další informační materiály (digitální booklety)... Nic víc nechci.
lechos: no jasně, CDčka toho vydržela strašně moc, někdy se až člověk divil, že to ještě hraje. Některé těžce poškrábané kousky mi sice hrály v pohodě doma, ale už ne tak úplně v diskmanu... Nebo přišlo odněkud z druhého konce světa týdny očekávané CD - napohled škráblé jen trošku, ale pak to hrálo blbě (pokud ho tedy rovnou neztratila pošta)... Nebo si člověk hodil diskmen s oblíbeným CD bez krabky do batohu (aby mu krabička v batohu nepraskla ), diskman se cestou otevřel... Nestávalo se to samozřejmě často, ale ty prasklé krabičky, umaštěné a jinak poškozené booklety a škráblá CD člověka prostě vytáčela. Co dokázali někteří lidé s půjčenými CD, to raději no comment... A když člověk půjčil, nemohl přehrávat... Prostě toho ztraceného času a nervů navíc kolem toho CD kolotoče jedniček a nul... U nefyzického vlastnictví s možností stáhnout si ztracenou kopii znovu z obchodu nebo pustit ze streamu je větší klid a člověk konečně řeší v podstatě jen tu hudbu. Půjčovat se tak dnes už nic nemusí - stačí sdělit, o co jde, a každý si může okamžitě pustit zmršenou kvalitu třeba na youtube a pak okamžitě opatřit ve vyšší kvalitě legálně jinde. Ať už na CD, nebo nefyzicky.
Absence některých vydání a někdy pochybnosti o neupravenosti jsou pro mě asi dvě poslední slabiny stávajících streamů/online obchodů, ale jinak pro mě převažují značné výhody.
Můj ideál je tedy předplacený stream s možností trvale koupit na streamu nezávislé, nefyzické kopie všech vydání, co kdy vyšla. A jak online stream tak tyto nefyzické kopie důvěryhodně certifikované jako neupravené, tj. bitově totožné s těmi původními CD/SACD/DVD-Audio. Samozřejmě připojená rozumná metadata a další informační materiály (digitální booklety)... Nic víc nechci.
lechos: no jasně, CDčka toho vydržela strašně moc, někdy se až člověk divil, že to ještě hraje. Některé těžce poškrábané kousky mi sice hrály v pohodě doma, ale už ne tak úplně v diskmanu... Nebo přišlo odněkud z druhého konce světa týdny očekávané CD - napohled škráblé jen trošku, ale pak to hrálo blbě (pokud ho tedy rovnou neztratila pošta)... Nebo si člověk hodil diskmen s oblíbeným CD bez krabky do batohu (aby mu krabička v batohu nepraskla ), diskman se cestou otevřel... Nestávalo se to samozřejmě často, ale ty prasklé krabičky, umaštěné a jinak poškozené booklety a škráblá CD člověka prostě vytáčela. Co dokázali někteří lidé s půjčenými CD, to raději no comment... A když člověk půjčil, nemohl přehrávat... Prostě toho ztraceného času a nervů navíc kolem toho CD kolotoče jedniček a nul... U nefyzického vlastnictví s možností stáhnout si ztracenou kopii znovu z obchodu nebo pustit ze streamu je větší klid a člověk konečně řeší v podstatě jen tu hudbu. Půjčovat se tak dnes už nic nemusí - stačí sdělit, o co jde, a každý si může okamžitě pustit zmršenou kvalitu třeba na youtube a pak okamžitě opatřit ve vyšší kvalitě legálně jinde. Ať už na CD, nebo nefyzicky.
Trochu to preženiem, ale keď by sme už mali byť dôsledný, tak podla nadpisu vlákna by v podstate o posluch ako taký vlastne ani nemuselo ísť a môžeme tu diskusiu nasmerovať do roviny spôsobu ukladania digitálnych dát (akýchkolvek).
A o tom to tu asi nechcelo byť.
To je ma odpoved na nazev vlakna. Maji smysl pro lidi co jsou bud sberatele nebo pro lidi co neveri ulozenym datum na HDD (boji se ztraty dat ac to muze nekomu pripadat iracionalni), dale fyzicke nosice maji smysl pro lidi co si radi prohlizi booklety, a chteji mit texty, informace o muzikantech a jiny credit. Co se pak streamingu tyce, tak na vetsine techto sluzeb jsou dostupne pouze remastery z posledni doby, ktere jsou vetsinou zmrsene (vyjimka je vetsinou klasika a jazz). Prvni, druhy vydani z 80. let zneji vetsinou mnohem lepe atd atd. Pro vsechny tyhle lidi maji dnes fyzicke digitalni nosice (CD, SACD atd.) jeste smysl.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
+ pro lidi, kteří mají poslech hudby jako relax, při kterém nechtějí čučet do displeje, protože toho mají za celý (pracovní) den ažaž.
Fyzické nosiče - konkrétně CD - jsou na ústupu ze slávy, už brzo se podělí osudem audio kazet CC nebo VHS či DAT jenom LP analogy se vrací, to je ovšem regrese v dějinách audio, evenement bez precedensu
Tak CD uz davno ze slavy ustoupily - nikdo "normalni" (rozumej - nehifista, neaudiofil nebo podobne "postizeny") si uz dnes CD nekupuje Osobne mi to vubec nevadi, naopak - kvalitni nahravky se daji na discogsu koupit za 5 euro. Kdyz to srovnam s cenou 500 Kc za CD v prvni polovine 90. let kdy jsem mel studentsky kapesny, tak je to v podstate zadarmo
Obchod s CD dopomohl pohřbít vynález PC vypalovačky, v našem menším městě (vysoká nezaměstnanost, nízká kupní síla pádem těžkého průmyslu v okolí) existovaly krámky tři nezůstal not one...ale poslouchat furt je co - ze starých zásob...
Pro sběratele fyzických předmětů jsou nosiče zásadní. Nejenom nosiče, ale také veškerý merch. Sbírání nehudebních artefaktů má pro spoustu lidí vyšší postavení než samotná hudba.
Opravdovému hudebnímu posluchači stačí hudba, fyzické nosiče nepotřebuje. Ty mu mohou sloužit občas pouze jako zdroj hudby, ale nikoli nutně.
Hlavní fyzický zájem je třeba věnovat aparatuře, ta nezbytně potřebuje hmotu, aby dobře hrála.
Každý si může vybrat, jestli k dobrému poslechu potřebuje pocit, že v ruce má papírový obal, nebo plastovou krabičku s knížečkou, a že se v playeru něco točí. Nebo jestli mu k dobrému pocitu stačí hudba. Mně rozhodně stačí, veškeré špumprnákle kolem považuji za zbytečnosti.
Opravdovému hudebnímu posluchači stačí hudba, fyzické nosiče nepotřebuje. Ty mu mohou sloužit občas pouze jako zdroj hudby, ale nikoli nutně.
Hlavní fyzický zájem je třeba věnovat aparatuře, ta nezbytně potřebuje hmotu, aby dobře hrála.
Každý si může vybrat, jestli k dobrému poslechu potřebuje pocit, že v ruce má papírový obal, nebo plastovou krabičku s knížečkou, a že se v playeru něco točí. Nebo jestli mu k dobrému pocitu stačí hudba. Mně rozhodně stačí, veškeré špumprnákle kolem považuji za zbytečnosti.
A už je to tu zas: "Opravdovému hudebnímu posluchači stačí hudba, fyzické nosiče nepotřebuje." haleluja a ámen, Prorok promluvil a vyřkl jedinou svatou pravdu. Kdo potřebuje nosiče není opravdovej posluchač hudby ani hifista.
Přesně tak!
To je to co jsem tu rozporoval! „já jsem king a mám ten nejlepší a správný patent na poslech“ ten přístup!
Tyto důvody co zde padly ohledně zbavování nosičů platí jen pro ty co to zde píší.
A nemají sebemenší ponětí o co těm co je brání vlastně jde.
Nesmysli o „držení nosiče a pak to lépe hraje“ …..atd to může napsat jedině trouba!
To je to co jsem tu rozporoval! „já jsem king a mám ten nejlepší a správný patent na poslech“ ten přístup!
Tyto důvody co zde padly ohledně zbavování nosičů platí jen pro ty co to zde píší.
A nemají sebemenší ponětí o co těm co je brání vlastně jde.
Nesmysli o „držení nosiče a pak to lépe hraje“ …..atd to může napsat jedině trouba!
To ale preci snad nevylucuje, ze opravdovy hudebni posluchac muze byt zaroven i ten "sberatel". Nebo snad ano? To bych moh rict ze hifista taky neni opravdovy posluchac a misto hudby posloucha jen "zelezo"? To se preci neda takto zobecnovat.
"Kdo nepreferuje obří prsa, není pravý chlap"
- konferencier
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Dovoluji si upozornit na čl. 5. pravidel. Pokud budou některé názory neustále opakovány bez záměru posunu v debatě, zato s podezřením na záměr provokace, takové posty budu mazat. Vlákno sleduji. Děkuji.
5. Ve všech diskusích je třeba zachovávat základní pravidla slušnosti a respektu k ostatním diskutujícím (zkontrolování gramatiky též neublíží). Nebudou tolerovány jakékoliv pokusy o urážky a znevažování jiných diskutujících, vulgarity, nadávky, provokace, hádky, příspěvky nedávající smysl, příspěvky s nulovou informační hodnotou a též příspěvky porušující základní etický kodex (rasismus apod.). To vše bude mazáno a autoři varováni. Stejně tak i témata, u nichž je zjevné že se jedná o pokus o nemístný žert, "fake", provokaci apod.
5. Ve všech diskusích je třeba zachovávat základní pravidla slušnosti a respektu k ostatním diskutujícím (zkontrolování gramatiky též neublíží). Nebudou tolerovány jakékoliv pokusy o urážky a znevažování jiných diskutujících, vulgarity, nadávky, provokace, hádky, příspěvky nedávající smysl, příspěvky s nulovou informační hodnotou a též příspěvky porušující základní etický kodex (rasismus apod.). To vše bude mazáno a autoři varováni. Stejně tak i témata, u nichž je zjevné že se jedná o pokus o nemístný žert, "fake", provokaci apod.
moderátor
Víš Anthony, jde o formu jakou svoje názory tady prezentuješ, stačilo by napsat "dle mého názoru" "mě to vyhovuje takto" "myslím si".. ale tvoje forma vyjadřování jako nejvyšší pravdy jak ty jsi prozřel a termíny že "to je holý fakt" atd působí opravdu strašně sebestředně a namyšleně, přečti si to po sobě někdy. Píšeš že jde jen o hudbu a vše ostatní je zbytečné. Opravdu? Tak pokud to tak máš tak v pořádku ale většina lidí to tak nemá. Někomu chutná najíst se doma, někdo si to jídlo užije víc v dobré restauraci s přáteli a dobrou atmosférou. A jde jen o jídlo. Hudba pro asi zdejší většinu není jen ta samotná hudba ale i to vše kolem. To že ty jsi minimalista s tebe nedělá lepšího posluchače a nemáš lepší emoce z hudby než ostatní co si pustí hudbu radši z CD a nemáš na to patent. Víc už na tebe reagovat nebudu.