Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od JV »

O tej zberatelskej hodnote CDčiek by sa dalo polemizovať - mať pokope (takmer)celú diskografiu Queen, Jethro Tull, Pink Floyd, atď. má niečo do seba. Žiť by sa bez toho samozrejme dalo, ale mať to určite poteší.

Trochu ma na CD štve že občas nejaké z neznámych príčin prestane fungovať. Originálky na pohlad nepoškodené, uložené tak ako všetky ostatné. Už som pár kusov vyhodil. Ale je to odhadom tak zo 3 - 4 kusy z niekolko sto, takže to nie je také tragické. Naozaj netuším čo sa na tom môže pokaziť. Roky to hrá a potom to začne blbnúť.
Na druhú stranu kadejakých elektronických zariadení s dátami mi už odišlo požehnane - počítač, externé disky, flešky a posledne notebook kde som mal pracne urobený zoznam CD a LP. Našťastie mi ostala aspoň staršia neúplná verzia kde sú takmer všetky LPčky. Teraz zbieram psychické sily na znovunahodenie CDčiek. :cry:
V tomto smere sú fajn kadejaké "cloudy", ale kde je napísané že aj tam nemôže prísť k nejakej fatálnej chybe? Čo sa môže posrať sa podla mňa skôr, alebo neskôr poserie.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Originálních CD mi prošlo rukama cca 10 tisíc. Trvalá sbírka byla vždy v rozmezí 3-4 tisíce a postupně se něco prodávalo i kupovalo. Vše mám nagrabované. Ani jedno CD z tohoto množství nepřestalo fungovat. Byly vadné kusy z výroby už od začátku, byly kusy poškozené nevhodnou manipulací, ale nějaké znehodnocení stárnutím jsem nezažil. Dnes vlastním exempláře z 80. let a všechny jsou bez jediné chyby.

O sběratelské hodnotě čehokoli polemizovat lze, tvrdit ale, že není žádná, nikoli. Nakupuji běžně LP v mint stavu do stokoruny a prodávám CD v cenách několika desítek EUR. Ale tvrdit, že něco z toho nemá sběratelskou hodnotu, jen proto abych se slabomyslně vytahoval, to by mne fakt nenapadlo.

LUK

LUK

Příspěvek od LUK »

O sběratelskej hodnotě CD není potřeba plemizovat, sběratelskou hodnotu CD mají, protože je spousty lidí sbírají, takhle prostý tohle ve finále je. Netřeba hledat raketovou vědu v triviálních věcech.
A že by CD najednou bez viditelný příčiny přestalo fungovat, se mi stalo jen jednou, což je z cca 9500 CD který mám, zcela zanedbatelný. Hlavně to chce se neunáhlovat a nevyhazovat CD hned jakmile se začne zdát, že je nějakej problém. Zvlášť pokud máš starší CD přehrávač, tak to chce nejdřív vyzkoušet přehrát to CD v jiným přehrávači, v PC mechanice atd., a teprve pokud se ukáže, že opravdu nikde nefunguje, tak je na vyhození.
A cloudy? Nahráním dat na cloud v podstatě předáváš svoje data k úschově někomu komu nepatří. Tohle nikdy nedělám. Jakýkoli data je potřeba zálohovat, ale ne na zaření někoho jinýho, který je bůhví kde (a už vůbec ne uložit něco na cloud a ve svým PC si to smazat, když už tedy cloud, tak jedině právě jako záložní kopie dat, který jinak mám uložený ve svým PC), data je potřeba zálohovat dvojím/trojím ukládáním na vícero disků, NAS, externí HDD atd., aby když jeden HDD/SSD klekne, tak aby bylo možný ho prostě jen nahradit novým a data okamžitě zase obnovit ze záložní kopie z jinýho disku. Tohle je základ ochrany osobních dat.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

*offtopic* Poskytovatel cloudu ma smluvni podminky, navic mu je ukradene co za data/hudbu ma nejaky "pepik" z CR u nej ulozene. V domacich podminkach clovek nikdy nevytvori tak robustni a bezpecny system (nebo to bude stat uplny nesmysl) jako v pripade cloudu a kdyz tak muzu mit "private" cloud. U sebe jen nejakou archivaci, ale i tak je to opruz pripojovat a kopirovat v pripade "studene" zalohy. Je to docela usmevne takto premyslet, protoze clovek zanechava digitalni stopu vsude, nejaky cloud je to posledni.

korys
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od korys »

Naopak, myslím si, že to s tématem úzce souvisí a je k věci. Je to velmi zajímavé čtení.
Ad. Hodnota CD,SACD, jejich hodnota (jako u LP) se bude naopak právě překlápět z hodnoty technickoužitné na sběratelskou. V tomto duchu zůstane pro někoho jejich smysl. Notové záznamy a kvalitní knihy jsou taky krásné, drahé a ušlechtilé lidskému činění.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Jo, samozřejmě jak už tu bylo xkrat psáno, sbírá se všechno . Včera jsem narazil někde na blesku na zprávu, jak má člověk vyhráno pokud vlastní VHS kazety.. Jak hlavně v zahraničí už se nějaké tituly prodávají za desetitisíce. Mám originálku Harryho Pottera první díl. Koukal jsem na Aukro, 59 Kč, takže zatím nic🙂.
Ovšem nepochybuji, že svou cenu to časem mít bude.
Ohledně Pottera: přítelkyně chtěla k Vánocům komplet knížky. A já jako sběratel všeho možného starého jsem samozřejmě sháněl a sehnal dvacet let stará vázaná vydání. První díl byl třetí vydání Albatrosu, samotná tato knížka stojí už okolo 600. Když kouknete na ,trh knih' se to tuším jmenuje, vidíte že druhé už stojí tisíce, první vydání prvního dílu už lezlo ke dvaceti.
Všechno vzácné má cenu.
Pardon za ot

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

No, a nehledě na sběratelskou hodnotu (která se od toho také odvíjí) jsou často CD jediným zdrojem slušného zvuku. Obzvláště v době streamů, ze kterých teče pouze nevábná zvuková kaše, a v době remasterovaných reedic, z nichž teče totéž. Ne každý si zvukové soubory chce grabovat, tak musí mít fyzické nosiče.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Co se tyce zivotnosti CD - ja myslim, ze to uplne nerealny problem neni. Co vim, tak zivotnost se udava okolo 100 let, pokud je s CD zachazeno a skladovano ve spravnych podminkach. To by znamenalo, ze za nejakych cca 40 let uz ty CD z 80. let muzou zacit odpadavat. Pokud to tak bude, tak je otazka, co to udela s hodnotou takovych sbirek.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

JV
K chybovosti CD.

Za celých těch 40 let co CD kupuji a sbírám, je jich několik tisíc, jsem se s problémem funkčnosti setkal jen jednou. Jistě, ve velkém množství CD je tak často nehraješ a tak nevíš. Po pár letech vlastnictví jsem si chtěl pustit CD Chris De Burgh - Into The Light, z roku 1986. Tehdy jsem provozoval CDP 101, Toshiba XRZ 50 a Kenwood DP 7090. Nenačetl to ani jeden. CD jsem vložil do DVD mechaniky PC a ta to bez problémů přečetla a tak jsem si udělal kopii a funguje dodnes. Po zjišťování příčin nečitelnosti a konzultaci s Hifi kámoši jsme došli k závěru, že je to výrobou toho konkrétního CD. To CD je ten typ, co má horní odrazovou vrstvu až k okraji a ona zřejmě začala oxidovat. Většina ostatních CD má po obvodě ještě průhlednou vrstvu polykarbonátu a proto to neoxiduje.

Další problém s CD bylo poškrábání krabičnou, to měl jeden Hifi kámoš. Protože je pečlivka a chtěl mít vždy to CD v krabičce hezky rovně, tak jak jej tam vložil, tak v krabičce s ním otáčel a nevědomky si způsobil o krabičku kruhový šrám a player to pak nepřečetl. Kolmý šrám nevadí. CD je nutno správně skladovat - v krabičce a pokud možno ve tmě, nebo šeru. Světlo a kyslík jsou prevíti.

Také záleži na playeru. Někdy v polovině 80. jsme byli na exkurzi v Loděnicích při začátku výroby CD. Na počátku měli velkou zmetkovost ( chybovost ) a ty CD co neprošly kontrolou měli vyházené venku v kontejneru. Na dotaz jim nevadilo, že si některé vezmeme. Tak jsme testovali svoje playery. Ukázalo se, že se jedná o českou klasiku " Má vlast ". Můj player CDP 101 to přehrál bez problémů, kolegovo XRZ 50 také, ale Philips ( 14 bit ) dalšího kolegy, to nepřehrál.

Jinak k tématu, už bylo napsáno vše a můj postoj je tady známý. Jen podotýkám, že pověsit se jen na online, může být do budoucna problém, s možností omezování a regulace. Už teď při hrozbě nedostatku elektřiny v návaznosti na průběh zimy, byly info, že se může i vypnout Netlfix a když nebude zdroj, tak se lidi nebudou dívat a vypnou to. Kdo ví?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Vynález magnetofonu fonografický průmysl nepoložil...udělá to až digitál, vypalovačka a internet.
Neznám nikoho ale to doopravdy nikoho kdo by dnes kupoval origoš stříbrné placky, to je "investice"
nadraka řečeno celkem mírně. tak.

LUK

Příspěvek od LUK »

lechosi lechosi. Neznáš nikoho, kdo by kupoval origo CD, jo? To seš tedy sakra nevšímavej, jen tady na fóru je takových lidí X a jen celý tohle vlákno je právě o tomhle. A ostatně se stačí trošku zamyslet, kolik existuje obchodů, e-shopů, bazarů, antikvariátů s nosičema, nebo co třeba discogs.com? Myslíš, že kdyby CD a další nosiče nikdo nekupoval, tak by se pořád prodávali a ty obchody s nima by pořád existovali?

A "vypalovačka"? Výroby prázdných CD končí, u těch právě prodeje klesly v podstatě na nulu, protože vypalování na CD je už minimálně nějakých 10 až 15 let v podstatě nikoho nezajímá.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

lechos píše:
07 bře 2023 02:18
...
Neznám nikoho ale to doopravdy nikoho kdo by dnes kupoval origoš stříbrné placky, to je "investice"
nadraka řečeno celkem mírně. tak.
Skvělá ukázka ideologické zaslepenosti. Když se to demagogovi hodí, zapře i zjevnou realitu.

Takových lidí, co kupují CD, existují kvanta. O kdybys tvrdil, že vůbec nikam jinam nechodíš (což bych ti nevěřil), tak i tady se jich pár najde. No, hlavně, že neznáš nikoho..

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Na druhú stranu si naozaj nepamätám kedy som naposledy niečo napálil. Muselo to byť velmi dávno. Niekedy s prvými napalovačkami to bolo velmi populárne, ale potom sa začalo dosť hovoriť o autorských právach a podobne, tak mám pocit že to postupne upadlo. Aj keď neviem či je (právne) velký rozdiel medzi pálením a nahrávaním na pásky, grabovaním, sťahovaním a pod. Ale to už idem dosť mimo tému.
Každopádne akonáhle sa zreálnili ceny CD s platom, resp. naopak, tak už kupujem iba originály (často z druhej ruky) a hlavne pri tom rozmýšlam čo kúpim aby to malo aj zmysel a nehromadili sa mi doma veci čo si už nikdy viac nepustím.

Odpovědět