Příšerná kvalita originálních CD

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Příšerná kvalita originálních CD

Příspěvek od lechos »

PítrsPraha píše: Co je probůh na reálné dynamice nahrávky fiktivního ;-)?
No že nízké hodnoty vzbuzují nepodložené předsudky že kvalita je v háji zatímco bez znalosti těch údajů to zní celkem...celkem. To je psycho-audio sugesce.

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

lechos píše:
PítrsPraha píše: No že nízké hodnoty vzbuzují nepodložené předsudky že kvalita je v háji zatímco bez znalosti těch údajů to zní celkem...celkem. To je psycho-audio sugesce.
Co se týče mého vnímání, mých uší . . . tak's napsal nehoráznou píčovinu *taktone*

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

Renown píše:
Inspiroval jsi mě :-) Jethro Tull - Heavy Horses (DR jednotlivých skladeb mezi 13 a 14) perfektní
Já si před odchodem do práce dávám "Songs from the Wood" (DR15) *palec*

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ááá, můj přítel Petr je na fóru, takticky vyklízím pozice.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

lechos píše:nízké hodnoty vzbuzují nepodložené předsudky že kvalita je v háji zatímco bez znalosti těch údajů to zní celkem...celkem.
:mrgreen: nepodložené předsudky :mrgreen:
Pokud něco hraje placatě, tak to hraje placatě. Pokud něco hraje s dobrou dynamikou, tak to hraje s dobrou dynamikou. Tzn. souhlas s PetrD.

cough
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cough »

PítrsPraha píše:Upřímně řečeno nevím, jakého nejlepšího výsledku lze dosáhnout nahráváním Mé Vlasti v Rudolfinu. Na koncertě jsem tam byl cca 10x, na klasické hudbě celkově (i v jiných prostorech) tak 50x... Takže představu o tom, jak zní orchestr naživo jakž takž mám. Není to o mých nadrealiatických očekáváních ani o problémech v řetězci / akustice. To by se mi řetězec a akustika musely měnit s každou nahrávkou, protože mám i ty skvěle znějící.
Ale řetězec je nižší střední až střední třídy, tak je možný, že na špičkové sestavě by i tahle Má Vlast zněla plněji, reálněji, lépe.
Tak to je super, to jsi jeden z mála *thumbs up* , avšak bohužel z mé vlastní zkušenosti vyplývá, že to pořád nestačí. V době kdy jsem měl absolvován podobný počet navštívených koncertů jako ty (tak rok 1997 - odhadem) jsem byl stále svěží s představami o nahrávkách, které jsou na hony vzdálené tomu, co vím teď (a co vím, že nevím, a snad si stihnu ověřit a vyzkoušet v praxi). V Rudlovi jsem byl včera na koncertě (smyččový orchestr a velké varhany) a poslouchal - hifistickým newspeakem by to bylo označeno jako v podstatě placaté, středové, dynamicky nevýrazné, bez basů... I ta nahrávka, která by třeba z toho vznikla a zachytila ten koncert jako dokument (realisticky jak to znělo) by byla označena za plochou a nevýraznou. Teprve, kdybychom začali "tvořit nahrávku" (mix) ve smyslu zvýrazněný spot na kontrabasy s proximity efektem a dali do mixu více spotových mikrofonů na ostatní sekce, pak by se hifistickým newspeakem "muzikanti dostavili"... a to ještě možná, protože kombinace partitura (co) -nástroj-sál by měla ve zvukovém výsledku (při zachování základního estetického vkusu) převažovat...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

kromě té zrady, že na první poslech lidé řeknou, že líp hraje ta nahrávka, která je hlasitější, hovoří v současnosti proti dobré dynamice nahrávek i to, že drtivá většina posluchačů se k poslechu hudby dnes dostane akorát v autě -- a proto je spousta nahrávek dělaná tak, aby v prvé řadě hrála dobře tam (myslím, že u jedné z novějších desek Metallicy to říkali muzikanti otevřeně - poslouchali jsme to v autě a chtěli jsme, ať to hraje dobře v autě).

vzhledem k tomu, že v autě je hluk, je samozřejmě žádoucí, aby byly tišší pasáže hlasitější, protože jinak se budou v hluku ztrácet.
ideální DR do auta je tak 1. :?

a tak se stalo, že jsou kompresor s limitérem jedny z nejdůležitějších mašinek při finálním mixu.

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

lechos píše:ááá, můj přítel Petr je na fóru, takticky vyklízím pozice.
Velmi nerad zasahuji do přátelské výměny názorů, ale Petr má pravdu předsedo.
V poslední době totiž řeším velmi krutou realitu své sbírky. Během deseti let jsem z úspor ukrajoval na japonská vydání tzv. repliky, kterými jsem takřka nahradil svou sbírku CD. Nákup kvalitního aparátu se tak bohužel uskutečnil teprve v nedávné minulost a vzhledem k nedostatku volného času jsem začal s poslechem a porovnáváním až teď a se nestačím divit mnohdy i děsit.

Poslední ránou bylo objevení stránek DR loudness war. Až na světlé výjimky je hodnota DR hodně vypovídající o kvalitě remasteru.

Předevčírem jsem testoval Pendragon - Masquerade overture:
Japončík s krásným obalem :?
http://dr.loudness-war.info/album/view/42858
Právě znovu zakoupený sice poškrábaný originál *thumbs up*
http://dr.loudness-war.info/album/view/16227

Nepřiznává se mi to lehce, ale jeden si myslí, že stejnou chybu jakou jsem udělal s prodejem originálních vinylů bych podruhé neudělal.
Začínám pomalu, ale jistě shánět zpět CD, které jsem doslova nutil známým i v bazarech. Všechny byly ve stavu jako právě koupené. Teď jsem rád, že je koupím za čtyřnásobek ceny ve stavu, kdy se se dají alespoň přehrát *headbang*

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

Já se, naštěstí, CD nezbavoval, jen přikupoval...proto mám třeba u některých alb tři různá vydání (Yes, Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis...).
S vinylama jsem to měl strašně jednoduchý (bohužel), v roce 2002 mi jich 95% uplavalo *fnuk*
PS: A musím se omluvit za můj češtin :oops: ...včera ve 22:58 jsem napsal "mystYfikace"... :shock:

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

dadaft píše:kromě té zrady, že na první poslech lidé řeknou, že líp hraje ta nahrávka, která je hlasitější, hovoří v současnosti proti dobré dynamice nahrávek i to, že drtivá většina posluchačů se k poslechu hudby dnes dostane akorát v autě -- a proto je spousta nahrávek dělaná tak, aby v prvé řadě hrála dobře tam (myslím, že u jedné z novějších desek Metallicy to říkali muzikanti otevřeně - poslouchali jsme to v autě a chtěli jsme, ať to hraje dobře v autě).
...vzhledem k tomu, že v autě je hluk, je samozřejmě žádoucí, aby byly tišší pasáže hlasitější, protože jinak se budou v hluku ztrácet.
ideální DR do auta je tak 1. :?
V mém okolí neznám nikoho (opravdu jsem docela pátral), kdo poslouchá "jen v autě" a zároveň kupuje CD :? Klidně ať si nechají mršit nahrávky Kabát a jim podobní (klidně DR1, je mi to šumák), ale kdo si v autě pustí např. Pendragon, který je neméně zmršen? Nikdo! Přece by se mohlo rozlišovat. Anebo . . . mohly by existovat různé edice pro náročné posluchače, kteří budou mít sami možnost si rozhodnout, co a v jaké kvalitě chtějí poslouchat (použito z odkazu Paula). Klidně si připlatím. Např. za album GREEN CARNATION - "Light of Day, Day of Darkness" s DR minimálně 11 dám to mé (stav nového alba, DR6) + plnou cenu za nový mastering i s horskou přirážkou. Např. ;)

PS: Např. nové masteringy skupiny ANEKDOTEN (DR > 11) okamžitě kupuji komplet diskografii, doposud jim moc kšefty nedělám :(

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Něco k výše zmíněným Jethro Tull. Nedávno jsem si koupil výběr Original masters r. asi 1985 a z kvality nahrávek některých skladeb (a tudíž asi i alb) nadšený zrovna nejsem. Moc se jejich tvorbě zatím neorientuji, např. výborně je nahratá "Too old ....too young to die" - to je z roku asi 1976 - opravdu výborné, skvělá píseň skvěle nahraná - tzn. koupím si celé CD (samozřejmě co nejstarší) , ale jiné- hlavně nějaké ty starší písně byly trochu "sušší" - nevím přesně te´d které, nemám zrovna moc času ..... nejde o DR, to je skvělé všude, jde o samotnou nahrávku jako takovou ....
někdo to tu tuším zmiňoval (boxer?) že kvalita jejich nahrávek byla kolísavá a já se kloním k tomuto názoru .
...niocméně do vlákna "příšerná kvalita " to ale nepatří *taktone*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

PetrD

popravdě Pendragon mi neříká nic, ale prolistoval jsem cca 200 stran toho webu DR Database a v podstatě (pro mě) platí::
-- co znám a poslouchám - a je to v DRD - má DR 10-15 ........................... většina toho, co poslouchám, tam ovšem není
-- z toho co má DR 0-6 99% neznám, jediné známé věci v této kategorii jsou zmršení Ozzy, Sonic Youth a tak
-- našel jsem tam několik málo věcí, které nemají vysoký DR a přesto hrajou skvěle, např. The Verve - Urban Hymns nebo Poe - Haunted (obě DR 7)
((( obecně musím říct, že je jen velmi málo věcí, které mi hrajou špatně, ale jak vidím, s většinou takových nahrávek zřejmě vůbec nepříjdu do styku )))

ale v celku je ten trend opravdu jasný a znepokojující ( např. u S.Y. se stačí jenom dívat na datumy a hned to bije do očí )
---- nejlepší jsou cdčka z osmdesátých let a vinyly
---- naopak obzvlášť je si třeba dávat pozor na všechno, co má r.v. 2000 a výš a nápis remastered, deluxe edition, japan, shm-cd atd.
---- klasickou hudbu tenhle trend zcela míjí *2thumbsup*

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

co má r.v. 2000 a výš a nápis remastered, deluxe edition, japan, shm-cd atd
Osobne si myslím, že nie všetko s týmto nápisom ;)
Niektoré Japan vydania sú naozaj vynikajúce a tiež je pravdou, že predstavy nás hifistov :D o zvuku nejakej kapely, nemusia byť totožné s predstavou kapely o svojom zvuku, mnoho tých kapiel priamo vplýva na nahrávanie a mastering svojich albumov.
Ešte som sa nestretol s dobrou deluxe edíciou.
DR dosť napovie o možnej kvalite nahrávky, ale nahrávka kvalitná nemusí byť. Väčšinou to býva ale naozaj tak že vyšie DR=kvalita.

A píšte viac o tých podarených nahrávkach *palec* , nekvalitné zbytočne zaberajú miesto.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

nazdar dadafte,
k těm několika věcem, které (mi) hrajou dobře i přes nízké DR patří třeba metallica Load http://dr.loudness-war.info/album/view/51945 a Bowie Heatchen třebas. Nějaký Eltony Johny .... no je toho víc. DR opravdu není vše, ale jak píšeš- čím starší, tím zpravidla lepší.
Zrovna přemýšlím, zda si koupit Led Zeppelin IV (Atlantic 1994) - ano, samozřejmě digitaly remastered nápis jako prase, ale jelikož vlastním L.Z. II Atlantic 1994, tak do toho asi půjdu. To hraje slušně .... a nakonec DR 10 neni tak špatný na rokec

cough
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cough »

dadaft píše: ---- klasickou hudbu tenhle trend zcela míjí *2thumbsup*
Kéž by to byla pravda...
(a bylo to tak jednoduché)

Odpovědět