Příšerná kvalita originálních CD
Re: Příšerná kvalita originálních CD
Jaromír Nohavica "Divné století"
min -12db
max-16db
průměr -13db
min -12db
max-16db
průměr -13db
Divné století jsem dlouho používal jako testovací nahrávku. Je zvláštně namixované, má hodně vrstev a zajímavých akustických zvuků. Dokázalo dobře prověřit aparaturu.
DR13 lehce přebasované, velmi příjemně nahrané.
Jo, ty basy tam jsou divný.
Ty basy jsou skvělé, zvláště na vinylu.
Jo, jo
Mám svojí testovací směs a Nohavicu tam párkrát mam. Planu, Líbíte se mi, Litanie u konce století, ale třeba i BassTrio.
Na opravdu kvalitní sestavě je to naprostá paráda. Jak podáním zvuku, tak prostorem.

Na opravdu kvalitní sestavě je to naprostá paráda. Jak podáním zvuku, tak prostorem.
Ja v tom vidim jedno pozitivum. Vzdy jsem poslouchal extremy a diskutovana nekvalita (napriklad Emperor se neda poslouchat vubec) mne privedla k jinym zanrum, interpretum. 

Po návštěvě, myslím že už asi jejich poslední, prodejny Bontonland v Praze, jsem si uvědomil, že drtivá většina cédéček, co tam prodávají, je vlastně dneska neposlouchatelná. A furt si říkám proč. Vydavatelství bědují, jak se drasticky propadl prodej, ale tím, co produkují dál a dál celé toto odvětví pohřbívají. Proč sakra na lp to hodí s celkem poslouchatelnou dynamikou a na cd to dají totálně zmršené? Kuli rádiím které to chtějí hlasitě? Kolik rádií hraje z cd? Pokud ano, přece kuli cca stovkám rádiových stanic nevyrobím tisíce zmršených kopií? Kuli poslechu v autě? Kolik lidí dnes poslouchá cd v autě? Vždyť do nových vozů se cd přehrávač již dává pouze za příplatek. A kdo poslouchá discmana v autobuse? Když nad tím uvažuji, cd si v dnešní době koupí člověk, který má alespoň nějakou základní aparaturu a chce aby to nové cd hrálo dobře po všech stránkách, poslouchá doma. Do sluchátek ven stačí Spotify. Fakt mi to hlava nebere. Kuli novějším věcem jsem zainvestoval do gramofonu ale přijde mi to celé postavené na hlavu. Osobně si myslím, že je docela možné, že tak, jako se hlásalo, že vinyl je mrtvý a povstal z popela, že dnes, v době totálního úpadku cd, přijde zlom, a lidé, docení kvalitu špičkových cd z 80let a jejich cena enormě vzroste, tak, jako vzrostla cena vinylů původních vydání atd a zažijeme comback doufejme už opět s kvalitním DR. Ty rozdíly v ceně jsou nepochopitelné. Dnes cd alba ze zlaté éry cd se prodávají na Discogs za pár eur, proto kupuji co to dá, cena myslím jednoho dne půjde nahoru, o tom jsem přesvědčen. A možná až pak vydavatelství a zvukaři pochopí o co jde. Otazka ale je, zda se toho dožijeme...
- pepazdepa3
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
A můžu se zeptat jakou hudbu posloucháte? Já už jsem novodobou "populární hudbu" zcela zavrhl jak hudebně, tak zvukově.
Prostě mně ty dnešní "skladby" nic neříkají, hlavně kvůli absenci jakékoliv melodie.
Takže na CD poslouchám jen osvědčené rockové kapely z minulých let, nebo vážnou hudbu.
Tu si, mimochodem, zvukaři nemohou dovolit "zmršit" podle svých představ.
Prostě mně ty dnešní "skladby" nic neříkají, hlavně kvůli absenci jakékoliv melodie.
Takže na CD poslouchám jen osvědčené rockové kapely z minulých let, nebo vážnou hudbu.
Tu si, mimochodem, zvukaři nemohou dovolit "zmršit" podle svých představ.
Tak třeba neposlouchá zrovna novodobou populární hudbu, třeba zrovna taky staré osvědčené rockové kapely. .. . Když ty vyjdou znova, tak je to většinou špatné. Taky doplňuju cdcka pouze stara. Pokud je to po 1995 vydání , hodně se pidim po DR a dalších info . Naposledy jsem si dovolil koupit staré Maideny novější vydání ( viz vlákno i.m.) .... Mohlo by to být určitě lepší , ale celkem to ujde. Za ty prachy jsem to zkusil . Ale spíš je to výjimka
No koukám, že pisatel psal o ' novější hudbe', to jsem přehlédl, takže jako bych nic nenapsal. ... Akorát nevím, jak příspěvek smazat
No koukám, že pisatel psal o ' novější hudbe', to jsem přehlédl, takže jako bych nic nenapsal. ... Akorát nevím, jak příspěvek smazat
Upřímně, takhle už to nebude.ayman píše: ↑17 úno 2023 16:59..... Osobně si myslím, že je docela možné, že tak, jako se hlásalo, že vinyl je mrtvý a povstal z popela, že dnes, v době totálního úpadku cd, přijde zlom, a lidé, docení kvalitu špičkových cd z 80let a jejich cena enormě vzroste, tak, jako vzrostla cena vinylů původních vydání atd a zažijeme comback doufejme už opět s kvalitním DR. Ty rozdíly v ceně jsou nepochopitelné. Dnes cd alba ze zlaté éry cd se prodávají na Discogs za pár eur, proto kupuji co to dá, cena myslím jednoho dne půjde nahoru, o tom jsem přesvědčen. A možná až pak vydavatelství a zvukaři pochopí o co jde. Otazka ale je, zda se toho dožijeme...
CD je komerčně do budoucna daleko víc mrtvý formát než vinyl. CD exlusivitu vinylu nikdy nedosáhlo. Bylo po určitou dobu pouze masovým digitálním mediem, toť vše. Dnes je velice snadno zastupitelné virtuálními formáty a vytlačováno síťovými možnostmi se zcela srovnatelnými a i pro audiofily lepšími kvalitativními možnostmi.
Obávám se, že v brzké budoucnosti ani CD přehrávače nebudou pro výrobce zajímavé. CD umře jako kotoučáky a kazeťáky. V komerci zůstane stream a technologie pro něj.
Je to brutální výhled, ale takhle to bude pravděpodobněji.
Odpovídá tomu spotřebitelské chování na trhu s hudbou již dnes, a když si k tomu připočteme tu objektivně hroznou a zhoršující se úroveň většiny nahrávek na CD od milenia po dnešek (za to si umělci mohou sami, pokud si neumějí ohlídat a prosadit dobrý zvuk svých nahrávek nebo to chtějí cíleně do špuntů a masomlejnku, jejich boj), a kdy na síti si dnes vyhledáte za zlomek ty lepší staré nahrávky, které mají cenu a hrají lépe než zmršená, zkreslená, přebuzená do limitace CD placka, tak je hrob CD nosiče vykopán.

Přes řeku do stínu stromů.
Tohle je nesmyslně napsaný.korys píše: ↑12 úno 2023 23:25a když si k tomu připočteme tu objektivně hroznou a zhoršující se úroveň většiny nahrávek na CD od milenia po dnešek (za to si umělci mohou sami, pokud si neumějí ohlídat a prosadit dobrý zvuk svých nahrávek nebo to chtějí cíleně do špuntů a masomlejnku, jejich boj), a kdy na síti si dnes vyhledáte za zlomek ty lepší staré nahrávky, které mají cenu a hrají lépe než zmršená, zkreslená, přebuzená do limitace CD placka, tak je hrob CD nosiče vykopán.
Zaprvý, objektivně hrozná a zhoršující se úroveň většiny nahrávek není jen na CD, ale i na všech ostatních nosičích, streamovacích službách a platí to úplně stejně i pro Hi-Res soubory bez fyzických nosičů.
Zadruhý, ty lepší starý nahrávky co si vyhledáš na síti jsou většinou právě na CD (a LP) a mnohdy ani náhodou nestojí zlomek ceny těch dnešních vydání na CD, právě naopak. CD jako takový za tu zhoršenou zvukovou kvalitu nemůže, za to můžou ti kdo tu mizernou zvukovou kvalitu na ta CD "nahrávají." CD má parametry naprosto dostačující pro poslech hudby na tej nejvyšší úrovni Hifi.
A zatřetí, umělci za to nemůžou, ti na tohle nemají valnej vliv. Vliv na to mají ti kdo to nahrávání platí a to jsou vydavatelství a nahrávácí studia. A nahrávací studia a vydavatelství se řídí tím co chtějí ti kdo jejich produkty kupujou, neboli zákazníci/posluchači. Loudness War vznikla proto, že nahrávací studia a vydavatelství přišli na to, že lidi když mají na výběr mezi hlasitější a tišší nahrávkou dají přednost tej hlasitější. Proto začali zesilovat a zesilovat a zesilovat a postupně to vyhnali až daleko nad hranice únosnosti.
@LUK,
děkuji, že jsi to tak technicky dopiloval. Šlo mi o vystižení trendu na tu citaci ohledně toho jestli CD někdy vstane z mrtvých, nevstane.
Ano, máš pravdu vše nové je většinou horší, ale tady v tomto je to detail, šlo hlavně srovnání uživatelských možnosti a kvalit stremování, proto si myslím, že CD to má nahnuté, protože nic nehraje pro něj.
Pokud jde o umělce, jsou to jejich díla a rozumím tomu co jsi popsal, ale oni jsou autoři a je to jejich boj v tom pokračovat nebo bouchnou do stolu, když už je to neúnosné, a je, to Ti dávám za pravdu. Ale většinou je jim to jedno. Příkladem, takový Viklický se třeba vůbec nedá z nosičů poslouchat a takový je to muzikant. Je hluchý, aby se neozval? Pokorný, výborná hudba, ale nahrávky na hranici snesitelnosti...
Ad vyhledávání na síti, stream Tě nestojí tolik, co sběratelský nákup fyzického nosiče do regálu. Je jen otázka, zda se smíříš s virtuální knihovnou a komfortem obsluhy za pár drobných měsíčních poplatků, nebo trváš na fyzickém sběratelském LP, ale to je jiná kapitola než virtuál/digitál CD, kde to žádnou valnou cenu, než pracholapka (v dnešní době) nemá, jestli mi rozumíš.
děkuji, že jsi to tak technicky dopiloval. Šlo mi o vystižení trendu na tu citaci ohledně toho jestli CD někdy vstane z mrtvých, nevstane.
Ano, máš pravdu vše nové je většinou horší, ale tady v tomto je to detail, šlo hlavně srovnání uživatelských možnosti a kvalit stremování, proto si myslím, že CD to má nahnuté, protože nic nehraje pro něj.
Pokud jde o umělce, jsou to jejich díla a rozumím tomu co jsi popsal, ale oni jsou autoři a je to jejich boj v tom pokračovat nebo bouchnou do stolu, když už je to neúnosné, a je, to Ti dávám za pravdu. Ale většinou je jim to jedno. Příkladem, takový Viklický se třeba vůbec nedá z nosičů poslouchat a takový je to muzikant. Je hluchý, aby se neozval? Pokorný, výborná hudba, ale nahrávky na hranici snesitelnosti...
Ad vyhledávání na síti, stream Tě nestojí tolik, co sběratelský nákup fyzického nosiče do regálu. Je jen otázka, zda se smíříš s virtuální knihovnou a komfortem obsluhy za pár drobných měsíčních poplatků, nebo trváš na fyzickém sběratelském LP, ale to je jiná kapitola než virtuál/digitál CD, kde to žádnou valnou cenu, než pracholapka (v dnešní době) nemá, jestli mi rozumíš.

Přes řeku do stínu stromů.
To je totální kravina, kvalita dobře namasterovaného CD strčí jakoukoli desky do popela dějin.
Je to trhem, LP se dost blbě kopíruje, narozdíl od CD, proto je mastering LP lepší. Bohužel.
Exkluzivita se v tomto kontextu = nezkopíruješ.
Korys to napsal správně. Až na to, že ty staré nahrávky na CD jsou dnes pekelně drahé, pokud je vůbec seženeš. Jinak, souhlas.
Obzvláště s tím, že si za to umělci můžou sami. Jak já vždycky říkám, muzikant, který si svého posluchače neváží a servíruje mu zprasený zvuk, má u mne smůlu. Stále je dost těch, kteří svoji hudbu nemrví, a tak mi na ně aspoň zbývá víc času.
Obzvláště s tím, že si za to umělci můžou sami. Jak já vždycky říkám, muzikant, který si svého posluchače neváží a servíruje mu zprasený zvuk, má u mne smůlu. Stále je dost těch, kteří svoji hudbu nemrví, a tak mi na ně aspoň zbývá víc času.