Spotify vs Tidal - Silvestrovský rozstřel

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
Odar

Re: Spotify vs Tidal - Silvestrovský rozstřel

Příspěvek od Odar »

Nevies zarucit ani to, ze rovnaky album u oboch sluzieb je z rovnakeho zdroja. Takze nevies, co porovnavas.

IMO uplne zbytocne. Nech kazdy pouziva to, co mu vyhovuje.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Odar: je úplně jedno, co porovnáváš, kdo a odkud to nagraboval a dal k poslechu. V tomhle vlákně mi šlo o situaci, kdy bych chtěl využívat pouze Spotify nebo Tidal. Žádné hi-res downloady, LP, CD.. Máš jednoduše tyhle 2 služby k dispozici a na nich album X od autora Y. Nehraje tedy roli kdo co případně zprasil. Vybereš buď A nebo B, jablko nebo hrušku..

K úvodnímu příspěvku:
Název x Spotify x Tidal
Antonio x A x B
Tarantella x B x A
Vanessa x A x B

Aby to hrálo tak, jak jste slyšeli, tedy A k nerozeznání od B, bylo nutno srovnat hlasitost nahrávek streamu a to následovně:
: Antonio +2dB u Spotify
: Tarantella +3dB u Tidal
: Vanessa +5dB u Spotify

Nelze tedy objektivně srovnávat obě služby běžící na jednom streameru pouhým přepínáním, protože většina pak vybírá automaticky tu hlasitější, kde jsou slyšet lépe detaily, které se v tišší ztrácí, hudba se tváří dynamičtěji...

U "Tarantella" jsem měl možnost porovnat oba streamy i s CD. *.wav nagrabovaný z CD se od zachyceného Tidal streamu lišil znovu pouze hlasitostí (0,5dB). Po srovnání byly oba soubory zvukově totožné. Tím jsem si ověřil použitelnost WASAPI pro takový test.

Samozřejmě použití kodeku Vorbis (OGG-q9) u Spotify přináší ztrátovou kompresi oproti Tidalem deklarované CD kvalitě.
Přikládám link na rozdílové *.wav Tidal "mínus" Spotify ať je zřejmé oč při používání Spotify (u daných alb) přicházíte.
https://ulozto.cz/!7wExv21l2qqZ/rozdilovky-zip
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pro mě osobně z toho vyplývá titěrný zvukový rozdíl ve prospěch Tidal Hi-Fi (CD), jehož ztrátu jsem ochotný akceptovat používáním Spotify, které mi přináší lepší UI, playlisty na míru, nižší cenu, možnost streamování po domě za minimální náklady.

Vše se samozřejmě může změnit s rozšířením MQA, hi-res streamů obecně, dalším akceptováním tohoto média u výrobců/poskytovatelů.
V současné situaci, kdy je nabídka z 99% u Tidalu v CD kvalitě, hi-res stream neřeším.

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od sonofstars »

Zajimave a hezky popsane srovnani. Diky za nej 👍

merhaut

Příspěvek od merhaut »

dkdkdk slyší co slyší, ušetří hodně peněz. Šťastný to emétrojkař.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

dk - díky za rozdílovky. Tady je to vidět dobře. Záleží na výběru skladby, jaké zvuky se tam objevují. U některých se rozdíl prostě nepozná, protože téměř nic kompresí nezmizelo (hlavně elektronická hudba), jinde je rozdíl větší až velký. Na té mnou testované skladbě od Diany Krall je ten rozdíl krásně slyšet tak, jak jsem jej popisoval - ve zkreslených sykavkách u ztrátové verze. Díky že jsi ji přidal.
Já tím ABX testem zkusil jen tu první skladbu Antonio a po několika překliknutích jsem nevěděl už ani jak se jmenuji. Právě u téhle se téměř nic neztratilo. Dál už jsem nešel.
Jednoduše - výběrem testovaných skladeb se dá ovlivnit výsledek testu nevědomky i vědomě tak, jak potřebuji. Z toho tě ale samozřejmě neobviňuji, abys to špatně nepochopil.
Jinak dále výsledek ovlivňuje i to jak přehrávám, hardware (dac,amp,sluch.) i nastavení sw, operačního systému, driverů apod. Příliš mnoho proměnných díky nimž je problematické srovnávání výsledků u různých lidí. Není to pak ani o tom, co kdo slyší, ale jen co slyší z toho, co se k němu dostane přes spoustu omezujících filtrů.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Tak jsem si po Spotify zaplatil i Tidal.

Při běžném poslechu se mi Tidal zdál občas lepší - přirozenější výšky, věrnější barva. Ale jen u některých skladeb...

Při slepém testu jsem vyhořel...

Rozdíl odpovídá cd-kvalita vs. 320 kbps mp3, tj. je minimální, s rozdíly v kvalitě mezi nahrávkami je to nesrovnatelné...

Vzhledem k šíři nabídky a perfektnímu softwarovému přehrávači si jednoznačně nechávám Spotify a Tidal po měsíčním užívání zdarma zruším.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Pěkné srovnání: Co chcete ještě řešit?

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Srovnává na naprosto nevhodné skladbě. Na této komprimované zprasenině se nedá poznat nic. Jen to, že všichni, včetně CD, ji prasí stejně.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Ramones píše:
15 bře 2020 00:03
Pěkné srovnání:

Co chcete ještě řešit?
To srovnání je (tedy aspoň pro mě) úplně bezcenné. Poslechl sis tu "skladbu" :-)? Myslím, že by se kluk zapotil, kdyby měl najít tonálně i dynamicky plošší nahrávku. Nevím, jakou má aparaturu, ale už podle mluveného slova je slyšet, že s akustikou té místnosti si hlavu neláme vůbec....

Za mne tedy: srovnání s nulovou vypovídací hodnotou. Jediné, co z toho videa má nějakou hodnotu, je ten rozdílový signál, který ukazuje, jak drastická je další redukce i takhle šíleně plochého záznamu.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Ohledně skladby jsem stejného názoru, ale nechtěl jsem dělat práci kritika....na to tu máme jiné :-)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jaký pak ale má takové srovnání smysl?

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

PítrsPraha píše:
15 bře 2020 10:55
Ramones píše:
15 bře 2020 00:03
Pěkné srovnání:

Co chcete ještě řešit?
To srovnání je (tedy aspoň pro mě) úplně bezcenné. Poslechl sis tu "skladbu" :-)? Myslím, že by se kluk zapotil, kdyby měl najít tonálně i dynamicky plošší nahrávku. Nevím, jakou má aparaturu, ale už podle mluveného slova je slyšet, že s akustikou té místnosti si hlavu neláme vůbec....

Za mne tedy: srovnání s nulovou vypovídací hodnotou. Jediné, co z toho videa má nějakou hodnotu, je ten rozdílový signál, který ukazuje, jak drastická je další redukce i takhle šíleně plochého záznamu.
Velmi výstižně napsáno.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Smysl?...jen to, že pro poslech hudby po netu je zbytečné se "honit" za nepostřehnutelnými rozdíly mezi streamingovými službami.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Vůbec nic proti, že si ty sám pro sebe třeba i na základě toho nesmyslného videa udělal tenhle závěr. Chápu takový přístup a chápu i to, že někdo rozdíl v kvalitě reprodukce neřeší. Chybou je zobecňování takového subjektivního závěru a osobního přístupu za všeobecně platnou pravdu.

Jinými slovy, tohle "srovnání" z videa nadchne určitou skupinu hifistů, kteří neřeší / neslyší rozdíl mezi CD a mp3, případně mezi CD a streamem. A jinou skupinu nenadchne, protože ten koníček provozují na úrovni, kde tyhle zdroje rozlišit lze a chtějí ze svého systému co nej... zvuk.

Ani jedno není správně či špatně. Špatně je ta věčná snaha přesvědčovat....

Odpovědět