Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
boxer

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od boxer »

Aleška

Toto téma celé jde mimo mne. Netýká se mě,ale jsem nucen ho občas přelouskat, abych byl in.
Dle mého se celou dobu přete jeden o levý a druhý o pravý konec stejného provazu. Jen se nemůžete a nechcete dohodnout, který konec je k tomu druhému blíže.

Nyní jsem ale vůbec nepochopil, proč jsi sem dal to měření a jistě složitě vytvořenou tabulku, kde nejhorší od nejlepšího je od sebe "vzdálen" 1 dB (NL) ,navíc v neslyšné hlubině - 120 dB. Hodnoty jsou od sebe asi tak na citlivost měření.

Už jen proto, že nej a nej od sebe je, div se prostoto, právě optika s rozdílem dvojnásobku frekvence. :o

Co?

bh69
Příspěvky: 2030
Registrován: 18 říj 2009 07:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od bh69 »

Celé téma vůbec nechápu ... naprosto nesmyslný bodování a žebříčky ...

Bína
Příspěvky: 164
Registrován: 21 úno 2010 12:41
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od Bína »

boxer píše:Aleška

Dle mého se celou dobu přete jeden o levý a druhý o pravý konec stejného provazu. Jen se nemůžete a nechcete dohodnout, který konec je k tomu druhému blíže.
O to se přou normální Hifisti, Aleška sedí někde v koutu, provaz rozplétá na jednotlivá vlákna a o jejich koncích se hádá.
Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3884
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od PítrsPraha »

Tak tak. Aleska se babrá ve zcela nepodstatných detailech typu šum -118dB vs -119dB, ale naprosto mu uniká celkový kontext a celek jako takový. Proto jsou jeho závěry jednoduše mimo.

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od Aleska »

Statistika je statistika,
ať se to někomu líbí, jinému ne.
To není rozplétání provazu,
to je zpracování údajů dostupných všem na netu - nic víc, nic méně.
*offtopic*
Pro méně chápavé - je to jako ve škole. Čím menší hodnota výsledné známky, tím lépe. Ve škole se také známkuje od jedné do pěti, ne obráceně :lol:

Ale budeme pokračovat dále, těžko očekávat že se někdo zamyslel proč Lynx Hilo má průměr USB vstupů horší než ty ostatní. Připomeňme si příspěvek jednoho našeho člena:
Odar píše:
pompo píše:usb přenos je ten nejdokonalejší
Kto toto tvrdi, tak je blbec. Existuju ovela vhodnejsie rozhrania - zrovna na pripojenie DACanov, ale zial hlavne "mafia" Mrkvosrot s IdiotInside sposobili to, ze vhodnejsie rozhrania prakticky vymreli a do popredia sa prebilo nie najstastnejsie (ale lacne) riesene USB. Ale to je realita, s ktorou sa musia vyrobcovia prevodnikov popasovat....

Zlatá slova, bohužel realita je taková, že to pompo nikdy nenapsal :!:
Pompo totiž napsal ve svém příspěvku ve vlákně Foobar200 neprebira plnou kontrolu toto:
pompo píše:.................
PS. chápu že pro některé uživatele používající (zde propíraný) způsob připojení a levnějších dac bez vylepšených usb ovl. je toto hořká pilulka ,ale třeba se mýlím (což je lidské) ,pokud tu někdo uvede vlastními slovy vysvětlení proč je opak pravdou (a netrvám na odborných výrazech atd.) pak smekám . Četl jsem samosebou i názory z druhé strany a pojednání o tom že usb přenos je ten nejdokonalejší jaká tam probíhá kontrola dat atd.. ale to bylo asi tak vše, čím více chvály a opěvování ,tím méně zdůvodnění proč. Ze začátku používání USB přenosu jsem byl také přesvědčený o dokonalosti tohoto přenosu ,po pár srovnávacích testech už si to ale rozhodně nemyslím .
Je to totiž přímo názorná ukázka úrovně diskuzních příspěvků nejen na našem fóru, ale vcelku na všech.

Nevadí - budeme pokračovat dál.
Protože nemohu očekávat že by někdo studoval excelové tabulky, budu výhradně uvádět pouze výsledné grafy. Jsou excelové, tedy nejsou dostatečně vědecké, ale pro náš účel bohatě postačují.
Nejdříve se podíváme, zda seženeme dostatek údajů pro porovnání vstupů USB a koax (S/PDIF). Našel jsem tyto DACy:
Grace Desing m903
April Music Eximus DP1
JAVS DAC-2 a Beresford TC-7520, které mají údaje jak pro 44 kHz, tak i pro 96 kHz, obojí v 24 bitech. Všechny čtyři provnáme s Lynx Hilo (od toho je to standard (etalon). Výsledky vypadají takto:
Obrázek
USB připojení je označeno červeně, koaxiální zeleně.
A ejhle - že by měl Odar pravdu?

Nebudeme házet flintu do žita, vždyť ke špičkovému přehrávání hudby stačí stačí splnit dvě podmínky: dodat asynchronnímu USB DACu data ve specifikaci USB a nemít použitý USB výstup slyšitelně zarušený.
Tak nějak se nám to nedaří, usb vstup je u srovnávaných DACů horší než koaxiální, ale to určitě vadit nebude,takže se podíváme na další DACy, tentokráte ve 24 bitech a 96 kHz. Vyjmenovávat je nebudu, je jich hodně a nejsou to jen klasické DACy. Neodolal jsem a zařadil jsem tolik nenáviděný Behringer DEQ2496 - mám jej doma:
Obrázek
Červeně jsou opět usb vstupy, zeleně optika a modře koax - Lynx Hilo jako etalon zůstává.
A ano - Odar má pravdu v tom, že použití usb přenosu je ta nejhorší varianta z možných a ta se ještě zhorší, použijeme-li pro napájení DACu jako zdroj napájení právě USB zdířku, jak dokazuje porovnání na tomto grafu:
Obrázek
kde IFI IUSB Power je pochopitelně dedikovaný napáječ vlastního IFI IDACu.
PS:
I u kvalitních asynchronních DACů je často lepší použít optiku (S/PDIF), než usb jak dokazuje i Hegel HD-11:
Obrázek
O interních zvukovkách (ve stručnosti) příště.

dkdkdk
Příspěvky: 440
Registrován: 13 lis 2014 18:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od dkdkdk »

Odpovídají ty grafy i slyšitelnosti nějakého problému v hudbě?

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3884
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od PítrsPraha »

Pochop, to není pro tyhle teorie podstatné, jak to v reálu hraje. Zde je naprosto zásadní, že šum otřesných -118dB znamená poslední místo v excelovské tabulce, zatímco šum skvostných -119 dB znamená první místo v excelovské tabulce.
O umístění v excelovské tabulce díky vhodné predeterminaci báze přece jde při poslechu hudby především :-D!

bh69
Příspěvky: 2030
Registrován: 18 říj 2009 07:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od bh69 »

Tak zrovna doc. Vozáb řešil například otázku, kdy vlastně Cimrman do Liptákova přišel, měřením rozpadu radioaktivního uhlíku v organické nečistotě na podrážkách Cimrmanových bot. Zjistil, že – pokud Cimrman vůbec v těchto botách do Liptákova přišel – se tak stalo na podzim roku 1906 plus minus 200 let.

Nevím, jak vy, ale já bych do takového výzkumu peníze neinvestoval.

boxer

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od boxer »

Odpovídají ty grafy i slyšitelnosti nějakého problému v hudbě?

Chtěl jsem se zeptat, co tím Aleška opět chtěl jako říct. Ale dkdkdk mě předběhl jasnějším dotazem.

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od Odar »

Chcel ma pochvalit, ze som mal pravdu :mrgreen:

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od Aleska »

Zpochybnit se dá vše,
výsledky naměřené techniky v programu RightMark Audio Analyzer také - výše uvedené příspěvky jsou toho obrazem. Na položenou otázku dostanete zcela určitě odpověď na Slovanetu, kde ještě 25. listopadu 2012 byl tento program považován za referenční. Je to totiž otázka špatně položená (dělám jen statistický rozbor výsledků RMAA), zcela určitě technici ze Slovanetu rádi odpoví.

Ale vraťme se k interním zvukovým kartám. S nástupem USB jejich význam výrazně poklesl, protože kdo nepoužíval USB jako by nebyl. Nikdo se nepozastavil (a doposud nepozastavuje) nad tím, zda USB pro propojení PC a externí zvukovky je vhodné, co to přinese a jaké problémy jeho použitím nastanou. Interní zvuková karta se prostě zavrhla, neboť jak všichni víme pracuje v naprosto zamořeném prostředí uvnitř počítače. Statistickým zpracováním dostaneme tyto výsledky:
Obrázek
Je zcela určitě i spousta jiných interních zvukovek, ale bohužel bez dostupného měření v programu RightMark Audio Analyzer.

Interní zvuková karta byla tedy v mnoha případech nahrazena externí zvukovou kartou, tedy DACem. Obě ale slouží jen a jen ke konverzi digitálního signálu na analogový, takže si mohu dovolit smíchat vše dohromady a dostanu tyto výsledky:
Obrázek
Všechny uvedené zvukové karty (jak interní, tak i externí) byly měřeny v nastavení 24 bit / 96 kHz. Červeně jsou opět označeny propojení pomocí usb, modře koaxiálem, zeleně optikou a žlutě jsou označeny interní zvukovky pracující uvnitř počítače.

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3884
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od PítrsPraha »

Aleska píše:Zpochybnit se dá vše
Ty tvé bezrozměrné grafy čehosi zpochybňují samy sebe. Zcela zbytečná práce s nulovým prakticky aplikovatelným významem.

S499_1023
Příspěvky: 1367
Registrován: 21 říj 2008 18:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od S499_1023 »

A jakou hodnotu jakého parametru vlastně zobrazují ty grafy?

dkdkdk
Příspěvky: 440
Registrován: 13 lis 2014 18:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od dkdkdk »

Dobře. Dejme tomu, že jsme našli už tu nej nej zvukovku, viz. graf. Pojďme tedy dál = kabel k předzesilovači, který udrží tu čistotu a akurátnost signálu. Poprosím o další graf vhodného nej nej kabelu.

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3884
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od PítrsPraha »

Pred kabelem je jeste konektor!
Typ, material, zpusob pajeni kabelu ke konektoru, ruzne kombinace kabelu, pajeni, konektoru... - krasna data pro dalsi nesmyslnou tabulku ukazujici jakousi bezrozmernou velicinu... :-D

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 1 host