Statistika je statistika,
ať se to někomu líbí, jinému ne.
To není rozplétání provazu,
to je zpracování údajů dostupných všem na netu - nic víc, nic méně.
Pro méně chápavé - je to jako ve škole. Čím menší hodnota výsledné známky, tím lépe. Ve škole se také známkuje od jedné do pěti, ne obráceně
Ale budeme pokračovat dále, těžko očekávat že se někdo zamyslel proč Lynx Hilo má průměr USB vstupů horší než ty ostatní. Připomeňme si příspěvek jednoho našeho člena:
Odar píše:pompo píše:usb přenos je ten nejdokonalejší
Kto toto tvrdi, tak je blbec. Existuju ovela vhodnejsie rozhrania - zrovna na pripojenie DACanov, ale zial hlavne "mafia" Mrkvosrot s IdiotInside sposobili to, ze vhodnejsie rozhrania prakticky vymreli a do popredia sa prebilo nie najstastnejsie (ale lacne) riesene USB. Ale to je realita, s ktorou sa musia vyrobcovia prevodnikov popasovat....
Zlatá slova, bohužel realita je taková, že to
pompo nikdy nenapsal

Pompo totiž napsal ve svém příspěvku ve vlákně
Foobar200 neprebira plnou kontrolu toto:
pompo píše:.................
PS. chápu že pro některé uživatele používající (zde propíraný) způsob připojení a levnějších dac bez vylepšených usb ovl. je toto hořká pilulka ,ale třeba se mýlím (což je lidské) ,pokud tu někdo uvede vlastními slovy vysvětlení proč je opak pravdou (a netrvám na odborných výrazech atd.) pak smekám . Četl jsem samosebou i názory z druhé strany a pojednání o tom že usb přenos je ten nejdokonalejší jaká tam probíhá kontrola dat atd.. ale to bylo asi tak vše, čím více chvály a opěvování ,tím méně zdůvodnění proč. Ze začátku používání USB přenosu jsem byl také přesvědčený o dokonalosti tohoto přenosu ,po pár srovnávacích testech už si to ale rozhodně nemyslím .
Je to totiž přímo názorná ukázka úrovně diskuzních příspěvků nejen na našem fóru, ale vcelku na všech.
Nevadí - budeme pokračovat dál.
Protože nemohu očekávat že by někdo studoval excelové tabulky, budu výhradně uvádět pouze výsledné grafy. Jsou excelové, tedy nejsou dostatečně vědecké, ale pro náš účel bohatě postačují.
Nejdříve se podíváme, zda seženeme dostatek údajů pro porovnání vstupů USB a koax (S/PDIF). Našel jsem tyto DACy:
Grace Desing m903
April Music Eximus DP1
JAVS DAC-2 a Beresford TC-7520, které mají údaje jak pro 44 kHz, tak i pro 96 kHz, obojí v 24 bitech. Všechny čtyři provnáme s Lynx Hilo (od toho je to standard (etalon). Výsledky vypadají takto:

USB připojení je označeno červeně, koaxiální zeleně.
A ejhle - že by měl
Odar pravdu?
Nebudeme házet flintu do žita, vždyť ke špičkovému přehrávání hudby stačí stačí splnit dvě podmínky:
dodat asynchronnímu USB DACu data ve specifikaci USB a nemít použitý USB výstup slyšitelně zarušený.
Tak nějak se nám to nedaří, usb vstup je u srovnávaných DACů horší než koaxiální, ale to určitě vadit nebude,takže se podíváme na další DACy, tentokráte ve 24 bitech a 96 kHz. Vyjmenovávat je nebudu, je jich hodně a nejsou to jen klasické DACy. Neodolal jsem a zařadil jsem tolik nenáviděný Behringer DEQ2496 - mám jej doma:

Červeně jsou opět usb vstupy, zeleně optika a modře koax - Lynx Hilo jako etalon zůstává.
A ano -
Odar má pravdu v tom, že použití usb přenosu je ta nejhorší varianta z možných a ta se ještě zhorší, použijeme-li pro napájení DACu jako zdroj napájení právě USB zdířku, jak dokazuje porovnání na tomto grafu:

kde IFI IUSB Power je pochopitelně dedikovaný napáječ vlastního IFI IDACu.
PS:
I u kvalitních asynchronních DACů je často lepší použít optiku (S/PDIF), než usb jak dokazuje i Hegel HD-11:

O interních zvukovkách (ve stručnosti) příště.