Rád by som Vám predstavil jedno zaujímavé a komplexné riešenie problému domáceho audia v prostredí, kde je nielen málo miesta, ale aj prostriedkov. Pred výstavou HES 2012 som dostal tip na reprosústavy, ktoré sú pre takéto podmienky vcelku ideálne. Hľadal som niečo ako „prenosné audiofilské ozvučenie“. Profesionálny pohľad na tvorbu a reprodukciu zvuku mi je blízky a tak som si šiel vypočuť nové monitory Dynaudio Professional model DBM 50 (nový názov firmy Dynaudioacoustic) v štúdiu Mediatech, ktoré ich má v ponuke. Koncepčne je to dvojpásmová aktívna reprosústava pre blízke pole. Je osadená úplne novými meničmi Dynaudio vyvinutými špeciálne pre tento model, výhybka je elektronická, strmosť 12dB/oct, deliaca frekvencia 1500Hz, amplifikácia je riešená spínanými zosilňovačmi 50W na kanál, zdroje sú tiež spínané. Možnosť ekvalizácie hlbokých stredných i vysokých frekvencií podľa akustiky miestnosti, nastavenie vstupnej citlivosti a low pass filter pre strmé orezanie frekvencií od 60Hz, alebo 80Hz. Voliteľný Standby režim automaticky uspí reprosústavy po 20 minutách kľudu, po obnovení signálu nabiehajú do do režimu za 2 sekundy. Terminál vzadu obsahuje symetrický aj nesymetrický vstup. Skrinka je z MDF dosiek, basreflex, meniče sú inštalované do skosenej prednej steny z dôvodu ich fázovej zladenosti. Kabinet je potiahnutý šedou fóliou, bočné diely so skosenými hranami sú čierno lakované, celok pôsobí kompaktne a elegantne. Objem okolo 13litrov, váha 8kg, teda nie je to zas úplné mini. Každá sústava je starostlivo zabalená v samostanom prepravnom boxe.
Zvuk ma pozitívne prekvapil, oproti predchodcovi Dynaudioacoustic BM5A je rádovo lepší vo všetkých smeroch. V dynamike, priestore, lokalizácii, detailnosti a jemnosti podania. Bas je hlboký, rýchly a úderný, stredné kmitočty prirodzené a plastické, výšky sýte, neagresívne. Sústava zachováva čitateľnosť pri vysokých i nízkych posluchových hladinách, dobre sa počúva v noci. Zahrá čokoľvek, bez rozdielu žánru, napriek nijako prehnanej amplifikácii disponuje zvuk značnou energiou. V blízkom poli nie je sústava náročná na akustiku miestnosti, v rozstupe viac ako 1,5m je to už zložitejšie, ale žiadna neriešiteľná katastrofa. Výška stojanov je vhodná okolo 60-70cm, nie viac, dajú sa však postaviť i okolo monitoru PC. Kvalita zvuku je úmerná použitému zdroju analógového signálu, bez akejkoľvek nadsádzky môžem povedať, že tieto reprosústavy splnia pri kvalitnom signále aj vysoké nároky.
Ten, kto hľadá veľký zvuk, a chce z ulice skočiť rovno do odladeného highendu, nech si ich ide vypočuť do štúdia Mediatech. Cena necelých 800€ za pár aktívnych repro s ultimatívnym zvukom je viac než priaznivá...