klub přátel (mini)monitorů

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
mcm
Kontaktovat uživatele:

Re: klub přátel (mini)monitorů

Příspěvek od mcm »

skypi píše:
06 říj 2024 13:36
Hrát "lépe" to klidně může - když to dělá někdo kompetentní a umí to, zná detailně vlastnosti součástek a repro a vše uvnitř se "vhodně spasuje"
ne nemůže, abych vám to vysvětlil - když vezmete motor z trabanta /to je v HIFI takový evivalent TDA7293/ tak ho můžete skládat a vhodně pasovat jak chcete ale stejně vám to nebude nikdy jezdit jako formule jedna. Vysvětluju to srozumitelně?

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Co přesně je špatně na tom TDA a na jeho implementaci v tom aktivu? Vy máte schema?

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

mcm píše:
06 říj 2024 21:19
... když vezmete motor z trabanta /to je v HIFI takový evivalent TDA7293/ tak ho můžete skládat a vhodně pasovat jak chcete ale stejně vám to nebude nikdy jezdit jako formule jedna. Vysvětluju to srozumitelně?
... vysvetlené to je síce zrozumiteľne, ale inak je to samozrejme úplný nezmysel.
Motor z trabiho namontovaný v trabante môže byť ekvivalent maximálne nejakého 10W jednočinného elektrónkového zosilovača, ktorý má síce všetky parametre mizerné, ale pre určitú "cieľovú skupinu" poslucháčov je zvukovo jedinečný a nenahraditeľný ... presne tak ako je trabant nenahraditeľný pre skalných milovníkov trabantov a podobných "vintage samohybov" ... navyše si niekto môže motor z trabanta namontovať napríklad do motorky - to môže byť potom určitá obdoba použitia jednopásmových fostexov s extrémnou účinnosťou v bedni s transmisiou s 10W zosilovačom

... naopak evivalent TDA7293, tak ako sú aplikované v KH 120, ja chápem ako obyčajný spoľahlivý 1,6 litrový štvorvalec namontovaný v malom ľahkom dvojmiestnom kupé ;)

kvičko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kvičko »

Zdravím,
Máte niekto skúsenosti s týmito reprobedňami?

https://www.dynavoice.se/en/artiklar/classic-cl-16.html

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

bacil2 píše:
06 říj 2024 23:29

... naopak evivalent TDA7293, tak ako sú aplikované v KH 120, ja chápem ako obyčajný spoľahlivý 1,6 litrový štvorvalec namontovaný v malom ľahkom dvojmiestnom kupé ;)
je to normální spotřebák, jako bedýnky k PC to možná splní účel ale vydávat to jako ultimátní super HIFI řešení ani náhodou. každý dospělý zesilovač tomu nakope zadek.

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

Řekl bych, že je to mnohem jednodušší a bez zbytečných složitostí. Kdo má trochu sluch, tak ví, že malé bedny nehrajou. Z principu nemůžou. Pionýr nikdy nepředjede superbike. To je celé. Ještě jsem nikdy neslyšel malou bedýnku, která by hrála. Nikdy. A můžou k ní být kabely za milion, CD Primare 204 gold, Naim statement, hrát to nebude. Pouhá fyzika.... A investice do všelijakých propriet ke zlepšení zvuku jsou vyhozené prachy. Ten příměr je jednoduchý. Před 35 lety někdo seděl u Tesla beden, se zesilovačem z Tuzexu a rozplýval se v superlativech nad zvukem a zasvěceně mluvil, jak tam slyší ty nástroje. A ten samý člověk nad tím zvukem dnes prohlásí, že se to nedá poslouchat. Protože tehdy nic lepšího neznal. A kdo chválí malé bedny, tak jenom proto, že nemá větší. Protože v okamžiku, kdy pořídí větší, tak se těžko vrátí k těm malým. Mluvím o kvalitě. Samozř., špatná velká bedna bude hrát hůř než špičková menší. A všechno je v basech. Dávné pravidlo říká, basa tvrdí muziku. A to je holý fakt. Kdo na něco hraje, ví, co to je basová linka a proč je důležitá. Basové tóny jsou v hudbě nejdůležitější. A malá bedna basy a zvuk nikdy neudělá. Zkuste si vzít malé kladívko a velkou palici. Tím kladívkem neuděláte větší ránu, kdybyste se na hlavu stavěli a měli rukavice za milion. Je to stejné, jako kdyby si kapela místo velkého kopáku vzala malý bubínek. Prostě to nebude mít ten hutný zvuk. A jak šarlatáni tvrdí, že se plochy basáků sčítají, tak nesčítají. To by si mohl bicista vzít 4 menší bubínky a nemusel by se tahat s velkým. Fyzika se obelhat nedá. Z těch malých prskavek je to takové tlačené silou a nejlíp je to poznat, když se na malých bednách ztlumí hlasitost. Tak to splyne v cosi neslyšitelného. To je vše. Bedna s měničem pod 15" je pouze náhražka... A jestli někdo tvrdí, že menší bedny dobře hrají, tak by mě zajímalo která to je.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Takovyho textu a k nicemu. Srovnavas hrusky a jabka. (mini)monitory se pouzivaji pro poslech na blizkou az stredni vzdalenost. Ten ma svoje specifika, je to takove na pul cesty mezi poslechem na velkem systemu ve vetsim prostoru a poslechem pres sluchatka. Vsechna reseni maji svoje vyhody a nevyhody. Male repro samozrejme nezahraje tak dobre bas, zase ale muze zahrat stredy a vysky lepe nez velka bedna, muze lepe vykreslit stereo prostor, lepsi dynamika, apod. Navic, pokud ti chybi basy, tak existuje takova vec - subwoofer, a spousta dnesnich monitoru ma technologie, jak sub+repro perfektne sladit dohromady. Ty ale ocividne zadne zkusenosti s monitory nemas a jenom tady placas nejaka obecna dogmata, ktera do tohoto vlakna nepatri.

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

Napůl cesty nic není. Pokud jde o monitory, osobně jsem měl kdysi Tesly, poté Pioneer a slyšel jsem jich víc než hodně. Od A až po zet... A žádná nehrála. Ale pokud to je náhražka za sluchátka, tak to už je lepší koupit kvalitní sluchátka. Svého času jsem měl studiová profi sluchátka za 30tisíc, což je tedy podle mého lepší než špatná bedna. Mně ale sluchátka nevyhovují, tak jsem zastánce pořádné bedny. Jde jen o to, s čím se člověk spokojí. A zrovna u zvuku, když existuje něco lepšího, tak člověk musí být zákonitě nespokojený. Aspoň já to tak mám. A když člivěk ví, jak ta hudba ve skutečnosti zní a pak to slyší z těch malých beden, tak musí být naštvaný. Zkus si pustit třeba The city Vangelise na velkých bednách a pak na těch malých. Rozhodně to je frustrace...

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

V tom dlouhém příspěvku máš spoustu zavádějících přirovnání, dokonce fyzikálních nesmyslů, a přitom se odvoláváš na fyziku.

Nechci hodnotit, jak které soupravy hrají hluboké tóny, ale toho paušalizování bych se vyvaroval. Taky je velice důležité, jak věrně ty hluboké tóny hrají. Ono to může hrát nízko, ale například s bassreflexem, aby to z pasivu vůbec nízko hrálo, často dost nepřesně. Když ti to doma basuje, neznamená to, že věrně.

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

Klidně napiš, co považuješ za fyzikální nesmysl. Třeba se pletu.
A samozř., nikdy to nebude znít tak, jako live. I studiovky jsou jiné, nahrávky jsou mastrované.... Když si pustím Laco Decziho, tak to zní jinak, než když jsem byl na něm. Ale to nerozporuje to, co jsem psal. Proto jsem tam zmínil, že se bavíme o kvalitě a ne o low. Pokud by zvuk měl být totožný jako od orchestru, tak to asi nebude žádná bedna.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Nerozumiem prečo máš potrebu do každého vlákna zaťahovať velké bedne. Myslím že tu na fóre je každému jasné že kvalitne urobené velké repráky hrajú iné basy, majú plnší zvuk (nazvi to ako chceš) ako menšie búdky. To predsa nikto nikde nespochybňuje. Nosíš drevo do lesa.
Myslím že keby velká časť ludí čo teraz hrá na "malé basáčiky" mala finančné a priestorové podmienky, tak už dávno nejaké velkobedne má. Na druhú stranu sa určite nájde vela takých ktorým vyhovuje práve menej mohutný zvuk.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Je to pár dní, co jsem měl doma půjčené repro se subem a vrátil jsem to. Už jsem si zvykl na svůj zvuk bez basů a měl sem potřebu pořád ubírat hlasitost aby to tak nedunělo.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Subwoofer nemá dunět, ale basovat. Jestli ti subwoofer duněl, tak je to špatně a měl jsi to špatně sladěný/nastavený. Z toho pak nelze dělat závěry.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Asi sem to špatně napsal. Basy šly pěkně od podlahy a byly prostě hlasité. V hudbě to tak bývá, že spodní tony jsou hlasité.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Pokud byl sub aktivní, tak má kolečko Volume a to řeší hlasitost. Pokud to byla kmitočtová nevyváženost, tak to řeší ekvalizér, nejlépe digitální. Ovšem sladit špačkobudky a sub na poslech hudby je nadlidský úkol. Podmínkou je vše ve stejné značce a nikoliv v low-endu, hodně trpělivosti a měřicí technika.
U DK to není tak kritické, tam je to v podstatě jedno.

Odpovědět